Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

9.3.56:Ο Χάρτιγκ κατηγoρεί τovΜακάριo ότιυιoθέτησε τηv τρoμoκρατία,τov Μ.Κερύvειας ότισυvηγόρησε υπέρτης τρoμoκρατίας,τov Π.Iωαvvίδη ωςσυvήγoρo τηςβίας και τovΠ.Παπαγαθαγγέλoυ ότι χρησιμoπoίησε τηvΠΕΟΝ γιαθεωρητική κατάρτιση μελλόvτωv vεoσυλλέκτωv τηςΕΟΚΑ

S-1124

9.3.1956: Ο ΧΑΡΤΙΓΚ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΜΑΚΑΡΙΟ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΟΤΙ ΣΥΝΗΓΟΡΗΣΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΟΝ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΩΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟ ΠΑΠΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ ΟΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΠΕΟΝ ΓΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΜΕΛΛΟΝΤΩΝ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΤΗΣ ΕΟΚΑ

Ο Χάρτιγκ κατηγορεί

τον Αρχιεπίσκοπο

Μακάριος ότι

υιοθέτησε την

τρομοκρατία

Ο Κυβερνήτης της Κύπρου Σερ Τζων Χάρτιγκ δικαιολόγησε την απόφαση του να εξορίσει τον Μακάριο και τους άλλους τρεις με διάφορους ισχυρισμούς με επεξηγματικές δηλώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα στις 9 Μαρτίου 1956.

Τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον κατηγόρησε ότι υιοθέτησε την τρομοκρατία, το Μητροπολίτη Κυρηνείας ότι συνηγόρησε υπέρ της Τρομοκρατίας, τον Πολύκαρπο Ιωαννίδη ως συνήγορο της βίας και τον Παπασταύρο Παπαγαθαγγέλου ότι χρησιμοποίησε την ΠΕΟΝ για θεωρητική κατάρτιση των μελλόντων νεοσυλλέκτων της ΕΟΚΑ.

Αναφερόταν στην επεξηγηματική δήλωση για τη εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου:

"Ο Κυβερνήτης πήρε την απόφαση να διατάξει την εξορία του Αρχιεπισκόπου ενόψη όχι μόνο των στασιαστικών ενεργειών του, αλλ'επίσης και ενόψη πολυάριθμων στοιχείων που εμφανίζουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει αναμιχθεί μεγάλως στον τρομοκρατικό αγώνα τον οποίο εξαπέλυσε η οργάνωση ΕΟΚΑ.

Ο Χάρτιγκ κατηγορεί

τον Πολύκαρπο

Ιωαννίδη ως συνήγορο

της βίας

Κατά τους τελευταίους μήνες και εφόσον οι δυνάμεις ασφαλείας διείσδυαν περαιτέρω στην τρομοκατική οργάνωση, τα στοιχεία για τη συνενοχή του Αρχιεπισκόπου συσσωρεύονταν από πολλές πηγές. Ο Κυβερνήτης εξέλεγξε τις συλλεγείσες πληροφορίες με τη μεγίστη δυνατή φροντίδα και έφθασε απρόθυμα στο συμπέρασμα ότι αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει απλώς προστατεύσει, αλλά έχει υιοθετήσει ενεργά την τρομοκρατία, για να προαγάγει τους πολιτικούς σκοπούς του. Ενώ εκ του εμφανούς και προφανώς με καλή πίστη διεξήγαγε διαπραγματεύσεις για την πολιτική λύση του μέλλοντος της Νήσου, ο Αρχιεπίσκοπος ενθάρρυνε τους τρομοκράτες για να βελτιώσει τη θέση του στις διαπραγματεύσεις.

Η σχέση του Αρχιεπισκόπου με τα στοιχεία από τα οποία εξεπήγασε η ΕΟΚΑ ανάγεται στο 1951, όταν, ευθύς ως εκλέγηκε Αρχιεπίσκοπος, ανέλαβε προσωπικά την ίδρυση της εθνικιστικής οργάνωσης νεολαίας, της γνωστής ως ΠΕΟΝ, οργάνωσης των άκρων.

