Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

29.1.1952: Οι Κώστας Παρτασίδης και Αvδρέας Ζιαρτίδης, μέλη της απoστoλής τoυ ΕΑΣ στηv Εκτη Γεvική Συvέλευση τoυ ΟΗΕ στo Παρίσι, καταγγέλλoυv τηv Ελληvική Κυβέρvηση ότι ματαίωσε τηv πρoσπάθεια της Γoυατεμάλας vα εγείρει τo Κυπριακό.

S-943

29.1.1952: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΤΑΣΙΔΗΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΙΑΡΤΙΔΗΣ, ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΙ ΜΑΤΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΕΛΑΣ ΝΑ ΕΓΕΙΡΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Αντρέας Ζιαρτίδης, ένας από τα δυο στελέχη της αποστολής του ΕΑΣ στην έκτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στο Παρίσι. Κάτω το δεύτερο μέλος της αποστολής Κώστας Παρτασίδης

Ο Παρτασίδης γύρισε στην Κύπρο στις 28 Ιανουαρίου 1952 και στις δηλώσεις που έκαμε την επόμενη επιτέθηκε κατά της ελληνικής Κυβέρνησης και του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, τους οποίους κατηγόρησε για δημαγωγικές μανούβρες και ότι αποσκοπούσαν στη συνέχιση της προδοσίας σε βάρος του Κυπρρακού λαού.

Είπε ο Παρτασίδης (ο Ζιαρτίδης συνέχισε το ταξίδι του σε άλλη χώρα για άλλους σκοπούς):

"ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς κρίνετε το έργον της αντιπροσωπείας του ΕΑΣ στην Εκτη Σύνοδο του ΟΗΕ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η απόφαση της αντιπροσωπείας εκ μέρους του Εθνικού Απελευθερωτικού Συνασπισμού στο Παρίσι (ΟΗΕ) έχει αναμφισβήτητα συμβάλει σημαντικά στην προώθηση του εθνικού μας ζητήματος. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο κυπριακός λαός μπόρεσε να στείλει στον ΟΗΕ μια γνήσια αντιπροσωπεία του, επέστρεψε ώστε πλατύτεροι διεθνείς κύκλοι να διαφωτισθούν πάνω στο δίκαιο της Κύπρου και τους φιλειρηνικούς δημοκρατικούς προσανατολισμούς του λαού μας. Πολλές είναι οι χώρες που εξέφρασαν την προθυμία τους να υποστηρίξουν την ενωτική μας αξίωση, αν υπήρχε εκείνη η ελληνική Κυβέρνηση που θα έθετε σα θέμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα διεκδικούσε μέχρι τέλους την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η στάση της ελληνικής Κυβέρνησης και της αντιπροσωπείας της στον ΟΗΕ. Υποβοήθησε η ελληνική Κυβέρνηση με τη στάση της το κυπριακό ζήτημα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάθε άλλο. Η ελληνική Κυβέρνηση συνέχισε απλώς και συμπλήρωσε την προδοσία του κυπριακού ζητήματος. Η Εκτη Σύνοδος του ΟΗΕ έδωσε την ευκαιρία στον κυπριακό και ελληνικό λαό να διαπιστώσουν ακόμη μια φορά την ξενόδουλη, προδοτική πολιτική που άσκησαν και ασκούν όλες οι μοναρχοφασιστικές κυβερνήσεις έναντι της ιερής κυπριακής υπόθεσης. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό, και αυτό θα παραμείνει ιστορικό, το ότι η ελληνική Κυβέρνηση όχι μόνο η ίδια αρνήθηκε να θέσει επίσημα το κυπριακό στον ΟΗΕ αλλά και όταν μια άλλη χώρα, η Γουατεμάλα εξεδήλωσε την απόφαση της να υποστηρίξει αίτηση μας για να κληθούν αντιπρόσωποι του Κυπριακού ανεξάρτητα από πολιτικές αντιλήψεις μπρος στον ΟΗΕ, για να εκθέσουν την κυπριακή υπόθεση η ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ επέμβηκε, αντιτάχθηκε και τελικά ματαίωσε την ευγενική προσπάθεια της Γουατεμάλας. Είναι αυτό το αποκορύφωμα της επαίσχυντης πολιτικής της μοναρχοφασισμού έναντι του Κυπριακού στην έκτη Σύνοδο του ΟΗΕ.

