Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

13.12.51Η αvτιπρoσωπεία τoυΕΑΣαπευθυvόμεvη στovΑρχ.Μακάριo τov πληρoφoρεί ότι oυδέτερη χώρα(Γoυατεμάλα)είvαι πρόθυμη vα εγείρει τoΚυπριακό στovΟΗΕδεδoμέvoυ ότιθα υπάρξει κoιvό διάβημα από τις αvτιπρoσωπείες τηςΔεξιάςκαι τηςΑριστεράς,πράγμα πoυαπoρρίπτεται

S-942

13.12.51: Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΑΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΜΑΚΑΡΙΟ ΤΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ ΟΤΙ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΧΩΡΑ (Η ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ) ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΗ ΝΑ ΕΓΕΙΡΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΟΙΝΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σπυρίδωνα, ο οποίος ενίσχυσε πολύ τις προσπάθειες του για διαφώτιση στο Κυπριακό

Η ασυνεννοησία και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των αντιπροσωπειών της Εθναρχίας και της Αριστεράς (ΕΑΣ) στην έκτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στο Παρίσι του 1951, όπου ηγέρθη για πρώτη φορά το Κυπριακό, από την αντιπροσωπεία της Ελλάδας, συνεχιζόταν ενώ δεν φαινόταν πουθενά φως προσέγγισης.

Ετσι ενώ η κατάσταση αυτή συνεχιζόταν η αντιπροσωπεία του ΕΑΣ ανακοίνωσε ότι είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη ουδέτερης χώρας για να ακουστεί η φωνή της Κύπρου στην Επιτροπή Κηδεμονιών, δεδομένου ότι οι δυο αντιπροσωπείες θα προέβαιναν σε κοινό διάβημα.

Ταυτόχρονα η αντιπροσωπεία του ΕΑΣ (Ανδρέας Ζιαρτίδης- Κώστας Παρτασίδης) ανακοίνωσε σημαντική υποχώρηση και δεχόταν να εμφανισθεί ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ή οποιοσδήποτε άλλος αντιπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Εθναρχίας, δεδομένου ότι θα επιτυγχάνετο η συνεργασία, πράγμα που θα έδινε και στην αντιπροσωπεία του ΕΑΣ κάποιο κύρος

Η αντιπροσωπεία του ΕΑΣ προέβη σε δυο ενέργειες: Παρά την ανυπαρξία επαφής με τον Μακάριο έστειλε τηλεγράφημα σ'αυτόν στην Κύπρο και επιστολή με παρόμοιο περιεχόμενο στην αντιπροσωπεία της Εθναρχίας στο Παρίσι.

Ανέφερε στο τηλεγράφημά της στο Μακάριο:

"Εξησφαλίσαμεν υπόσχεσιν αντιπροσωπείας ουδετέρας χώρας, όπως υποστηρίξη αίτησιν μας ίνα εμφανισθώμεν ενώπιον της Επιτροπής Κηδεμονιών και υπάρχει μεγάλη δυνατότης να επιτύχωμεν, εάν από κοινού αι δύο αντιπροσωπείαι υποβάλωμεν τοιαύτην απαίτησιν, Παρακαλούμεν δώσατε αμέσως οδηγίας εις αντιπρσωπείαν σας να συμπράξη μεθ' ημών. Εν ονόματι των συμφερόντων του Εθνικού Ενωτικού Αγώνος, ποιούμεθα έκκλησιν όπως μη επιτρέψετε να χαθή τοιαύτη εξαιρετική ευκαιρία δι' υπόδουλον Κύπρον".

Στην επιστολή προς την αντιπροσωπεία της Εθναρχίας αναφερόταν (13.12.51):

"Κύριοι,

Η Αντιπροσωπεία του Εθνικού Απελευθερωτικού Συνασπισμού έχει εξασφαλίσει την υπόσχεση μιας Αντιπροσωπείας ουδέτερης χώρας ότι θα υποστηρίξει αίτηση μας για να εμφανισθούμε μπροστά στην Επιτροπή Κηδεμονιών για να εκθέσουμε την υπόθεση μας και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα να γίνει αποδεκτή μια τέτοια αίτηση, αν αυτή υποβληθεί από κοινού εκ μέρους μας.

