Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

2.8.1954: Ο Κυβερvήτης επαvαφέρει τoυς αvτιστασιακoύς vόμoυς πoυ θυμίζoυv τηv περίoδo της Παλμερoκρατίας μετά τηv εξέγερση τωv κυπρίωv κατά τov Οκτώβρη τoυ 1931

S-1031

2.8.1954: Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΛΜΕΡΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΤA ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1931

Ο νέος κυβερνήτης Σερ Ρόμπερτ Αρμιτεϊτζ, που έφθασε στην Κύπρο το Φεβρουάριο του 1954 και ο οποίος επανέφερε τους λεγόμενους, αλλά σκληρούς, αντιστασιακούς νόμους

Από την Εθνοσυνέλευση που είχε συγκαλέσει ο Αρχιεπισκοπος Μακάριος στις 23 Ιουλίου 1974 είχε μείνει έξω η Αριστερά κι έτσι οι δύο παρατάξεις, Δεξιά και Αριστερά, ακολουθούσαν το δρόμοι τους διασπασμένες και αλληλοτηγορούμενες.

Εκείνο όμως που αρνήθηκε Εθναρχία στην Αριστερά κατά την Εθνοσυνέλευση, δηλαδή μια κοινή πορεία, το έκαμαν πραγματικότητα με τις αποφάσεις τους οι Αγγλοι κι έτσι επιβεβαιώθηκε η μοίρα της Ελληνικής Φυλής να συνενώνεται μπροστά στον κινδυνο.

Στις 28 Ιουλίου 1954, πέντε μόνο ημέρες μετά την Εθνοσυνέλευση, η Αγγλία είχε ανακοινώσει την πρόθεση της να επιβάλει σύνταγμα στην Κύπρο λέγοντας ταυτόχρονα ότι δεν προτίθετο να επιτρέψει ή να συζητήσει αλλαγή του καθεστώτος.

Παράλληλα στη Λευκωσία ο νέος Κυβερνήτης Αρμιτεϊτζ που είχε έλθει στην Κύπρο νωρίτερα τον ίδιο χρόνο (19.2.1954) πήρε σκληρά μέτρα για να κααπνίξει τις ενέργειες των Ελλήνων, πράγμα που τους έφερε τον ένα δίπλα στον άλλο, ανεξάρτητα από ιδεολογική τοποθέτηση και άρχισαν από κονού πιο έντονο αγώνα εναντίον της αποικιοκρατίας.

Τα μέτρα του Κυβερνήτη Αρμιτεϊτζ περιλάμβαναν επαναφορά των αντιστασιακών νόμων με τους οποίους καταπνιγόταν η ελευθερία του Τύπου, ενώ όσοι βρίσκονταν ένοχοι για στάση και προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος θα καταδικάζονταν σε φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνων.

Η απόφαση για επαναφορά των αντιστασιακών Νόμων, που θύμιζαν την περίοδο της Παλμεροκρατίας που ακολούθησε την εξέγερση του 1931, δημοσιεύθηκε στις 2 Αυγούστου 1954, στην επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης και αναλύθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα Κρίτωνα Τορναρίτη, σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Είπε Τορναρίτης (Μεταγλώττιση από επίσημη μετάφραση απο την αγγλική):

"Η Κυβέρνηση της Αυτής Μεργαλειότητας έχει καταστήσει γνωστό πέρα από κάθε αμφιβολία ότι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου θα δοθεί μια φορά ακόμη ευκαιρία για συνταγματική πρόοδο και ότι δεν μελετά οποιανδήποε μεταβολήν στην κυριαρχία επί της Κύπρου.

Στο μέλλον η επίκριση της Κυβερνητικής πολιτικής δεν πρέπει να εισέρχεται στη στασιαστική σφαίρα. Πρέπει να καταστήσω γνωστό σε όλους ότι ο σημερινός Νόμος που αναφέρεται στη στάση θα εφαρμόζεται από τούδε και στο εξής αυστηρά και ότι στασιαστική συνωμοσία, δημοσιεύσεις (προφορικές ή γραπτές) και ορατές παραστάσεις που γίνονται με στασιαστική πρόθεση (περιλαμβανομένης της πρόθεσης όπως επενεχθεί αλλαγή στην κυριαρχία της νήσου) θα διώκονται ποινικά.