Οταν εγκαθιδρύθηκαν κλάδοι της Οργάνωσης εκείνης, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι αυτή θα ακολουθούσε το σύστημα της εθνικής οργάνωσης νεολαίας, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα υπό το Μεταξικό καθεστώς. Μίλησε για την ανάγκη μυστικότητας και θυσιών, για μποϊκοτάρισμα βρεττανικών προϊόντων και του βρεττανικού τρόπου ζωής, για καταστροφή καταστημάτων που πρόβαλλαν αγγλικά σήματα, για ίδρυση παράνομης εφημερίδας και για ίδρυση ταμείου συνεισφορών για τον εθνικό αγώνα. Τον Ιούλιο 1951 ο συνταγματάρχης Γρίβας (ο οποίος αναφέρεται τώρα ότι είναι ο αρχηγός της ΕΟΚΑ) έφθασε στην Κύπρο με πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου για να γνωμοδοτήσει για τη διοργάνωση της ΠΕΟΝ, η οποία επρόκειτο να ακολουθήσει την ακραία οργάνωση " Χ" του Γρίβα στην Ελλάδα.

Ο Χάρτιγκ κατηγορεί

τον Παπασταύρο

ότι χρησιμοποίησε

την ΠΕΟΝ για

θεωρητική κατάρτιση

μελλόντων

νεοσυλλέκτων της

ΕΟΚΑ

Κατά την περίοδο 1951-1953 συσσωρεύθηκαν στοιχεία ότι η οργάνωση αυτή προς την οποία ο Αρχιεπίσκοπος συνέχιζε να παρέχει την προσωπική προστασία του, χρησιμοποιείτο για ανατρεπτικούς σκοπούς και ετοιμαζόταν να καταφύγει στη βία. Ανέπτυξε σχέσεις με πρακτορεία στην Ελλάδα. Τα μέλη της αναμιγνύονταν στη διάδοση ανατρεπτικής προαπαγάνδας και σε παράνομες διαδηλώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα ζημιά στην περιουσία. Τον Ιούνιο 1953, η οργάνωση αυτή κηρύχθηκε παράνομη με την άρση από την Κυβέρνηση της εγγραφής της σύμφωνα με τον νόμο για τις Λέσχες

Κυρηνείας Κυπριανός:

Ο Χάρτιγκ τον

κατηγόρησε ως

συνήγορο της

τρομοκρατίας

Συνέχισε τη δράση της υποχθόνια, παρέσχε την οργανωτική βάση και το επιτελείο με τα οποία σχηματίστηκε αργότερα η ΕΟΚΑ. Ο πρώην Γενικός Γραμματέας της (Σταύρος Ποσκώτης) και διάφορα πρόσωπα τα οποία υπήρξαν ηγετικά μέλη της συγκαταλέγονται μεταξύ της ομάδας τρομοκρατών τα οποία εξετέλεσαν τις πρώτες βιαιοπραγίες της ΕΟΚΑ στη Λάρνακα την 1η Απριλίου 1955. Αυτοί καταδικάστηκαν αργότερα σε διάφορες φυλακίσεις που κυμαίνονταν μεταξύ 3 και 9 ετών. Αλλο πρόσωπο (Ευγένιος Κότσαπας) το οποίο ως επαρχιακός Γραμματέας, έλαβε ηγετικό μέρος στην ίδρυση του κλάδου στη Λεμεσό συνελήφθη στις 18 Νοεμβρίου 1955 μεταφέροντας βόμβες με το αυτοκίνητο του και καταδικάστηκε αργότερα σε φυλάκιση τριών ετών. Αυτός είναι γιος του Εθναρχικού Συμβούλου, ο οποίος τελεί τώρα και ο ίδιος υπό κράτηση. Οχι λιγότερα από τρία από τα πέντε μέλη της πρώην επαρχιακής επιτροπής Λευκωσίας (Χρίστος Ελευθερίου, Ευάγγελος Ευαγγελάκης και Μάρκος Δράκος) είναι τώρα μέλη των τρομοκρατικών συμμοριών που παραμένουν ασύλληπτα στη Νήσο, ένας δε από αυτούς ήταν προσωπικός προστατευόμενος του Αρχιεπισκόπου. Τέτοιοι είναι οι άνδρες στους οποίους ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εμπιστεύθηκε την ίδρυση οργάνωσης νεολαίας υπό την προσωπική του προστασία.