Αδίστακτα φρονούμε ότι ο μοναρχοφασισμός είναι από τη φύση του ανίκανος να διεκδικήσει την Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ο ρόλος του ήταν, είναι και θα παραμείνει η καταπρόδοση του Κυπριακού, όπως και του ελληνικοού λαού. Οι γραικύλοι ξέρουν μόνο να σκύβουνν να προσκυνούν και να εκτελούν τυφλά της διαταγές των ξένων ιμπεριαλιστών και δεν μπορούν ποτέ να διεκδικήσουν εθνικά, λαϊκά συμφέροντα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι η ελληνική αντιπροσωπεία στην Εκτη Σύνοδο του ΟΗΕ έκαμε νύξη του Κυπριακού στην Επιτροπή Κηδεμονιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρέπει να τονισθεί ότι αν φέτος η μοναρχοφασιστική αντιπροσωπεία αναγκάστηκε να προβεί στις γνωστές "ευλογίες" της στις διάφορες Επιτροπές του ΟΗΕ αυτό

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κοτζιάς, υποστηρικτής των κυπριακών προσπαθειών για Ενωση. Η φωτογραφία άνω περιλαμβάνει χειρόγραφη αφέρωση του μέσω της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ

έγινε για να συγκαλύψει την προδοσία της για να κατασιγάσει την πανελλήνια αγανάκτηση και οργή που προκάλεσε η ξενόδουλη πολιτική της. Η Παγκύπρια και πανελλήνια λαϊκή κινητοποίηση, η δράση της κυπριακής Λαϊκής Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, η ανδρίκια υποστήριξη του αιτήματος μας, από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας και το ξεσκέπασμα του μοναρχοφασισμού εκ μέρους της Πολωνικής αντιπροσωπείας όλα αυτά στρίμωξαν τόσο τους δούλους της Αθήνας που κατέφυγαν στις αιώνιες ευλογίες, στις γνωστές ανώδυνες νύξεις και αναφορές στο άρθρο 73 του Καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Αν πράγματι η ελληνική Κυβέρνηση ενδιαφερόταν για τη λύση του κυπριακού ζητήματος, τότε ποτέ δε θα κατέφυγε σ' αυτές τις δημαγωγικές μανούβρες για να παραπλανήσει τις λαϊκές μάζες. Μα θα προχωρούσε να ζητήσει την αναγραφή του Κυπριακού σαν θέματος της έκτης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ομως αυτό δεν τόκανε. γιατί απλούστατα δε θέλει να κάνει θετικό αγώνα για την ένωση της Κύπρου, γιατί η ελληνική Κυβέρνηση κάνει ό,τι θέλουν τα ξένα αφεντικά της και όχι ότι απαιτούν τα εθνικά συμφέροντα.

Συνεργός και συμπαραστάτης της μοναρχοφασιστικής αντιπροσωπείας τηνν υιοθέτηση και οργάνωση αυτών των δημαγωγικών μανούβρων στάθηκε και η αντιπροσωπεία της "Εθναρχίας" στο Παρίσι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εβλαψε την υπόθεση μας το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε η κοινή δράση και συνεργασία μεταξύ της κυπριακής Λαϊκής αντιπροσωπείας του ΕΑΣ και της "εθναρχικής "αντιπροσωπείας; Ποίοι ευθύνονται για τη μη πραγματοποίηση αυτής της συνεργασίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε η συνεργασία της κυπριακής Λαϊκής αντιπροσωπείας ασφαλώς έβλαψε την υπόθεση μας, όπως το ίδιο βλάφτει τον ενωτικό μας αγώνα η διάσπαση και διαίρεση των λαϊκών πατριωτικών δυνάμεων της Κύπρου, την ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση τη φέρουν ακέραιη η "εθναρχοφασίστες" εμπνευστές τους.

