Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1.10.1950: Τo Μακαριακό Μέτωπo εκλέγει 56 Γεvικoύς Αvτιπρoσώπoυς. Ο Αρχιεπίσκoπoς διoρίζει 9 Οφφικιάλoυς oι oπoίoι μαζί με τα τρία μέλη της Iεράς Συvόδoυ -Κλεόπα, Κιτίoυ, Μακάριo και Γεvvάδιo- oι oπoίoι θα εκλέξoυv τo vέo Αρχιεπίσκoπo.

S-910

1.10.1950: ΤΟ ΜΑΚΑΡΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΚΛΕΓΕΙ 56 ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ. Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΔΙΟΡΙΖΕΙ 9 ΟΦΦΙΚΙΑΛΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ- ΚΛΕΟΠΑ, ΚΙΤΙΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΔΙΟ- ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΚΛΕΞΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Ο Μακάριος στη Βοστώνη

Η πρώτη φάση της αρχιεπισκοπικής εκλογής, για την ανάδειξη των 1004 ειδικών αντιπροσώπων έγινε στις 27 Αυγούστου 1950. Στις εκλογές αυτές ψήφισε μόνο η δεξιά ή οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, σύμφωνα με τον κατάλογο που είχε ετοιμάσει η Αρχιεπισκοπή. Μοναδικός και σίγουρος υποψήφιος ήταν ο Κιτίου Μακάριος. Ομως μερικοί, στην επαρχία Κερύνειας κυρίως, που δεν δέχθηκαν την απόφαση για αυτοδιάλυση του Μετώπου των Κυρηνειακών επέμεναν μέχρι το τέλος να υποστηρίξουν ειδικούς αντιπροσώπους που υποστήριζαν την εκλογή του Μητροπολίτη Κυρηνείας.

Η δεξιά ήθελε όμως μεγάλη προσέλευση στις κάλπες για να αποδείξει ότι ο Μητροπολίτης Κιτίου Μακάριος Κυκκώτης τύγχανε της υποστήριξης της μεγάλης πλειοψηφίας του κοινού.

Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση υποψηφίων Μακαριακών ειδικών αντιπροσώπων της επαρχίας Λευκωσίας, στις παραμονές των εκλογών, τονιζόταν:

"Καθήκον όλων σας είναι να προσέλθετε εις τας κάλπας την προσεχή Κυριακήν 27ην Αυγούστου, διά να ψηφίσετε τους υποψηφίους Μακαριακούς ειδικούς αντιπροσώπους.

Αν θελήσετε να μεταβήτε εις τας εξοχάς και να μη παρουσιαθήτε εις τας κάλπας, θα δώσετε εις τους εχθρούς της Θρησκείας και της Πατρίδος κομμουνιστάς την ευκαιρίαν να χρησιμοποιήσουν την αδιαφορίαν σας διά τους ιδικούς των σκοτίους σκοπούς.

Να μη λείψη κανείς εθνικόφρων πολίτης από τας κάλπας την προσεχή Κυριακην, αλλά όλοι ανεξαιρέτως με σύνθημα ΜΑΚΑΡΙΟΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟΝ, απαντήσατε εις τας κομμουνιστικάς πλεκτάνας ψηφίζοντες εις όλας τας ενορίας Λευκωσίας τους Μακαριακούς ειδικούς αντιπροσώπους, διά να αναδείξετε ως Αρχιεπίσκοπον και Εθνάρχην τον σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Κιτίου κ.κ. Μακάριον.

Ιδιαιτέρως απευθυνόμεθα προς τους φίλους και εκτιμητάς του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυρηνείας κ.κ. Κυπριανού προτρέποντες όπως και ούτοι προσέλθουν εις τας εκκλησίας και ψηφίσουν τους Μακαριακούς συνδυασμούς, ίνα συμφώνως προς την επιθυμίαν του σεβασμιωτάτου Μητρολίτου Κυρηνείας κ.κ. Κυπριανού η εθνκόφρων παράταξις εμφανισθή ηνωμένη και αδιάσπαστος και ίνα ούτω όλοι αδελφωμένοι να χωρήσωμεν εις νεόυς αγώνας, οι οποίοι κείνται ενώπιον ημών".

