Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

20.12.1953: Τo δικαστήριo ακυρώvει τις δημoτικές εκλoγές στη Μόρφoυ και στις vέες πoυ ακoλoυθoύv η Αριστερά σημειώvει μεγάλη vίκη εξασφαλίζovτας και τη δημαρχία της κωμόπoλης.

S-1001

20.12.1953: ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΜΟΡΦΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΚΩΜΟΠΟΛΗΣ.

Πολύκλειτος Ιακωβίδης, έχασε άδοξα τη δημαρχία της Μόρφου στις επαναληπτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 1953 από τον αιώνιο αντίπαλο του Π. Νικολόπουλο

Ενώ όλοι, Αριστεροί και Δεξιοί, πανηγύριζαν για τις εκλογές στη Μόρφου άρχισαν να δημιουργούνται προβλήματα, ιδιαίτερα για τη δεξιά όπου διαπιστώθηκε ότι οπαδοί του εκλεγέντος Δημάρχου, Πολύκλειτου Ιακωβίδη, είχαν εξαγοράσει ψηφοφόρους κι έτσι κέρδισαν τις εκλογές με διαφορά στήθους.

Δύο της Αριστεράς, οι Χρίστος Νικόλα Μαντράλης και Κώστας Πιερή Παραλίκκης κατέθεσαν προσφυγή στο δικαστήριο εναντίον της εκλογής του δημάρχου Πολύκλειτου Ιακωβίδη και των άλλων της παράταξης της Δεξιάς.

Το ίδιο έκαμαν επίσης και τρεις της Δεξιάς, οι Κώστας Θεοχάρη Ιωαννίδη, Νικολής Γ. Μαϊφόσιης και Νέστορας Ν. Ιακωβίδη εναντίον της εκλογής των δημοτικών συμβούλων της Αριστεράς στο νέο Συμβούλιο όπου είχε την πλειοψηφία η Δεξιά.

Η εκδίκαση της προσφυγής έγινε στις 30 Νοεμβρίου 1953 έξι μήνες μετά τις εκλογές.

Πρώτα αποφασίστηκε να συζητηθεί η αίτηση των τριών της Αριστεράς και αργότερα η άλλη, αλλά η εξέλιξη της δίκης ήταν δρματική.

Για τον Πολύκλειτο Ιακωβίδη και τους άλλους της Δεξιάς παρουσιάστηκαν οι δικηγόροοι Στ. Παυλίδης, Γ. Χρυσαφίνης, Γ. Πολυβίου και Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης και για τους άλλους της Αριστεράς οι Ιωάννης Κληρίδης, Φρίξος Μαρκίδης και Λεύκος Κληρίδης.

Μετά τα διαδικαστικά κλήθηκε και κατέθεσε ως πρώτος μάρτυρας ο Αναστάσης Κάττος που είπε:

"10-15 μέρες πριν των εκλογών με πλησίασε ο εκ των υποψηφίων του συνδυασμού του κ. Πολ. Ιακωβίδη, Νικόλας Χριστοφή Χ" Νικόλα, ο οποίος μου είπε να πάω στην ταβέρνα του Κραμπιά. Εκεί συναντήθηκα και γνωρίστηκα με μερικούς υποστηρικτές του κ. Ιακωβίδη. Μετά πήγα στην κλινική του κ. Ιακωβίδη. Εκεί συνάντησα και πάλι το Νικόλα Χριστοφή, παρουσία του οποίου ο κ. Ιακωβίδης μου είπε: "Σε έφερα να σου πω να προπαγανδίζης, να πηγαίνης εις τα καφενεία με τον Τάκη Κουδουνάν, διότι είσθε Αριστεροί και θα επηρεάσετε. Θα σε πληρώσω να ευχαριστηθής και θα σου δώσω και δουλειάν εις το δημαρχείον".

Στο σημείο αυτό ο Στ. Παυλίδης ανέφερε ότι στην έκθεση των αιτητών δεν αναφερόταν περίπτωση δωροδοκίας και ο Δικηγόρος Φρίξος Μαρκίδης απάντησε ότι σκοπός ήταν για να χαρακτηρισθεί ο μάρτυρας ως πράκτορας του συνδυασμού του Ιακωβίδη.