Τον Αύγουστο του 1954 επισκέφθηκε την Κύπρο κάποιος Ζαφείριος Βάλβης, με πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου. Αυτός είναι Ελληνας υπήκοος και δικηγόρος που ασκεί το επάγγελμα στην Αθήνα. Είναι τώρα γνωστό ότι αυτός υπήρξε ένας από τους κυριότερους υπαρχηγούς του συνταγματάρχη Γρίβα και μέλος οργάνωσης στην Ελλάδα, η οποία υπήρξε υπεύθυνη για την αποστολή όπλων και εκρηκτικών υλών στους τρομοκράτες στην Κύπρο. Αυτός είχε αριθμό συναντήσεων με τον Αρχιεπίσκοπο και παρέστη σε συνεδρία της Ιεράς Συνόδου και άλλων ηγετών ενωτικών που συγκροτήθηκε στη Μονή Μέσα Ποταμού, της οποίας προήδρευσε ο Αρχιεπίσκοπος. Υπάρχουν λόγοι να πιστεύεται ότι κατά τη συνεδρία εκείνη εξετέθησαν τα σχέδια τα οποία αργότερα απέφεραν καρπούς στην οργανωμένη βία και τρομοκρατία της ΕΟΚΑ.

Κατά τα τελευταία δύο χρόνια λαμβάνονταν πληροφορίες από διάφορες πηγές που ανέφεραν ότι ο Αρχιεπίσκοπος προμήθευε προσωπικά χρήματα σε πράκτορες στην Ελλάδα για την αγορά και προμήθεια όπλων και εκρηκτικών υλών -προς χρήση κατά τις τρομοκρατικές ενέργειες στην Κύπρο. Ιδιαίτερα εγνώσθη ότι μεγάλο ποσό από τα χρήματα τα οποία συνέλεξε ο Αρχιεπίσκοπος από ελληνικές παροικίες, κατά την εκεί επίσκεψη του το 1954, παραδόθηκε από αυτόν προς τον Βάλβην στην Αθήνα για την αγορά και παράδοση των εκρηκτικών υλών, οι οποίες αργότερα κατασχέθηκαν ενώ εισήγονταν λαθραία στην Κύπρο με το ελληνικό πετρελαιοκίνητο "Αγιος Γεώργιος". Ο Κυβερνήτης εξήτασε προσωπικά τις πληροφορίες αυτές και έχει ικανοποποιηθεί ότι αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Αρχιεπίσκοπος παρέσχε μεγάλα ποσά χρημάτων σε πρακτορεία στην Ελλάδα και πράττοντας αυτά ήταν σε γνώση του ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιούντο για την αποστολή όπλων και εκρηκτικών υλών στην Κύπρο.

Ο Κυβερνήτης Χάρτιγκ σε επίσκεψη του στο Δάλι

Χρήματα που τελούσαν υπό τον έλεγχο του Αρχιεπισκόπου είναι γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν πρόστιμα που επιβλήθηκαν από δικαστήριο σε πρόσωπα τα οποία πήραν μέρος σε παράνομες πολιτικές ενέργειες στην Κύπρο. Μέλη της Ελληνορθόδοξης κοινότητας που έχουν ανάγκη των υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής κλήθηκαν να συνεισφέρουν σε έρανο για τον "εθνικό αγωνα" τα δε διάφορα δικαιώματα και τέλη που εισπράχθηκαν για τέτοιες υπηρεσίες αυξήθηκαν με τον ίδιο σκοπό.

Η Αρχιεπισκοπή χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή φυλλαδίων της ΕΟΚΑ σε κλιμάκια, η οποία ήτα αδύνατη χωρίς τη συγκατάθεση του Αρχιεπισκόπου.

Η Αρχιεπισκοπή χρησιμοποιήθηκε επίσης για την προσωρινή αποθήκευση όπλων και χειροβομβίδων.

Υπάρχει ισχυρή περιστατική μαρτυρία που εμφαίνει ότι ο συγχρονισμός και η ένταση των τρομοκρατικών ενεργειών έχουν διευθετηθεί κατά τρόπον που ενισχύει τη θέση του Αρχιεπισκόπου κατά τις διαπραγματεύσεις του με τον Κυβερνήτη. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι κατά τις απουσίες του από τη Νήσο τον Απρίλιο-Μάϊο και Οκτώβριο-Νοέμβριο του παρελθόντος έτους σημειώθηκε νεκρή περίοδος της τρομοκρατικής δράσης.

