Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

7.3.1957: Ο Χρίστoς Κκέλης δεv παραδίδεται και πέφτει σε αvταλλαγή πυρώv με πρoδότες τoυ αγώvα έξω από τo κρησφύγετo τoυ στηv Τάλα.

S-1167

7.3.1957: Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΚΕΛΗΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΕΦΤΕΙ ΣΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΩΝ ΜΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ ΤΟΥ

Χρίστος Κκέλης

Ο Χρίστος Κκέλης γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1934 στην Κισσόνεργα της Πάφου και στη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ ήταν επικεφαλής ομάδας αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Στην ομάδα του ανήκε και ο Μιλτιάδης Στυλιανού από την Τάλα της Πάφου.

Σύμφωνα με αφήγηση συναγωνιστή του στο " Χρονικό" της ΕΟΚΑ μια ομάδα από προδότες πήγαν στη Μονή Αγίου Νεοφύτου στις 7 Μαρτίου 1957 ντυμένοι σαν αντάρτες και ζήτησαν καταφύγιο στη Μονή.

Ο ιερωμένος πείστηκε να τους μεταφέρει στην Τάλα στο σπίτι του Μιλτιάδη Στυλιανού.

Βρετανός στρατιώτης ελέγχει ακόμα και τις τσάντες έξω από το σχολείο των δυο μαθητών

Ο Στυλιανού αφού πείστηκε κι' αυτός, απ' όσα του είπαν, ότι ήσαν πραγματικοί αντάρτες, τους οδήγησε στο κρησφύγετο του Κκέλη έξω από την Τάλα, κι ο Στυλιανού πήγε να ειδοποιήσει τον Κκέλη.

Οταν επέστρεψαν, οι προδότες, με τη βοήθεια του στρατού, τους κάλεσαν να παραδοθούν. Αυτοί αρνήθηκαν κι ακολούθησε σκληρή μάχη κατά την οποία σκοτώθηκαν οι Στυλιανού και Κκέλης.

Επίσημο ανακοινωθέν για το θάνατο τους που δημοσιεύθηκε στις 8 Μαρτίου 1957 ανέφερε:

"Περί την 7.30 π.μ. της χθες μικρά περίπολος των δυνάμεων ασφαλείας επυροβολήθη πλησίον του χωρίου Τάλα, της επαρχίας Πάφου υπό δυο τρομοκρατών. Ο εις ήτο ωπλισμένος δι όπλου στεν και ο άλλος δια κυνηγετικού όπλου. Η περίπολος ανταπέδωσε το πυρ και αμφότεροι οι τρομοκράται εφονεύθησαν. Η περίπολος δεν υπέστη απωλείας. Οι επιτεθέντες έφερον βόμβας και εξαρτήματα δι ηλεκτρικήν πυροδότησιν. Πλησίον του τόπου του επεισοδίου ευρέθη ποσότης εκρητικών υλών και μηχανών γομώσεων φυσιγγίων. Οι φονευθέντες είναι οι Χρίστος Μιλιτιάδου 23 ετών, εκ Κισσόνεργας, όστις κατεζητείτο υπό της αστυνομίας και Μιλτιάδης Στυλιανού, 20 ετών, εκ Τάλας".