Ο μάρτυρας συνέχισε:

"7-8 μέρες προ των εκλογών, ο γιατρός κ. Ιάκωβίδης με παρακάλεσε να πλησιάσω τον Αντώνη Ματσούτζιη, πουφετζή των Ν. Συντεχνιών και να το φέρω στο ιατρείο του. Πήγα βρήκα το Ματσούτζιη και τον πήρα στη κλινική του κ. Ιακωβίδη. Εκεί παρουσία των Ονησίφορου Αντωνίου και Γεωργίου Καζαφανιώτη, ο κ. Ιακωβίδης είπε στο Ματσούτζιη πως αν δεν ψηφίσει στις εκλογές θα φοντίσει να ελαττωθεί το ενοίκιο του από τις Νέες Συντεχνίες".

Στη συνέχεια ο μάρτυρας είπε ότι ο Δημήτρης Χρίστου λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στο γραφείο του Αντωνάκη Κουδουνά ζήτησε από αυτόν (τον Κουδουνά) χρήματα για το συνδυασμό και πρόσθεσε:

" Ο Κουδουνάς απάντησε "δεν έχω" και ο Δημήτρης είπε "αφού είναι έτσι δεν θα σας ψηφίσω. Ο Κουδουνάς απάντησε: Εάν δεν μας ψηφίσης θα αποσύρω την εγγύησιν για το ποδήλατον σου. Αν μας ψηφίσης θα πληρώνω τακτικά τις δόσεις".

Πολύκαρπος Νικολόπουλος, κέρδισε τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 1953 στη Μόρφου και αναδείχθηκε δήμαρχος της κωμόπολης

Ανεξεταζόμενος από το Στ. Παυλίδη, ο μάρτυρας είπεν ότι δεν ανήκε σε συντεχνία "αλλά συμπαθώ τους αριστερούς ή μάλλον τους συνεπάθουν, διότι από 2-3 μηνών προ των εκλογών δεν τους συμπαθώ. Η εργασία μου δεν επέτρεπε να τους συμπαθώ".

ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Τι σε έκαμε να μη συμπαθής τους Αριστερούς.

ΜΑΡΤΥΣ: Ετσι, δεν επήγαινα εκεί, δεν τους συμπαθώ. Εφυγα που τας συντεχνίας προ τριών ετών, διότι γι' αυτούς επλήρωσα πρόστιμον σχετικώς με τας προηγουμένας εκλογάς. Δεν μου το επλήρωσαν αυτοί.

ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Διατί δεν είπες εις τον κ. Ιακωβίδη ότι δεν είσαι αριστερός;

ΜΑΡΤΥΣ: Διότι έτσι μου εσύμφερεν. Διά να πάρω χρήματα.

ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Δηλαδή έστησες "κλάππαν";

ΜΑΡΤΥΣ: Οπως θέλεις πάρτο.

ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Σου λέω ότι είναι ελεεινόν ψεύδος ότι σε εχρησιμοποίησε, διότι ήσουν γνωστός αριστερός.

ΜΑΡΤΥΣ: Εάν ήμουν αριστερός, δεν θα με άφηνε μέσα στην κλινικήν του.

ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Τι σε έκαμεν να αλλάξης απόφασιν;

ΜΑΡΤΥΣ: Διότι δεν με επλήρωσαν διά την εργασίαν μου.

Επανεξεταζόμενος από το Φρ. Μαρκίδη ο μάρτυρας είπε ότι είχε ζητήσει από τον ταμία του συνδυασμού Νικόλα Χατζηνικόλα χρήματα για την εργασία του και ότι αυτός του είπε ότι θα συνεννοείτο με τον κεντρικό ταμία Καμιντζή. Την επομένη ο Χατζηνικόλας είπε στο μάρτυρα ότι τα χρήματα στο ταμείο ήταν λίγα και τάθελα για τους ψηφοφόρους.

Νέος μάρτυρας ήταν ο Χριστόδουλος Ιωάννου Παφίτης, οδηγός που κατέθεσε:

Είμαι σωφέρ. Την Κυριακή των εκλογών έκαμα γραμμή στη Λευκωσία. Επέστεψα στις 2.30 μ.μ. περίπου. Μόλις πήγα στο σπίτι μου ήλθε πίσω μου το ταξί D732 του Αντώνη Κουδουνά υποψήφιου δημοτικού συμβούλου. Μου κτύπησαν την πόρτα. Ανοιξα και είδα τον Χρήστο Τεμένη, ο οποίος μου μίλησε για τις εκλογές. Εφυγε αυτός και μετά 10 λεπτά ήλθε άλλο αυτοκίνητο με τους Νικολα Χριστοφή Τουμπάζο, Τζιάμπο και Πολύ Κολοφυσά. Μπήκαν στο σπίτι μου. Ο Ν. Χριστοφή μου είπε: "Ατε να πάμε τωρά να ψηφίσεις, και θα σου δώσω και κάτι".

