Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1.5.1955: Ο Διγεvής με φυλλάδια τoυ απειλεί τoυς αριστερoύς εvώ o "Νέoς Δημoκράτης" απαvτά με σκληρή γλώσσα πoυ χρησιμoπoιεί o Νίκoς Ζαχαριάδης και μιλά για ψευτoδιγεvή, όργαvo τωv αγλoαμερικαvώv ιμπεριαλιστώv.

S-1091

1.5.55: Ο ΔΙΓΕΝΗΣ ΜΕ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΕΝΩ "Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ" ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΨΕΥΤΟΔΙΓΕΝΗ, ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

Εζεκίας Παπαϊωάννου,

Γ.Γ. τοπυ ΑΚΕΛ. Το

κόμμα του συνέχιζε

τις βολές που εξαπέλυσε

εναντίον του αρχηγού

της ΕΟΚΑ Γεωργίου

Γρίβα- Διγενή και

χαρακτήριζε τον

αγώνα της ΕΟΚΑ ύποπτο,

τον αρχηγό της

Ψευτοδιγενή και τα

μέλη της οργάνωσης

Παλληκαράδες και

μασκαρεμένους

ελευθερωτές

Το ΑΚΕΛ έπαιρνε γραμμή στις ενέργειες και στις ανακοινώσεις του γύρω από την ΕΟΚΑ από τον ραδιοσταθμό "Ελεύθερη Ελλάδα", μέσω άρθρων που μετέδιδε ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Νίκος Ζαχαριάδης, ο οποίος το προέτρεπε να αποκαλύπτει τους ψευτοεπαναστάτες και ψευτοδιγενήδες τρακατρούκες, όπως τους αποκαλούσε.

Ετσι με τους δρόμους των δυο πλευρών να χωρίζουν όλο και περισσότερο, ο Διγενής, όντας στρατιωτικός αλλά και στο βουνό, με αντίπαλο τους Αγγλους, δεν ήταν δυνατό να δεχθεί δημοκρατικό διάλογο με τους αντιπάλους του κομμουνιστές, με τους οποίους μάλιστα είχε συγκρουστεί και ένοπλα στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1940.

Ετσι έδωσε οδηγίες στα στελέχη του να στραφούν εναντίον του ΑΚΕΛ και να τα εκφοβίζουν ελπίζοντας ότι θα πανικόβαλλε τα στελέχη του και θα έμενε χωρίς ένα πολιτικό, κυρίως αντίπαλο, στο νησί.

Οι προειδοποιήσεις του ήταν στρατιωτικές και με αυτές απειλούσε τα μέλη του ΑΚΕΛ και της αριστεράς γενικότερα ακόμα και με εκτέλεση.

Ετσι μέλη της ΕΟΚΑ άρχισαν να ρίχνουν φυλλάδια και απειλητικες επιστολές εναντίον στελεχών του ΑΚΕΛ και γενικά της Αριστεράς και το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών, καθώς ο απόηχος των πρώτων εκρήξεων δεν είχε ακόμα κοπάσει, διευρυνόταν ακόμα περισσότερο με επικίδυνες προεκτάσεις.

Στις 22 Απριλίου 1955, ο Νέος Δημοκράτης", όργανο του ΑΚΕΛ, αγγέλλοντας τις απειλητικές επιστολές της ΕΟΚΑ εναντίον των στελεχών του ΑΚΕΛ χαρακτήριζε τον αγώνα της ΕΟΚΑ ύποπτο και τον αρχηγό της Ψευτοδιγενή και τα μέλη της οργάνωσης του Παλληκαράδες και μασκαρεμένους ελευθερωτές.

Ομως χυνόταν περισσότερο λάδι στη φωτιά της εμφύλιας διαμάχης:

"Πληροφορούμεθα ότι τα φυλλάδια των " Διγενήδων" που ρίφθηκαν προψές στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ και αποκάλυψαν ολότελα την τυχοδιωκτική τους προέλευση έχουν ριφθεί και σε σπίτια στελεχών του λαϊκού κινήματος.

Ενα τέτοιο φυλλάδιο χώθηκε την νύκτα κάτω από την πόρτα του Γενικού Γραμματέως της ΕΚΑ κ. Χ. Μιχαηλίδη απευθυνόμενο προσωπικά στον ίδιο.

Αλλο φυλλάδιο παρόμοιο ρίφθηκε στο σπίτι του τυπογράφου και γνωστού παλαιμάχου του ηγετικού ηγέτη Ευστάθιου Ξυναρή.

Οπως θα προσέξει ο ίδιος ο Κυπριακός λαος, οι ελευθερωτές "Διγενήδες" έχουν δανεισθεί και την γκαγκστερική φρασεολογία στις επιδεικτικές απειλές τους εναντίον των "προδοτών" εκπροσώπων του λαϊκού κινήματος.

