Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

24.4.1953: Η πρoεκλoγική εκστρατεία στηv Πάφo. Η δεξιά παρoυσιάζεται διασπασμέvη και o Iάκωβoς Iακωβίδης πρoαλείφεται για τη δημαρχία ως αvθυπoψήφιoς τoυ Χριστόδoυλoυ Γαλατόπoυλoυ και με τηv υπoστήριξη της Αριστεράς.

S-983

24.4.1953: Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ. Η ΔΕΞΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΠΡΟΑΛΕΙΦΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΩΣ ΑΝΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΑΛΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Χριστόδουλος Γαλατόπουλος

Ενώ πλησίαζε η ημέρα των Δημοτικών εκλογών του Μαϊου του 1953, οι δυο παρατάξεις, Δεξιά και Εθναρχία από τη μια και Αριστερά από την άλλη, οδηγούνταν στις κάλπες διασπασμένες ανάμεσα σε αλληλοκατηγορίες και αλληλο-υβριζόμενες.

Η στάση των δυο παρατάξεων έμοιαζε σαν ένα αγώνα εξόντωσης της Αριστεράς και ένα αγώνα στον οποίο η Αριστερά επιδίωκε να εξασφαλίσει τουλάχιστον όσα αισθανόταν ότι δικαιούτο, ανάλογα με τη δύναμη της.

Για τον σκοπό αυτό οι δυο παρατάξεις στράφηκαν προς τους πιο κατάλληλους υποψηφίους, μια και η συνεργασία αποκλειόταν, για να εξασφαλίσουν τις πιο πολλές ψήφους.

Ας δούμε τις εξελίξεις στην επαρχία Παφου:

ΚΥΠΡΟΣ 23 2 1952

Στην Πάφο, που αποτελούσε το προπύργιο της Δεξιάς πάντοτε κυριαρχούσε ο Χρ. Γαλατόπουλος μέλος του Εθναρχικού Συμβουλίου, ιδρυτής του της Σοσιαλιστικής Πρωτοπορίας και παλαιός αγωνιστής της εξέγερσης του 1931.

Η επιρροή του στην Πάφο ήταν πραγματικά τόσο μεγάλη ώστε κατόρθωσε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να επιβάλει ουσιαστικά και τον εκλεγέντα Μητροπολίτη της Πάφου Φώτιο, του οποίου τύγχανε της πλήρους υποστήριξης.

Η υποστήριξη ενός τέτοιου παράγοντα στην επαρχία ήταν πολύ σημαντική.

Η δύναμη της Αριστεράς στην Πάφο ήταν πολύ περιορισμένη και με κανένα τρόπο δεν μπορούσε, όχι μόνο να εκλέξει Δήμαρχο, αλλά ούτε και δημοτικό σύμβουλο καθαρά δικό της.

Από την άλλη, όμως, η Δεξιά παρουσιάστηκε στις εκλογές αυτές διασπασμένη από την αρχή και σαν ανθυποψήφιος του Γαλατόπουλου προαλειφόταν ο δικηγόρος Ιάκωβος Α. Ιακωβίδης.

Ετσι η Αριστερά, στην προσπάθεια της να διώξει το Γαλατόπουλο, υποστήριξε το συνδυασμό του Ιακωβίδη.

Ο Συνδυασμός ονομάστηκε Συνδυασμός Εθνικοφρόνων Πατριωτών, αλλά αυτό δεν εμπόδιζε την Αριστερά και το "Νέο Δημοκράτη" να προβάλουν και στηρίξουν το πρόγραμμα του Ιακωβίδη, δείχνοντας έτσι ότι τασσόταν μαζί του. Ανέφερε σε ανακοίνωση του ο συνδυασμός που αποτελείτο εκτός από τον Ιακωβίδη και τους Ιωάννη Αγρότη, υποψήφιο αντιδήμαρχο, Κώστα Θεοδοσίου, Χαράλαμπο Χατζημάρκου και Ανδρέα Λώρη ως υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που δημοσίευσε ο " Δημοκράτης" στις 24.4.1953:

"Κατερχόμενοι εις τον αγώνα των προσεχών Δημοτικών εκλογών εκτελούμε ένα επιβεβλημένον και επιτακτικόν καθήκον υποβάλλοντες υπό την κρίσιν σας εν γενικαίς γραμμαίς το πρόγραμμα και τας αρχάς επί τη βάσει των οποίων θα υπηρετήσωμεν τον δήμον μας, εάν η ευμενής σας ψήφος ήθελεν εμπιστευθή εις ημάς εις διεύθυνσιν των δημοτικών μας πραγμάτων.

