Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

17.2.1957: Ο 20χρovoς Δημητράκης Χριστoδoύλoυ από τη Δερύvεια πέφτει στηv περιoχή τoυ χωριoύ Πελέvτρι.

S-1164

17.2.1957: Ο 20ΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΡΥΝΕΙΑ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟY ΠΕΛΕΝΤΡΙ

Δημητράκης Χριστοδούλου

Ο Δημητράκης Χριστοδούλου γεννήθηκε στη Δερύνεια το 1936 και ήταν επικηρυγμένος με το ποσό των 5000 λιρών. Επεσε σε ηλικία 20 ετών μαζί με τον Σωτήρη Τσαγγάρη στην περιοχή Πελεντρίου.

Ο Δημητράκης Χριστοδούλου ανήκε στην ομάδα του Στυλιανού Λένα και καθώς τους συνόδευε στην περιοχή Πελεντρίου, ο Σωτήρης Τσαγγάρης, από το Πελέντρι, έπεσαν σε ενέδρα των Αγγλων στις 17 Φεβρουαρίου 1957.

Στην ενέδρα σκοτώθηκε επίσης ο Σωτήρης Τσαγγάρης και τραυματίστηκε κρίσιμα ο Στυλιανός Λένας.

Επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου ανέφερε:

Φρόσα Χριστοδούλου, μητέρα του Δημητράκη

"Κατά τις τελευταίες δύο ημέρες στην περιοχή Τροόδους σημειώθηκαν μερικές συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και τρομοκρατών. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων αυτών συνελήφθη σοβαρώς τραυματισμένος ο Στυλιανός Χριστοφή Λένας αρχηγός ορεινής ομάδας. Ο Δημητράκης Χριστοδούλου, συλληφθείς και αποπειραθείς να δραπετεύσει επυροβολήθη θανασίμως. Τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος ήταν επικηρυγμένοι αντί ποσού πέντε χιλιάδων λιρών. Εφονεύθη επίσης ο Σωτήρης Τσαγγάρης από το Πελένδρι. Ανευρέθησαν ένα όπλο ιταλικής κατασκευής και ένα πιστόλι. Ανακαλύφθηκαν επίσης τρεις κρύπτες. Ενα μέλος των δυνάμεων ασφαλεἰας εφονεύθη".

Δημητράκης Χριστοδούλου. Σκοτώθηκε αναφέρουν οι βρετανοί πάνω στη φωτογραφία του που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα σαν τον είχαν επικηρύξει

Ο δημοσιογράφος Σπύρος Παπαγεωργίου σε ρεπορτάζ του στο περιοδικό Times of Cyprus αρ. 39, (15 1 1959) ανέφερε:

"Ο πατέρας του Δημητράκη (Χριστόδουλος) άκουσε το θλιβερό μαντάτο στη Λεμεσό . Του πέταξαν: Ο γιος σου σκοτώθηκε σε μια μάχη

Εσφιξε την καρδιά του ο πατέρας κι ένα δάκρυ αυλάκωσε το πρόσωπο του. Εκλεισε για μια στιγμή τα μάτια κι είδε το γιο του το μεγαλύτερο του βλαστάρι στο πένθεο των ηρώων. Κι΄υπέμεινε με αξιοπρέπεια και περηφάνεια τον πόνο του.