Οι μασκαρεμένοι ελευθερωτές ηγέτες που φροντίζουν να εκμεταλλευθούν τα εθνικά αισθήματα της νεολαίας και να υποκαταστήσουν τον εθνικό αγώνα με τον τρομοκρατικό ηρωϊσμό, τον τραμπουκισμό, απειλούν ότι θα χρησιμοποιήσουν "λεπίδι" στιλέτα και ότι "θα συντρίψουν τους ηγέτες του λαϊκού κινήματος, γιατί τους θεωρούν "προδότες".

Εξόντωση απειλούν οι "Διγενήδες" εναντίον εκείνων που επικρίνουν και ξεσκεπάζουν το ύποπτο έργο τους. Είναι και αυτό ένα μέσον του "αγώνα" τους με το οποίο θα "απελευθερώσουν την πατρίδα" τους.

Χαμπής Μιχαηλίδης,

Γ.Γ.της αριστερής

οργάνωσης αγροτών

ΕΚΑ. Δέχθηκε απειλές,

σύμφωνα με το "Νέο

Δημοκράτη" από την

ΕΟΚΑ

Ο λαός όμως, προειδοποιεί τους παλληκαράδες του στιλέτου ότι θα επαγρυπνεί, ότι αντιλαμβάνεται καλά τι πραγματικά κρύβεται πίσω από το καμουφλαρισμένο έργο τους περί απελευθερώσεως της Κύπρου από τον ξενικό ζυγό".

Οταν πια φούντωσε ο πόλεμος του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Νίκου Ζαχαριάδη εναντίον του αγώνα της ΕΟΚΑ σε σημείο να αποκαλύψει και την ταυτότητα του Διγενή στους Αγγλους δημόσια, η διάσπαση πήρε περισσότερες διαστάσεις.

Την 1η Μαϊου επηρεασμένος από τα όσα ανέφερε σε άρθρα του ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδας Νίκος Ζαχαριάδης από τις εκπομπές του ραδιοσταθμού "Ελεύθερη Ελλάδα" ο "Νέος Δημοκράτης" έγραφε χρησιμοποιώντας την ίδια φρασεολογία και σημειώνοντας κι' αυτός ότι Διγενής και Γρίβας ήταν το ίδιο πρόσωπο και επαιρόμενο ότι είχε αποκαλύψει τα σχέδιά του Αρχηγού της ΕΟΚΑ τα οποία κατήγγελε ως αμερικανοαγγλοκίνητα:

"Ο ψευτοδιγενής του αρχιχίτη Γρίβα κυκλοφόρησε και άλλο λαθρόβιο φυλλάδιο με το οποίο προσπαθεί να λερώσει το ΑΚΕΛ με τη ρετσινιά του "συνεργάτη"των Αγγλων...

"Ο ψευτοδιγενής Χίτης επαινεί τους συνταγματόφιλους και χύνει όλη του τη χολή ενάντια στο ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα που ξεσκέπασε τον αμερικανοαγγλοκίνητο ψευτοδιγενή και έδειξε στο λαό πως τα μάσκουλα του σκοπόν έχουν να συγκαλύψουν την προδοσία του Κυπριακού από μέρους της Παπαγικής Κυβέρνησης, τη γραμμή της παραχώρησης βάσεων στους Εγγλέζους, την τακτή συνταγματική προθεσμία και τη διάσπαση από μέρους του Αρχιεπισκόπου και της λεγόμενης Εθναρχίας...

Ο ψευτοδιγενής όργανο των αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών υποτιμά τη νοημοσύνη του Κυπριακού λαού και νομίζει πως με τα μάσκουλα του και τις απειλές μπορεί να αλλοιώσει τα αδυσώπητα γεγονότα, να τρομοκρατήσει το λαό και να τον παρασύρει στα φιλοϊμπεριαλιστικά του σχέδια".

Και στις 5 Μαϊου συνέχιζε πάνω στο ίδιο μοτίβο ο "Νέος Δημκράτης" ύστερα από νέες απειλές της ΕΟΚΑ εναντίον στελεχών του:

" Η "Εθνική δράση" των ψευτοδιγενήδων επεκτάθηκε τις τελευταίες μέρες, σε ωρισμένα χωριά της Κύπρου.

Τον "εθνικό τους αγωνα" οι ψευδοδιγενήδες τον στρέφουν τώρα εναντίον των μελών των λαϊκών οργανώσεων των συνεπέστερων εθνικών αγωνιστών του τόπου.

Στη Χλώρακα στέλλονται απειλητικές επιστολές σε διάφορα πρόσωπα, τα οποία προειδοποιούνται ότι θα κανονισθούν αν συνεχίσουν να εκφράζουν την αντίθεση του προς τους τυχοδιωκτισμούς και τους ψευτοπαλληκαρισμούς των διγενήδων...

Αυτά είναι μερικά από την τελευταία δράση των διγενήδων.

Ολοι όσοι παρασύρθηκαν απο το ψευτοδιγενή ας προσέξουν και ας σκεφτούν ψύχραιμα. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αντιληφθούν πως όλες αυτές οι ενέργειες των μπορούν, παρά να εξυπηρετούν ξένες προς τα συμφέροντα του λαού μας επιδιώξεις.

Ο λαός μας παρακολουθεί με ψυχραιμία την κατάσταση".