Είμεθα προσηλωμένοι εις ένα αδιάλλακτον εθνικόν αγώνα.

Ηκολουθήσαμεν πάντοτε την αρχήν αυτήν υπό την αιγίδα της Εθναρχούσης Εκκλησίας, η δε εκδηλωθείσα θέλησις όλου του ελληνικού κυπριακού λαού, κατά το δημοψήφισμα του 1950, αποδεικνύει ότι ο εθνικός μας αγών τότε μόνον θα ευωδωθή ασφαλώς, εάν ηνωμένος και αδιαίρετος όλος ο λαός ασχέτως ιδεολογικών αρχών καθοδηγηθή προς την διεξαγωγήν του Εθνικού ημών αγώνος.

Διά τούτο θα ήτο ευχής έργον, εάν από κοινού ευρίσκετο τρόπος προς εφαρμογήν ενός ενωτικού προγράμματος εκφραστικού της ενιαίας πάλης του Ελληνικού Κυπριακού λαού, υπέρ

Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 2 10 1952

της ελευθερίας του, τώρα μάλιστα που συμφώνως προς τας δηλώσεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου. "Θα εγίνετο αποδεκτή οποιαδήποτε βοήθεια προσφερομένη από οιασδήποτε χείρας εις τον Ογανισμόν των Ηνωμένων Εθνών" διά την εκπλήρωσιν του προαιωνίου πόθου μας, της Ενώσεως της Κύπρου με την Μητέρα Ελλάδα, άνευ όρων και άνευ παροχής πολεμικών βάσεων εις οιανδήποτε ξένην δύναμιν. Προς τον σκοπόν αυτό θα εργασθώμεν και θα βοηθήσωμεν πάση δυνάμει πάσαν προσπάθειαν.

Εν τω μεταξύ αι παντός είδους κινήσεις δι' αποδοχήν συντάγματος πρέπει να καταδικασθώσι ως διασπαστικαί και επιζήμιοι του εθνικού μας αγώνος.

Επίσης τους διαφόρους νόμους, οι οποίοι περιορίζουν την ελευθερία του ατόμου και του πολίτου υπό διαφόρους μορφάς καταδικάζομεν και θα εργασθώμεν πάση δυνάμει προς κατάργησιν τούτων.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικόν Συμβούλιον θα εξυπηρετώσι με ισοτιμίαν τας ανάγκας όλων των πολιτών πάσης τάξεως συμπεριλαμβανομένων των μειονοτήτων ασχέτως πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών αντιλήψεων.

Μόνο με την βοήθειαν όλων των πολιτών Κτήματος Πάφου θα είναι δυνατόν να ευοδωθή το έργον του Δημοτικού Συμβουλίου μας, το οποίον αποβλέπει κυρίως εις την Εθνικήν αποκατάστασιν της δούλης πατρίδος και ταυτοχρόνως εις την σωτηρίαν την οικονομικήν περισυλλογήν και την εν γένει ανόρθωσιν των δημοτικών μας πραγμάτων, τα οποία κατά την τελευταίαν δεκαετίαν περιήλθον εις αθλίαν κατάστασιν".

(Μεταγλωττιση)

"Κατερχόμενοι στον αγώνα των προσεχών Δημοτικών εκλογών εκτελούμε ένα επιβεβλημένο και επιτακτικό καθήκο υποβάλλοντες υπό την κρίση σας σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα και τις αρχές στη βάση των οποίων θα υπηρετήσουμε το δήμο μας, εάν η ευμενής σας ψήφος μας εμπιστευθεί σε διεύθυνση των δημοτικών μας πραγμάτων.

Είμαστε προσηλωμένοι εις ένα αδιάλλακτο εθνικό αγώνα.