Εξ άλλου το "Εθνος" του ΚΕΚ τη μέρα των εκλογών (27.8.50) έγραψε:

"Οι Εθνικόφρονες της Κύπρου όλης, ηνωμένοι και αδελφωμένοι απαντούν σήμερον εις την κομμουνιστικήν πρόκλησιν, προσερχόμενοι εις τας κάλπας ψηφίζοντες τους Μακαριακούς υποψηφίους ειδικούς αντιπροσώπους. Αποχή με την δικαιολογίαν ότι ο Κιτίου Μακάριος δεν χρειάζεται ψήφους, αποτελεί όπλο εις χείρας του ειδεχθούς Κομμουνισμού".

Αλλά και η Αριστερά δεν έμεινε απαθής τη μέρα αυτή. Αντίθετα κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις σε κάθε εκλογικό κέντρο και ήλεγχαν πόσοι ψήφιζαν και κατέγραφαν τα ονόματά τους για να αποδείξει ότι ο Μακάριος θα εκλεγόταν Αρχιεπίσκοπος μειοψηφίας.

Ο Μακάριος Κυκκώτης ως Μητροπολίτης Κιτίου

Παράλληλα με ένα ενυπόγραφο άρθρο του Μιλτιάδη Χρισστοδούλου, στελέχους του ΑΚΕΛ και του ΕΑΣ, κατηγορείτο η δεξιά ότι δεν έκαμνε εκλογές, αλλά θα ανέβαζε στο θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα έναν άνθρωπο που θα έπαιζε το ρόλο του ηγέτη της παράταξης εκείνης της δεξιάς, η οποία πίστευε σε συνεργασία με το ξένο κυρίαρχο.

Τόνιζε ο Μιλτιάδης Χριστοδούλου στο άρθρο του με τίτλο "το αίσχος":

"Σήμερα η δεξιά κατεβαίνει στις "εκλογές" για την ανάδειξη του Αρχιεπισκόπου της. Υστερα από το θάνατο του από Κυρηνείας Μακαρίου, που βρήκε την Αρχιεπισκοπή ύστερα από ένα πρωτοφανές εκλογικό πραξικόπημα στα ιστορικά της νήσου, η δεξιά βρήκε, και πάλι, μια νέα ευκαιρία να βυσσοδομήσει σε βάρος του λαού, να διχάσει τις δυνάμεις του και να φροντίσει να το ρίξει σε μια νέα περιπέτεια απομακρύνοντας τον από το βασικό σημερινό του αγώνα για την εθνική του αποκατάσταση.

Ο ΕΑΣ, ολόκληρη η Λαϊκή παράταξη, θέλοντας ν' αποφευχθεί κάθε λαϊκή διάσπαση, κάλεσε τη δεξιά να συναισθανθεί το καθήκον της έναντι του λαού και να προσέλθει σε συνεργασία και από κοινού όλα τα κόμματα και παρατάξεις, να προχωρήσουν στην υπόδειξη κοινού υποψηφίου που η εκλογή του θα σήμαινε εκλογή ενός Αρχιεπισκόπου όλου του λαού και υιοθέτηση της πολιτικής για κατασίγαση των παθών, ενοποίηση των λαϊκών δυνάμεων και ένα κοινό σωτήριο για τον τόπο εθνικό πρόγραμμα.

Η δεξιά, όμως, πιστή στην πολιτική της, πολιτική εξυπηρέτησης των στενών ταξικών αντεθνικών της συμφερόντων, πολιτική εξυπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, απέρριψε την πατριωτικήν πρόταση της Λαϊκής Παράαξης και προχώρησε στο αντεθνικό έργο της. Προχώρησε στην υπόδειξη των υποψηφίων των δύο μερίδων της και ενήργησε κατά τρόπο που καλλιέργησε τη διάσπαση, όχι μονάχα μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, αλλά και μεταξύ αυτών των ίδιων των οπαδών της, σε σημείο που σήμερα χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες της για την ανασυγκόλληση των διασπασμένων τμημάτων της.

