Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25.1.1955: Ο Λoχίας της αστυvoμίας Αλή Αϊκ περιγράφει τηv καταδίωξη και σύλληψη τoυ ιστιoφόρoυ Αγιoς Γεώργιoς και τωv μελώv τoυ πληρώματoς τoυ στηv Ακτή της Χλώρακας.

S-1075

25.1.1955: Ο ΛΟΧΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΛΗ ΦΑΙΚ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟΥ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Τέσσερις από τους συλληφθέντες στην υπόθεση του καϊκιού Αγιος Γεώργιος. (Πρώτη σειρά από αριστερά ): Κ. Λεωνίδας και Ν. Μαυρονικόλας (δεξιά) και πίσω (από αριστερά) Μ. Παπαντωνίου και Χριστόδουλος Πενταράς

Ο Λοχίας της Αστυνομίας Αλί Φαϊκ βρισκόταν πάνω στο αντιτορπιλλικό "Κομετ" το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου 1955 και πήρε μέρος στην επιχείρηση σύλληψης του ιστιοφόρου Αγιος Γεώργιος, το οποίο μετέφερε όπλα και εκρηκτικές ύλες από την Ελλάδα για τις ανάγκες της ΕΟΚΑ.

Είπε ο Αλή Φαϊκ στο Δικαστήριο στη δίκη των 13 κατηγορουμένων (Μάϊος 1955):

Κώστας Λεωνίδας και Χριστόδουλος Πενταράς

"Την 8ην μ.μ. της 17ης παρελθόντος Ιανουαρίου κατόπιν οδηγιών, ανήλθον επί του εις τον λιμένα Αμμοχώστου αγγλικού πολεμικού "Τσιάριτι" και είπα κάτι εις τον πλοίαρχον αυτού. Εμεινα επί του πολεμικού, το οποίον ακολούΘως έπλευσε προς τη παραλίαν της Πάφου. Τούτο περιεπόλει εις την παραλίαν της Πάφου από της 17ης Ιανουαρίου μέχρι της 25ης του αυτού μηνός. Καθ' όλο το διάστημα της ημέρας και της νύκτας. Την νύκτα περιεπόλει εξ αποστάσεως τριών μιλίων. Ανηρχόμην επί της γεφύρας του πλοίου και παρετήρουν προς την ξηράν. Την 8ην νυκτερινήν της 17ης Ιανοαυρίου διέκρινα πράσινον φως να ανάβη και να σβήνη εις κανονικά διαστήματα προς το βόρειον μέρος του φάρου του τελωνείου Πάφου, κατευθυνομένου εκ της ξηράς προς την θάλασσαν. Τούτο εγίνετο μέχρι της 2ας πρωϊνής. Το ίδιον συνέβαινε μέχρι της 25ης Ιανουαρίου,

Κατά τη διάρκειαν της περιπολίας της 17ης Ιανουαρίου είδα εις την θάλασσαν δύο πλοία, παρετήρησα δε ότι όταν ταύτα εθεάθησαν το πράσινον φως ήναβε και έσβηνεν εις ταχύτερα διαστήματα. Οταν τα πλοία εχάνοντο, το φως ήναβε και έσβηνε εις κανονιά διαστήματα. Τούτο συνέβαινε και εις άλλας νύκτας, όταν ενεφανίζοντο πλοία.

Σωκράτης Λοϊζιδης ( αριστερά) και Ευάγγελος Κουταλιανός

Την πρωίαν της 25ης Ιανουαρίου επέβην άλλου πολεμικού, του αντιτορπιλλικού "Κομετ". Τούτο περιεπόλει ως και το "Τσάριτι". Την 8.20 νυκτερινήν της 25ης Ιανουαρίου είδα το πράσινον φως να ανάβη και να σβήνη 3-4 φοράς και επειτα έπαυσε. Την 11.10 νυκτερινήν είδα μίαν ρουκέτταν από το μέρος του πρασίνου φωτός και έπειτα άλλας εννέα εντός μιας ώρας. Αύται έδιδον λευκόν δυνατόν φως. Μετά τας ρουκέττας το αντιτορπιλλικόν επροχώρησε προς την ξηράν με μεγαλυτέραν ταχύτητα,

Μιχαήλ Θεοδοσίου Αλεθράκης

Μετ' ολίγην απόστασιν το αντιτορπιλλικόν ήναψε τους προβολείς του και τότε είδα ένα καϊκι απομακρινόμενον εκ της ξηράς απέχον 400 υάρδας εκ του αντιτορπιλλικού.