ΕΘΝΟΣ 17 6 1954

ΚΥΠΡΟΣ 19 7 1954

Σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ποινικού Κώδικα (κεφ. 13) στασιαστική πρόθεση είναι πρόθεση μεταξύ άλλων, όπως δημιουργηθεί μίσος ή περιφρόνηση, ή προκληθή δυσμένεια ή δυσαρέσκεια, κατά του προσώπου της Αυτής Μεγαλειότητας ή της κυβέρνησης της Αυτής Μαγαλ ειότητας στο Ηνωμέν. Βασίλειο ή κατά της Κυβερνησης της Αποικίας ή να προαχθούν αισθήματα έχθρας μεταξύ των διασφόρων κοινοτήτων ή τάξεων του πληθυσμού της Αποικίας. Πρόθεση, όπως επενεχθεί μεταβολή στην κυριαρχία επί της Κύπρου είναι επίσης στασιαστική πρόθεση σύμφωνα με το άρθρο αυτό.

Πρόσωπο που διώχθηκε για στασιαστική συνομωσία ή δημοσίευμα με στασιαστική πρόθεση υπόκειται σε φυλάκιση πέντε ετών, (άρθρο 46 του Ποινικού Κώδικα) οποιοδήποτε σώμα προσώπων, το οποίο με την οργάνωση του ή προπαγάνδα ή συνηγορεί αλλιώς ή ενθαρρύνει την εκτέλεση οποιασδήποτε πράξης, σκοπός της οποίας είναι η υποτίθεται ότι είναι, η εκτέλεση στασιαστικής πρόθεσης είναι παράνομος σύνδεσμος (άρθρο 60 (β) του Ποινικού Κώδικα) οιοσδήποτε αξιωματούχος ή πρόσωπο το οποίο κατέχει ή δρα σε αξίωμα παράνομου συνδέσμου υπόκειται σε φυλάκιση πέντε ετών και οιονδήποτε μέλος τέτοιου συνδέσμου ή πρόσωπο το οποίο παρίσταται σε συνεδρία τέτοιου συνδέσμου υπόκειται σε φυλάκιση δύο ετών (αρθρο 54 (1) και (3) του Ποινικού Κώδικα).

Εφημερίδα, στην οποία δηοσιεύεται στασιαστικός λίβελλος, για τον οποίο κάποιο πρόσωπο έχει καταδικασθεί, μπορεί να ανασταλεί από το δικαστήριο για περίοδο που δεν υπερβαίνει τα τρία χρονια. Στον ιδιοκτήτη της δυνατό να απαγορευθεί να συντάσσει ή εκδίδει στη διάρκεια της περιόδου κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο, εκτός όπως προνοείται στο διάταγμα (ο περί Τύπου Νόμος Κεφ, 136)- άρθρο 11 (1).

Οποιος έχει πολιτογραφηθεί βρεττανός υπήκοος, και όποιος αποδεικνύεται με πράξεις ή λόγο ως μη νομιμόφρων η διάκειται εχρθικά έναντι της Αυτής Μεγαλειότητας, δυνατόν, χωρίς περαιτέρω προειδοποίηση, να υπόκειται σε στέρηση της Βρεττανικής ιθαγενείας του, σύμφωνα με το άρθρο 20 (3) του Νόμου περί Βρεττανικής Ιθαγενίας (1948) και να μεταπέσει στο καθεστώς του αλλοδαπού.

Περαιτέρω αλλοδαπός, αν και ιθαγενής της Αποικίας, μπορεί να απελαθεί, εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι αυτός είναι ενδεχόμενο να συμπεριφερθεί κατά τρόπο επικίνδυνο στην ειρήνη, την καλή τάξη ή την καλή διακυβέρνηση ή να διεγείρει έχθρα μεταξύ του λαού της Αποικίας και της Αυτής Μεγαλειότητας ή να μηχανορραφήση κατά της εξουσίας στην Αποικία ή ότι είναι μέλος παράνομου συνδέσμου (σύμφωνα με το άρθρο 14 (5) του περί αλλοδαπών και Μετανάστευσης νόμου, 1952)".