Η δεξιά προχώρησε στο αντεθνικό έργο της και επιδόθηκε σ' ένα νέο εκλογικό όργιο. Εκμεταλλευόμενη μια παράνομη τροποποίηση του καταστατικού της εκκλησίας προέβηκε στον καταρτισμό των χειροτέρων δυνατών καταλόγων αποκλείοντας όχι μονάχα τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς χριστιανούς, αλλά και πλήθος άλλων που έτυχε να είναι εκλογικοί αντίπαλοι της μερίδας που κατάρτιζε τους εκλογικούς καταλόγους σε κάθε περίπτωση. Και όχι μόνο αυτό, οι μονοπωλούντες τον πατριωτισμό και τη θρησκεία δεν εδίστασαν σε πλείστες περιπτώσεις να αποκλείσουν από τους καταλόγους και τους προσωπικά δυσαρεστημένους μαζί τους.

Κάτω από τέτοιες περιστάσεις δεν πρόκειται σήμερα να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος. Πρόκειται να ανεβαστεί και πάλιν στην Αρχιεπισκοπή, ένα πρόσωπο το οποίο θα υποδυθεί το ρόλο του ηγέτη της δεξιάς ή μάλλον τώρα το ρόλο του ηγέτη μιας μερίδας της δεξιάς εκείνης που πιστεύει στη συνεργασία με τον ξένο κυρίαρχο στην καθημερινή πολιτική της ζωή και καταβαραρθρώνει την κυπριακή εθνική υπόθεση. Στις σημερινές "εκλογές" θα γίνει ένα νέο χειρότερο πραξικόπημα από το προηγούμενο σε βάρος του λαού και του εθνικού αγώνα.

Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 29 5 1948

Γι' αυτό και ο λαός δε θέλει να μολύνει τα χέρια του αναμιγνυόμενος στο πραξικόπημα αυτό. Μένει μακριά και καταγγέλλει την ενέργεια της δεξιάς. Το σύνθημα του λαού είναι ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ.

Ο λαός καταδικάζει τη σημερινή "εκλογή" σαν εκλογική αντικανονκή, αντεθνική, διασπαστική, αντικυπριακή. Και ο λαός καταγγέλλοντας την "εκλογή" αυτή προχωρεί αποφασιστικός στον αγώνα για εθνική λευτεριά. Με επικεφαλής τις οργανώσεις του προχωρεί στη συγκέντρωση και την ενοποίηση των δυνάμεων του για να μπορέσει να προωθήσει το δίκαιο και ιερό αγώνα του για εθνική αποκατάσταση. Ενώ η δεξιά καταγίνεται στο εκλογικό της όργιο, ο λαός προχωρεί στην καλύτερη οργάνωση των καθημερινών του αγώνων. Δίνει κάθε ενίσχυση στη προσβεία που εξέλεξε και έστειλε στο εξωτερικό, τη Λαϊκή Εθνική Πρεσβεία, κινητοποιείται εθνικά και ζητεί ενιαία, παλλαϊκά, πραγματικά ενωτικά συλλαλητήρια, καταγγέλλει τη στάση των κυβερνώντων τον τόπον έναντι στις καθημερινές εθνικές του κινητοποιήσεις και οργανώνει τον αγώνα του για επιβίωση που είναι αναπόσπαστο τμήμα του όλου εθνικού αγώνα.

Η σημερινή "εκλογή" μια νέα πολύ ζωντανή μαρτυρία όσο η δεξιά κυλίστηκε στο βόρβορο της αντεθνικής πολιτικής που υιοθετεί κι'ο ιμπεριαλισμός και δείχνει στο λαό πόσο αυξημένη ένταση των δυνάμεων του χρειάζεται στη μεγάλη εθνική του πορεία. Ο,τι όμως, προκύπτει για το λαό, η ένταση του αγώνα για λευτεριά και για απομόνωση των αντεθνικών δυνάμεων του τόπου είναι καθήκον που θα εκτελεσθεί και θα υπερεκτελεσθεί. Κι ας το έχουν αυτό υπόψη τους οι οργανωτές του σημερινού πραξικοπήματος".

