Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1.4.1955: Ο Μόδεστoς Παvτελή, από τo Λιoπέτρι, πρώτoς vεκρός της ΕΟΚΑ, βρίσκει τραγικό θάvατo από ηλεκτρoπληξία καθώς πρoσπαθεί vα επιτύχει διακoπή στηv παρoχή ηλεκτρικoύ ρεύματoς στo Βαρώσι και για vα δώσει τo σύvθημα έvαρξης τoυ αγώvα.

S-1085

1.4.1955: O ΜΟΔΕΣΤΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΟΠΕΤΡΙ (ΠΡΩΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ) ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ ΚΑΘΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΑΡΩΣΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΜόδεστοςΠαντελή,

από το Λιοπέτρι, ο

πρώτος ήρωας του

αγώνα της ΕΟΚΑ

Με την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ η οργάνωση έχασε τον πρώτο της άνδρα. Ουσιαστικά το πρώτο θύμα της ΕΟΚΑ, ο Μοδεστος Παντελή από το Λιοπέτρι, σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξια καθώς προσπαθούσε να δώσει το μήνυμα για έναρξη του αγώνα.

Ο Μόδεστος Παντελή γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1923.

Με την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ ήταν ηλικίας 32 ετών και πατέρας δυο παιδιών.

Η σύζυγος του Μόδεστου Παντελή,

Αποστολού, κρατά τη φωτογραφία του

ήρωα συζύγου της. Μαζί της τα παιδιά

της Παντελής και Παναγιώτης

Ο Παντελή ήταν μέλος της ομάδας του Γρηγόρη Αυξεντίου στην επαρχία Αμμοχώστου και αποστολή του την 1η Απριλίου ήταν να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955, ώστε να ειδοποιηθούν οι ομάδες που ενετάλησαν να τοποθετήσουν τις βόμβες για την έναρξη του αγώνα, να προχωρήσουν ταυτόχρονα όλοι μαζί γύρω στη 00.30 το πρωϊ της 1ης Απριλίου. Και βρήκε το θάνατο από ηλεκτροπληξία.

Μαζί με τον Μόδεστο Παντελή είχαν οργανωθεί στην ΕΟΚΑ από το Γρηγόρη Αυξεντίου τα άλλα τέσσερα αδέλφια του Χριστοφής, Κυριάκος, Παναγιώτης και η αδελφή τους Ελένη, οι συγχωριανοί του Ανδρέας Κάρυος και Μιχάλης Κούρτης κι ο Ανδρέας Παρπούνας από τη Λύση, κάτοικος Αμμοχώστου και μερικοί άλλοι.

Ο αδελφός του Χριστοφή Παντελή αφηγήθηκε για τις δραματικές εκείνες στιγμές του ξεσηκωμού (Εργατική Φωνή 12 4. 1995):

"Ηταν απόγευμα. Ηλθε ο Κυριάκος ο αδελφός μου, εκείνος και μου είπε: Απόψε θα πάμε κάτω. Απ' ότι μου άφησαν να καταλάβω, θα πηγαίναμε για άσκηση στις ακακίες της Σαλαμίνας.

" Ο Κυριάκος ήταν ο σύνδεσμος της ομάδας μας με το Βαρώσι.

" Βρεθήκαμε όλοι και πήγαμε στου αδελφού μας του Μοδεστή. Την ομάδα αποτελούσαμε τα τέσσερα αδέλφια Χριστοφής, Κυριάκος, Μόδεστος, Παναγιώτης κι' η αδελφή μας Ελένη στο σπίτι της οποίας γινόντουσαν οι συναντήσεις μας όταν ερχόταν ο Αυξεντίου που μας έδειχνε πως να κάνουμε τς βόμβες μολότωφ.

" Μαζευτήκαμε στου Μοδεστή τη νύκτα εκείνη, αφού πήγαμε από διαφορετικές κατευθύνεις, για να μη προκαλέσουμε υποψίες. Μαζί μας ήταν ο Μιχάλης Κούρτης κι ο Ανδρέας Κάρυος.

" Μπήκαμε στο αυτοκίνητο του Κυριάκου. Πήγαμε στο Βαρώσι στο σπίτι του Ανδρέα Παρπούνα από τη Λύση.

" Κάποτε έφθασε κι ο Αυξεντίου, καθυστερημένα κάπως. Στάθηκε στην πόρτα, άνοιξε τα χέρια του κι' έπιασε τους παραστατούς της πόρτας κι είπε στην οικοκυρά ν' αποχωρήσει.

" Παιδιά", μας είπε, "απόψε κτυπούμε".

" Πεταχτήκαμε όλοι πάνω από τη χαρά μας. Ο Μόδεστος είπε:

" Ετοιμοι.

Τα δυο παιδιά του Μόδεστου Παντελή, μπροστά στον

τάφο του ήρωα πατέρα τους

" Ακολούθως βγήκε έξω ο Αυξεντίου και κάλεσε τον Κυριάκο. Του είπε:

" Εσείς ήλθετε τέσσερα αδέλφια. Δεν είναι σωτό να πάτε κι οι τέσσερις. Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί τίποτε, αλλά για καλό και για κακό να μείνετε οι δυο. Να πάτε μαζί μου μόνο οι δυο. Κανονίστε μεταξύ σας ποιοι θα μείνουν πίσω.

" Γυρισε ο Κυριάκος και μας είπε την εντολή του Γρηγόρη.

" Εμείς είπαμε: Να στραφείς εσύ κι ο Μόδεστος, που είναι τα σπίτια σας μαζί στο δρόμο του Βαρωσιού και να πάμε ο Χριστοφής και ο Παναγιώτης που είναι και τα σπίτια μας κοντά-κοντά μέσα στο χωριό.

" Είχε δοθεί στο μεταξύ εντολή για να πάνε στα σύρματα της ηλεκτρικής μεταξύ Αυγόρου- Λιοπετριού.

" Να πάρεις τα κοπέλια για τα σύρματα εσύ που έχεις και το αυτοκίνητο, να πάτε και να γυρίσετε πριν να κάνουμε εμείς την επίθεση, οπότε οπωσδήποτε θα κόψουν τους δρόμους οι Αγγλοι.

" Τους έδωσε τα σύνεργα που ήταν ένα κομμάτι άλυσος μακρύς προσδεδεμένος με τη λιμιστήρα, χονδρό σχοινί. Στην άκρη του σχοινιού ήταν δεμένη μια μικρούλα πέτρα και, όταν περάσει από την άλλη και έλθει κάτω, να την ταβήξετε με το διχάλι της μορίνας, για ν' αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

" Τους έδωσε και δυο μορίνες. Η μια στην άκρη είχε διχάλι.

" Αυτή τη δουλειά θα την έκανε ο Κάρυος. Οταν έφτασαν εκεί είπε στον Κυριάκο:

" Πάρε το αυτοκίνητο, τρέξε γρήγορα να προλάβεις τις εκρήξεις κι' εμείς απ' εδώ σε πέντε λεπτά είμαστε στο σπίτι μου.

" Εριξαν πολλές φορές το σχοινί και δεν τα κατάφεραν να περάσει πάνω από τα σύρματα. Το σχοινί όμως εκεί που το έριχναν και τους έπεφτε φούσκωνε, γιατί από κάτω ήταν βρεγμένα χόρτα. Δεν είμαι ειδικός για να πω πως ούτε και ήμουν κοντά να ξέρω τι ακριβώς έγινε και τους έπιασε ηλεκτροπληξία".