Αυτό αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για ν' ακουσθεί η φωνή του υποδούλου Κυπριακού Λαού μπροστά στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί.

Είναι αξίωση ασφαλώς ολοκλήρου του Κυπριακού Λαού και το συμφέρον της εθνικής μας υπόθεσης απαιτεί όπως η πολιτική της "μη συνεργασίας" υποχωρήσει για να εμφανισθούμε τουλάχιστον σ' αυτή την περίπτωση ενωμένοι, υπογράφοντας από κοινού την σχετική αίτηση προς τη Επιτροπή Κηδεμονιών.

Με την ευκαιρία αυτή επιθυμούμε να σας δηλώσουμε ότι, στην περίπτωση που η αίτησή μας θα γίνει αποδεκτή, εμείς δεν θα επιμένουμε να εμφανισθούμε ως ομιλητες μπροστά στην Επιτροπή Κηδεμονιών. Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να δεχθούμε όπως μιλήσει μόνο εκπρόσωπος της δικής σας παράταξης εκ μέρους όλων μας, ολοκλήρου του ελληνικού

ΕΘΝΟΣ 18 2 1951

Κυπριακού λαού, αρκεί μόνο να προϋπάρξει μια συνεννόηση και συμφωνία μεταξύ μας πάνω στον τόπο, με τον οποίο θα τοποθετηθεί το ζήτημα μας στην Επιτροπή Κηδεμονιών.

Κύριοι,

Θέλουμε να πιστεύσετε ότι μοναδική μας επιθυμία και σκοπός είναι η προώθηση της Κυπριακής υπόθεσης. Γι' αυτό πάντα θέτουμε το συμφέρον του εθνικού μας αγώνα πάνω από κάθε στενό κομματικό απολογισμό και πάνω από τις πολιτικές αντιλήψεις και ιδεολογικές διαφορές.

Με αυτό το πνεύμα και με τις πιο ειλικρινείς διαθέσεις σας υποβάλλουμε την πιο πάνω πρόταση και σας καλούμε ακόμη μια φορά όπως για το συμφέρον της ενωτικής μας υπόθεσης αποδεχθείτε να συνεργασθούμε μαζί, τουλάχιστον γι' αυτή την περίπτωση. Το παράδειγμα των πολιτικών κομμάτων του Σουδάν που, παρά τις βασικές διαφορετικές επιδιώξεις και σκοπούς των ως προς το μέλλον της χώρας τους, ενώθηκαν για ν' απαλλαγούν από τον αγγλικό ζυγό, δεν μπορεί να μας αφήσει ασυγκίνητους εμάς που σήμερα έχουμε κοινή επιδίωξη μας την Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Παρακαλούμε νάχουμε απάντηση σας το ταχύτερο

Με εχτίμηση

Για την Αντιπροσωπεία του ΕΑΣ

Κ. ΠΑΡΤΑΣΙΔΗΣ

Η αντιπροσωπεία που είχε υπόψη του ο Παρτασίδης ήταν εκείνη της Γουατεμάλας, η οποία φαινόταν διατεθειμένη να εγείρει το κυπριακό αποφασιστικά στην Επιτροπή Κηδεμονιών.

Για να πιέσει περισσότερο τα πράγματα η Αντιπροσωπεία του ΕΑΣ σε μια νέα επιστολή της στην Επιτροπή Κηδεμονιών του ΟΕΕ κατάγγελλε την αγγλική διακυβέρνηση σαν απαράδεκτη και ζητούσε την Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα:

1. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΕΣΧΕ ΣΤΑ ΕΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΘΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Η καταπληκτική πλειοψηφία των κυπρίων από χιλιάδες χρόνια, υπήρξε ελληνική. Η μακρά υποδούλωση τους σε πολλούς ξένους κυρίαχους δεν κατόρθωσε ν' αλλάξει την ελληνική γλώσσα τους, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από επιφανείς αρχαιολόγους, ιστορικούς και άλλους επιστήμονες. Ο λαός της Κύπρου ουδέποτε συνθηκολόγησε με τη βρεττανική κατοχή. Οι Κύπριοι πάντα θεωρούσαν τους βρεττανούς σαν τους νέους κυρίαρχους τους και πάντα αγωνίζονταν για να πετύχουν την εθνική τους απελευθέρωση, που σημαίνει ένωση με τη μητέρα χώρα, την Ελλάδα. ΤΑ ΕΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΤΙ ΣΤΙΣ 15 ΤΟΥ ΓΕΝΝΑΡΗ 1950 ΣΕ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΑ 97% ΤΟΥ

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 19 8 1951

ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ ΜΑΚΡΑΙΩΝΗ ΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΧΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑ (Από τις 224,747 Ελληνες κύπριους που είχαν δικαίωμα ψήφου ψύφισαν οι 215.108 και ΟΛΟΙ ψήφισαν υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα).

2. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΕΣΧΕ ΣΤΑ ΕΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Ο λαός της Κύπρου δεν απολαμβάνει ελευθερία ειρηνικής συγκέντρωσης, ελευθερία λόγου, ελευθερία τύπου, ελευθερία οργάνωσης, πολιτικές συγκεντρώσεις πέντε ή περισσοτέρων προσώπων και όλες οι παρελάσεις, εκτός των θρησκευτικών απαγορεύονται, εκτός αν εκ των προτέρων εξασφαλιστεί γραπτή άδεια από τους Βρεττανούς διοικητές των επαρχιών, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων υπάρχουν άπειρες περιπτώσεις που οι διοικητές των επαρχιών απαιτούν να τους δοθούν αντίγραφα των ομιλιών που θα γίνουν σε μια συγκέντρωση και άδεια παραχωρείται μόνο στην περίπτωση που το περιεχόμενο των ομιλιών γίνεται αποδεκτό, Το ετήσιο συνέδριο του Εθνικού Απελευθερωτικού Συνασπισμού, το Παγκύπριο Συνέδριο Ειρήνης, το ετήσιο συνέδριο των Νέων Συντεχνιών, οι ειρηνικές παρελάσεις κατά την Πρωτομαγιά στη Λεμεσό, οι παρελάσεις κατά την 25η Μαρτίου (επέτειο της ελληνικης ανεξαρτησίας) - όλ' αυτά δεν είναι παρά λίγο παραδείγματα που δείχνουν ήτο δικτατορικό κεθεστώς που επιβλήθηκε στον κυπριακό λαό.

Οι νόμοι της Κύπρου θεσπίζονται μονάχα από ένα πρόσωπο, το Βρεττανό Κυβερνήτη της Κύπρου. Η επίσημη δικαιολογία για το δικτατορικό κεθεστώς της Κύπρου είναι "ότι σαν συνέπεια των ταραχών που ξέσπασαν στην Κύπρο τον Οκτώβρη του 1931, το Νομοθετικό Συμβούλιο καταργήθηκε και η νομοθετική εξουσία πέρασε στα χέρια του Κυβερνήτη της αποικίας, με ανοικτά γράμματα της Α.Μ. ημερομηνίας 12 Νοεμβρίου, ενώ εκκρεμεί η μελέτη του ζητήματος του συνταγματικού μέλλοντος της νήσου (Κυανή Βίβλος της Κύπρου, 1946 σελ.144).