Εξάλλου ο Διομήδης Γαλανός, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του ΑΚΕΛ και διευθυντής της εφημερίδας του ΑΚΕΛ "Νέος Δημοκράτης" σατίριζε τις εκλογές με το ακόλουθο σημειωμά -χρονογράφημα του:

"Ως τώρα ο κόσμος ήξαιρε πως... η νύκτα Πίσκοπον γεννά. Από σήμερα θα μάθει πως η νύκτα δεν γεννά μόνον Πίσκοπον μα και... Αρχιεπίσκοπον. Κι η λαογραφία της Κύπρου, είτε το θέλει είτε δεν το θέλει, θ' αναγκαστεί να διορθώσει την παροιμία που η πείρα έβαλε στο στόμα του λαού μας.

Η νύκτα Αρχιεπίσκοπον γεννά. Η εξέλιξη βλέπετε δεν είναι μονοπώλιο δικής μας θεωρίας. Συνεπαίρνει τους καιρούς μας και τους συντηρητικούς και τους αντιδραστικούς και τους αρτηριοσκληρωμένους. Τι βρε αδελφέ... Πάντα Πίσκοπον γεννά η νύχτα; Ας γεννήσει επιτέλους κι ένα Αρχιεπίσκοπο, για να πάψουν κι αυτοί οι κομμουνιστές να μας λένε καθυστερημένους. Να σημειώσουμε κι εμεις κάποια... εξέλιξη.

Ετσι σκέφτηκαν, συντηρητικοί, αντιδραστικοί και αρτηρισκληρωμένοι. Κι έκατσαν να σκεφτούν για... μαιευτήρες.

Ηταν νύχτα, έπρεπε να γεννηθεί ο Αρχιεπίσκοπος πριν τον δει το φως της μέρας. Νάναι όνομα και πράμα... σπορά της νύχτας και γέννημα της νύχτας. Στο νεκροταφείο οι νεκροθάφτες σκάπ-σκόπ, ανοίγουνε το λάκο για να θάψουν τον άταφο νεκρό Αρχιεπίσκοπο Μακάριο που κάθεται πεθαμένος δίπλα στη.... Γερουσία

Βοστώνη 2012: Η πόλη στην οποία έζησε και σπούδασε για λίγο ο Μακάριος Κυκκώτης πριν εκλεγεί Μητροπολίτης Κιτίου

που συνεδριάζει. Ο Πισσάς σηκώνεται όρθιος. Είνα μεσάσνυκτα, ακριβώς η καρδιά της νύκτας.

Η νύκτα Αρχιεπίσκοπον Μακάριον απέθανεν, η νύκτα Αρχιεπίσκοπον Μακάριον τον Κιτιακόν γεννά, λέγει. Υπάρχει διαφωνία; Σιγή του τάφου επεκράτησε, κανένα στόμα δεν άνοιξεν ούτε κι αυτού του νεκρού Μακαρίου. Και ο Πισσάς εσυνέχισεν: Προτείνω μαιευτήρες τον εαυτόν μου, τον ...εμπειρογνώμονα κ. Δέρβην και το Στέφανον Πρωτοπαπάν. Εγκρίνονται; Σιωπή και πάλιν. Η σιωπή σας σημαίνει συγκατάθεση, είπε: Πηγαίνετε. Ετσι σε κάποιες μεταμεσονύκτιες ώρες, μεταξύ του ανοιχτού τάφου του Μακαρίου του Β και του κενού του θρόνου κι οι τρεις μαιευτήρες, Πισσάς, Δέρβης, Πρωτοπαπάς, έστησαν το σκαμνί της γέννας και εγέννησαν τον νέον Αρχιεπίσκοπον. Μετά την γένναν εξέδωσαν το κατωτέρω ιατρικόν δελτίον: Ψες, η κ. ΣΕΚΑ, ύστερα από ολονύκτιο κοιλοπονήματα που ήσαν τόσον δυνατά, που ετάρασσαν τον αιώνιον ύπνον του παρευρισκομένου Μακαρίου του Β, εγέννησε τον νέον Αρχιεπίσκοπον Μακάριον τον Γ. Η λεχώ είναι καταβεβλημένη από τις ολονύκτιες ταλαιπωρίες της γέννας, αλλά το νεογνόν χαίρει... άκρας υγείας. Οι μαιευτήρες ΠΙΣΣΑΣ- ΔΕΡΒΗΣ- ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ.

