Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

12.9.1952: Καθαιρoύvται από τηv Παγκύπρια Επιτρoπή Ειρήvης oι Βάσoς Λυσσαρίδη και Χ" Ματθαίoς Χ" Νικόλας. Ο Χ" Νικόλας απoβάλλεται και από Πρόεδρoς της αγρoτικής oργάvωσης τoυ ΑΚΕΛ, ΕΑΚ.

S-967

12.9.52: ΚΑΘΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ OI ΒΑΣΟΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ ΚΑΙ Χ" ΜΑΤΘΑΙΟΣ Χ" ΝΙΚΟΛΑΣ. Ο Χ" ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΕΑΚ

 

Βάσος Λυσσαρίδης, καθαιρέθηκε από το ΑΚΕΛ και από Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Ειρήνης

Ενα άλλο στέλεχος του ΑΚΕΛ που έπαιρνε το δρόμο της αποβολής από τις τάξεις του Κόμματος ήταν ο Ματθαίος Χ" Νικόλας, Πρόεδρος της Οργάνωσης των αγροτών, ΕΚΑ, που βρισκόταν υπό τον απόλυτο έλεγχο του ΑΚΕΛ.

Ο Χατζηνικόλας ήταν το δεύτερο στέλεχος του ΑΚΕΛ που δημόσια δημοσιογράφησε εναντίον της ηγεσίας του Εζεκία Παπαϊωάννου, μετά τον αποβληθέντα επίσης δήμαρχο Αμμοχώστου Αδάμ Αδάμαντος.

Η αποβολή του Χατζηνικόλα σήμαινε την απομάκρυνση τους και από ένα άλλο σοβαρό πόστο, την Παγκύπρια Επιτροπή Ειρήνης που ήλεγχε απόλυτα το ΑΚΕΛ

Το θέμα της αποβολής του Χατζηνικόλα, που ήταν στέλεχος του ΑΚΕΛ και μέλος της Παγκύπριας Επιτροπής Ειρήνης, που τελούσε και πάλι από τον έλεγχο του Κόμματος, τέθηκε παράλληλα και με καθαίρεση του Προέδρου της ΠΕΕ, Βάσου Λυσσαρίδη.

Ο Λυσσαρίδης είχε ήδη κατηγορηθεί ότι συνεργαζόταν με τους φραξιονιστές Πλουτή Σέρβα, Χριστοφή Νούση και Γώγω Κακογιάννη.

Το θέμα και των δύο στελεχών της ΠΕΕ ηγέρθη στην Ολομέλεια της Επιτροπής που συνήλθε στις 29 Αυγούστου, οπότε οι Λυσσαρίδης και Χατζηνικόλας αποχώρησαν έπειτα από μια θυελλώδη σύσκεψη.

Την αποχώρηση των δύο ανδρών δημοσίευσε η εφημερίδα "Σάϋπρους Μέηλ" στις 14.9.1952.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Λυσσαρίδης είχε κατηγορηθεί ότι είχε ταχθεί με τους φραξιονιστές (Σέρβα, Νούση και Κακογιάννη) και αποχώρησε από τη συνεδρία μετά που αντικατηγόρησε το ΑΚΕΛ.

Ενόψη του γεγονότος αυτού η Ολομέλεια της Παγκύπριας Επιτροπής Ειρήνης, ΠΕΕ, ανέβαλε τις εργασίες της και κλήθηκε νέα σύσκεψη στις 11 Σεπτεμβρίου 1952.

