Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

3.8.1951: Η Κληρικoλαϊκή Συvέλευση εκλέγει τov Φώτιo Κoυμίδη Μητρoπoλίτη Πάφoυ, αλλά λόγω διαφωvιώv τωv Μητρoπoλιτώv Κιτίoυ και Κυρηvείας αvαβάλλovται η χειρoτovία και εvθρόvιση τoυ.

S-923

3.8.1951: Η ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΚΛΕΓΕΙ ΤΟΝ ΦΩΤΙΟ ΚΟΥΜΙΔΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΦΟΥ ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΔΙΑΦΩΝΙΩΝ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΚΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ

Φώτιος Κουμίδης

Η Εκλογική Συνέλευση για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Πάφου συγκλήθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, στη Λευκωσία, όπως συνέβαινε σε κάθε εκλογή. Η αστυνομία κινητοποιήθηκε και άνδρες της τοποθετήθηκαν στην αυλή και τους διαδρόμους της Αρχιεπισκοπής, ενισχυμένοι με γκλομπς και δακρυγόνα.

Στο χώρο της Αρχιεπισκοπής είχαν καταφθάσει πάνω από χίλιοι κάτοικοι της Πάφου, ενώ οι Γενικοί Αντιπρόσωποι πήγαν στη Λευκωσία από την αυγή.

Αλλοι που δεν ήθελαν να πανηγυρίσουν οι υποστηρικτές του Φωτίου ( Φρίξου) Κουμίδη, έκρυψαν μάλιστα και το σχοινί της καμπάνας της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου ώστε να μην ηχήσει κατά την εκλογή του.

Μια εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε στο χώρο της Αρχιεπισκοπής έδωσε η εφημερίδα "Νέα Πολιτική Επιθεώρησις" του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου:

"Απο ενωρίς χιλιάδες Λαού εκύκλωσαν το Αρχιεπισκοπικόν Μέγαρον, πέριξ του οποίου είχον τοποθετηθή ισχυρά αποσπάσματα αστυνομικής δυνάμεως προς φρούρησιν και επιβολήν της τάξεως. Είμεθα απολύτως βέβαιοι ότι η Α. Μ. ουδεμίαν γνώσιν είχε των μέτρων εις τα οποία προέβη η αστυνομία, ουδέ ήτο δυνατόν να είχε γνώσιν του τι ελάμβανε χώραν εις τας διόδους και τους διαδρόμους της Αρχιεπισκοπής, εις την οποίαν ηδύνατο να σχηματίση κανείς την εντύπωσιν ότι η Α. Μ. ήτο μάλλον ξένος παρά ο κύριος εν αυτή. Πιστεύομεν, απολύτως, ότι δεν ήτο δυαντόν η. Α. Μ. να είχε λάβει γνώσιν τούτων, λόγω του κλοιού τον οποίον απεργάζονται διάφοροι να εγκαταστήσουν πέριξ του και τον οποίον όμως, εκείνος με την κυριαρχική ψυχραιμία του, τον αντιλαμβάνεται απολύτως και τον αντιμετωπίζει συν τω χρόνω με την αξιοπρεπή εκείνην συναίσθησιν της μεγάλης ευθύνης και της απεριορίστου δυνάμεως την οποίαν του παρέχει η θέσις του. Αδύνατον να ήσαν εν γνώσει της Α. Μακαριότητος τα συρματοπλέγματα, τα δακρυγόνα, τα αστυνομικά γκλομπς, το τραβοκόπημα των ιερέων έξω από την Αρχιεπισκοπήν, το παραγέμισμα των διόδων και των διαδρόμων της Αρχιεπισκοπής εκ των ευνούχων, των σπιούνων, των εγκαθέτων και των μπράβων της ανοήτου εκείνης ψυεδοδυνάμεως, η οποία ονειροπολεί ότι θα καταστήσει άθυρμα της, άθυρμα της ετσιθελικής στενόκαρδης και εγωπαθούς τακτικής της τον Αρχιεπίσκοπον και Εθναρχην, ότι είναι η Α. Μακαριότης που εισηγήθη την παραμονήν μυστικών αστυνομικών εις τα ενδότερα της Αρχιεπισκοπής, ουδέ την παράδοσιν του τηλεφώνου της Αρχιεπισκοπής εις το αστυνομικόν Κέντρον, ουδέ ο ίδιος πιστεύομεν ότι διέταξε την εξαφάνισιν του σχοινίου της καμπάνας του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιωάννου διά να ματαιωθεί η άμα τη αναγγελία της ψηφοφορίας συνηθισμένη κωδωνοκρουσία".

