Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

10.2.1957: Ο Πάτρoκλoς Κόκκιvoς πέφτει στηv περιoχή της Λύσης.

S-1162

10.2.1957: Ο ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ

Πάτροκλος Κόκκινος

Ο Πάτροκλος Κόκκινος γεννήθηκε στη Λύση στις 7 Ιουλίου 1937 κι έπεσε σε μικρή απόσταση από το χωριό του στις 10 Φεβρουαρίου 1957.

Τη μέρα αυτή ομάδα αγωνιστών της ΕΟΚΑ, υπό τον Βάσο Χριστοφόρου από την Αυγόρου, που αποτελείτο από τους Πάτροκλο Κόκκινο, Μανώλη Χειμώνα, Γεώργιο Ξ. Χατζηϊωανά, Δημήτριο Σουρουλλάς ή Δήμος Μιχαηλίδη, κατευθύνθηκε προς τη Λύση για κάποια αποστολή.

Εγκαταστάθηκαν σε σε ένα περιβόλι- μάντρα έξω από τη Λύση, που ανήκε στον Παναή Μπαρτακκή, πατέρα του Μιχαήλ Παρτακκή Καϊλη (Σιάλου) περιμένοντας τον Σύνδεσμο της ομάδας Κυριάκο Νικολέττη.

Ο Αντρέας και η Πηνελόπη Κόκκινου, γονείς του Πάτροκλου μαζί με την οικογένειά τους

Είχαν μαζί τους τέσσερα κυνηγετικά όπλα.

Ηταν μια ακάλυπτη κυρίως περιοχή στο μέσο του κάμπου.

Σε κάποιο στάδιο έφθασαν στην περιοχή Αγγλοι στρατιώτες και ο Πάτροκλος βγήκε από τη μάντρα πυροβολώντας εναντίον των Αγγλων με στόχο να αποσπάσει την προσοχή τους και για να δώσει την ευκαιρία στους συντρόφους του να δραπετεύσουν.

Ο Πάτροκλος καλύφθηκε πίσω από ένα δένδρο κι' άρχισε να πυροβολεί με το κυνηγετικό που κρατούσε.

Οταν αργότερα άρχισε να τρέχει και πάλι ένας Αγγλος τον καταδίωξε με το αυτοκίνητο του και τον εκτέλεσε.

Ο υπεύθυνος της ομάδας Βάσος Χριστοφόρου αφηγήθηκε στο "Χρονικό" της ΕΟΚΑ, σελ. 336:

"Ενώ μιλούσαμε κάποιος από μας αντελήφθη ένα στρατιωτικόν αυτοκίνητον, 30 περίπου μέτρα μακρυά. Τότε ετρέξαμεν όλοι στο δωμάτιον που ήσαν τα όπλα και αρχίσαμεν να τα γεμίζωμεν, όταν ακούσαμεν βήματα δίπλα από την μάνδρα και το καγκέλι ν' ανοιγη.

Ετρεξαν στην πόρτα του σπιτιού ο Πάτροκλος και ο Μανώλης Χειμώνας για να μη επιτρέψουν την είσοδο των στρατιωτών εις την μάνδραν. Αμέσως ο στρατιώτης που προσπαθούσε ν' ανοίξη το καγκέλι ήρχισε να φωνάζη. Εκοιτάζαμεν από τις τρύπες της μάνδρας, αλλά δεν μπορούσαμε να δούμε τίποτε. Ο Πάτροκλος τρέχει να εξέλθη πρώτος της μάνδρας και πυροβολεί ίνα αποσπάση την προσοχήν της αγγλικής περιπόλου και διευκολύνη ούτω την διαφυγήν των συντρόφων του.

Αμέσως ήρχισαν πυροβολισμοί απ' όλες τις κατευθύνσεις από Αγγλους που ήσαν κρυμμένοι πίσω από σωρούς χωμάτων, 100 υάρδας περίπου μακρυά από μας.

Βρετανικό άρμα μάχης στην πλατεία Μεταξἀ (Ελευθερίας)

Ο Πάτροκλος εκαλύφθη πίσω από ένα δένδρο για να μπορή ν' αντιπυρβολή. Απ' εκεί έρριψε δύο πυροβολισμούς αλλά οι στρατιώται ήσαν πολύ μακρυά. Εν τω μεταξύ έπεφταν και στο σπίτι πυροβολισμοί απ' όλες τις πλευρές. Οι σφαίρες περνούσαν από τρύπες του σπιτιού που ήσαν πολεμίστρες, Πολλές φορές αναγκαζόταν αυτός που ήλεγχε την περιοχήν από το σπίτι να πέφτη για να μην τον κτυπήση σφαίρα.

Ο Πατροκλος δεν έκαμε περισσότερον από 1-2 λεπτά πίσω από το δένδρον και άρχισε να τρέχη πυροβολώντας συνεχώς. Αμέσως ένας στρατιώτης επεβιβάσθη αυτοκινήτου και ήρχισε να τον καταδιώκη. Επηκολούθησε πραγματική μονομαχία μεταξύ Πατρόκλου, φέροντος κυνηγετικόν όπλον και του άγγλου με αυτόματον. Εν τέλει ο Πάτροκλος πληγείς καιρίως έπεσεν.

Εν τω μεταξύ προσπαθούσαμε να διαφύγωμεν, αλλά κάθε φοράν που επιχειρούσαμεν εδεχόμεθα πυκνά πυρά απ' όλες τς πλευρές. Σε μια προσπάθεια μας να φύγωμεν απομακρύνθημεν περί τα 15 μέτρα από το σπιτι έρποντας. Επεστρέψαμεν όμως στην μάνδραν όταν είδαμε ότι ήτο αδύνατον να διαφύγωμεν. Εκεί συνελήφθημεν".