Οι Λυσσαρίδης και Χατζηνικόλας ειδοποιήθηκαν ότι η σύσκεψη θα ασχολείτο με θέματα που τους αφορούσαν, αλλά δεν παρευρέθηκαν. Ετσι η Παγκύπρια Επιτροπή Ειρήνης, προχώρησε μόνη της στην εξέταση του ζητήματος και πήρε τις ακόλουθες αποφάσεις:

α). Η ΠΕΕ λαμβάνοντας υπόψη πως ο Πρόεδρος της Β. Λυσσαρίδης, στην προηγούμενη συνεδρία της Ολομέλειας, ζήτησε να μεταφέρει στην επιτροπή διαφορές του με το ΑΚΕΛ, πράγμα απαράδεχτο για τις αρχές του κινήματος της Ειρήνης, στο οποίο μπορεί ν' ανήκει ο καθένας που αγωνίζεται πραγματικά για την ειρήνη, μέσα στα πλαίσια του Παγκόσμιου Κινήματος της Ειρήνης, ανεξάρτητα από τις πολιτικές ή άλλες αντιλήψεις του και το γεγονός ότι περιφρόνησε το σώμα του οποίου ήταν Πρόεδρος, εγκαταλείποντας τη συνεδρία, γιατί η Ολομέλεια απέρριψε τις απόψεις του σαν απαράδεχτες, ομόφωνα αποφάσισε την καθαίρεση του από τη θέση του Προέδρου και την παραμονή του σαν απλού μέλους της ΠΕΕ.

β). Η ΠΕΕ εξετάζοντας το ζήτημα του μέλους της Χ" Ματθαίου Χ" Νικόλα, με βάση στοιχεία που αδιαμφισβήτητα αποδείκνυαν πως ο πιο πάνω κύριος, χωρίς καμμιά εξουσιοδότηση μετέδωσε σε ξένους προς το Κίνημα της Ειρήνης, παράγοντες ζητήματα του κινήματος, με σκοπό να το βλάψει και να το εκθέσει, κι' έχοντας υπ' όψη της την περιφρόνηση που έδειξε προς το κίνημα όταν κι' αυτός εγκατέλειπε τη συενδρία της Ολομέλειας στις 29.8.52 ομόφωνα απεφάσισε να τον καθαιρέσει από μέλος της.

γ). Η ΠΕΕ ύστερα από τις πιο πάνω αποφάσεις της εξέλεξε σαν νέο Πρόεδρο της το συν. Θωμά Μιχαηλίδη, ιατρό.

δ). Μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της, η ΠΕΕ αφού μελέτησε επιστολή του δημάρχου Αμμοχώστου Α. Αδάμαντος, με την οποία ο τελευταίος υπόβαλλε την παραίτηση του από μέλος της ΠΕΕ, γιατί δεν μπορούσε ν' ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των εργασιών της ΠΕΕ δέχτηκε ομόφωνα την παραίτηση του".

Η Γραμματεία της ΠΕΕ, Λευκωσία 12.9.52

Μετά από αυτό ο Χατζηματθαίος Χατζηνικόλας καθαιρέθηκε και από την ΕΑΚ, την αγροτική οργάνωση του ΑΚΕΛ. Η Ολομέλεια της οργάνωσης συνήλθε στις 3 Οκτωβρίου και μπροστά της είχε την επιστολή παραίτησης του ιδίου. Παρ' όλον τούτο, όμως, προχώρησε σε μελέτη του θέματος και με ανακοίνωση της δικαιολογούσε την απόφαση ότι ο Χατζηματθαίος, είχε υποστηρίξει αντιλαϊκές απόψεις και ότι είχε ακολουθήσει αντιαγροτική αντεθνική διασπαστική στάση.

Ανέφερε η Ολομέλεια της ΕΑΚ στην απόφαση της που δημοσιεύθηκε στις 18.10.1952 στο "Νέο Δημοκράτη" εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ:

"Η Β ταχτική Ολομέλεια της ΕΑΚ που συνήλθε στις 3 του Οχτώβρη μελέτησε μεταξύ άλλων και τη στάση του Προέδρουτης ΕΑΚ Χ" Ματθαίου Χ" Νικόλα, μέσα στο τελευταίο διάστημα, για τα αγροτικά προβλήματα και το εθνικό μας ζήτημα, ήταν στάση αντίθετη προς τη γραμμή της οργάνωσης μας, που καθόρισε και ενέκρινε το τελευταίο Ε Παγκύπριο Συνέδριο.