Γύρω στις 9.30 το πρωί έφθασαν οι Γενικοί Αντιπρόσωποι και αφού ελέγχθησαν οι ταυτότητες τους προχώρησαν στο Μέγα Συνοδικό.

Σαν έφθασε ο δήμαρχος Πάφου οι συγκεντρωθέντες άρχισαν τις επευφημίες και αυτός απευθυνόμενος προς το πλήθος τους είπε ότι στην εκλογική συνέλευση "δεν κρίνεται η τύχη του Φωτίου, διότι ο λαός ανέδειξε τούτον πλέον Μητροπολίτην του, αλλά κρίνονται αυτά τα αιωνόβια δικαιώματα του Κυπριακού λαού σχετικώς με την εκλογήν".

Σε λίγο ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κήρυξε στο Μέγα Συνοδικό τις εργασίες της Εκλογικής Συνέλευσης και κάλεσε τους παρευρεθέντες Γενικούς Αντιπροσώπους και Οφφικιάλους της Εκκλησίας να αφήσουν τυχόν πάθη και προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες, και με καθαρή σκέψη να προχωρήσουν προς εκπλήρωση του σκοπού για τον οποίο είχαν συγκεντρωθεί:

Παλιά Αρχιεπισκοπή, 2012: Αστυνομικοί περικύκλωσαν το κτίριο της παλιάς Αρχιεπισκοπής για αποτροπή επεισοδίων κατά την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Πάφου φώτιου Κουμίδη

"Σεβασμιώτατοι εν Κυρίω αδελφοί,

Πανοσιολογιώτοι Ηγούμενοι και αξιωματούχοι της Εκκλησίας,

Ευλαβέστατοι Ιερείς,

Εντιμοι κύριοι γενικοί αντιπρόσωποι,

Η Κυπριακή Εκκλησία υφίσταται από τετραμήνου, διά της εκδημίας προς κύριον του μακαριστού Μητροπολίτου Πάφου Κλεόπα, τα δεινά της χηρείας του εν Πάφω Μητροπολιτικού Θρόνου.

Ενεργούντες κατά τας διατάξεις του Καταστατικού Χάρτου της αγιωτάτης ημών Εκκλησίας περί πληρώσεως του χηρεύοντος του εν Πάφω Μητροπολιτικού Θρόνου.

Ενεργούντες κατά τας διατάξεις του Καταστατικού χάρτου της αγιωτάτης ημών Εκκλησίας περί πληρώσεως του χηρεύοντος Θρόνου, προέβημεν εις απάσας τας διατεταγμένας περί εκλογής προκαταρκτικάς πράξεις, συνήλθομεν δε σήμερον εις την ιστορικήν αυτήν αίθουσαν, ίνα επιτελέσωμεν το Ιερόν καθήκον της αναδείξεως του θρησκευτικού αρχηγού της εν Πάφω Εκκλησίας.

Η χαλεπότης των καιρών των σημερινών περιστάσεων το κρίσιμον καθιστώσι πολυεύθυνον το καθήκον τούτο των μελών της εκλογικής συνελεύσεως, γήϊνοι και ταπειναί σκέψεις ας υποχωρήσουν, ας σιγήσουν, έστω και προς ώραν, τυχόν πάθη από προσωπικάς συμπαθείας ή αντιπαθείας, προερχόμενα και εν καθαρά τη διανοία τη ψυχή και τη καρδία, ας προβώμεν εις εκπλήρωσιν του υψηλού σκοπού, δι' ον κατά την ώραν ταύτην συνήλθομεν ενταύθα.