Μετά μπηκανε σ' ένα διπλανό δωμάτιο. Εκεί ο Νικόλας έβγαλε 3 λίρες να μου δώσει. Εγώ του είπα:" Είμαι τίποτε βιολάρης σου"; Εκείνος μου είπε: "Ως τώρα πληρώνουμε μόνο 3 λίρες ως 5".

Μετά μου είπε: "Σου δίνουμε τις 5 λίρες για να πας να ψηφίσεις. Για τις άλλες υπηρεσίες σου θα πληρωθείς από άλλο ταμείο όταν κερδίσουμε. Θα σου δώσουμε και δουλειά στο δημαρχείο".

Εφυγαν και γω πήγα στο στρώμα. Υστερα από 10 λεπτά ήλθε με το ταξί D372 ο κουμπάρος μου ο Κουδουνάς, ο οποίος μου είπε:" Ατε κουμπάρε να πάμε να ψηφίσουμε".

Του είπα ότι είναι γρήγορα και πως θα πήγαινα αργότερα να ψηφίσω.

Εφυγε το ταξί. Μετά 15 λεπτά στο σπίτι μου ήλθαν μ' ένα βαν οι Τζιάμπος, Κωστής Μηχανικός, Κ. Τουμπάζος και Κολοφυσάς. Ο Κωστής Γιάννακας (Μηχανικός) μου είπε: " Εδώ είσαι ακόμα και δεν πήγες να ψηφίσεις;"

Ο Κωστής Γιάννακας και ο Τζιάμπος έφυγαν μετά, ενώ οι άλλοι έμειναν στο σπίτι μου. Μετά 5 λεπτά ήλθε το ίδιο βαν με τους Τζιάμπο, Κωστή Γιάννακα. Ο Νικόλας Χριστοφή μου πρόσφερε 5 λίρες και μου είπε να πάω να ψηφίσω. Εγώ τους είπα πως είναι λίγες και πως δεν θα πήγαινα να ψηφίσω. Ο Κωστής ο Μηχανικός είπε στο Νικόλα Χριστοφή να μου δώσει κι


άλλα. Ο τελευταίος έβγαλε μερικά δεασέλινα και ο Κωστής του τα άρπαξε. Ο Νικόλας Χριστοφή είπε: "Αφήστε μου το για να πιω κανένα καφέ. Δεν έχω άλλα".

Πήρα τις 6 λίρες και φύγαμε με το αυτοκίνητο. Στο δρόμο ο Νικόλας Χριστοφή μου είπε: " Οι πρώτες 8 κάλπες είναι του Πολύκλειτου. Να τις ψηφίσεις κορδόνι. Από κει να ψηφίσεις όλο μαύρο."

Κατεβήκαμε στο γραφείο του κ. Τομαρίδη. Εκεί πήρα ψηφοδέλτια και πήγα και ψήφισα".

Αντεξεταζόμενος από το Στέλιο Παυλίδη ο μάρτυρας Παφίτης είπεν ότι η παράταξη του Πολύκλειτου Ιακωβίδη του υποσχέθηκε πριν από τις εκλογές 20 λίρες. Είπεν ακόμη ότι εργαζόταν στου Στέλιου Θρασυβούλου, αλλά δεν γνώριζε αν αυτός ήταν υποστηρικτής του Ιακωβίδη:

ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Ηρχισε με ψέμματα. Διότι είναι γνωστόν ότι ο Στ. Θρασυβούλου ήτο με τον κ. Ιακωβίδη.

Ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι εργαζόταν στου Πουλαδόφωνου, ο οποίος ήταν με τον Νικολόπουλο.

Ο Παυλίδης επέμενε ότι όσα είχε καταθέσει ο μάρτυρας ήταν ψέματα και ο Παφίτης πέταξε τη βόμβα του:

ΠΑΦΙΤΗΣ: Ακόμα και ψες μου πρόσφεραν από την παράταξη του κ. Πολύκλειτου 70 λίρες για να μην έλθω να μαρτυρήσω.

ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Αφού διά να ψηφίσεις έλαβες 6 λίρες, διατί δεν εδέχθης 70 λίρες διά να μη μαρτυρήσης;

ΜΑΡΤΥΣ: Διότι είμαι "πικκαρισμένος.

Αλλος μάρτυρας, ο Γεώργιος Νικόλα Παπαδημήτρη, κηπουρός από τη Μόρφου, είπε ότι την Κυριακή των εκλογών, μεταξύ των ωρών 2-3 μ.μ. είδε στο σπίτι του Χριστοδούλου Ιωάννου Παφίτη, τους Νικόλα Χριστοφή Κολοφυσά και Τομπάζο. Το σπίτι του ήταν απέναντι από το δικό του.