Αναλύοντας τη γραπτή του δήλωση ο Τορναρίτης είπε και τα πιο κάτω προειδοποιητικά τόσο για τους κυπρίους, όσο και προς τον κυπριακό τύπο γενικώτερα και ακόμη και τους Αγγλους υπηκόους:

"Στην εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 2 Αυγούστου δημοσιεύεται δήλωση, με την οποία καθίσταται σαφές ότι η επιείκεια που επιδείχθηκε στο παρελθόν σε σχέση με στασιαστικές συνομωσίες και στασιαστικές εκδηλώσεις ή δημοσιεύσεις και παράνομα σωματεία ή συνδέσμους δεν θα εξακολουθήσει και ότι οι παραβάτες από τούδε και στο εξής θα διώκονται ποινικά.

Σκοπός της παρούσης συγκέντρωσης είναι να σας εξηγήσω τον υφιστάμενο νόμο επί του προκειμένου.

Διά μέσου των αιώνων κάθε πολιτεία έχει διαφυλάξει στην οπλαποθήκη της ορισμένα όπλα έστω και αν δεν είναι σε συχνή χρήση, για ορισμένα εγκλήματα που στρέφονται εναντίον της.

ΕΘΝΟΣ 12 8 1954

Στην Αγγλία ένα από τα τέτοια εγκλήματα είναι το έγκλημα της στάσης, το οποίο όταν διαπραχθεί είτε προφορικά είτε γραπτώς είτε έμπρακτα αποτελεί πλημμέλημα που τιμωρείται κατά έγκληση με βάση το Common Law είτε με φυλάκιση, είτε με πρόστιμο.

ΚΥΠΡΟΣ 2 8 1954

Σε σχέση προς το έγκλημα αυτό ο δικαστής Fitzgerald πριν από 86 χρόνια στη γνωσστή Ιρλανδική υπόθεση της Βασίλισσας και Σάλλιβαν υπέδειξε ότι:

" Η στάση είναι έγκλημα που στρέφεται κατά της κοινωνίας, συνδεδεμένο στενά προς το έγκλημα η προδοσίας, του οποίου συχνά προηγείται κατά μικρό χρονικό διάσημα. Η στάση αυτή καθ' εαυτή είνα περιεκτικός όρος που περιλαμβάνει όλες εκείνες τις πράξεις, που εκτελούνται είτε με προφορικό λόγο, είτε έμπρακτα, είτε γραπτώς οι οποίες αποσκοπούν να διαταράξουν την γαλήνη της πολιτείας και να οδηγήσουν αμαθή πρόσωπα στο να αποπειραθούν να ανατρέψουν την Κυβέρνηση και το νόμο της χώρας".

Ο Αγγλικός νόμος στο σημείο αυτό σνσωματώνεται στα άρθρα 45 και 47 του Κυπριακού Ποινικού Κώδικα.

Κατά το άρθρο 46 του Κώδικα οποιονδήποτε πρόσωπο, το οποίο συνωμοτεί με άλλο ή άλλα πρόσωπα προς εκτέλεση πράξης ή επίτευξη οποιασδήποτε στασιασικής πρόθεσης, ή το οποίο δημοσιεύει οποιεσδήποτε λέξεις ή έγγραφα με τέτοια πρόθεση, είναι ένοχο κακουργήματος και τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε ετών.

Οφείλω να σας υποδείξω ότι κάποιο πρόσωπο δημοσιεύει έγγραφο όταν λαμβάνει τέτοια μέτρα ώστε το έντυπο, το χειρόγραφο ή εικόνα που αποτελεί το έγγραφο να χρησιμοποιείται κατά τέτοιο τρόπο, είτε με έκθεση, ανάγνωση, απαγγελία, περιγραφή, παράδοση, κυκλοφορία, διανομή είτε άλλως πως ώστε το περιεχόμενο τους να καταστεί γνωστό σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.

Από την άνω πρόνοια προκύπτει ότι η ουσία του εγκλήματος της στάσης είναι η πρόθεση με την οποία τελείται η πράξη ή χρησιμοποιείται η φρασεολογία που αποτελεί το αντικείμενο της στάσης.

Η τέτοια πρόθεση μπορεί να εξαχθεί από τη φύση αυτής της πράξης ή από τον τόνο του λόγου ή το άρθρο ή η δημοσίευση.