Ακολουθήσαμε πάντοτε την αρχή αυτή υπό την αιγίδα της Εθναρχούσης Εκκλησίας, η δε θέληση όλου του ελληνικού κυπριακού λαού που εκδηλώθηκε κατά το δημοψήφισμα του

ΚΥΠΡΟΣ 10 10 1952

1950, αποδεικνύει ότι ο εθνικός μας αγώνας τότε μόνο θα ευωδωθεί ασφαλώς, εάν ενωμένος και αδιαίρετος όλος ο λαός άσχετα από ιδεολογικές αρχές καθοδηγηθεί προς τη διεξαγωγή του Εθνικού μας αγώνα.

Γι' αυτό θα ήταν ευχής έργο, εάν από κοινού βρισκόταν τρόπος προς εφαρμογή ενός ενωτικού προγράμματος εκφραστικού της ενιαίας πάλης του Ελληνικού Κυπριακού λαού, υπέρ της ελευθερίας του, τώρα μάλιστα που σύμφωνα προς τις δηλώσεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου. "Θα εγίνετο αποδεκτή οποιαδήποτε βοήθεια προσφερόμενη από οποιαδήποτε χέρια στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών" για την εκπλήρωση του προαιώνιου πόθου μας, της Ενώσης της Κύπρου με τη Μητέρα Ελλάδα, χωρίς όρους και χωρίς παροχής πολεμικών βάσεων σε οποιαδήποτε ξένη δύναμη. Προς τον σκοπό αυτό θα εργασθούμε και θα βοηθήσουμε με κάθε δύναμη κάθε προσπάθεια.

Στο μεταξύ οι κάθε είδους κινήσεις για αποδοχή συντάγματος πρέπει να καταδικασθούν ως διασπαστικές και επιζήμιες του εθνικού μας αγώνα.

Επίσης τους διαφόρους νόμους, οι οποίοι περιορίζουν την ελευθερία του ατόμου και του πολίτη υπό διάφορες μορφές καταδικάζουμε και θα εργασθούμε με κάθε δύναμη δύναμ προς κατάργηση τους.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα εξυπηρετούν με ισοτιμία τις ανάγκες όλων των πολιτών κάθε τάξης συμπεριλαμβανομένων των μειονοτήτων, άσχδετα απο πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αντιλήψεις.

Μόνο με τη βοήθεια όλων των πολιτών Κτήματος Πάφου θα είναι δυνατό να ευοδωθεί το έργο του Δημοτικού Συμβουλίου μας, το οποίο αποβλέπει κυρίως στην Εθνική αποκατάσταση της δούλης πατρίδας και ταυτόχρονα στη σωτηρία την οικονομική περισυλλογή και την εν γένει ανόρθωση των δημοτικών μας πραγμάτων, τα οποία κατά την τελευταία δεκαετία περιήλθαν σε άθλια κατάσταση".

Ο Γαλατόπουλος σχημάτισε δικό του συνδυασμό που τον ονόμασε " Εθνικό Μέτωπο" που αποτελείτο από τον ίδιο ως υποψηφιο Δήμαρχο και τους Π. Σαράφη, υποψήφιο αντιδήμαρχο, Παντελή Γεωργίου, Μενέλαο Κονιώτη και Κώστα Παφίτη ως δημοτικών συμβούλων.

Την κίνηση στην Πάφο και ιδιαίτερα τη διάσπαση της δεν την έβλεπε με καλό μάτι η Δεξιά και ο τύπος της απέφυγε να δώσει προβολή, είτε στη μια είτε στην άλλη, ώστε να μη παρεξηγηθεί.

Αντίθετα η Αριστερά δεν έχανε ευκαιρία που να μη τονίζει ότι θα υποστήριζε την εκλογή του Ιακωβίδη. Ετσι στις 30 Απριλίου ο "Νέος Δημοκράτης" σε ανταπόκριση του από την Πάφο έγραφε:

" Το συνδυασμό του κ. Ιακωβίδη τον υποστηρίζει και ολόκληρη η λαϊκή παράταξη που ενδιαφέρεται να μπει ένα τέρμα στη διάσπαση του λαού και να ανορθωθεί ο δήμος Πάφου. Θεωρείται βέβαιο ότι ο συνδυασμός του κ. Ιακωβίδη θα καταγάγει μια περίλαμπρη νίκη κατά τη 17η του Μάη".