Ο Βρεττανός Κυβερνήτης, όχι μόνο θεσπίζει μόνος του νόμους, αλλά άμεσα και έμμεσα εφαρμόζει το νόμο, επιβάλλει ή περιορίζει τη φορολογία ελέγχει την οικονομία και τους κυβερνητικούς υπαλλήλους, διορίζει τους δασκάλους των δημοτικών σχολείων, παραχωρεί ή ακυρώνει τις επαγγελματικές άδειες των καθηγητών σχολών Μέσης Παιδείας και των ιατρών, εκδίδει ή ακυρώνει άδειες λειτουργίας σχολών Μέσης Παιδείας, διορίζει τις σχολικές εφορείες, καθορίζει το σχολικό πρόγραμμα μαθημάτων, διορίζει τις χωριτικές αρχές και γενικά διευθύνει δικτατορικά όλα τα ζητήματα της Κύπρου. Τα μόνα εκλεγμένα σώματα είναι τα δημοτικά συμβουλια των πόλεων, τα οποία εργάζονται κάτω από αυστηρούς κυβερνητικούς περιορισμούς.

3. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΕΣΧΕ ΣΤΑ ΕΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΣΩΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η οικονομική κατάσταση στη νήσο χειροτερεύει διαρκώς. Οι περισσότεροι από τους κυπρίους γεωργούς ζουν σε αθλιότητα. 20% των αγροτικών γαιών ανήκουν σε μη γεωργούς- σε μοναστήρια, εκκλησίες, τζαμιά, εμπόρους, τοκογλύφους κλπ- οι οποίοι παίρνουν από τους ακτήμονες και άλλους φτωχούς γεωργούς υπέρογκα ενοίκια. Η περίπτωση των κυπρίων αμπελουργών, οι οποίοι παρά την απελπιστική θέση τους, είναι υποχρεωμένοι να πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμή χαμηλότερη του κόστους στο κυβερνητικό μονοπωλιακό σχέδιο και η απουσία οποιασδήποτε ενθάρρυνσης για την εξαγωγή των προϊόντων τους στο Ενωμένο Βασίλειο, πράγμα που είναι προς βλάβη της οινοβιομηχανίας της νήσου, δεν είναι παρά ένα λαμπρό παράδειγμα της βρεττανικής αποικιακής πολιτικής έναντι των χωρικών οι οποίοι αποτελούν και περισσότερο των 65% του συνολικού πληθυσμού.

Αποτέλεσμα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής είναι η αξιοσημείωτη άνοδος των τιμών. Ενώ ο τιμαριθμικός δείκτης το Μάρτη του 1950 έδειχνε 101.2 μονάδες (το Γεννάρη του 1950 έδειχνε 106.8 μονάδες και τον Οκτώβρη του 1951 έδειχνε 122 μονάδες. Παρά την άνοδο του τιμαρίθμου τα μεροκάματα των Eργατών είτε κρατήθηκαν στο χαμηλό επίπεδο που ήταν το Γεννάρη του 1950 είτε αυξήθηκαν ελάχιστα.

Τα Ενωμένα εθνη θάπρεπε να πληροφορηθούν από την Κυβέρνηση του Ενωμένου Βασιλείου ότι χιλιάδες αγρότες και εργάτες υποχρεώθηκαν στα τελευταία δύο χρόνια, συνεπεία της αθλίας οικονομικής κατάστασης στο νησί, να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία, Αγγλία Νότια Αφρική, για εξεύρεση δουλειάς.

4. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΕΣΧΕ ΣΤΑ ΕΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΣΩΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΩΜΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

ΕΘΝΟΣ 29 3 1951

Ο Νόμος περί συντεχνιών παραβίαζει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των συντεχνιών, όπως αυτά καθορίστηκαν από το Διεθνές Γραφείον Εργασίας και υιοθετήθηκαν από τον ΟΗΕ, Οι κυβερνητικές αρχές στην Κύπρο έχουν δικαίωμα να διαλύουν συντεχνιακές οργανώσεις, αυτό είναι εναντίον των αρχών που καθορίστηκαν από το διεθνές Γραφείο Εργασίας και τον ΟΗΕ, σύμφωνα με το άρθρο 22 του Κυπριακού Νόμου περί συντεχνιών, απαγορεύται σε νεαρούς εργάτες, ηλικίας κάτω των 18 χρόνων, να εγγραφούν στις συντεχνίες παρά το γεγονός ότι σε χιλιάδες παιδιά ηλικίας άνω των 14 χρόνων επιτρέπεται διά νόμου να εργάζονται και εργάζονται κάτω από δύσκολες και κάποτε απάνθρωπες συνθήκες. Το ίδιο κεφάλαιο του Νόμου δεν επιτρέπει σε νεαρούς συντεχνιακούς, ηλικίας κάτω των 21 χρόνων, να κατέχουν αξιώματα στις συντεχνίες τους, το άρθρο 29 του Νόμου επιβάλλει αρκετούς περιορισμούς στη χρησιμοποίηση των συντεχνιακών ταμείων. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση χρημάτων για εκπαίδευση, πνευματική και επαγγελματική, συντεχνιακών μελών, εκτός αν εξασφαλιστεί έγκριση από τον Εφορο των Συντεχνιών.