Ο μάρτυρας αντεξεταζόμενος από το Γ. Χρυσαφίνη είπεν ότι ευχόταν να ακυρωθούν οι εκλογές και ότι δεν γνώριζεν ότι ο πατέρας του ήταν μάρτυρας υπέρ του Νικολόπουλου στη δίκη σχετικά με τις εκλογές του 1949.

Ο Πολύκλειτος Ιακωβίδης μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση

Η Ελευθερία Χριστοδούλου, σύζυγος του μάρτυρα Παφίτη κατέθεσε για ένα γραμμάτιο που χρωστούσε και με το οποίο την εκβίαζαν να ψηφίσει υπέρ του Ιακωβίδη οπότε θα το κατέστρεφαν.

Ωστόσο όταν αυτή επέμενε να της δώσουν πρώτα το γραμμάτιο και μετά να ψηφίσει αυτοί που προσπαθούσαν να την δωροδοκήσουν την πήραν σε ένα γραφείο και την έπεισαν να μείνει εκεί και να μη ψηφίσει κανένα. Ετσι έχανε ο αντίπαλος μια ψήφο, έστω και αν δεν την κέρδιζαν οι ίδιοι.

Είπε η Χριστοδούλου:

"Κατά τις 3 μ.μ. περίπου της Κυριακής των εκλογών ήρθαν στο σπίτι μου οι Νικόλας Χριστοφή Τζιάμπος, Κολοφυσάς, Τουμπάζος και Καλές και ζήτησαν να πάρουν τον άνδρα μου να ψηφίσει. Ο άνδρας μου τους είπε ότι θα πήγαιν μετά μόνος του. Τότε ο Νικόλας Χριτοφή λέγει στον άνδρα μου: "Να σε περιμένω να πάμε μαζί και αν θέλεις κάτι να σου δώσω".

Μετά ο Νικόλας και ο άνδρας μου μπήκαν στο παρακείμενο δωμάτιο. Εκεί άκουσα τον Νικόλα να λέγει στον άνδρα μου: "Ελα 3 λίρες και να ψηφίσεις την παράταξη μας" (του Πολύκλειτου).

Ο άνδρας μου είπε στον Νικόλα:" Είμαι τίποτε βιολάρης".

Μετά ο Νικόλας του πρόσφερε 5 λίρες. Ομως και πάλι ο άνδρας μου αρνήθηκε να τις πάρει. Ο Νικόλας του είπε: "Ελα 5 λίρες γιατί ως τώρα δίνουμε μόνο 3-5 λίρες. Μετά θα σου δώσουμε και δουλειά στο δημαρχείο".

Τότε εγώ φώναξα: "Τους άλλους εδώσετε τους παραπάνω. Του άνδρα μου που ξενυχτούσε για 7-8 μέρες του δίνετε μόνο 5 λίρες;"

Ο Νικόλας μου είπε: "Οταν κερδίσουμε θα του δώσουμε κι άλλα"

Ο άνδρας μου αρνήθηκε να πάρει τις 5 λίρες και όλοι έφυγαν.

Υστερα από λίγη ώρα ήρθε με το αυτοκίνητο ο κουμπάρος μας Α. Κουδουνάρης, υποψήφιος της παράταξης του κ. Πολύκλειτου, ο οποίος ζήτησε να πάρει τον άνδρα μου να ψηφίσει. Ο άνδρας μου αρνήθηκε, λέγοντας πως θα πάει αργότερα και ο Κουδουνάρης έφυγε. Δεν πέρασε λίγη ώρα και ήρθαν στο σπίτι μου οι Κωστής Μηχανικός, Τζιάμπος, Καλές, Τουμπάζος και Κολοφυσάς. Μετά ο Κωστής άφησε τους άλλους στο σπίτι μου και έφυγε. Με τον Τζιάμπο. Υστερα από λίγη ώρα επέστρεψαν οι δυο τους με το Νικόλα Χριστοφή.

Ο Νικόλας, ο άνδρας μου και ο Κωστής μπήκαν στο παρακείμενο δωμάτιο. Εκεί είδα τον Νικόλα να προσφέρει στον άνδρα μου 5 λίρες λέγοντας του: "Ελα 5 λίρες για να μας ψηφίσεις"

Ο άνδρας μου δεν τις πήρε. Ο Νικόλας έβγαλε από την τσέπη του δυο δεκασέλινα, τα οποία άρπαξε ο Κωστής και τα έδωσε στον άνδρα μου. Τότε ο Νικόλας είπε:" Αφήστε μου και μένα τίποτε να πιω κανένα καφέ".