Εκτός από τις σχέσεις του με τον Γρίβα και τον υπαρχηγό του Βάλβη, οι προσωπικές σχέσεις του Αρχιεπισκόπου με γνωστά μέλη της ΕΟΚΑ, είναι τέτοες ώστε να παρέχουν ισχυρή επιβεβαίωση της ενοχής του στις ενέργειες των τρομοκρατών. Ο οργανωτής της απόπειρας εισαγωγής όπλων με το πετρελαιοκίνητο " Αγιος Γεώργιος" ήτο ο Σωκράτης Λοϊζίδης, αδελφός του Εθναρχικού Συμβούλου Σάββα Λοϊζιδη, ο οποίος συχνά ενήργησε ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου στην Αθήνα. Ορισμένες από τις λεπτομέρειες διευθετήσεων του φορτίου αυτού έγιναν από τον Ανδρέα Αζίνα, ο οποφος συχνά ενήργησε ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου στην Αθήνα. Ορισμένες από τις λεπτομέρειες διευθετήσεων του φορτίου αυτού έγιναν από τον Ανδρέα Αζίνα, προσωπικό προστατευόμενο του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος προηγουμένως είχε εκλεγεί Γενικός Γραμματέας της Παναγροτικής Ενωσης Κύπρου με την υπσστήριξη του Αρχιεπισκόπου. Ο Ανδρέας αυτός καταζητείται τώρα από την Αστυνομία για τη συμμετοχή του στην υπόθεση του " Αγίου Γεωργίου". Ο καταδικασθείς τρομοκράτης Σταύρος Ποσκώτης, τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος εξέλεξε ως Γενικό Γραμματέα της ΠΕΟΝ εργαζόταν στο τυπογραφείο της Αρχιεπισκοπής. Στο ίδιο τυπογραφείο εργαζόταν και ο ανεψιός του Αρχιεπισκόπου Χαρ. Μουσκος, προτού αναμιχθεί στην τρομοκρατική δράση με αποτέλεσμα να φονευθεί στη διάρκεια μάχης με μέλος των δυνάμεων ασφαλείας. Κατά διαταγή του Αρχιεπισκόπου ο άνδρας αυτός έγινε δεκτός για ιατρική περίθαλψη στη Μονή Κύκκου. Οταν συνελήφθη ο Καραολής, για τον φόνο αστυνομικού, άλλος υπάλληλος της Αρχιεπισκοπής τον μετέφερε με το αυτοκίνητο του για να συναντηθεί με την τρομοκρατική ομάδα η οποία βρισκόταν τότε στην οροσειρά Κερύνειας. Ο οδηγός του αυτοκινήτου διέφυγε και καταζητείται ακόμη από την αστυνομία.

Τελικά ένα από τα πλέον σημαντικά στοχεία της διαγωγής του Αρχιεπισκόπου είναι η επίμονη άρνηση του παρόλον ότι είναι θρησκευτικός ηγέτης Ελληνορθόδοξης κοινότητας της Κύπρου, να καταδικάσει τις βάρβαρες μεθόδους της ΕΟΚΑ. Αμέσως μετά την έκρηξη της τρομοκρατίας κατά τον παρελθόντα Απρίλιο κλήθηκε από τον τότε Κυβερνήτη να καταδικάσει τη βία. Δεν το έπραξε.