Οίον του Επισκόπου αξιώματος το μέγεθος και τα εκ τούτου απορρέοντα καθήκοντα, υποχρεώσεις και ευθύναι, γνωστά εις υμάς τυγχάνουσιν ώστε και περιτόν νομίζομεν εν πλάτει να εκθέσωμεν. Τούτο μόνον λέγομεν. Του Επισκόπου το αξίωμα δεν είναι υπούργημα εγκόσμιον ή επάγγελμα τι γήϊνον, αλλά περί ανθρωπίνων ψυχών ευθύνη, ψυχάς εις καταπίστευμα έχει ο Επίσκοπος και εις αγιασμόν και σωτηρίαν τούτων άγρυπνον την μέριμναν οφείλει. Είναι ο πνευματικός ποιμήν των λογικών του Χριστού προβάτων και εις την τούτων καθοδήγησιν εις νομήν σωτήριον έχει υποχρέωσιν. Εστω δε σοβαρώς υπ' όψιν των μελών της συνελεύσεως ότι ο Επίσκοπος εν Κύπρω δεν είναι μόνον της στρατευομένης Εκκλησίας ο θρησκευτικός αρχηγός αλλά και της στρατευομένης δι' έθνικήν αποκατάστασιν δούλης πατρίδος, ο εθνικός ηγέτης, θρησκευτική και εθνική του Κυπρίου Επισκόπου η αποστολή και αδιαχωρίστως αλληλένδετα τα θρησκευτικά και εθνικά αυτού καθήκοντα. Αυτονόητον εντεύθεν αποβαίνει οποίον το βάρος των καθηκόντων, άτινα θα επωμισθή ο μέλλων να ανέλθη εις τον επισκοπικόν εν Πάφω Θρόνον.

Συνελθόντες, λοιπόν, ίνα αναδείξωμεν Μητροπολίτην Πάφου, ας έχωμεν βαθείαν επίγνωσιν του εις εκπλήρωσιν προκειμένου ημίν έργου. Εις ουδέν έτερον ας αποβλέψωμεν ειμή μόνον εις το καλόν και το συμφέρον της Εκκλησίας και της υπό ξένον ζυγόν δουλευούσης Πατρίδος.

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννου, 2012: Αντίπαλοι του Φώτιου Κωνσταντινίδη έκλεψαν το σχοινί της Καμπάνας ώστε κατά την εκλογή του να μη κτυπήσει πανηγυρικά η καμπάνα

Εν φόβω Θεού σκεπτόμενοι και αγαθή τη συνειδήσει ενεργούντες, ας αναδείξωμεν πνευματικόν ποιμένα διά το χριστεπώνυμον πλήρωμα της Πάφου τον άνδρα εκείνον, όστις και διά της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος ήτις τα ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί, θα ανταποκριθή εις την υψηλήν Επισκοπικήν αναποστολήν εις δόξαν της Εκκλησίας και εις αγαθόν του παφιακού λαού.

Επικαλούμενοι τον φωτισμόν του Αγίου Πνεύματος, κηρύττομεν την έναρξιν των εργασιών της συνελεύσεως".

Στη συνέχεια ο Γραμματέας της Συνόδου διάβασε το υπόμνημα της Εκλογής του νέου Μητροπολίτη και πριν φθάσει στη φράση "προβάσα εις εκλογήν "(η συνέλευση) ο Ηρόδοτος Νικολαϊδης σηκώθηκε από τη θέση του και πρότεινε την εκλογή του Φώτιου Κουμίδη διά βοής.

ΜΑΚΑΡΙΟΣ: Παρακαλώ καθήσατε κάτω, δεν είναι η ώρα των προτάσεων.

Υστερα σαν τέλειωσε τη φράση του ο Γραμματέας ο Κώστας Οικονομίδης σηκώθηκε και πρότεινε την εκλογή του Αργυροκάστρου Παντελεήμονος:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Προτείνω τον Αγιον Αργυροκάστρου Παντελήμονα διά τον Θρόνον της Πάφου.

Σ. ΑΡΓΥΡΟΥ: Ενίσταμαι κατά της υποψηφιότητος του Αγίου Αργυροκάστρου. Προτείνω ψηφοφορίαν.

ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ: Προτείνω και εγώ τον Φώτιον Κουμίδην ως Μητροπολίτην Πάφου.

ΜΑΚΑΡΙΟΣ: (Απευθυνόμενος προς τον Νικολαϊδην): Σας παρακαλώ καθήστε δεν υπάρχει ζήτημα άλλης προτάσεως. Υπάρχει ήδη πρότασις και υπάρχει ένστασις και δι' αυτό θα γίνει ψηφοφορία. Θα γίνει μυστική ψηφοφορία.

Στη συνέχεια ο Μακάριος διόρισε ψηφοδέλτες τον ηγούμενο Κύκκου Χρυσόστομο, το Χρ. Γαλατοπουλο και τον Ηρόδοτο Νικολαϊδη.