Τι είναι στασιαστική πρόθεση ορίζει το άρθρο 47 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο ακολουθώντας τον αγγλικό Νόμο επί του προκειμένου, ορίζει ότι στασιαστική πρόθεση, είναι οποιαδήποτε πρόθεση να προκληθεί μίσος ή περιφρόνηση εναντίον της Βασίλισσας της αγγλικής Κυβέρνηση ή της κυβέρνησης της Κύπρου ή να διεγερθούν οι κάτοικοι της Κύπρου στο να αποπειραθούν την μετατροπή οποιουδήποτε νόμιμου καθεστώτος στην Κύπρο με μη νόμιμα μέσα ή να προκληθεί δυσμένεια κατά του τρόπου της απανομής της δικαιοσύνης στην Κύπρο ή να διεγερθεί δυσαρέσκεια μεταξύ των υπηκόων της αποικίας ή προαχθούν αισθήματα δυσαρέκειας και έχθρας μεταξύ διαφόρων κοινοτήτων ή τάξεων του πληθυσμού της Κύπρου.

Ο Κυβερνήτης Αρμιτεϊτζ στην είσοδο του Κυβερνείου. Με τους αντιστασιακούς νόμους που επανέφερε και οι οποίοι συνoδεύονταν από σκληρά μέτρα κατόρθωσε τελικά να επανενώσει τους διασπασμένους Ελληνες της Κύπρου

Η μόνη διαφορά μεταξύ του αγγλικού νόμου και του ιδικού μας νόμου είναι η πρόθεσις αλλαγής του καθεστώτος της κυριαρχίας της Κύπρου θεωρείται ως στασιασική πρόθεση στην Κύπρο και οποιαδήποτε εκδήλωση στασιαστικής πρόθεσης, με φυλάκιση πέντε ετων, ενώ στην Αγγλία οποιαδήποτε πρόθεση στέρησης της Βασίλισσας του Βασιλικού της τίτλου και εξουσίας επί οποιασδήποτε χώρας Της, αποτελεί το κακούργημα της προδοσίας (treason felony) και τιμωρείται με ισόβια δεσμά με βάση το ειδικό άρθρο 3 του ειδικού περί Κακουργήματος της Προδοσίας Νόμου του 1848.

Είναι πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα με βάση το άρθρο 138 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα του 1950 οποιαδήποτε δημοσίευση που προτρέπει την απόσπαση από το ελληνικό κράτος εδάφους που ανήκει σ' αυτό ή τη συγχώνευση τέτοιου εδάφους στο έδαφος άλλης πολιτείας αποτελεί προδοσία της χώρας και υπόκειται στην ποινή της κάθειρξης μέχρι 20 ετών.

Εχουμε ήδη πραγματευθεί το έγκλημα της στάσης όταν αυτό διαπράττεται μεμονωμένα από άτομα, αλλά ο Ποινικός Κώδικας περιλαμβάνει πρόνοιες σε σχέση προς το έγκλημα της στάσης που διασπράττεται συλλογικά από σωματεία ή συνδέσμους προσώπων.

Οποιονδήποτε σώμα ή σύνδεσμος προσώπων ο οποίος είτε λόγω της οργάνωσης του εν γένει, είτε λόγω της διεξαγομένης προπαγάνδας από αυτό, προτρέπει ή ενθαρρύνει την εκτέλεση οποιασδήποτε πράξης με στασιαστική πρόθεση, όπως καθορίζεται ανωτέρω, αποτελεί "παράνομο σύνδεσμο" (Αρθρο 60 Β) και οποιοδήποτε πρόσωπο που κατέχει οποιαδήποτε συνδρομή ή συνεισφορά υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι πέντε ετών (άρθρο 54 (2) και οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο παρίσταται σε οποιαδήποτε συνεδρία του τέτοιου σώματος ή συνδέσμου (άρθρο 54 (1) και (3) υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι δύο χρόνων και οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο πληρώνει οποιαδήποτε συνδρομή ή συνεισφορά ή δωρεάν στο τέοιο σώμα ή σύνδεσμο υπόκειται σε φυλάκιση μέχρις 6 μηνών (άρθρο 56).

Αλλα η στάση δεν συνεπάγεται μόνο φυλάκιση ή πρόστιμο, αλλά έχει και περαιτέρω συνέπειες.