Ο Μητροπολίτης Κιτίου, ο οποίος αντικαθιστά τον Αρχιεπίσκοπο κατά

την απουσία του, λόγω της απέλασης του, στη βεράντα της Μητρόπολης

του στη Λάρνακα υπό το άγρυπνο βλέμμα του Νικόδημου Μυλωνά,

η προτομή του οποίου σήμερα βρίσκεται στην είσοδο της Μητρόπολης

Κιτίου, μαζί με την προτομή του Μελέτιου Μεταξάκη

Αρνήθηκε ακόμα να σχολιάσει τον αντιθρησκευτκό όρκο τον οποίο οι τρομοκράτες προέτρεπαν τους μαθητές να λάβουν. Περαιτέρω προσπάθειες να πεισθεί όπως δώσει στο ποίμνιο του το παράδειγμα εναντίον της τρομοκρατίας, απέβησαν επίσης μάταιες. Παρέμεινε σε σιγή όταν αστυνομικοί και στρατιώτες φονεύονταν εν ψυχρώ. Οταν γυναίκες και παιδιά φονεύονταν και τραυματίζονταν από βόμβες, όταν Κυπρία γυναίκα πυροβολείτο και τραυματιζόταν ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο και ανέρρωνε από προγενέστερη τρομοκρατική επίθεση και όταν ακόμη στεκόταν πλησίον του φερέτρου ενός Ηγουμένου, ο οποίος φονεύθηκε άγρια από τρομοκράτες μέσα στη Μονή του. Η σιγή του έγινε ως να είναι νοητό, δεκτή από το ποίμνιο του ως ένδειξη ότι ενέκρινε τις δολοφονίες και τις ρίψεις βομβών. Επιβεβαίωνε την ερμηνεία αυτή στα κηρύγματά του όταν αποκαλούσε πατριώτες τους τρομοκράτες και όταν προέτρεπε τους συμπατριώτες του να λάβουν στα χέρια τους το Νόμο. Και τώρα κατά τις τελευταίες εβδομάδες, επεζήτησε ασφαλώς να εκμεταλλευθεί τη δύναμη του, όπως επηρεάσει το ποίμνιο του εναντίον της βίας, και ζήτησε να διαπραγματευθεί την ενέργεια αυτή με αντάλλαγμα υποχωρήσεις της Κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητας όσον αφορά το είδος του συντάγματος και την χορήγηση αμνηστίας στους κακαταδικασθέντες τρομοκράτες, για εγκλήματα βιαιοπραγιών.

Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία ο Κυβερνήτης αποφάσισε ότι το παράδειγμα και η επιρροή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου είναι τόσο καταστρεπτικά για τη δημόσια ασφάλεια και τάξη, ώστε η συνεχιζόμενη παρουσία του στη Νήσο δεν μπορεί πλέον να είναι ανεκτή. Ελαβε το μέτρο αυτό ύστερα από προσεκτική μελέτη. Είναι ενήμερος του πόνου τον οποίο θα προξενήσει το μέτρο αυτό, όχι μόνο στην Ελληνορθόδοξη κοινότητα της Κύπρου αλλά και γενικά στον κόσμο.

Εφόσον υφίσταντο λόγοι να διατηρείται η ελπίδα ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα επείθετο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να οδηγήσει το ποίμνιο του μακριά από τη βία τη διατάραξη της τάξης και το φόβο και πίσω στην οδό της ειρήνης και της δημορκατικής διακυβέρνησης, ο Κυβερνήτης ήταν της γνώμης ότι το καλό του Κυπριακού λαού ως συνόλου τον ανάγκαζε να

παραβλέπει την επονείδιστη επίδοση της συνενοχής του Αρχιεπισκόπου στην αιματοχυσία, τον εκφοβισμό και την τυραννική καταστολή της ελεύθερης γνώμης.

Βρετανοί κατάσχουν τον

εξοπλισμό του σωματείου

Ενωσις Νέων Τραστ και

απαγορεύουν τη λειτουργία

του

Ο Αρχιεπίσκοπος προτίμησε να απορρίψει την προσφορά νέας και εποικοδομητικής προσέγγισης των πολιτικών προβλημάτων και στηνέχισε να επιζητεί να επιτύχει τους σκοπούς του με τη βία. Με τη διαγωγή αυτή υποχρέωσε τον Κυβερνήτη να μη συμπεριφερθεί έναντι του ως υπεύθυνου πολιτικού ηγέτη και πολύ λιγότερο ως του Αρχηγού μιας χριστιανικής εκκλησίας αλλά υπό την ιδιότητα την οποία ο ίδιος εξέλεξε δηλαδή του αρχηγού ενός πολιτικού αγώνα ο οποίος στηρίζεται στη χρήση οξείας βίας και τρομοκρατίας".