Υστερα αφού ο Αρχιεπίσκοπος ψήφισε πρώτος κάλεσε και τους άλλους να ψηφίσουν. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν θριαμβευτικό για το Φώτιο Κουμίδη. Πήρε 36 ψήφους, ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου 9 και ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Βαρνάβας δύο. Δύο ψηφοδέλτια ήταν λευκά.

Από αυτή τη στιγμή ο Φώτιος Κουμίδης θεωρείτο ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης της Πάφου. Ομως οι Μητροπολίτες Κυρηνείας και Κιτίου αντέδρασαν αμέσως την απόφαση της συνέλευσης.

Ο Κιτίου που πήρε πρώτος το λόγο είπεν ότι είχε ένσταση στην εκλογή του Φωτίου Κουμίδη γιατί όπως είπε υπήρχε κανονικό κώλυμα.

ΚΙΤΙΟΥ: Ως Συνοδικός είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω ότι διά λόγους Κανονικούς δεν δύναται να εκλεγή ο υποδειχθείς υπό της συνελεύσεως.

Την πρόταση του Κιτίου υποστήριξε και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Κυπριανός.

Ο νέος Μητροπολίτης Πάφου Φώτιος εκφωνεί τον λόγο του στο εκκλησίασμα κατά την ενθρόνιση του

ΜΑΚΑΡΙΟΣ: Εφ' όσον εγείρεται ένστασις κατά του Εψηφισμένου κατ' ανάγκην η Κανονική Συνοδική Πράξις και το Μήνυμα θα αναβληθούν διά να εξετασθούν αρμοδίως αι εγερθείσαι ενστάσεις.

ΓΑΛΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σεβόμεθα τας αντιλήψεις των Αγίων Συνοδικών, αλλά αν πρόκειται να ληφθή απόφασις μετά την λήξιν των εργασιών της Εκλογικής Συνελεύσεως πρέπει να δηλωθή ότι αι εργασίαι της συνελεύσεως απλώς αναβάλλονται.

ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΚΥΚΚΟΥ: Είναι αντικαταστατικόν να μείνη ασυμπλήρωτον το Υπόμνημα αντί επί τη εκλογή. Ουδείς έχει δικαίωμα να εγείρει ένστασιν κατά του αποτελέσματος της Εκλογής, μετά την απόφασιν της Κληρικολαϊκής συνέλευσης, η οποία και μόνη έχει το δικαίωμα της εξετάσεως της καταλληλότητος του ψηφισθέντος.

ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ: Ούτε η Σύνοδος δεν έχει δικαίωμα να προσβάλει το κύρος της εκλογής.

ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΜΑΧΑΙΡΑ: Ούτε η Σύνοδος;

ΓΑΛΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Σύνοδος ως Μέλος της Συνελεύσεως αυτής και παρακαθημένη εν αυτή έχει τα αυτά δικαιώματα μετά των άλλων Μελών της Συνελεύσεως. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι οριστική και τελεσίδικη απόφασις της Κληρολολαϊκής Συνελεύσεως διά την "καταλληλότητα" του ψηφισθέντος. Το άρθρον 28 του Καταστατικού δίδει απόλυτον δικαίωμα εις την συνέλευσιν όπως αύτη "ανεύρει και εκλεξει" το κατάλληλον πρόσωπον συμφώνως προς τα υπό του άρθρου 19 οριζόμενα προσόντα. Το άρθρον 19 συμπληροί το άρθρον 28 απλώς, δίδοντα και τα δύο απόλυτον και τελεσίδικον εξουσίαν εις την συνέλευσιν.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Θα εξετασθώσι τα ζητήματα αυτά αργότερον.

ΓΑΛΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σεβόμεθα τας απόψεις των Αγίων Συνοδικών, παρόλον ότι διαφωνούμεν προς αυτάς. Συφωνούμεν μετά του Πανοσιο. Ηγουμένου Κύκκου, ότι την καταλληλότητα του υποψηφίου έχει δικαίωμα να κρίνη τελεσιδίκως και οριστικώς η παρούσα κληρικολαϊκή συνέλευσις. Εχει αύτη δικαίωμα να κρίνη όπερ και έπραξεν ήδη καταστήσασα τούτο εμφανές διά του αποτελέσματος της διεξαχθείσης μυστικής ψηφοφορίας.