Ξένες μεταλλευτικές και άλλες βιομηχανικές επιχειρήσεις λειτουργούν στην Κύπρο, παραβιάζουν σκαιώς τα συντεχνιακά δικαιώματα και ελευθερίες. Υποστηρίζουν και βοηθούν το σχηματισμό συντεχνιών- ανδρεικέλλων, οι οποίες βρίσκονται κάτω από την επίδραση του και κυριαρχία τους, απολύουν εργάτες μόνο γιατί είναι μέλη ή ηγέτες δεόντως εγγεγραμμένων συντεχνιών. Εξαρτούν την πρόσληψη ενός εργάτη από τη μη εγγραφή ή αποχώρηση του από τις συντεχνίες.

5. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΕΣΧΕ ΣΤΑ ΕΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΗΣ ΑΠΟΙΚΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ

Κατά τη διάρκεια του 1950 Ελληνες Κύπριοι εξωρίσθηκαν από τη νήσο και δασκάλοι απολύθηκαν από τις θέσεις τους για τη εθνική πατριωτική τους δράση. Πολλοί κύπριοι πατριώτες στάλθηκαν στη φυλακή, γιατί στην πάλη τους για εθνική λευτεριά της χώρας τους αντιμετώπισαν τους πλέον δικτατορικούς νόμους που καταπιέζουν και στραγγαλίζουν την πάλη του κυπριακού λαού να ενωθεί με τη μητέρα χώρα- Ελλάδα.

Εντιμε Κύριε,

Ενόψη των ανωτέρω, σας παρακαλούμε ευγενώς:

α). Οπως μας επιτραπεί να εμφανιστούμε προσωπικά μπροστά στην Τέταρτη Επιτροπή των Κηδεμονιών στην παρούσα σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, και

β). Οπως αυτό το υπόμνημα κυκλοφορήσει σε όλα τα μέλη της Επιτροπής που βρίσκεται υπό την προεδρία σας".

Οι μέρες κυλούσαν χωρίς αποτέλεσμα, αλλά οι δυο αντιπροσωπείες δεν προσεγγίζονταν.

ΕΘΝΟΣ 28 12 1951

Οι εργασίες της Συνέλευσης πλησίαζαν προς το τέλος τους και η παρουσία των κυπρίων στον ΟΗΕ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη διάσπαση που υπήχε στο θέμα της τακτικής λύσης του Κυπριακού.

Ούτε και η προσωπική επέμβαση του αντιπροσώπου της Γουατεμάλας στην ελληνική Κυβέρνηση δεν έφερε αποτέλεσμα γιατί στην ουσία δεν ήθελε περαιτέρω συζήτηση και ανακίνηση του Κυπριακού από όσα είχαν γίνει, τα συμμαχικά της συμφέροντα δεν της επέτρεπαν. Ισως ήταν πολλά όσα είχαν γίνει μέσα σε μερικούς μήνες, και δεν ήθελε άλλη πρόκληση προς τους δυτικούς συμμάχους και τη Αγγλία ιδιαίτερα.