Ο άνδρας μου πήρε τις 6 λίρες, μπήκαν όλοι στο αυτοκίνητο και έφυγαν.

Αντεξεταζόμενη η μάρτυρας από τον δικηγόρο κ. Παυλίδη κατέθεσε στο δικαστήριο ότι σε κάποιο γείτονα της, η παράταξη του κ. Πολύκλειτου έδωσε 10 λίρες και του έκτισαν βεράντα στο σπίτι του για να τους ψηφίσει. Συνέχισε:

"Περί την 1 μ.μ. της Κυριακής των εκλογών ήρθαν στο σπίτι μου οι Τζιάμπος και Μαννάρης οι οποίοι μού μίλησαν για τις εκλογές. Εφυγαν και σε μισή ωρα περίπου ήρθε στο σπίτι μου ο Νικόλας Χριστοφή με τον Μαννάρη. Ο Νικόλας Χριστοφή μου είπε: "Εφερα το γραμμάτιο που χρωστείς του Κλείτου. Να πας να ψηφίσεις και να σου το δώσω να το σχίσεις".

ΕΘΝΟΣ 5 12 1953

Εγώ του είπα: "Αν το σχίσεις θα πάω να σας ψηφίσω".

Μετά ο Νικόλας μας πήρε στην κουζίνα του σπιτιού μου. Εκεί μου είπε: "Να πάς να ψηφίσεις και θα σου δώσω το γραμμάτιο αύριο τη Δευτέρα".

Υστερα αφού σκέφτηκε λίγο, ο Νικόλας με ρώτησε: "Αν σε αφήσουμε να πας να ψηφίσεις θα μας ψηφίσεις;".

Εγώ του είπα ναι και φύγαμε με το αυτοκίνητο. Πήγαμε στο γραφείο του κ. Τομαρίδη, δικηγόρου, που χρησίμευε σαν εκλογικό κέντρο του κ. Πολύκλειτου. Εκεί ο Νικόλας μου είπε: "Να μείνεις εδώ και να μη πας να ψηφίσεις. Τη Δευτέρα σου δίνουμε το γραμμάτιο".

Σε 15 λεπτά περίπου ο Χριστάκης Βασιλειάδης έδωσε 10 σελίνια στον Νικολή τον Καμηλάρη και μας είπε να πάμε να πιούμε κονιάκ. Τελικα δεν πήγα να ψηφίσω".

ΚΥΠΡΟΣ 21 12 1953

Τη Δευτερα, την επομένη των εκλογών πήγα στον φούρνο του Νικολα Χριστοφή και του είπα να μου δώσει το γραμμάτιο. Ο Νικολας μου είπε: "Υστερα από 17 μέρες σου δίνουμε το γραμμάτιο. Τώρα έχουμε κάποια συζήτηση". (Το γραμμάτιο είναι 12 λίρες από τις οποίες πληρώθηκαν έναντι 3)

Αντεξεταζόμενη η μάρτυς κατέθεσε στο δικαστήριο:

Τελευταία ο κ. Πολύκλειτος μου μήνυσε με τον Σταύρο Βασίλη να πάω στο ιατρείο του και με θέλει. Πήγα και ο κ.Πολύκλειτος με ρώτησε: "Θα πας να μαρτυρήσεις;"

Εγώ του είπα ναι και εκείνος μου είπε: "Αν πας να μαρτυρήσεις να μην αναφέρεις το γραμμάτιο. Και θα δεις και συ την ανθρωπιά μου".

Στη συνέχεια κλήθηκε ο μάρτυρας Παύλος Χαραλαμπής, υπάλληλος των Δημοσίων Εργων, κάτοικος Λευκωσίας.

Ο μάρτυρας αυτός κατέθεσε ότι τη μέρα των εκλογών έμενε στο σπίτι της κουνιάδας του στου Μόρφου, που βρίσκετο κοντά στο σπίτι του Κύρου Καμηλάρη.

Ο Παύλος είπε στο δικαστήριο ότι στις 3 μ.μ. της Κυριακής των εκλογών είδε να σταματά έξω από το σπίτι του Κυρου ένα βαν από το οποίο βγηκαν οι Νικόλας Χριστοφή και Μαννάρης και μπήκαν στο σπίτι του Κύρου. Σε 5-10 λεπτά συνέχισε ο μάρτυρας, βγήκαν από το σπίτι του Κύρου, μπήκαν στο αυτοκίνητο και έφυγαν.

