Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

26.8.1955: Η τρίτη Εθvoσυvέλευση πoυ συγκαλεί o Μακάριoς διακηρύττει ότι o αγώvας τoυ κυπριακoύ λαoύ, θα συvαισθαvθεί μέχρι τηv πραγματoπoίηση της Εvωσης της Κύπρoυ με τηv Ελλάδα.

S-1100

26.8.1955: Η ΤΡΙΤΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΔΙΑΚΗΡΥΤΤΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με το στενό του

συνεργάτη Ζήνωνα Ρωσσίδη

Ενώ συνεχιζόταν το διπλωματικό παρασκήνιο στα Ηνωμένα Εθνη και τη Βρεττανία γύρω από το Κυπριακό με την απόρριψη της προσφυγής της Ελλάδας για την Κύπρο και την μελετούμενη τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου με την οποία διαφωνούσε ο Μακάριος, ο Κύπριος Εθνάρχης όπως καθιερώθηκε ήδη ο Αρχιεπίσκοπος, συγκάλεσε στις 28 Αυγούστου 1955, στη Λευκωσία, την τρίτη Εθνοσυνέλευση, στον Καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου.

Της συνέλευσης προήδρευσε ο ίδιος που ήταν και ο κύριος ομιλητής.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέκρινε τη βρεττανική πολιτική έναντι της Κύπρου, τόνισε ότι οποιαδήποτε απόφαση της επικειμένης τριμερούς δεν δέσμευε τον Κυπριακό λαό, ζήτησε εφαρμογή της αυτοδιάθεσης και προειδοποίησε καταχειροκροτούμενος από τις χιλιάδες των παρευρισκομένων:

" Ο Δημοκρατικός κόσμος βαδίζει ήδη μεθ' υπερηφανείας, τον δρόμον της ελευθερίας και της προόδου, τον οποίον ήνοιξε με αφαντάστους θυσίας και ουδέν εμπόδιον πρόκειται να τον αναχαιτίση. Ο άνεμος της ελευθερίας πνέει ορμητικός παό της μακρινής Ασίας μέχρι της γείτονος Αφρικής ανατρέπων και παρασύρων παντού τα είδωλα της δουλείας.

Ο αποικισμός θα αποτελή εντός ολίγου εφιαλτικήν ανάμνησιν. Επάνω από τα ερείπια της τυραννίας του η ελευθέρα συνείδησις των λαών θα υψώση την σημαίαν της ελευθερίας, της ειρήνης και της προόδου".

Η Εθνοσυνέλευση που κράτησε 2 1/2 ώρες σε ψήφισμα της που ενέκρινε ακολούθησε τις γραμμές που χάραξε ο Μακάριος στη ομιλία του:

"Η Γ Εθνική Παγκύπριος Συνέλευσις απαρτιζομένη εκ των πληρεξουσιων αντιπροσώπων όλων των πόλεων, κωμοπόλεων και χωρίων της νήσου συνελθούσα σήμερον, 26ην Αυγούστου, χίλια εννεακόσια πεντήκοντα πέντε ημέραν Παρασκευήν, εν τω Καθεδρικώ ναώ Αγίου Ιωάννου, υπό την προεδρίαν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, αφού άκουσε τας εισηγήσεις τας γενομένας περί του Κυπριαιού ζητήματος, ως τούτο διεμορφώθη κατά το μεσολαβήσαν από της προγενεστέρας Συνόδου του Σώματος μέχρι σήμερον διάστημα ψηφίζει:

1. Διακηρύττει άπαξ έτι ότι μία και μόνη είναι η σταθερά και αναλλοίωτος θέλησις του κυπριακού λαού: Να απαλλαγή των δεσμών της δουλείας του.

2. Αξιοί όπως συφώνως προς τον καταστατικόν χάρτην των Ηνωμένων Εθνών και τα ηθικάς αρχάς αίτινες εγράφησαν με το αίτημα όλων των ελευθέρων λαών του κόσμου εφαρμοσθή αμέσως περί της Κύπρου η αρχή της αυτοδιαθέσεως.

3. Καταγγέλλει την παράτασιν της Κυπριακής υπό τους Αγγλους δουλείας ως άδικον και απάνθρωπον και καλεί την Μεγάλην Βρεττανίαν όπως συμμορφουμένη προς τας επιταγάς της δικαιοσύνης και του ηθικού νόμου και την ομόθυμον θέλησιν του Κυπριακού λαού εγκαταλείψη την επί της νήσου κυριαρχίαν της.

Καθημερινά οι φοιτητές βρίσκονται στους

δρόμους της Αθήνας διοργανώνοντας

διαδηλώσεις συμπαράστασης στον

κυπριακό λαό

4. Καταγγέλλει την βρεττανικήν Κυβέρνησιν, διότι διά της πολιτικής την οποίαν ασκεί προκαλεί τον Κυπριακόν λαόν και δημιουργεί ανώμαλον και επικίνδυνον κατάστασιν εν τη περιοχή αύτη της Μεσογείου.

5. Δηλοί ότι ουδεμίαν θα δεχθή απόφασιν της τριμερούς, εφ' όσον αύτη δεν είναι σύμφωνος προς την εκπεφρασμένην θέλησιν του κυπριακού λαού.

6. Δηλοί ότι ουδεμίαν άλλην λύσιν του Κυπριακού ζητήματος, θα αποδεχθή, πλην της αμέσου εφαρμογή της αυτοδιαθέσεως.

7. Απευθύνει έκκλησιν προς το αγγλικόν Εθνος, μετά του οποίου ο ελληνικός λαός, συμπεριλαμβανομένων και των κυπρίων συνηγωνίσθη υπέρ κοινών ιδανικών ως και προς όλους τους φιλελευθέρους λαούς του κόσμου, όπως υποστηρίξωσι το περί αυτοδιαθέσεως αίτημα του Κυπριακού λαού.

8. Διακηρύττει ενώπιον του Θεού και ανθρώπων ότι ο αγών θα συνεχισθή ανεξαρτήτως εμποδίων, μέχρι της πλήρους πραγματοποιήσεως των πόθων του Κυπριακού λαού.

9. Αναθέτει εις την Αυτού Μακαριότητα όπως υπογράψη το παρόν ψήφισμα, διαβιβάση δε αντίγραφα τούτου προς την Ελληικήν Κυβέρνησιν την Βουλήν των Ελλήνων, την Κυβέρνησιν της Μεγάλης Βρεττανίας και τον Οργανισμόν των Ηνωμένων Εθνών".