Εμείς καταβάλαμε κάθε προσπάθεια, κάναμε κάθε δυνατή υποχώρηση για να επιτύχουμε τη συνεργασία μεταξύ δύο αντιπροσωπειών στο Παρίσι. Είναι γνωστές οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας- γραπτές και προφορικές- που απευθύναμε προς την αντιπροσωπεία της δεξιάς, ηγεσίας και προς αυτό τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο. Δυστυχώς παντού και πάντα συναντήσαμε την άρνηση τους. Η αντιπροσωπεία τους μας εδήλωσε: "Εχουμε εντολή από τον Αρχιεπίσκοπο να μη συνεργαστούμε μαζί σας. Αν ο Αρχιεπίσκοπος μας δώσει οδηγίες να συνεργαστούμε, εμείς θα συνεργαστούμε".

Πίσω απ' αυτό το παιγνίδι κρύβεται φυσικά ο ρόλος που διαδραματίζει η δεξιά πολιτική ηγεσία στην Κύπρο. Κι' αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από κάθε Κύπριο. Ο ρόλος της κυπριακής δεξιάς είναι ρόλος κάλυψης της δουλόπρεπης πολιτικής του μοναρχοφασισμού. Στο μοναρχοφασισμό δε συμφέρει η λαϊκή ενότητα ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ελλάδα. Ενότητα και συνεργασία όλων των πατριωτικών δυνάμεων του λαού μας σημαίνει μεγαλύτερη πίεση πάνω στο μοναρχοφασισμό για να διεκδικήσει την εθνικη αποκατάσταση της Κύπρου, σημαίνει μεγαλύτερο στρίμωγμα των γραικύλων, μεγαλύτερο ξεσκέπασμα του απαίσιου ρόλου που παίζουν γύρω από το κυπριακό. Γι' αυτό φοβούνται, όπως ο διάβολος το λιβάνι, την ενότητα του λαού. Γι' αυτό και προστάζουν τους υποτακτικούς των στην Κύπρο, τη δεξιά ηγεσία, να κτυπούν να πολεμούν και να σαμποτάρουν με κάθε μέσο- κι' ιδιαίτερα με το αντικομμουνιστικό αφιόνι- τη λαϊκή ενότητα κασι συνεργασία στον εθνικό αγώνα. Και η πείρα λέγει πως οι Κύπριοι "εθνικόφρονες" ηγέτες έχουν ως τώρα επάξια εκτελέσει τις εντολές των κυρίων τους.

Είναι καιρός αυτό το κακό να σταματήσει. Ο λαός πρέπει να πάρει στα δικά του χέρια το ζήτημα και να προαγματοποιήσει την ενότητα. Μόνο εχθροί του αγώνα ιμπεριαλιστών έχουν συμφέρον να πολεμούν τη συνεργασία των πατριωτικών δυνάμεων της Κύπρου για την εθνική μας λευτερά. Αυτούς πρέπει να τους απομονώσουμε και αποφασιστικά όλοι οι πατριώτες, δεξιοί και αριστεροί, μαζί να προχωρήσουμε στον αγώνα για την Ενωση.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 26 7 1951

Αυτό το σάλπισμα της ΕΝΟΤΗΤΑΣ και της ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗΣ πρέπει ν' αντιχήσει παντού σε καθε γωνιά της Κύπρου. Ποτέ προηγούμενα δεν ήταν πιο επιτακτική αυτή η ενότητα στην πόλη για τη λευτεριά μας. Ο αγώνας μας είναι σκληρός και δύσκολος και μόνο ενωμένοι θα τον φέρουμε με επιτυχία ως το τέλος του.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΙΑΡΤΙΔΗ: Ο Ανδρέας Ζιαρτίδης, το άλλο από τα δύο μέλη της αντιπροσωπείας του ΕΑΣ στο Παρίσι, επέστρεψε στην Κύπρο μέσω Ρώμης- Αθηνών, αφού στο μεταξύ παρακολούθησε τις εργασίες του Γ.Σ. της ΠΣΟ στο Βερολίνο.