Για τα αγροτικά προβληματα ο Χ" Ματθαίος διαφωνούσε με τη γραμμή της ΕΑΚ και εισηγείτο "στενή και ταχτική επαφή με τα διάφορα κυβερνητικά τμήματα για να τα πείσουμε να υιοθετήσουν τις απόψεις της οργάνωσης μας" (εισήγηση του σε ολομέλεια της ΕΑΚ ημερ. 25.1.52). Πότε εισηγείτο εξστρεμιστική ταχτική με την κατάργηση όλων των κυβερνητικών γραφείων (εισήγηση του στο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΑΚ-9-10 του Απρίλη) και πότε εισηγείτο να καλέσουμε τους πατατοπαραγωγούς να σταματήσουν την καλλιέργεια των πατατών και να πωλούν χωράφια για να συντηρηθούν (εισήγηση του στην Κ. Γραμματεία ημερ. 5.8.52).

Για το εθνικό ζήτημα ο Χ" Ματθαίος διαφωνούσε με τη γραμμή του ΕΑΣ, που η οργάνωση μας αποτελεί ομόσπονδο μέλος του. Στις 16.8 52 σε άρθρο του (που δε δημοσιεύτηκε) αποκαλεί τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του Κυπριακού λαού "οπερέττα", λέει πως το ζήτημα των βάσεων που κτίζονται στον τόπο μας "δεν πρέπει να το συζητούμε τώρα, αλλά είναι κατοπινή υπόθεση" και πως για να προωθήσουμε το εθνικό μας ζήτημα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες από τους "μετριοπαθείς για ν'απομονωθούν και να εξουδετερωθούν οι αδιάλλαχτοι και των δύο παρατάξεων".

Τις αντιαγροτικές και αντεθνικές αυτές απόψεις του ο Χ" Ματθαίος δεν τις εξέφραζε μόνο στα σώματα της ΕΑΚ, αλλά και τις προπαγάνδιζε ανοιχτά μέσα στο λαό. Η καθοδήγηση της ΕΑΚ κάλεσε πολλές φορές τον Χ" Ματθαίον να προσέξει τον κατήφορο που πήρε με τις λανθασμένες αντιλαϊκές απόψεις του. Ο Χ" Ματθαίος όμως όχι μόνο δεν άκουσε τις υπδείξεις και τις συμβουλές της Κ. Ε. αλλά συνέχισε τον κατήφορο που πήρε φτάνοντας τελευταία στο θλιβερό κατάντημα να συνεργάζεται με στοιχεία εχθρικά προς το αγροτικό και εθνικοαπελευθερωτικό μας κίνημα και ν' αρθρογραφεί ενάντια στην ηγεσία του λαϊκού κινήματος.

Υστερα απ' αυτή την αντιαγροτική, αντεθνική, διασπαστική στάση του Χ" Ματθαίου, η Κ. Ε. τον κάλεσε στην συνεδρίαση της στις 3 του Οχτώβρη για να εξετάσει το ζήτημά του. Ο Χ" Ματθαίος όμως, αισθανόμενος την ενοχή του, με γράμμα του προς την Κ.Ε. ημερ.1.10.52 δήλωσε την παραίτηση του από πρόεδρος της ΕΑΚ.

Η Β κεντρική ολομέλεια της ΕΑΚ έχοντας υπ' όψη της όλη τη στάση του Χ" Ματθαίου μέσα στο τελευταίο χρονικό διάστημα κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση πως ο Χ" Ματθαίος δεν έχει τη θέση του μέσα στην οργάνωση ούτε σαν πρόεδρος ούτε σαν απλό μέλος και αποφάσισε την καθαίρεση του και τη διαγραφή του.