Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

14.3.1956: Βρετταvoί στρατιώτες δoλoφovoύv τov επταετή μαθητή Δημητράκη Δημητριάδη στη Λάρvακα σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τηv απέλαση τoυ Αρχιεπισκόπoυ Μακαρίoυ.

S-1128

14.3.1956: ΒΡΕΤΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΠΤΑΕΤΗ ΜΑΘΗΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

Ο καταζητούμενος

Νίκος Κόσης

Με την απέλαση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις Σεϋχέλλες το Μάρτη του 1956 σε διάφορα σχολεία της νήσου οργανώθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Μια τέτοια διαδήλωση έγινε από τους μαθητές του Παγκυπρίου Εμπορικού Λυκείου Λάρνακας στις 14 Μαρτίου 1956 στους δρόμους της Λάρνακας.

Ο καταζητούμενος

Γιαννάκης

Επαμεινώνδας

Μόλις οι μαθητές προχώρησαν προς την Αστική Σχολή Καλογερά με ελληνικές σημαίες και συνθήματα εναντίον των Αγγλων, δυνάμεις ασφαλείας, όπως ονομάζονταν ο στρατός και η Αστυνομία, τους καταδίωξαν και τους ανάγκασαν να καταφύγουν στον ιερό ναό Αγίου Λαζάρου όπου άρχισαν να κτυπούν τις καμπάνες τις εκκλησίας και να ανεγείρουν πρόχειρα οδοφράγματα.

Οι βρεττανοί περικύκλωσαν την εκκλησία και οι μαθητές άρχισαν να λιθοβολούν τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της αποικιοκρατίας.

Αυτές απάντησαν με δακρυγόνες βόμβες.

Η τομεάρχις Λάρνακας Ελενίτσα Σεραφείμ -Λοϊζου σε έκθεση της στο Διγενή ανέφερε (Χρονικό Αγώνα ΕΟΚΑ σελ. 17):

Ο καταζητούμενος

Φρίξος Δημητριάδης

"Η ομάς των μαθητών ευρίσκετο μπροστά από το κατάστημα των Αγαθ. Ονησιφόρου και Υιών. Οταν το αυτοκίνητον εισήλθεν εις την οδόν Νικολάου Ρώσσου, που μετωνομάσθη εις οδόν Δημητράκη Μ. Δημητριάδη, οι μαθηταί ήρχισαν να το λιθοβολούν. Το αυτοκίνητον επροχώρησεν, έφθασεν εις το τέρμα της οδού και ενώ οι μαθηταί συνέχιζαν τον λιθοβολισμόν, οι στρατιώται επήδησαν από το αυτοκίνητον και ταμπουρώθηκαν πίσω από τον τοίχον της γωνίας του δρόμου.

Ενας από αυτούς εσήκωσε το όπλον του και σημάδεψε προς το μέρος των μαθητών. Πρώτος τον αντελήφθη ο μαθητής Ανδρέας Κουμίδης και εφώναξε δυνατά σε όλους να κρυφθούν Ο μικρός Δημητράκης περιφρονεί τον κίνδυνον και εξακολουθεί να λιθοβολή οπότε ακούεται ένας πυροβολισμός και ο μικρός πέφτει κτυπημένος, λίγο πιο κάτω από το δεξί μάτι. Ο στρατιώτης επέτυχε τον στόχον του, αφού προηγουμένως σημάδεψε.

Οταν οι μαθηταί είδαν τον μικρόν πεσμένον εντός λίμνης αίματος έτρεξαν κοντά του, τον σήκωσαν και με αυτοκίνητον τον μετέφεραν εις το Νοσοκομείον, όπου διεπιστώθη ότι ήτο ήδη νεκρός".