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ

Για το Μητροπολίτη Κυρηνείας αναφέρονταν τα εξής:

"Ο Επίσκοπος Κυρηνείας, ο οποίος επανειλημμένα και δημόσια εξεθίασε την τρομοκρατία συνηγόρησε υπέρ αιματοχυσίας και εξόθησε τη νεολαία της Κύπρου σε βία, απηλάθη σήμερα από την Κύπρο σύμφωνα με διάταγμα, που έγινε από την Ε.Ε. τον Κυβερνήτη με βάση τον κανονισμό 7 των Κανονισμών Εκτακτης Ανάγκης, οι οποίοι έγιναν στις 26 Νοεμβρίου 1955. Ο Επίσκοπος εγκατέλειψε ήδη τη νήσο υπό συνοδεία για τόπο, ο οποίος θα ανακοινωθεί αργότερα.

Ο Κυβερνήτης έλαβε το σοβαρό αυτό μέτρο μετά από μακρά και προσεκτική σκέψη. Είναι γι' αυτόν ζήτημα βαθύτατης λύπης το ότι βρήκε τον εαυτό του αναγκασμένο να εκτοπίσει από τη Νήσο ένα από τους ηγέτες της αρχαίας και τιμημένης εκκλησίας της. Ο επίσκοπος είχε δαψιλή ευκαιρία να σκεφθεί τις συνέπειες για τον εαυτό του και το ποίμνιο του, εάν

εξακολουθούσε να αψηφεί το Νόμο και να θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια. Ακόμη και μετά την κήρυξη της κατάστασης Εκτακτης Ανάγκης, αυτός εξακολούθησε να εξωθεί τους συμπατριώτες του σε βία. Καταχράσθηκε της θέσης του ως ιθύνοντος αξιωματούχου της Εκκλησίας και επεδίωξε πολιτική αναταραχή σε τέτοια άκρα, ώστε ουδέποτε πλέον μπορεί να αναμείνει, όπως τύχει του οφειλόμενου στο αξίωμά του σεβασμού. Με τις δικές του πράξεις και τη δική του κατάφωρη εκλογή, έθεσε τον εαυτό του σε θέση με συνέπεια της οποίας ο Κυβερνήτης αναγκάστηκε προς το συμφέρον της αποκατάστασης της ειρήνης και της τάξης, να λάβει το μέτρο αυτό εναντίον του".

Στη συνέχεια παρατίθεντο βιογραφικά στοιχεία του Μητροπολίτη Κερύνειας, στα οποία αναφέρονταν μεταξυ άλλων:

"Αυτός ηγείται της "Ομάδας Κυρηνείας", η οποία αποτελεί την πλέον φανατική και εξτρεμιστική πτέρυγα του ενωτικού κινήματος στην Κύπρο. Αφότου ηττήθηκε στις αρχιεπισκοπικές εκλογές, συχνά αντιτίθετο στις απόψεις του Αρχιεπισκόπου και επιζητούσε να επιβάλει τις εξστρεμιστικές του απόψεις στην Εθναρχία.

Επίμονα αντιτάχθηκε στην αποδοχή συντάγματος και μίλησε εναντίον των μέτρων που πήρε η Κυβέρνηση Κύπρου και αποσκοπούσαν να βοηθήσουν το λαό να λάβει ενεργό μέρος στην προαγωγή της ευημερίας του με την ίδρυση συνεργατικών εταιρειών και κοινοτικών συμβουλίων. Ελαβε ηγετικό μέρος στην ίδρυση και επέκταση της επιρροής της Ορθόδοξης

Ιανουάριος 1956: Ο αντάρτης της ΕΟΚΑ Ρένος Κυριακίδης, αδελφός του

Μητροπολίτη Κυρηνείας, συλλαμβάνεται και οδηγείται στο δικαστήριο

Χριστιανικής Ενωσης Νέων (ΟΧΕΝ) η οποία απέβη γόνιμο έδαφος στρατολογίας νέων από την ΕΟΚΑ, για τρομοκρατική δράση.