Εάν όμως δι' οιονδήποτε λόγον δεν πρόκειται να ακολουθηθή η άποψις μας, τότε υποβάλλω ότι ο Πανοσιο. Αρχιμανδρίτης Φώτιος Κουμίδης είναι, συμφώνως προς το άρθρον 29 του καταστατικού χάρτου της Εκκλησίας Κύπρου, ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Πάφου και η "Κληρικολαϊκή συνέλευσις υποβάλλει ευλαβώς ότι οιαδήποτε προσβολή κατά της εκλογής του Αρχιμανδρίτου Φωτίου δέον να εξετασθή βάσει των Ιερών Κανόνων και ειδικώς βάσει του 50ου της εν Καρθαγένη Συνοδου, ο οποίος προνοεί ειδικώς διά προσβολήν εκλογής Εψηφισμένου Επισκόπου και ρητώς αναφέρει ότι "τολμηρόν είναι τρεις καθάραι Εψηφισμένον τοιούτον", απαιτεί δε την συγκρότησιν Ειδικού Επισκοπικού δικαστηρίου εξ επτά Επισκόπων και την διεξαγωγήν ανοικτής δίκης ενώπιον του εκλέκτορος λαού της εκκλησιαστικής περιφερείας διά την οποίαν έχει εκλεγή ο ρηθείς Επίσκοπος και εγγυήσεις παρά των φερόντων την ένστασιν, ότι ο λαός δικαιούται εξ αντιθέτου, ν' απαιτήση την εξέτασιν του αδιαβλήτου ήθους των φερόντων την ένστασιν.

Μ. ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ: Διαμαρτύρομαι Μακαριώτατε, διά τους υπαινιγμους και θ'αποχωρήσω.

Ηγούμενος Κύκκου, ήταν ένας από τους τρεις ψηφοδέλτες κατά την εκλογή του Φώτιου ως Μητροπολίτη Πάφου

ΓΑΛΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ουδείς προσωπικός υπαινιγμός εγένετο εναντίον σας, Σαβασμιώτατε, και εναντίον οιουδήποτε των Αγίων Συνοδικών, των οποίων την απόφασιν, την σημερινήν και αυριανήν, θα σεβασθώμεν, ως εδήλωσα. Απλώς ανέφερα τι κελεύει ο 50στός κανών της εν Καρθαγένη Συνόδου, εκ μέρους δε της κληρικολαϊκής συνελεύσεως και του λαού της Μητροπολιτικής περιφερείας Πάφου, τονίζω, ότι εφ' όσον γίνεται επίκλησις των Ιερών Κανόνων, δικαιούται και ο λαός ν' απαιτήση την πλήρη, αυστηράν και απαραβίαστον τήρησιν των Ιερών Κανόνων.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Εφόσον υπάρχει ένστασις δεν είναι δυνατόν να τελεσθούν σήμερον η Κανονική Συνοδική Πράξις και το Μήνυμα. Αναβάλλονται αι εργασίαι της παρούσης Συνελεύσεως μέχρις εξετάσεως του ζητήματος.

ΓΑΛΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς θ'αναβληθούν μόνον αι εργασίαι της συνελεύσεως, Μακαριώτατε, καθόσον η εντολή της παρούσης συνελεύσεως λήγει συμφώνως με το άρθρον 28, μόνον μετά το Μήνυμα και την χειροτονίαν, καθότι το άρθρον τούτο απαιτεί όπως η Ιερά Σύνοδος προβεί εις το Μήνυμα και την χειροτονίαν, συνοδευομένη υπό των γενικών αντιπροσώπων και κατερχομένη μετ'αυτών εις τον Καθεδρικόν Ναόν διά την χειροτονίαν.

Ο Μακάριος απάντησε ότι θα σύντασσε ο ίδιος το πρακτικό και κάλεσε τα μέλη της συνέλευσης να αποχωρήσουν και διέλυσε τις εργασίες της.

Ο Δήμαρχος Πάφου Γαλατόπουλος ανήγγειλε τα νέα στους συγκεντρωθέντες έξω από την Αρχιεπισκοπή και παρουσιάστηκε σίγουρος ότι τελικά ο Φώτιος θα ήταν ο νέος Μητροπολίτης της Πάφου, παρά τις προβαλλόμενες αντιδράσεις.