Τα όσα είπε ο μάρτυρας Κύρου επιβεβαίωσαν και η Μαρία Κύρου και Χρυσταλλού Δήμου Ηρακλείδη που κατέθεσαν στη συνέχεια:

Ο Χρήστος Σωφρονίου Λεμεσιανός, είχε πολλά να πει για προσπάθεια δωροδοκίας:

" Την προηγουμένη μέρα των εκλογών, περί το μεσημέρι, ο κουνιάδος μου, Ανδρέας Χριστόφου, ο οποίος είναι οπαδός του Κύρου, μου μήνυσε να πάω στο μαγαζί του και με θέλει. Πήγα στο μαγαζί του κουνιάδου μου, ο οποίος μου είπε κάτι για την ψήφο μου. Εφυγε και μετά 10 λεπτά επέστρεψε. Σε λίγα λεπτά ήρθε και ο Νικόλας Χριστοφή. Ο τελευταίος μου είπε:

"Θέλεις να σου δώσω χρήματα για να φύγεις και να μη ψηφίσεις". Εγώ του ζήτησα 50 λίρες. Ο Νικόλας μου είπε ότι του ζήτησα πολλά. Αφού συνομίλησε ιδιαίτερα με τον κουνιάδο μου ο Νικόλας μου είπε: "Μιλήσαμε με τον κουνιάδο σου και σκέψου καλά και πες μας". Αφού σσσέφυγε ο Νικόλας ο κουνιάδος μου, μου είπε "του ζήτησες πολλά. Ο Νικόλας μου είπε να

σου δώσει 10 λίρες και να φύγεις να μη ψηφίσεις" Τελικά δεν πήρα χρήματα και πήγα και ψήφισα".

Ο Νίκος Χαμπουρίδης, πελεκάνος, από τη Μόρφου, είπε:

ΕΘΝΟΣ 22 12 1953

"Εχω μαγαζί απέναντι στο μαγαζί του Α. Χριστοφόρου. Την προηγουμένη μέρα των εκλογών πέρασα έξω από το μαγαζί του Α. Χριστοφόρου. Εκεί είδα τον Ανδρέα με τον Χρήστο Σωφρονίου. Ξαναπερνώντας από το μαγαζί του Ανδρέα, σε 15 λεπτά είδα μαζί με τον Ανδρέα και τον Χρήστο τον Νικόλα Χριστοφή.

Το σκάνδαλο έπαιρνε διαστάσεις και έβγαιναν πολλά στη φόρα. Το νέο Συμβούλιο της Δεξιάς που εκλέγηκε δεν άντεχε άλλο στις κατηγορίες που φαίνονταν ότι αποδεικνύονταν τώρα στο δικαστήριο. Ετσι την τρίτη μέρα της εκδίκασης της υπόθεσης (2.1.53) ο δικηγόρος του Ιακωβίδη Στ. Παυλίδης, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι πραγματικά έγιναν παράνομες πράξεις κατά τις εκλογές και ότι οι πελάτες που δέχονταν να ακυρωθούνοι εκλογές.

Είπε ο Παυλίδης:

"Μυλόρδε, κατά το διάλειμμα οι δικηγόροι των καθ' ων η αίτησις συνεσκέφθησαν και αφού εβεβαιώθησαν ότι ουδείς εκ των καθ' ων η αίτησις ανεμείχθη προσωπικώς εις οιανδήποτε παράνομον πράξιν εν σχέσει προς τας εκλογάς, εν τούτοις μερικοί εκ των οπαδών των, άνευ της γνώσεως και της συγκαταθέσεως τούτων, ανεμίχθησαν εις τοιαύτας παρανόμους πράξεις, εις τοιούτον βαθμόν, ώστε η εκλογή των καθ' ων η αίτησις δύναται να θεωρηθή άκυρος βάσει του άρθρου 49 του νόμου περί δήμων, κεφάλαιον 252, των Νόμων στης Κύπρου. Διά τους λόγους αυτούς οι καθ' ων η αίτησις αποσύρουν την υπεράσπισιν των κατά της αιτήσεως ακυρώσεως των εκλογών, ως προς όσα αύτη σχετίζεται με τοιαύτας παρανόμους πράξεις και δέχονται όπως η εκλογή των ακυρωθή".