Ετσι με βάση το αρθρο 20 (3) του περί Βρεττανικής Ιθαγένειας νόμου του 1948, οποιοσδήποτε που πολιτογραφήθηκε Αγγλος υπήκοος οποιος έχει αποδειχθεί είτε έμπρακτα είτε με λόγο ότι διαπνέεται από αισθήματα έλλειψης νομιμοφροσύνης ή δυσμένειας προς την Αυτής Μεγαλειότητας τη Βασίλισσα, μπορεί να στερηθεί τη Βρεττανική του ιθαγένεια και να μεταπέσει στην τάξη των αλλοδαπών.

Επίσης πρόσωπο το οποίο δεν είναι βρεττανός υπήκοος, έστω και αν έχει γεννηθεί στην Κύπρο και είναι ιθαγενής, μπορεί να απελαθεί εάν έχει αποδειχθεί κατά τρόπο που ικανοποιεί τον Κυβερνήτη ότι είναι εδεχόμενο να συμπεριφερθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να είναι επικίνδυνος στην ειρήνη και δημόσια τάξη ή ότι πρόκειται να μηχανορραφήσει κατά της αρχής και εξουσίας της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας στην Κύπρο (άρθρο 14 (5) του περί αλλοδαπών κκαι Μετανάστευσης νόμου του 1952).

Τέλος σύμφωνα με το άρθρο 11 περί Τύπου νόμου (Κεφ. 136 του Νόμου και νόμοι 10 και 25 του 1951, με τη καταδίκη προσώπου για δημοσίευση στασιαστικού λιβέλλου σε εφημερίδα, το δικαστήριο μπορεί επιπρόσθετα με οποιαδήποτε άλλη ποινή να διατάξει την αναστολη της έκδοσης της εφημερίδας αυτής για την ίδια περίοδο τους, να απαγορεύσει στον

ΕΘΝΟΣ 29 7 1954

ιδιοκτήτη της εφημερίδας αυτής για την ίδια περίοδο να δημοσιεύσει, εκδίδει ή γράφει σε οποιαδήποτε άλλη εφημερίδα και να απαγορέυσει η χρήση του τυπογραφείου που χρησιμοποιήθηκε για την εκτύπωση της εφημερίδας υπό όρους, οι οποίοι θα ορίζονται στο σχετικό διάταγμα.

Η Ελευθερία της συζήτησης και η ελευθερία του τύπου είναι φυσικά πολύτιμη.

Αλλά παρ' όλον ότι η Κυβέρνηση, ως φρουρός των ελευθεριών αυτών, έχει καθήκον αφ' ενός να περιφρουρήσει την τήρηση τους, έχει αφ' ετέρου υπέρτατο καθήκο να περιφρουρήσει την τήρηση του νόμου και της έννομης τάξης και να θέσει φραγμό σε οποιανδήποτε παρεκτροπή, η οποία τείνει να υποσκάψει την ειρήνη και την καλή διάκυβέρνηση της Κύπρου.

Το δικαίωμα οποιουδήποτε πολίτη να συζητεί πλήρως τίμια και ελεύθερα οποιοδήποτε ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος δεν θα παραβιασθεί και θα παραμείνει σεβαστό, οποιοσδήποτε εποικοδομητικός έλεγχος με την καλή την πίστη επίκριση οποιουδήποτε σφάλματος, οποιουδήποτε μέτρου που λαμβάνεται ή οποιασδήποτε πλάνης ή τέλειας στη δικυβέρνηση και την απονομή της δικαιοσύνης ή της νομοθεσίας, θα είναι ευπρόσδεκτη, αλλά οποιοδήποτε δημοσίευμα ή τακτική με πρόθεση μετατροπής της επί της κυριαρχίας της αποικίας κατά της Κυβέρνησης ή μεταξύ του πληθυσμού και γενικά οποιαδήποτε προσπάθειας προς δημιουργία δημόσιας αναταραχής ή διασάλευσης της έννομης τάξης δεν θα γίνει ανεκτή και θα διωχθεί ποινικά.