Ηκουσα την λειτουργούσαν μηχανήν του καϊκιού και επ' αυτού διέκρινα τρία πρόσωπα, δύο εις το εμπρόσθιον μέρος αυτού και εν εις το οπίσθιον. Φώτα επί του καϊκιού δεν υπήρχον. Το πολεμικόν επροχώρησε προς το καϊκι και τότε εφώναξε δις διά μεγαφώνου ελληνιστί προς το πλήρωμα του καϊκιού:

Αργύρης Καραδήμας

"Προσοχή, προσοχή, σταματάτε την βάρκαν σας και παραδοθήτε, ειδεμή θα πυροβολήσωμεν. Αυτό είναι πολεμικόν. Σταματάτε και μη γυρέψετε να ρίψετε τίποτε από την βάρκαν σας. Σταματάτε εκεί που είσθε μέχρις ότου έλθη η ατμάκατος του πλοίου. Εάν δεν ακούσετε την διαταγήν μου και φέρετε αντίστασιν, θα σας πυροβολήσω".

Το καϊκι ήλλαξε διεύθυνσιν προς βορράν και τότε ένοπλοι άνδρες του αντιτορπιλλικού έρριψαν προειδοποιητικήν βολήν, εγώ δε διά του μεγαφώνου εφώναξα: "Σταματάτε την βάρκαν σας και σηκώστε τα χέρια πάνω και παραδοθήτε, ειδεμή θα σας παίξωμεν".

Τότε τα τρία επί του καϊκιού πρόσωπα εσήκωσαν τα χέρια και η βάρκα εσταμάτησε. Η ατμάκατος με ναύτας του αντιρπιλλικού επήγεν εις το καϊκι και ωδήγησε τρία πρόσωπα εκ του καϊκιού εις το αντιτορπιλλικό. Ηκουσα τους ναύτας που είχαν ανέλθει επί του καϊκιού να φωνάζουν ότι εύρον δυναμίτιδα. Οταν μετέφεραν τα τρία πρόσωπα με χειροπέδας- επί του αντιτορπιλλικού, μου τα παρέδωσαν. Ησαν οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι (ο πρώτος είναι ο πλοίαρχος του καϊκιού). Ετοποθέτησα τούτους χωριστά περί του αντιτορπιλλικού, ακολούθως επλησίασα τον πρώτον κατηγορούμενον, τον ηρώτησα και μου είπε το όνομά του και του είπον ότι τον συλλαμβάνω διότι έφερε δυναμίτιδα άνευ αδείας.

Ο κατηγορούμεος μου είπε: "Μάλιστα εφέραμεν δυναμίτιδα". Επέστησα την προσοχήν του εις τον νόμον και του είπον ότι παν ότι θα είπη θα το γράψω να το χρησιμοποιήσω ως μαρτυρίαν εναντίιον του.

Εκείνος τότε είπε: "Μάλιστα, εφέραμεν δυναμίτιδα διά να ελευθερώσωμεν την πατρίδα μας Κύπρον. Τον καιρόν του πολέμου εργάσθηκα με τους εγγλέζους, αλλά τώρα είναι εναντίον τους".

Κατόπιν επλησίασα τον τρίτον κατηγορούμενον. Επέστησα ομως την προσοχήν του εις τον νόμον και εκείνος είπε: "Μάλιστα, εφέραμεν δυναμίτιδα. Ηλθαν μερικοί πολίται και την πρέλαβαν, αλλά δεν γνωριζω ποίοι είναι".

Επειτα επήγα ομοίως εις τον δεύτερον κατηγορούμενον ο οποίος είπε: "Μάλιστα εφέραμεν δυναμίτιδα, την παρέλαβαν αλλά δεν γνωρίζω ποίοι".

Εμεινα με τους κρατουμένους επί του αντοτορπιλλικού μέχρι της πρωϊας, ότε ήλθεν ο αστυνόμος κ. Αλέξης προς τον οποίον παρέδωσα στους τρεις κρατουμένους. Επί του πρώτου ευρέθησαν μερικαί δραχμαί. Επί των άλλων δύο ουδέν ευρέθη.

Ο κ. Χαρ. Ιωαννίδης είπε προς το διακαστήριον ότι η υπεράσπισις προτίθεται να ενστή ως προς τας δηλώσεις που έγιναν προς τον μάρτυρα ή τας οποίας ήκουσεν".