Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25/9/1952: Απoπέμπεται και o Γραμματέας της ΠΕΜ Κυριάκoς Κoιλιάρης. Ο Γεώργιoς (Γώγoς) Κακoγιάvvης δηλώvει ότι συμφωvεί σε αγώvα χωρίς συμβιβασμoύς για εθvική αvεξαρτησία της Κύπρoυ.

S-968

25.9.1952: ΑΠΟΠΕΜΠΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΕΜ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΙΛΙΑΡΗΣ. Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Κυριάκος Κοιλιάρης: Αποπέμφθηκε από Γενικός Γαμματέας της Παγκύπριας Ενωσης Μικροκαταστηματαρχών και την ΠΕΜ στο πλαίσιοτων εκκαθαρίσεων που έγιναν στο ΑΚΕΛ

Στις εκκαθαρίσεις από το ΑΚΕΛ υπήρξε συνέχεια. Τελευταίο σημαντικό στέλεχος που διωχνόταν ήταν ο Κυριάκος Κοιλιάρης, Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Ενωσης Μικροαταστηματαρχών, ΠΕΜ και Γραμματέας του Ταμιευτηρίου των Μικροκαστηματαρχών.

Ο Κοιλιάρης ήταν ένα από τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που συμφώνησε με όσα είχε πει ο Πλουτής Σέρβας για τις αιτίες των λαθών τακτικής που διαπράχθηκαν ενώ κατήγγειλε ότι η ελεύθερη έκφραση απόψεων των μελών μέσα στο κόμμα περιοριζόταν.

Η αποπομπή του Κυριάκου Κοιλιάρη δεν δόθηκε στη δημοσιότητα αλλά την πληροφορήθηκε η εφημερίδα " Εθνος" της δεξιάς και τη δημοσίευσε χωρίς να διαψευσθεί.

Εγραφε η εφημερίδα στις 25.9.1952:

"Η αποβολή τούτου (του Κ. Κοιλιάρη) εγένετο υπό της Επαρχιακής Επτροπής του ΑΚΕΛ Λευκωσίας. Την 27ην παρελθόντος Αυγούστου, επεκυρώθη δε υπό της κεντρικής επκιτροπής του Κόμματος και ανεκοινώθη κατά τας αυτάς πληροφορίας μας εις τα κομματικά μέλη κατά την ιδίαν εσπέραν που είχον ανακοινωθή αι αποβολαί των "φραξιονιστών-οππορτιουνιστών Πλουτή Σέρβα, Χριστοφή Οικονομίδη και Γεωργίου Κακογιάννη, χωρίς όμως και να δημοσιευθή, όπως είχον δημοσιευθή εις τον "Νέον Δημοκράτην" αι αποβολαί των ανωτέρω στελεχών του ΑΚΕΛ.

Καίτοι δεν είχον ανακοινωθή οι λόγοι της αποβολης του κ. Κ. Κοιλιάρη, εν τούτοις εικάζεται ότι ούτος απεβλήθη διότι εις το τελευταίον συνέδριον του ΑΚΕΛ είχεν υποστηρίξει τας απόψεις του κ. Πλουτή Σέρβα".

Οι αποβολές έδωσαν αφορμή στην εφημερίδα της δεξιάς " Εθνος" και σε άλλες εφημερίδες να επιτεθούν εναντίον του κομμουνισμού.

Ο πόλεμος μεταξύ των δυο παρατάξεων ήταν πολύ άγριος κι έτσι το ΕΘΝΟΣ χωρίς να γνοιάζεται για τις αποβολές αυτές καθ' εαυτές, έγραφε στις 26 Σεπτεμβρίου 1952:

" Απεκαλύψαμεν χθες ότι απεβλήθηκε εκ του ΑΚΕΛ και άλλο στέλεχος, ο Γενικός Γραμματεύς της Παγκυπρίου Ενώσεως Μικροκαταστηματαρχών, επειδή ούτος διεφώνησε προς την ηγεσίαν του Κόμματος. Προσεχώς θα αποκαλύψωμεν και άλλα ονόματα αφού ο "Νέος Δημοκράτης" τηρών σιγήν ιχθθος, δεν απεκάλυψε ούτε την εκκαθάρισιν του κ. Αδάμαντος ούτε του Μικροκαταστηματάρχου κ. Κοιλιάρη και το κοινόν να επληροφορήθη από ημάς τη σχετικήν είδησιν.