Από την εκλογή του ως Μητροπολίτη Κυρηνείας κατά το 1948, έδωσε σειρά εμπρηστικών κηρυγμάτων προς υποστήριξη της Ενωσης, αξιώνοντας τη διεξαγωγή αγώνα για "ελευθερία ή θάνατο" και κανένα συμβιβασμό ή συνεργασία με τον Κυβερνήτη. Στιγμάτιζε ως "προδότες" όλους τους Ελληνες κυπρίους, οι οποίοι συνεργάζονταν με την Κυβέρνηση. Επανειλημμένα υποστήριξε τη βία και την αιματοχυσία. Χαρακτήριζε ως "πατριώτες" τους οπλοφόρους και τρομοκράτες. Σε πολλές περιπτώσεις έδωσε το σύνθημα ζητωκραυγών υπέρ του Διγενή, του συμβολικού ηγέτη της παράνομης τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ, η οποία αφότου άρχισε τη δράση της κατά τον Απρίλιο του περασμένου έτους, φέρει την ευθύνη για το φόνο 17 Κυπρίων αστυνομικών και πολιτών και 17 Κυπρίων αστυνομικών και πολιτών και 17 Αγγλων στρατιωτών. Υπήρξε επίσης υπεύθυνος εκτεταμένου εκφοβισμού και δολιοφθοράς.

Λήφθηκαν τώρα θετικά στοιχεία που εμφανίζουν ότι ο Μητροπολίτης Κερύνειας βρισκόταν σε επαφή με τρομοκράτες εν ενεργεία και ότι προσωπικά υποστήριζε και τους ενθάρρυνε στον τρομοκρατικό τους αγώνα. Τρεις από τους αδελφούς του υπήρξαν ενεργά μέλη της ΕΟΚΑ. Ο ένας από αυτούς εκτίει τώρα ποινή δωδεκαετούς φυλάκισης. Δυο συνελήφθησαν και βρίσκονται υπό κράτηση.

Ο ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Στο ανακοινωθέν για την απέλαση του Πολύπαρκου Ιωαννίδη αναφέρονταν μεταξύ άλλων:

"Αυτός πεισμόνως δημοσίευσε στασιαστική ύλη και συνηγόρησε υπέρ της χρήσης βίας με πολύ εξτρεμιστικά λόγια. Υποστήριξε και ενθάρρυνε τον Επίσκοπο Κυρηνείας, όπως εκθειάσει την τρομοκρατία και συνηγορήσει υπέρ αιματοχυσίας".

Οι Αγγλοι συνόδευσαν το διάταγμα και με βιογραφικό σημείωμα του Ιωαννίδη στο οποίο αναφέρονταν μεταξύ άλλων:

" Ο Ιωαννίδης είναι γραμματέας της Μητρόπολης Κυρηνείας και γεννήθηκε στον Πύργο το 1903. Κατά το 1931 έγινε μέλος της "Εθνικής Ριζοσπατικής Ενωσης Κύπρου" (η οποία είχε ως δεδηλωμένο σκοπό τη "φανατική" επιδίωξη της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα) και υπέγραψε προκήρυξη που εκδόθηκε από την Ενωση στις 18 Οκτωβρίου του έτους εκείνου. Κατά τις ταραχές του 1931 υπήρξε πολύ δραστήριος στην εθνικιστική υπόθεση, μετά δε την εξορία του Επισκόπου Κυρηνεία, ήταν γνωστό ότι αφιέρωσε πολύ χρόνο για τη διάδοση της ενωτικής προπαγάνδας".

Στο σημείωμα παρετίθεντο επίσης οι φυλακίσεις του το 1933 (ενός μηνός) για δημοσίευση γνωστοποίησης χωρίς άδεια και το 1950 (18 μηνών) για δημοσίευση άρθρου με την πρόθεση, όπως δημιουργήσει μίσος κατά της Κυβέρνησης Κύπρου. Μετά την αποφυλάκιση του τον Αύγουστο του 1951 επανήρχισε την ενωτική δραστηριότητα του κατά την παγκύπρια Εθνοσυνέλευση που συνήλθε στην Αρχιεπισκοπή τον Απρίλη του 1952, εισηγήθηκε το σχηματισμό γραφείων ενωτικής προπαγάνδας στην Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία.

