Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

8.10.1957: Ο Ευαγόρας Παπαχριστoφόρoυ δoλoφovείται από τo σύvτρoφo τoυ Μιχάηλ Ασσιώτη στo κρησφύγετo τoυς κovτά στη Γαλάτα.

S-1172

8.10.57: Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΑΣΣΙΩΤΗ, ΣΤΟ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ ΤΟΥΣ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΓΑΛΑΤΑ

Ευαγόρας Παπαχριστοφόρου

Ο Ευαγόρας Παπαχριστοφόρου γεννήθηκε στον Κάτω Αμίαντο στις 20 Νοεμβρίου 1937 και ήταν ξάδελφος του Χρύσανθου Μυλωνά από τη Γαλάτα. Η μητέρα του Μαρία ήταν αδελφή του πατέρα του Χρύσανθου Μυλωνά, Μιλτιάδη. Πατέρας του ο ιερέας Παπαχριστόφορος Λαζαρίδης.

Το Νιόβρη του 1955 αποφάσισε να συνδεθεί με το αντάρτικο και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κώστα Κατελάρη στο περιοδικό Times of Cyprus, τεύχος 27, ( 15 7 1958) είπε στους γονείς του να λένε σε όσους τον αναζητούσαν ότι πήγε στη Λεμεσό.

Στο αντάρτικο συνδέθηκε με τον Αυξεντίου.

Συνελήφη από τους άγγλους και κλείστηκε στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς.

Οι γονείς και τα αδέλφια του Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου

Απέδρασε στις 11 Σεπτεμβρίου 1956 μαζί με άλλους κρατούμενους οπότε η Αστυνομία τον επικήρυξε έναντι 5000 λιρών.

Ο Παπαχριστοφόρου δολοφονήθηκε από το συναγωνιστή του Μιχαήλ Ασσιώτη, στις 8 (κατ' άλλους στις 6 ή 7) Οκτωβρίου 1957, στο κρησφύγετο τους, που απείχε τρία μίλια από τη Γαλάτα.

Αργότερα ο Ασσιώτης δολοφόνησε και τον Χρύσανθο Μυλωνά σαν έφθασε στο κρησφύγετο τους με προμήθειες και στη συνέχεια παραδόθηκε στην Αστυνομία.

Ο Κατελάρης σε σχετικό ρεπορτάζ του παραθέτει τις πιο κάτω πληροφορίες:

"Ηταν μια περίπου η ώρα μετά τα μεσάνυκτα στις 9 του Οκτώβρη 1957, όταν ο Μιχαήλ Ασσιώτης από την Ασσια πήγε στον αστυνομικό σταθμό της Κακοπετριάς και αφού πλησίασε με τα χέρια στο κεφάλι τον Αγγλο φρουρό, ζήτησε να δει τον άγγλο αξιωματικό αφού προηγουμένως του αποκάλυψε την ταυτότητα του. Οταν ο φρουρός τον ωδήγησε στον Λοχαγό Στάτταρτ, ο Ασσιώτης του δήλωσε ότι ήθελε να παραδοθή και προθυμοποιήθηκε να του δείξει κρησφύγετο όπου, όπως του δήλωσε, δυο από τους "συντρόφους" του αλληλοπυροβολήθηκαν, ενώ ο ίδιος ήταν φρουρός λίγο πιο πέρα από το κρησφύγετο.

Αμέσως τότε στρατιωτικό απόσπασμα ωδηγήθηκε από τον Ασσιώτη στην τοποθεσία Αμμος, 4 μίλια μακρυά από την Γαλάτα, όπου βρισκόταν το κρηφύγετο. Στην είσοδο του κρησφυγέτου που βρισκόταν στην πλευρά ενός όρους και του οποίου οι διαστάσεις ήταν 8Χ10 πόδια, οι στρατιώτες βρήκαν πρώτα το πτώμα του Μυλωνά διάτρητο από σφαίρες αυτομάτου όπλου και δίπλα του μια βούρκα γιομάτη τρόφιμα. Μέσα στο κρησφύγετο βρήκαν μια λάμπα πετρελαίου και το πτώμα του Ευαγόρα πιο πέρα. Οπως εξακριβώθηκε από την ιατρική εξέταση, ο Ευαγόρας κοιμόταν όταν σκοτώθηκε. Ακόμη αναφέρεται ότι σκοτώθηκε δυο μέρες πριν από τον Χρύσανθο, γιατί το πτώμα του βρέθηκε σε κατάσταση αποσύνθεσης. Οι στρατιώτες βρήκαν ακόμη τρία αυτόματα όπλα, ένα περίστροφο, πυρομαχικά και διάφορα τρόφιμα. Επειδή δεν μπορούσε να πάρη αυτοκίνητο στο κρησφύγετο για να πάρη τους δυο νεκρούς, οι στρατιώτες νοικίασαν δυο γαϊδούρια πάνω στα οποία έβαλαν τα δυο αδικοσκοτωμένα ξεδέλφια και τα πήραν στα Καλιάνα και από εκεί με αυτοκίνητο στο νοσοκομείο για τη νεκροψια.

Στη θανατική ανάκριση που κράτησε για έξη ολόκληρες μέρες, ο θανατικός ανακριτής κ. Ελισσον αποφάνθηκε ότι ὁ Ευαγόρας Παπαχριστοφόρου και ο Χρύσανθος Μυλωνάς εφονεύθησαν υπ' αγνώστων εις το κρησφύγετο Γαλάτας.

Κατά την θανατική ανάκριση ο κ. Ελισσον εχαρακτήρισε τον Ασσιώτη " αναξιόπιστο πρόσωπο" για τις αντιφατικές μαρτυρίες που έδωκε κατά την ανάκριση, σχετικά με την όλη υπόθεση.