Εις τα εσωτερικά του ΑΚΕΛ δεν αναμιγνυόμεθα. Υποδεικνύομεν όμως εις τα απλά μέλη αυτού ότι αι κατηγορίαι εναντίον των αποβληθέντων στελεχών του θα διετυπώνοντο ως "προδοσίαι" εάν το κόμμα ευρίσκετο εις την εξουσίαν ως συμβαίνει εις την Ρωσίαν και τας Δορυφόρους της. Οι περισσότεροι των τουφεκισθέντων κομμουνιστών υπό κομμουνιστών εις τας χώρας του Σιδηρού Παραπετάσματος, δεν έπραξαν τίποτε περισσότερον από τους εκκαθαρισθέντας ακελικούς, οι οποίοι απλώς είχον γνώμη διάφορον εκείνης της ηγεσίας.

Ας κρίνουν λοιπόν τα απλά μέλη του ΑΚΕΛ, τι σημαίνει κομμουνισμός. Σημαίνει δικτατορίαν, υποδούλωσιν της σκέψεως, σατραπισμόν. Και δια τους τολμώντας να εκφράσωσι γνώμην σημαίνει εκτελεστικόν απόσπασμα. Κομμουνισμός είναι το καθεστώς, από το οποίον εντός του τρέχοντος μηνός δραπέτευσαν προτιμήσαντες να ριψοκινδεύσουν την ζωήν των 281 αστυνομικοί της Ανατολικής Γερμανίας και κατεφυγο νεις την δυτικήν ζωήν".

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Από τα τρία σημαντικά κομματικά στελέχη του ΑΚΕΛ που αποβλήθηκαν (Πλουτής Σέρβας, Χριστοφής Οικονομίδης (Νούσης) και Γ. Κακογιάννης) μόνο ο Κακογιάννης έκαμε μια προσπάθεια να διαψεύσει τα όσα του καταμαρτυρούσε το ΑΚΕΛ δημόσια, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει δημοσιότητα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Σάϊπρους Μέϊλ" στην οποία έστειλε επιστολή και εξέθεσε τη δική του πλευρά δημοσίευσε μόνο ελάχιστα αποσπάσματα.

Εγραψε η εφημερίδα στις 16 Σεπτεμβρίου 1952:

" Ο κ. Γ. Κακογιάννης με επιστολή του (στη Σάϊπρους Μέϊλ) λέγει ότι ποτέ δεν υποστήριξε πολιτική συμβιβασμού με τους βρεττανούς ιμπεριαλιστές ούτε και έχει υπσοτηρίξει ποτέ την αποδοχή συντάγματος.

Στην πραγματικότητα, γράφει, συμφωνώ πλήρως με την παρούσα πολιτική του ΑΚΕΛ για αγώνα χωρις συμβιβασμούς για εθνική ανεξαρτησία και πάντοτε έπραττα τούτο. Το τι συνήθως έλεγα ήταν ότι ο αγώνας μας εναντίον της εγκαθίδρυσης ιμπεριαλιστικών πολεμικών βάσεων στην Κύπρο εξακολουθεί να είναι χλιαρός και πρέπει να ενταθεί πλήρως. Αυτό δείχνει λγότερο συμβιβασμό με τους ιμπεριαλιστές.

Ο Γ. Κακογιάνης άφηνε να εννοηθεί οτι κατέφυγε στο "Σάϊπρους Μέϊλ" γιατί όπως ανέφερε "ο Νέος Δημοκράτης" δεν είχε δημοσιεύσει τη επιστολή που του έστειλε σε απάντηση των κατηγοριών στις οποίες προέβη εναντίον του.