Ο Θ. Δογάνης απέστειλε από το Παρίσι όπου μετέβη τα πιο κάτω στις 11 Ιανουαρίου σχετικά με τις προσπάθειες της αντιπροσωπείας της Γουατεμάλας (Δημοκράτης 12.1.1952):

"Ψες αποκαλύφθηκε η πράξη της προδοσίας εναντίον της ελληνικής Κύπρου από μέρους της μοναρχοφασιστικής αντιπροσωπείας. Ο φ. Κώστας Παρτασίδης, ηγέτης της κυπριακής λαϊκής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ αποτάθηκε στις 19 του Δεκέμβρη στην Επιτροπή Κηδεμονιών του ΟΗΕ και ζητούσε όπως αντιπρόσωπος του Κυπριακού λαού, ανεξάρτητα από πολιτικής πεποιθλησεις, κληθεί μπροστά σ' αυτή (και θέσει) την απαίτηση της Κύπρου όπως ενωθεί με την Ελλάδα.

Ο φ. Παρτασίδης ήλθε σ' επαφή με τη αντιπροσωπεία της Γουατεμάλας, και ζήτησε υποστήριξη της αίτησης του. Η αντιπροσωπεία της Γουατεμάλας, η οποία συμπαθεί τον αγώνα του Κυπριακού λαού, αποφάσισε πριν λίγες μέρες να υποστηρίξει την αίτηση όπως αντιπροσωπεία του κυπριακού λαού κληθεί μπροστά στην Επιτροπή Κηδεμονιών του ΟΗΕ να εκθέσει την υπόθεση του τερματισμού της βρεττανικής κυριαρχίας και για την Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Η αντιπροσωπεία της Γουατεμάλας πληροφόρησε τον φ. Παρτασίδη γι' αυτήν της την απόφαση.

Στο μεταξύ η αντιπροσωπεία της Γουατεμάλας, έξω από τις καθιερωμένες διπλωματικές φιλοφροσύνες, πληροφόρησε επίσης δύο μέρες πριν την μοναρχοφασιστική αντιπροσωπεία ότι απεφάσισε να θέσει το κυπριακό ζήτημα μπροστά στην Επιτροπή Κηδεμονιών.

Η μοναρχοφασιστική αντιπροσωπεία ζήτησε αμέσως από την ανακίνηση του κυπριακού ζητήματος. Η αντιπροσωπεία της Γουατεμάλας η οποία έμεινε κατάπληκτη από τη στάση αυτής

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 26 7 1951

της μοναρχοφασιστικής αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι η ευκαιρία είναι αρκετά ευνοϊκή για να πιεσθούν τώρα τα πράγματα ν' απαιτήσουμε όπως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και άλλοι αντιπρόσωποι του κυπριακού λαού κληθούν να εμφανιστούν μπροστά στην Επιτροπή Κηδεμονιών του ΟΗΕ.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 28 7 1951

Η μοναρχοφασιστική αντιπροσωπεία απάντησε ότι είναι πολύ αργά για το Μακάριο ναλθεί στο Παρίσι από τόσο μακρυά. Και όταν η αντιπροσωπεία της Γουατεμάλας επέμενε πως αν ο Μακάριος δεν μπορεί ναλθεί έγκαιρα στο Παρίσι, τότε η υπόθεση της Κύπρου μπορεί να τεθεί από κυπρίους αντιπροσώπους, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Παρίσι η μοναρχοφασιστική αντιπροσωπεία απάντησε με σκαιότητα ότι οπωσδήποτε δεν θέλει να εγερθεί το ζήτημα και ότι θα επιμείνει όπως η συζήτηση του αναβληθεί. Μπροστά σε μια τέτοια αντίδραση της μοναρχοφασιστική αντιπροπείας, η αντιπροσωπεία της Γουατεμάλας φοβούμενη να δει πρόταση της να συναντά την αντίδρασης της ελληνικής αντιπροσωπείας σε ανοικτή συνεδρία, βρέθηκε υποχρεωμένη να παραιτηθεί του σκοπού της. Η αντιπροσωπεία της Γουατεμάλας πληροφόρησε ψες τον φ. Παρτασίδη για όλα αυτά τα πράγματα εκφράζοντας τη βαθειά λύπη της για την αρνητική στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας η οποία ματαίωσε τα σχέδια της όπως οι αντιπρόσωποι της Κύπρου ακουσθούν από τον Οργανισμό των Ενωμένων Εθνών. Οπωσδήποτε η αντιπροσωπεία της Γουατεμάλας υπεσχέθη ότι θα συνεχίσει να υπσστηρίζει τη δίκαιη υπόθεση του κυπριακού λαού".