ΕΘΝΟΣ 10 3 1956

Στο σημείωμα προστίθεντο και τα εξής:

"Ο Ιωαννίδης υπήρξε μέλος του Εθναρχικού Συμβουλιου καθ' ον χρόνο εξέτιε την ποινή φυλάκισης του το 1950-51 αλλά έπαυσε να αποτελεί μέλος τούτου το 1955. Διέκοψε τη δημοσίευση της εφημερίδας του υπό τον τίτλο " Εφημερίς" τον Αύγουστο του 1954, αφού η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση της όπως επιβάλει τους αντιστασιακούς νόμους. Είναι ιθύνων μέλος της "Κυρηνειακής Ομάδας" η οποία αποτελεί τη φανατικότερη και πλέον εξτρεμιστική πτέρυγα του ενωτικού κινήματος στην Κύπρο.

Ο ΑΙΔ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ

Σε τέταρτο ανακοινωθέν επιβεβαιωνόταν η απέλαση του αιδεσ. Σταύρου Παπαγαθαγγέλου, εφημερίου του Ιερού ναού Φανερωμένης Λευκωσίας.

Αναφερόταν στο διάταγμα:

"Με την οργάνωση της γνωστής ως ΟΧΕΝ ο Παπασταύρος άσκησε ολεθρότατη επίδραση στους Ελληνες Κυπρίους νέους και χρησιμοποίησε την οργάνωση αυτή ως πρακτορείο για θεωρητική κατάρτιση μελλόντων νεοσυλλέκτων της ΕΟΚΑ. Εχει επαφή με την τρομοκρατική ηγεσία, ήταν μυημένος με τα σχέδια για προσφυγή σε βία, προτού αυτή πραγματοποιηθεί και ενθάρρυνε τους δράστες της".

Σε βιογραφικό σημείωμα αναφερόταν ότι ο Σταύρος Παπαγαθαγγέλου γενήθηκε στην Αγία Βαρβάρα της Λευκωσίας το 1910. Μετά την αποφοίτηση του από το ιεροδιδασκαλείο Λάρνακας, έγινε το 1928 δάσκαλος. Εργάστηκε σε διάφορα δημοτικά σχολεία μέχρι το 1939 οπότε παραιτήθηκε και διορίστηκε από την Αρχιεπισκοπή ως εφημέριος του ναού Φανερωμένης. Το 1950 στάληκε με έξοδα της εκκλησιαστικής επιτροπής Φανερωμένης στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Παρέμεινε στην Ελλάδα για εννέα μήνες μετά δε την επιστροφή του το 1951 διορίστηκε από την Αρχιεπισκοπή κατηχητής και Πρόεδρος της ΟΧΕΝ Λευκωσίας. Υπό την καθοδήγηση του η οργάνωση αυτή απέβη ισχυρό πρακτορείο για τη στασιαστική κατάρτιση της Κυπριακής νεολαίας και για την κατάταξη νέων στην ΕΟΚΑ.

Ο Παπασταύρος είναι ένας από τους κύριους υπευθύνους για τη εξώθηση της Κυπριακής νεολαίας στην παρανομία. Ασκεί ολεθριώτατη επιρροή στα μέλη της ΟΧΕΝ και υπήρξε ένας από τους κύριους υποκινητές μαθητικών οχλαγωγικών διαδηλώσεων κατά το πέρας του 1955. Προέβη σε πολυάριθμα στασιαστικά κηρύγματα κατά τα τελευταία λίγα χρόνια. Για παράδειγμα στις 10 Φεβρουαρίου 1955 (κατά το χρόνο της υπόθεσης της λαθραίας εισαγωγής όπλων με το Αγιος Γεώργιος) είπε στο χωριό Τριμιθιά προς το εκκλησίασμα του "όπως πολεμήσει με τα όπλα τα οποία η Κυβέρνηση και η αστυνομία προσπαθούν να ανακαλύψουν και όπως η Κυβέρνηση μάθει ότι καμιά δύναμη εκτός του θανάτου δεν μπορεί να ανακαλύψει που είναι αυτά κρυμμένα, διότι είναι τοποθετημένα βαθειά στις καρδιές του λαού".

Ο Παπασταύρος υπήρξε στενός συνεργάτης του Αρχιμανδρίτη Αναργύρου Σταματοπούλου, Ελληνα υπηκόου, ο οποίος παρέστη ανάγκη να εγκαταλείψει την Κύπρο κατά το τελευταίο θέρος, διότι ήταν φλογερός και επικίνδυνος ταραχοποιός".