Στη συνάντηση του με συντάκτη του "Νέου Δημοκράτη" δήλωσε:

"ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς εκτιμάτε τη δουλειά της αντιπροσωπείας του ΕΑΣ στο Παρίσι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πιστεύω πως η αποστολή του ΕΑΣ στο Παρίσι πραγματοποίησε καλή δουλειά προς την κατεύθυνση της διαφώτισης των αντιπροσωπειών των διαφόρων χωρών. Πιστεύω ότι η συμβολή της αντιπροσωπείας του ΕΑΣ στην προώθηση του κυπριακού ζητήματος είναι σημαντική. Θα μπορούσαμε να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα και περισσότερο προώθηση του ζητήματος μας, αν η Εθναρχία εδώ στην Κύπρο δεχόταν τις πατριωτικές προτάσεις του Εθνικού Απελευθερωτικού Συνασπισμού για ενιαίο εθνικό αγώνα στο εσωτερικό και συνεργασία των πρεσβειών στο εξωτερικό. Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν αν με την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενωμένος ο κυπριακός λαός με μαζικές εκδηλώσεις καταδίκαζε την αγγλική κυριαρχία και διεκδικούσε τοποθέτηση του ζητήματος του στον ΟΗΕ. Περισσότερα επίσης θα μπορούσαν να γίνουν αν οι δυο αποστολές συντόνιζαν τις προσπάθειες τους στο Παρίσι. Ούτε το ένα έγινε ούτε το άλλο. Και για τα δυο ακέραιη την ευθύνη φέρει η Εθναρχία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως είδαν το ζήτημά μας οι αντιπρόσωποι των Λαϊκών Δημοκρατιών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν υπάρχει ούτε η ελάχιστη επιφύλαξη όσον αφορά το δίκαιο του κυπριακού αιτήματος. Οι αντιπρόσωποι του στρατοπέδου της δημοκρατίας του Σοσιαλισμού και της ειρήνης μέσα στον ΟΗΕ, βλέπουμε ζωηρή συμπάθεια στον κυπριακό αγώνα για την ένωση και είναι βέβαιοι ότι αν η ελληνική Κυβέρνηση εγκαταλείψει την προδοτική πολιτική της και διεκδικήσει αποφασιστικά την Κύπρο θα έχει την υποστήριξη τους. Δυστυχώς, τέτοια αποφασιστική διεκδίκηση της Κύπρου από μέρους της μοναρχοφασιστικής κυβέρνησης της Αθήνας, δεν πρέπει να περιμένουμε. Οσο ο μοναρχοφασισμός βρίσκεται στην εξουσία, όχι κόνο την Κύπρο και την υπόθεση της θα προδίνει, μα και την Ελλάδα ολόκληρη να ξεπουλά τους ιμπεριαλιστές. Είναι γι' αυτό που εμείς οι κύπριοι πρέπει νάμαστε ο πρώτος κι' ο καλύτερος σύμμαχος του ελληνικού λαού στον αγώνα του εναντίον του μοναρχοφασισμού.

Στο μεταξύ ο κυπριακός λαός δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση, ν' απογοητευθεί. Πρέπει να συνενώσει τις δυνάμεις του σ' ένα Παγκύπριο Εθνικό Μέτωπο Πάλης και να εντείνει τον αγώνα του για την ένωση. Να ξεσκεπάζει όλα για το ψευδημοκρατικά συνθήματα των

αγγλοαμερικανών, να μαστιγώνει την ασυνέπεια μεταξύ των διακηρύξεων και της πολιτικής τους και να ξεσκεπάζει την προδοσία των μοναρχοφασιστικών κυβερνήσεων της Αθήνας.

Ιδιαίτερα ο κυπριακός λαός πρέπει να εντείνει τον αγώνα του για την ειρήνη και για την αποτροπή της μετατροπής της Κύπρου σε πολεμική βάση,

Οσο προχωρούν τα σχέδια του ιμπεριαλισμού για την προετοιμασία εντός τρίτου μεγάλου πολέμου όσο προχωρεί η εφαρμογή των σχεδίων για μετατροπή της Κύπρου σε πολεμική βάση τόσο πιο δύσκολος γίνεται κι ο ενωτικός μας αγώνας.