Είπε ο Γαλατόπουλος χρησιμοποιώντας πολύ βαριά γλώσσα για να επικρίνει τα τακταινόμενα, αλλά παρουσιαζόμενος σίγουρος ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος θα τασσόταν υπέρ του Φωτίου:

"Η νίκη του Λαού συνεπληρώθη. Παρά τας σκευωρίας και τα καταχθόνια μέσα, τα οποία εχρησιμοποιήθησαν, ο Φώτιος, από τη στιγμή αυτή είναι ο εψηφισμενος Μητροπολίτης Πάφου. Ουδέν εμπόδιον και καμμία σκευωρία δεν ηδυνήθησαν να ματαιώσουν την εκλογήν του. Ο Αγιος Κιτίου, υπσοτηριζόμενος υπό του Αγίου Κυρηνείας προσέβαλε την εκλογήν του εγείρας ένστασιν Κανονικού κωλύματος. Δεν επιτρέπεται να φωνάζωμεν αίσχος διά τους Μητροπολίτας μας διότι αποτελούν Μέλη της Κυπριακής Συνόδου. Τρέφω την πεποίθησιν ότι όταν ηρεμήσουν τα πράγματα θα πράξουν το καθήκον των απέναντι του Λαού. Συμφώνως προς τους ιερούς Κανόνας, ή ένστασις των θα δικασθή υπό αρμοδίου και ανεξαρτήτου δικαστηρίου εξ επτά Επισκόπων, το οποίον οφείλει να εκδικάσει την υπόθεσιν ενώπιον του Λαού, όστις έχει εκλέξει τον Φώτιον και εις Πάφον. Θα σεβασθώμεν την απόφασιν και τας πράξεις της Συνόδου, εφόσον αύται θα είναι σύμφωνοι με τα εκκλησιαστικά θέσμια και τας παραδόσεις μας. Δεν θ'ανεχθώμεν όμως καμμίαν πραξικοπηματικήν λύσιν. Ζητούν την εφαρμογήν των Ιερών Κανόνων, η εφαρμογή των δέον να είναι αυστηρά και πιστή. Ενα και μόνον Κανόνα έχουν, δυνάμει του οποίου δύνανται να παραβάλουν τον Εψηφισμένον Μητροπολίτην μας. Αυτός είναι ο 50ος της Καρθαγένης. Αυτόν οφείλουν να εφαρμόσουν εάν επικαλούνται τους Ιερούς Κανόνας.

Είμεθα ο κυρίαρχος Λαός, το πλήρωμα των πιστών της Κυπριακής Εκκλησίας και την Εκκλησίαν την αποτελούμεν ημείς και ουδεμία εγκόσμιος δύναμις δύναται αντικανονικώς ν' αλλοιώση ή να καταστρατηγήση την θέλησιν και απόψεις μας. Εάν συμμορφωθούν προς τους Ιερούς κανόνας θα είναι η απόφασις των σεβαστή, εάν δεν συμμορφωθούν ουδένα θα έχει κύρος αύτη απέναντι του πληρώματος της Εκκλησίας αυτής, το οποίον πλήρωμα κατέχει

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 22 1 1951

βασίλειον κληρονομίαν διά την τήρησιν των παραδόσεων του. Σήμερον δεν κρίνεται η τύχη πλέον του Φωτίου. Κρίνεται η τύχη των πατροπαραδότων δικαιωμάτων του Λαού μας. Να έχετε πεποίθησιν ότι η Α. Μακαριότης, ο οποίος επέδειξε σεβασμόν προς τον Λαόν, θα ταχθή άγρυπνος φρουρός των δικαιωμάτων του τούτων. Μέσα εις το Μέγαρον αυτό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής υπάρχει δύναμις, η οποία ούτε τώρα μας εγκατέλειψε, ούτε και αύριον θα μας εγκαταλείψει, καθότι η δύναμις αύτη είναι ο θεματοφύλαξ του Νόμου της Εκκλησίας μας. Μέχρις ότου εκκαθαρισθεί το ζήτημα ο Αρχιεπίσκοπος θα είναι και ο τοποτηρητής του Θρόνου Πάφου, δηλαδή ο τοποτηρητής του Θρόνου Φωτίου".

