Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

3.1.1955: Η υπηρεσία πληρoφoριώv της επαvαστατικής oργάvωσης εvημερώvει τo Γεώργιo Γρίβα ότι oι Αγγλoι γvωρίζoυv ότι o ίδιoς βρίσκεται μυστικά στηv Κύπρo για πρoετoιμασία απελευθερωτικoύ κιvήματoς

S-1069

3.1.1955: Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΡΙΒΑ ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Στις 3 Ιανουαρίου 1955, δύο σχεδόν μήνες μετά την άφιξη του Γεωργίου Γρίβα στην Κύπρο οι Βρεττανοί είχαν κατορθώσει να εξασφαλίσουν κάποια πληροφορία ότι ο αρχηγός της ΕΟΚΑ βρισκόταν στην Κύπρο και πιθανόν να προετοίμαζε απελευθερωτικό Κίνημα.

 

Ο Παύλος Στόκκος, ο άνθρωπος που έδωσε το μήνυμα ότι οι Αγγλοι γνώριζαν για την παρουσία του Γρίβα στην Κύπρο. Κάτω απόσπασμα από το ημερολόγιο του Γρίβα στο οποίο γίνεται αναφορά για την πληροφορία που του δόθηκε

Ωστόσο, παρά τις πληροφορίες αυτές, δεν είχαν ακόμα εντείνει τις έρευνες τους όσο θα ανέμενε κάποιος.

Στις 3 Ιανουαρίου 1955 ο Γρίβας σημείωνε στο ημερολόγιο του:

3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1955: Κατόπιν μου έδωσε δελτίον πληροφοριών των ενταύθα αρχών δι' ου εμφαίνεται ότι έλαβον γνώσιν της εδώ αφίξεως μου.

Η πληροφορία ήταν ακριβής και την είχε δώσει ο αστυνομικός Παύλος Ζ. Στόκκος.

Αφηγήθηκε για το επεισόδιο ο Στόκκος στο " Χρονικό" του αγώνα της ΕΟΚΑ, σελ 46:

" Τέλη Φθινοπώρου 1954 ειργαζόμην εις το αρχηγείον της αστυνομας " Σπέσιαλ Μπραντς" ότε επρόσεξα μίαν εγκύκλιον συμφώνως τη οποία "ο συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας ευρίσκετο λαθραίως εις Κύπρον κρυπτόμενος κατά πάσαν πιθανότητα εις Μοναστήριον με σκοπόν να οργανώση απελευθερωτικόν Κίνημα.

Κατά την ιδίαν περίπου εποχήν, αφίκετο εις Κύπρον, εις ειδικός απεσταλμένος του Υπουργείου Αποικιών, ονόματι Φίλλιπς Τέϊ, όπως αναδιοργανώση τον μικρόν μέχρι τότε πυρήνα του Σπέσιαλ Μπραντς.

Την 1.1.1955 αφίκετο και έτερος Αγγλος ονόματι Σάτκλιφ, ειδικός διδάκτωρ της Ιντέλλιτζενς Σέρβις.

Επελέγην μεταξύ 50 άλλων και παρηκολούθησα τα μαθήματα, άτινα διήρκεσαν περί τον μήνα. Από τας διαλέξεις εκείνας αντελήφθην ότι οι Αγγλοι είχον σοβαράς υπονοίας περί υπάρξεως μυστικής οργανώσεως. Η εθνική μου συνείδησις επέβαλλε να ειδοποιήσω την οργάνωσιν αυτήν. Επειδή ουδένα εγνώριζον μετέδωσα λεπτομερείας περί των δύο Αγγλων εις τον Αρχιεπίσκοπον Μακάριον χρησιμοποιήσεως ως σύνδεσμον τον αδελφόν μου Στέλιον, διότι εθεωρούσα παράλογον να επισκεφθώ εγώ, μέλος του Σπέσιαλ Μπραντς, την Αρχιεπισκοπήν".