Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

20.4.1953: Η Συvτovιστική Επιτρoπή Κερύvειας υπoστηρίζει τηv υπoψηφιότητα τoυ Χαρίλαoυ Δημητριάδη για τη δημαρχία της πόλης.

S-984

20.4.1953: Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Χαρ. Δημητριάδης

Στην Κερύνεια για την Αριστερά τα πράγματα κατά την περίοδο προ και κατά τις εκλογές του Μαϊου του 1953 παρουσιάζονταν ακόμα πολύ άσχημα. Η δύναμη της Δεξιάς ήταν συντριπτική και δεν υπήρχε περίπτωση να χάσει τη Δημαρχία.

Η Σύντονιστική Επτροπή της Κερύνειας που απετελείτο από παράγοντες της δεξιάς αποφάσισε στις 20 Απριλίου, όπως υποψήφιος για το δημαρχείο της Κερύνειας θα ήταν ο Χαρίλαος Δημητριάδης με αντιδήμαρχο τον Σπ. Κ. Χαραλαμπίδη και δημοτικούς συμβούλους τους Γ. Ν. Ρωσσίδη, Νικ. Χατζηευαγγέλου, Αν. Κ. Κατσελλή, Μ. Ν. Φιερό και Σ. Θ. Χρίστη.

Το ΑΚΕΛ περιορίστηκε σε δυο μόνο υποψηφίους: Τους Γ. Κ. Μανόρα και Α. Κ. Θεοφάνους για την τιμή των όπλων.

Σε δήλωση του μετά που υπέβαλε υποψηφιότητα στις 2 Μαϊου, ο Χαρίλαος Δημητριάδης υποσχέθηκε:

"Κυριωτέρα μέριμνα του Συμβουλίου μου θα είναι η όσον το δυνατόν καλυτέρα ενίσχυσις του εσωτερικού εθνικού μετώπου και των προσπαθειών της Εθναρχίας μας διά την προώθησιν του ενωτικού μας ζητήματος, το οποίον ασφαλώς διέρχεται την κρισιμωτέραν και αποφασιστικήν καμπήν του. Πιστοί και πειθαρχικοί εις οιανδήποτε έπαλξιν κληθώμεν.

Ως προς τα τοπικά δημοτικά προβλήματα θα εργασθώμεν πρώτον προς την κατεύθυνσιν της οικονομικής σταθερότητας του δήμου. Καθ' ότι η υπό της Κυβερνήσεως αναγκαστική απαλλοτρίωσις της Ηλεκτρικής, άνευ ουδεμιάς μέχρι της στιγμής αποζημιώσεως, έχει δημιουργήσει κενόν επικίνδυνο. Αφού εκ των 18.000 λιρών του ετησίου προϋπολογισμού αι 1000 λίραι προήχοντο εκ των εσόδων της Ηλεκτρικής. Επιβεβλημένη, λοιπόν, είναι η ανάγκη εξευρέσεως νέων πόρων. Και επειδή ουδέ κατά μίαν δεκάραν είμεθα διατεθειμένοι να αυξήσωμεν την φορολογίαν, θα προσφύγωμεν εις άλλα μέσα. Βασικώς, όμως, θα καλέσωμεν τους συμπολίτας μας εις συναγερμόν, ίνα εξαναγκασθή η Κυβέρνησις να καταβάλλη, ως αποζημίωσιν, διά την Ηλεκτρικήν ετήσιον επίδομα εις τον δήμον.

Τα διάφορα επί μέρους προβλήματα της πόλεως, θα τα αντιμετωπίσωμεν με θάρρος και σύστημα. Και θα εργασθώμεν διά την ολοκλήρωσιν της υδατοπρομήθειας, διά την συμπλήρωσιν της ασφαλτοστρώσεως των οδών, διά τον εξωραϊσμόν της πόλεως, διά την ενίσχυσιν της τουριστικής κινήσεως και των πατροπαραδότων λαϊκών εορτών, διά την ουσιαστικήν υποβοήθησιν του έργου της κοινωνικής προνοίας, διά την στέγασιν των εργαζομένων μαζών, διά την προστασίαν της εργαζομένης νεολαίας, διά την ενίσχυσιν της αθλητικής κινήσεως και της παιδείας κλπ. Γενικώς δε θα επιλαμβανόμεθα πάντοτε όλων των προβλημάτων, άτινα απασχολούν τον λαόν με πνεύμα αντικειμενικότητος".

(Μεταγλώττιση)

"Κυριώτερη μέριμνα του Συμβουλίου μου θα είναι η όσον το δυνατό καλύτερη ενίσχυση του εσωτερικού εθνικού μετώπου και των προσπαθειών της Εθναρχίας μας για την προώθηση του ενωτικού μας ζητήματος, το οποίο ασφαλώς διέρχεται την κρισιμώτερη και αποφασιστική καμπή του. Πιστοί και πειθαρχικοί σε οποιανδήποτε έπαλξη κληθούμε.

Ως προς τα τοπικά δημοτικά προβλήματα θα εργασθούμε πρώτο προς την κατεύθυνση της οικονομικής σταθερότητας του δήμου. Διότι η αναγκαστική απαλλοτρίωση της Ηλεκτρικής από την Κυβέρνηση χωρίς καμιά μέχρι της στιγμής αποζημίωσης, έχει δημιουργήσει επικίνδυνο

ΚΥΠΡΟΣ 16 10 1952

κενό. Αφού από τις 18.000 λιρών του ετήσιο προϋπολογισμού οι 1.000 λίρες προέρχονταν από τα έσοδα της Ηλεκτρικής. Είναι λοιπόν επιβεβλημένη η ανάγκη εξεύρεσης νέων πόρων. Και επειδή ούτε κατά μια δεκάρα δεν είμαστε διατεθειμένοι να αυξήσουμε τη φορολογία, θα προσφύγουμε σε άλλα μέσα. Βασικά, όμως, θα καλέσουμε τους συμπολίτες μας σε συναγερμό για να εξαναγκασθεί η Κυβέρνηση να καταβάλλει, ως αποζημίωση, για την Ηλεκτρικήν ετήσιο επίδομα στο δήμο.

Τα διάφορα επί μέρους προβλήματα της πόλης, θα τα αντιμετωπίσουμε με θάρρος και σύστημα. Και θα εργασθούμε για την ολοκλήρωση της υδατοπρομήθειας, για τη συμπλήρωση της ασφαλτόστρωσης των οδών, για τον εξωραϊσμό της πόλης, δια την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης και των πατροπαράδοτων λαϊκών εορτών για την ουσιαστική υποβοήθηση του έργου της κοινωνικής πρόνοιας, για τη στέγαση των εργαζομένων μαζών, για την προστασία της εργαζόμενης νεολαίας, για την ενίσχυση της αθλητικής κίνησης και της παιδείας κλπ. Γενικά δε θα επιλαμβανόμαστε πάντοτε όλων των προβλημάτων, τα οποία απασχολούν τον λαό με πνεύμα αντικειμενικότητας".