Με πλήρη συναίσθηση του σπουδαίου ρόλου τον οποίο διαδραματίζει ο τύπος για την ευημερία και συμφέροντα μιας κοινότητας σας παροτρύνω όπως ακολουθώντας το αληθινόν πνεύμα και η παράδοση του τύπου, βοηθήστε στην τήρηση του νόμου και τη διατήρηση της εννόμου τάξης, εντυπώννοντας στο κοινό το καθήκον όπως τηρή και υπακούει στους νόμους της χώρας.

Ετσι θα εξυπηρετήσετε τους αναγνώστες σας και το κοινό γενικά".

Οι δημοσιογράφοι ήθελαν όμως κι' άλλες διευκρινήσεις και ιδιαίτερα για όσα θα μπρορούσαν να δημοσιεύουν. Ετσι υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις, στον Τορναρίτη, ο οποίος απάντησε ότι ακόμα και δηλώσεις βρεττανών πολιτικών και ομιλίες στα Ηνωμένα Εθνη, που με έντονη προβολή, σαν αποσκοπούσαν σε αλλαγή του κεθεστώτος, θα ενέπιπταν στις πρόνοιες του Νόμου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Απλή συνηγορία υπέρ της ένωσης απαγορεύεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Την απάντηση δίδει ο νόμος και τον Νόμο ερμηνεύει το δικαστηριο. Βεβαίως κάθε υπόθεση θα εξετάζεται κατ' αξία και με το πλέον φιλελεύθερο πνεύμα.

Σε ερώτηση αν περιλαμβανόταν στις πρόνοιες του Νόμου δημοσίευση πρακτικών της συζήτησης που θα γινόταν στα Ηνωμένα Εθνη σε περίπτωση προσφυγής της Ελλάδας, ο Κίτων Τορναρίτης είπε ότι δεν μπορούσε να απαντήσει αν δεν είχε υπόψη του συγκεκριμένα γεγονότα.

Σε άλλη ερώτηση είπε:

Κρίτων Τορναρίτης, Γενικός Εισαγγελέας. Ανέλυσε σε διάσκεψη τύπου τις πρόνοιες των αντιστασιακών νόμων

"Ειδήσεις του Πρακτορείου Ρόϊτερ για το κυπριακό μπορούν να δημοσιεύονται, όταν δεν περιέχουν πρόθεση του γράφοντος για αλλαγή της κυριαρχίας επί της νήσου. Ο τρόπος κάθε δημοσιευόμενου άρθρου και οι περιστάσεις υπό τις οποίες τούτο δημοσιεύεται, θα αποτελούν ουσιώδες κριτήριο για τη διεξαγωγή συμπερσμάτων. Δεν μπορώ να πω εάν μπορούν να αναδημοσιεύονται άρθρα αγγλικών εφημερίδων που συνηγορούν υπέρ της ένωσης, χωρίς να έχω υπόψη μου αυτά. Αναδημοσίευση δήλωσης βρεττανών πολιτικών και βουλευτών που έγινε προς τον σκοπό προπαγάνδισης πρόθεσης για τη μεταβολή της κυριαρχίας επί της νήσου θα ενέπιπτε στις διατάξεις του Νόμου, θα ήταν νόμιμη η δημοσίευση πληροφοριών χωρίς εκδήλωση πρόθεσης, για τη μεταβολή της κυριαρχίας επί της νήσου, Θα ενέπιπτε όμως στις διατάξεις του Νόμου δημοσίευση τυχόν συζήτησης του Κυπριακού στον ΟΗΕ κάτω από μεγάλους τίτλους και με πρόθεση μεταβολής της κυριαρχίας επί της αποικίας".

Οι απαγορεύσεις ήταν τοσο ευρείες που επέτρεπαν στο Γενικό Εισαγγελέα να απαγορεύει και τις ομιλίες ακόμα του Μακαρίου από τους άμβωνες των εκκλησιών.

Η εφημερίδα "Σάϊπρους Μαίηλ" ρώτησε σχετικά τον Τορναρίτη:

ΕΡ: Υπόκειται σε τιμωρία πρόσωπο εάν κάμει ενωτική ομιλία από τον άμβωνα;

ΑΠ: Μάλιστα, αλλά βεβαίως η δίωξη θα εξαρτηθεί από όλα τα περιστατικά της υπόθεσης.

Ομως οι αντιδράσεις των κυπρίων στους νέους νόμους ήταν άνευ προηγουμένου.