Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Τoλμηρές επιχειρήσεις της ΕΟΚΑ στη Λευκωσία, τo Ακρωτήρι και τηv Επισκoπή.

S-1193

ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ,ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ

Το αυτοκίνητο της συνοδείας του Αρχηγού των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην

Κύπρο αντιστράτηγου Κέντριου όπως ανατράπηκε κατά τη διάρκεια τολμηρής

βομβιστικής επίθεσης εναντίον του αντιστράτηγου, ο οποίος, ωστόσο, διέφυγε

τον κίνδυνο. Η επίθεση έγινε σε πολύ μικρή απόσταση από το Κυβερνείο

Στη διάρκεια του αγώνα η ΕΟΚΑ διενήργησε πολλές τολμηρές επιχειρήσεις.

Μια από αυτές ήταν λίγο έξω από το Κυβερνείο εναντίον του αρχηγού των αγγλικών επιχειρήσεων Αντιστράτηγου Κέντριου, στις 26 Σεπτεμβρίου 1958 από τους Δημήτρη Μανώλη και Σπύρο Νικολάου.

Η επιχείρηση έγινε στην κεντρική λεωφόρο της Λευκωσίας Σεβέρη, παρά το Κυβερνείο. Οι δυο αγωνιστές κατόρθωσαν τελικά να ανατινάξουν το αυτοκίνητο της συνοδείας του Κέντριου, αλλά όχι τον ίδιο.

Ο αντιστράτηγος -

Κέντριου

Τολμηρή επιχείρηση ήταν επίσης η τοποθέτηση δύο βομβών από τον Ανδρέα Μουστάκα από τις Πλάτρες στο αρχηγείο των Βρετανών Μέσης Ανατολής στην Επισκοπή στις 10 Σεπτεμβρίου 1956.

Αλλες τολμηρές επιχειρήσεις ήταν η τοποθέτηση βομβών και η πρόκληση δολιοφθορών στα αρχηγεία της Αστυνομίας, τα κεντρικά κυβερνητικά γραφεία και τα αεροδρόμια Λευκωσίας και Ακρωτηρίου.

Η μεταφορά των βομβών στη βάση Ακρωτηρίου χρειαζόταν τεράστιο συντονισμό και απόλυτη μυστικότητα. Ομως η ομάδα των Πανίκου Σωτηρίου από το Βουνί, Γιάγκου Κάπωνα από τη Δρούσια και Ανδρέα Βασιλείου από τον

Οι εργαζόμενοι στο Ακρωτήρι συγκεντρώνονται σε συρματοπλέγματα για να ανακριθούν σχετικά με βομβιστική επίθεση της ΕΟΚΑ στην οποία προκλήθηκαν ζημιές σε πέντε στρατιωτικά αεροπλάνα

Αγρό, παρά τις δυσκολίες προχώρησε και από την έκρηξη που προκάλεσε στις 26 Νοεμβρίου προκλήθηκαν ζημιές 4,5 εκατομμυρίων λιρών σε πέντε αεροπλάνα.

Μια άλλη τολμηρή βομβιστική επίθεση, χωρίς να ήταν η μόνη, ήταν η τοποθέτηση βόμβας στους πομπούς του κυβερνητικού ραδιοσταθμού-μετέπειτα ΡΙΚ.

Τη βόμβα τοποθέτησε ο Γιαννάκης Μάτσης, υπάλληλος του σταθμού, ο οποίος μετέφερε την εκρηκτική ύλη λίγη, λίγη μέσα στα παπούτσια του, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη τον εντοπίσουν οι φρουροί κατά την έρευνα πριν εισέλθει στο σταθμό.

Ετσι όταν μετέφερε ικανοποιητική ποσότητα εκρηκτικήςύλης δημιουργήθηκε βόμβα που προκάλεσε αρκετές ζημιές στο σταθμό.