Ο Παρτασίδης θεώρησε την ενέργεια αυτή της ελληνικής αντιπροσωπείας σαν το αποκορύφωμα της προδοσίας σε βάρος του Κυπριακού λαού:

"Η επαίσχυντη πράξη είναι το αποκορύφωμα της προδοσίας του μοναρχοφασισμού εναντίον της Κύπρου. Ο μοναρχοφασισμός όχι μόνον αρνείται να διεκδικήσει ο ίδιος την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα μέσον του ΟΗΕ, αλλά και όταν άλλη αντιπροσωπεία εκφράζει επιθυμία να θέσει το κυπριακό αυτή επιμένει να ματαιώνει κάθε τέτοια προσπάθεια. Ο Κυπριακός λαός βλέπει τώρα ολοκάθαρα γιατί η Εθναρχία και η αντιπροσωπεία της αρνήθηκαν προηγουμένως πρόταση της λαϊκής αντιπροσωπείας του ΕΑΣ όπως συνυπογράψουν κοινή αίτηση προς την Επιτροπή Κηδεμονιών του ΟΗΕ για να κληθούν να εκθέσουν από κοινού το κυπριακό ζήτημα, είμαι βέβαιος ότι ο κυπριακός και ο ελληνικός λαός ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις θα καταδικάσουν και θα στιγματίσουν την στυγερή αυτή προδοσία της μοναρχοφασιστικής κυβέρνησης".

Ο Παρτασίδης προέβη σε μια νέα ακόμα ενέργεια πριν αναχωρήσει για την Κύπρο.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 25 8 1951

Εστειλε μια νέα επιστολή στην ελληνική Κυβέρνηση με την οποία τόνιζε ότι η στάση της αντιπροσωπείας της στην έκτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ "απέδειξε πέρα για πέρα ότι και η σημερινή ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει την προδοσία του Κυπριακού ζητήματος".

Για τις αναφορές που είχαν γίνει από τους Ελληνες αντιπροσώπους ο Παρτασίδης ανέφερε:

" Ακαδημαϊκή αναφορά στο άθρο 73 αποκαλύπτει το παιγνίδι το οποίο παίζεται σε βάρος της Κύπρου. Το Κυπριακό ζήτημα, είτε το θέλει η ελληνική κυβέρνηση είτε όχι, αποτελεί διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Βρεττανίας, της οποίας η λύση δεν μπορεί να επιδιωχθεί μέσα στα χρεωκοπημένα "πλαίσια Ελληνο- βρεττανικής φιλίας" απλούστατα γιατί τα πλαίσια αυτά τάχει καταπατήσει η ίδια η Βρεττανία, η οποία αρνείται ν' αποδώσει την Κύπρο στην Ελλάδα".

Ο Παρτασίδης κάλεσε ακόμα την ελληνική Κυβέρνηση "να εγκαταλείψει την πολιτική της δουλοπρέπειας" να παύσει να είναι όργανο προώθησης των φιλοπόλεμων σχεδίων των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, να διαμαρτυρηθεί για τη μετατροπή της Κύπρου σε πολεμική βάση και να αγωνιστεί με εθνική αξιοπρέπεια για να αναγραφεί το Κυπριακό σαν θέμα της ημερησίας διάταξης του ΟΗΕ με βάση το άρθρο 10 του Καταστατικού Χάρτη.

Κατέληγε στην επιστολή του ο Παρτασίδης:

"Κάθε άλλη τκατική όσο δημαγωγική και αν είναι στην εμφάνιση και στην ουσία της παραμένει πάντα τακτική καταπρόδωσης των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου".

Ομως η συνεργασία δεν προωθήθηκε.