Ο Ιωάννης Κληρίδης δέχθηκε ευχαρίστως τη δήλωση του συναδέλφου του, ανεκοίνωσε ότι δεν θα έφερνε άλλη μαρτυρία και ότι δεν ήθελε ούτε έξοδα:

" Λόγω της δηλώσεως του ευπαιδεύτου συναδέλφου μου και της αποδοχής ακυρώσεως των εκλογών ως ανωτέρω, δέχομαι την δήλωσιν και δεν προτίθεμαι να προσαγάγω οιανδήποτε περαιτέρω μαρτυρίαν. Δεν απαιτώ έξοδα".

Οτι απέμενε ήταν και η επίσμη ακύρωση των εκλογών. Ο δικαστής Ζεκκιά Μπέης είπε:

" Η δημοτική εκλογή ήτις διεξήχθη την 10ην Μαϊου 1953 εις Μόρφου διά του παρόντος ακυρούται συνεπεία εκτεταμένων παρανόμων πράξεων εκτελεσθεισών υπό προσώπων μη εξουσιοδοτημένων υπό των καθ' ων η αίτησις και επειδή αι πράξεις ήσαν τόσον εκτεταμέναι, ώστε να οδηγήσουν εις το συμπέρασμα ότι η εκλογή επηρεάσθη σημαντικώς.

Εκαστος των διαδίκων θα επιβαρυνθή με τα έξοδα του. Τα κατατεθέντα έναντι των εξόδων ποσά να επιστραφούν εις τους δικηγόρους των αιτητών. Το δικαστήριον ελπίζει ότι αυτήν την φοράν και τα δύο μέρη θα διεξαγάγουν την εκλογήν νομίμως και αξιοπρεπώς".

Τα έξοδα των διαδίκων υπερβαίνουν τας 1000 λίρας.

Ο Κυβερνήτης κάλεσε τους δημότες της Μόρφου να υποβάλουν υποψηφιότητα μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου και προκήρυξε τις εκλογές για τις 20 αφήνοντας πολύ μικρό περιθώριο για προεκλογικό αγώνα.

Η Μητρόπολη Μόρφου

Η Αριστερά προσήγγισε τον Ιακωβίδη με στόχο την επίτευξη παγκομματικού συνδυασμού, ώστε να αποφευχθεί η εκλογική διαπάλη με τον όρο να προβεί σε διακήρυξη για ενότητα των "λαϊκών δυνάμεων στον εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα".

Ο Ιακωβίδης αντιπρότεινε να σχηματισθεί ο συνδυασμός υπό την ηγεσία του με τρεις της παράταξης του, δύο άλλους του Νικολόπουλου και δυο των Αριστερών οργανώσεων χωρίς να γίνει διακήρυξη όπως ζητούσε η Αριστερά, πράγμα που απορρίφθηκε.

Εγραψε σχετικά ο "Νέος Δημοκράτης" στις 9 Δεκεμβρίου, 1953, για τα παρασκήνια που ακολούθησαν την προκήρυξη των νέων εκλογών:

"Αμέσως ύστερα από την ακύρωση των δημοτικών εκλογών Μόρφου άρχισαν εντατικές προεκλογικες ζυμώσεις ανάμεσα και στις δυο παρατάξεις. Η παράταξη του Πατριωτικού Εθνικο-απελευθερωτικού Μετώπου, που σ' αυτό μετέχουν η εθνικολαϊκή Παράταξη και κ. Π. Νικολοπούλου, το ΑΚΕΛ και οι Λαϊκές Οργανώσεις Μόρφου, αμέσως μετά την ακύρωση των εκλογών πήρε την πρωτοβουλία και πλησίασε την παράταξη του κ. ο. Ιακωβίδη με σκοπό να συζητηθεί η κατάρτιση ενός Παγκομματικού συνδυασμού και ν' αποφευχθεί έτσι η εκλογή. Εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ και των Λ. Οργανώσεων πρότειναν συγκεκριμένα στην παράταξη του κ. Ιακωβίδη όπως από κοινού διακηρυχθεί η γραμμή της ενότητας των λαϊκών δυνάμεων στον εθνικο-απελευθερωτικό μας αγώνα και σχηματισμό ενός μόνο παγκομματικού συνδυασμού με βάση την πιο πάνω αρχή.