Την πρόνοια του 50ου Κανόνος της Συνόδου της Καρθαγένης ανέλυσε ο Γαλατόπουλος αργότερα και σύμφωνα με αυτόν τρεις Επίσκοποι δεν μπορούσαν να καθαιρέσουν Επίσκοπον, αλλά χρειαζόταν ευρύτερη σύναξη. Οι τρεις θα μπορούσαν να το κάμουν πριν ψηφισθεί.

Είπε ο Γαλατόπουλος αναλυτικά για τον Κανόνα της Καρθαγένης:

"Ο 50ος Καρθαγένης προνοεί ρητώς διά την περίπτωσιν η οποία εδημιουργήθη σήμερον εις την Εκκλησίαν της Κύπρου. Ο κανών ούτος προνοεί διά την περίπτωσιν ενστάσεως εγειρομένης κατά του κύρους της εκκλογής και της χειροτονίας εψηφισμένου Επισκόπου. Διά την ειδικήν αυτήν περίπτωσιν ούτος και μόνον υφίσταται ο Κανών και ουδείς άλλος. Ιδού δε τι αναφέρει ρητώς ο ειρημένος Κανών: "Εκείνο δε ορίσαι δει, ώστε εάν ποτέ προς επιλογήν Επισκόπου προσέλθωμεν, αναφυή τις αντιλογία, επειδή τα τοιαύτα παρ'ημίν ετρακταϊσθησαν, τολμηρόν είναι λοιπόν, τρεις μόνους προς το καθάραι τον χειροτονηθησόμενον ευρεθήναι, αλλά τω προλεχθέντι αριθμώ προστεθή εις και δύο και επί αυτού του λαού, ου μέλλει χειροτονείσθαι, εξετασθώσι πρώτον τα πρόσωπα των αντιλεγόντων εις ύστερον γαρ και τα προτεθειμένα συζευχθώσι και ότε καθαρός φανεί η επί δημοσίας προσόψεως είθ' ούτω χειροτονηθείη" (Σύνταγμα των Θείων και Ιερών Κανόνων, Ράλλη και Ποτλή, τομ. 30ς 1853 σελ. 425). Δυνάμει του ως άνωθι κανόνος καθίσταται φανερόν ότι εις περίπτωσιν αντιλογίας εναντίον μέλλοντος να χειροτονηθεί Επισκόπου "είναι τολμηρόν" τρεις Επίσκοποι να επιληφθούν του ζητήματος και επιβάλλει ο Ιερός ούτος Κανών όπως προστεθούν εις τον αριθμόν των τριών αυτών εις έως δύο άλλοι Επίσκοποι επί πλέον, ίνα ούτω επισκοππικόν δικαστήριον εκ 4-5 Επισκόπων επιληφθεί του ζητήματος. Εδώ είναι η διαφορά μεταξύ εψηφισμένου επισκόπου ετοίμου προς χειρονονίαν και μη εψηφισμένου. Εις περίπτωσιν μη εψηφισμένου (κληρικού) τότε ασφαλώς θα

Ο Φώτιος Κουμίδης σε μια άλλη φωτογραφία

έχομεν ν' ανατρέξωμεν εις το Καταστατικόν της Εκκλησίας μας το οποίον προνοεί επί των περιπτώσεων των παραπτωμάτων τινών κληρικών μη εψηφισμένων Επισκόπων. Εις τας περιπτώσεις ταύτας δύναται να γεννηθεί τότε το ζήτημα του εάν απλώς ο οικείος Επίσκοπος του ειρημένου κληρικού έχει δικαιοδοσίαν δικαστικήν επί τούτου ή και η Ιερά Σύνοδος. Αλλ' εις περίπτωσιν Εψηφισμένου Μητροπολίτου ούτε ο οικείος επίσκοπος έχει δικαιοδοσίαν αλλ' ούτε και η Ιερά Σύνδοος. Αντιθέτως έχει δικαιοδοσίαν επί τούτου ειδικόν επισκοπικόν Δικαστήριον, το οποίον θα συγκροτηθεί δυνάμει του 50ου Καρθαγένης και θα επιληφθεί του ζητήματος. Εάν ηγείρετο ζήτημα διά τον Φώτιον προ της εκλογής αυτού, ήτοι προ της ψηφοφορίας, τότε καθώς εγράψαμεν και προηγουμένως, τον λόγον θα είχεν ο οικείος επίσκοπος ήτοι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ή Αμερικής".