Ωστόσο η παράταξη του κ. Ιακωβίδη απέρριψε τις πιο πάνω προτάσεις, δε δέχθηκε την αρχή της ενότητας των λαϊκών δυνάμεων στη διεξαγωγή του εθνικού μας αγώνα κ' έκαμε την πρόταση να σχηματισθεί συνδυασμός υπό την ηγεσία του κ. Ιακωβίδη με τρεις άλλους της παράταξης του και τέσσερις άλλους, δυο της εθνικολαϊκής Παράταξις του κ. Νικολοπούλου και δυο των Λαϊκών Οργανώσεων Μόρφου και τούτο χωρίς να γίνει καμιά κοινή διακήρυξη των σκοπών του συνδυασμού αυτού κι' ούτε καν να θιγεί το ζήτημα της ενότητας των λαϊκών δυνάμεων στον εθνικό αγώνα. Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες το Πατριωτικό Εθνικο- απελευθερωτικό Μέτωπο, απόρριψε όπως ήταν φυσικό, τις πιο πάνω προτάσεις και όπως πληροφορούμαστε συγκροτήθηκε τη περ. Κυριακή πλαιτιά συνέλευση των οπαδών του Πατριωτικού Εθνικο- απελευθερωτικού Μετώπου, η οποία ομόφωνα αποφάσισε όπως η παράταξη κατέλθει στις εκλογές με το ίδιο πρόγραμμα που διακηρύχθηκε στις προηγούμενες εκλογές, όπως και με τον ίδιο συνδυασμό που κατήλθε στις εκλογές του περ. Μάη.

Σχετικά με την όλη προεκλογική κίνηση πλησιάσαμε τον κ. Νικολόπουλο, τον αρχηγό του πατριωτικού Εθνικο- απελευθερωτικού Μετώπου, ο οποίος μας επιβεβαίωσε όλες τις πιο πανω πληροφορίες μας και περαιτέρω μας τόνισε το εξής:

" Παρόλον ότι είμεθα απολύτως αισιόδοξος ως προς το αποτέλεσμα της εκλογής, εν τούτοις και αυτήν την στιγμή και μέχρι της τελευταίας ώρας προ των εκλογών είμεθα έτοιμοι να δεχθώμεν την σύμπηξιν ενός συνδυασμού, εξ' όλων των κομμάτων και παρατάξεων με βάσιν πάντοτε την ενότητα ολοκλήρου του λαού της κωμοπόλεως μας εις τον εθνικόν μας αγώνα και με μίαν λογικήν βάσιν ως προς την κατανομήν των εδρών. Εν τούτοις εφ' όσον αι προτάσεις αυταί έχουν ήδη απορριφθεί υπό της αντιπάλου παρατάξεως, είμεθα πανέτοιμοι διά να αντιμετωπίσωμεν τους διασπαστάς του εθνικο- απελευθερωτικού μας αγώνος".

Η αποτυχία της συνεργασίας οδήγησε τις δύο παρατάξεις και πάλι στις κάλπες με τους προηγούμενους υποψηφίους και με αρχηγούς τους Πολύκλειτο Ιακωβίδη και Πολύκαρπο Νικολόπουλο.

 

Ο Δήμαρχος Μόρφου Π. Νικολόπουλος με τον Ταμία του Αρδευτικού Νικόλα Μαϊφόσιη, πολιτικό του αντίπαλο ο οποίος μάλιστα κατέθεσε και προσφυγή εναντίον της εκλογής των δημοτικών συμβούλων του Νικολόπουλου

Στις εκλογές όμως που έγιναν στις 20 Δεκεμβρίου ο μεγάλος νικητής ήταν ο συνδυασμός του Νικολόπουλου που τερμάτισε έτσι άδοξα τη νίκη που είχε επιτύχει η Δεξιά στις εκλογές του Μαϊου.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι 1329

Ψήφισαν 1273

Ελαβαν:

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

1. Π.Νικολόπουλος 678

2. Χρ. Παυλίδης 666

3. Ν. Φιλήτας 658

4. Παν. Πετρίδης 663

5. Χρ. Εκτορος 651

6. Χ" Αντώνης Τεμένος 653

7/ Ανδρέας Πελαβάς 657

8. Ανδρέας Χ"Τσαγγάρη 653

ΔΕΞΙΑ

1. Π. Ν. Ιακωβίδης 665

2. Χρ. Μ. Λοϊζίδης 654

3. Δημ. Πογιατζής 642

4. Β. Οικονομίδης 636

5. Χ. Παλάοντας 642

6. Αντ. Κουδουνάς 641

7. Ν. Σιδεράς 621

8. Νικ. Χριστοφής 639

Ο συνδυασμός της Δεξιάς κατάφερε να εκλέξει μόνο δυο Δημοτικούς Συμβούλους: Τους Ιακωβίδη και Λοϊζίδη και έτσι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο αποτελέστηκε από τους Νικολόπουλο, Παυλίδη, Πετρίδη, Φιλίτα, Πηλαβά, Χατζητσαγγάρη, Ιακωβίδη και Λοϊζίδη.