Εζησε και μεγάλωσε το γέννημα της νύχτας κάτω από τις φροντίεδες της στοργικής του μάνας, κ. ΣΕΚΑΣ και των διαπρεπών μαιευτήρων Πισσά, Δέρβη, Πρωτοπαπά. Και σήμερα Κυριακήν 27ην Αυγούστου του... σωτηρίου έτους 1950 το παιδί της ΣΕΚΑ θα το βαφτίσουν οι μαιευτήρες που το ξεγέννησαν, και θα το χρήσουν και θα το μυρώσουν Αρχιεπίσκοπον νέας Ιουστιανής και πάσης Κύπρου. Κι έβγαλαν καινούργιο ανακοινωθέν που καλεί τον κόσμο να πάει σήμερα Κυριακή στα βαφτίσια του Νέου Αρχιεπισκόπου. Μα, στα βαφτίσια δεν θα πάει ούτε ρουθούνι ξυπνημένος κόσμος. Γιατί ξαίρει, πως, κοιλοπονήματα, γεννήματα, βαφτίσματα χρίσματα, μυρώματα και...στεφανώματα του νέου Αρχιεπισκόπου, έγιναν όλα μια νύκτα. Με τελετάρχες τους τρεις μεγίστους φωστήρες, της τρισηλίου θεότητος Πισσά- Δέρβη- Πρωτοπαπά. Η απάντηση του ξυπνημένου κόσμου στο κάλεσμα για τα σημερινά βαφτίσια του νέου Αρχιεπισκόπου είναι μιά. Η νύκτα, Αρχιεπίσκοπον γεννά".

Δεν υπήρχε αμφιβολία, ότι ο Μακάριος ως ο μοναδικός υποψήφιος θα ήταν ο νικητής των εκλογών. Ομως εκλέγηκε και ένας σημαντικός αριθμός "Κυρηνειακών" ειδικών αντιπροσώπων που εγγυούνταν στις επόμενες εκλογές για την ανάδειξη των 66 Γενικών αντιπροσώπων την εκλογή 10 τουλάχιστον γενικών αντιπροσώπων.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός ήταν πολύ μικρός και δεν υπήρχε περίπτωση ο Μακάριος να χάσει τις εκλογές.

Η εκλογή των "Κυρηνειακών" ή "απροσώπων", όπως ονομάστηκαν, οι ειδικοί αυτοί αντιπρόσωποι επιτεύχθηκε γιατί το Μακαριακό Μέτωπο δεν έθεσε δικούς του υποψηφίους στη Μητροπολιτική περιφέρεια της Κερύνειας, ώστε να μη υπάρχει σύγκρουση των δυο παρατάξεων.

Εξ άλλου η επαρχία της Κερύνειας αναδείκνυε μόνο 10 Γενικούς Αντιπροσώπους και αυτοί δεν ήταν αρκετοί για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της εκλογής μια και το Μακαριακό Μέτωπο θεωρούσε βέβαιο ότι θα είχε και τις ψήφους των Οφφικιάλων και των άλλων μελών της Ιεράς Συνόδου.

Ο Μακάριος στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα όπου πέρασε δύσκολες στιγμές

Σε όλη την επαρχία της Κερύνειας πέτυχαν οι Κυρηνειακοί και "απρόσωποι" ειδικά αντιπρόσωποι. Σε μερικά όμως εκλογικά κέντρα της ίδιας επαρχίας νίκησαν Μακαριακοί, όπως στο Κάτω Δίκωμο και την Πέτρα, από τρεις, στην Πεντάγια ένας, στον Πύργο δυο. Επίσης στο διαμέρισμα Μαραθάσας, Μακαριακοί εκλέγηκαν στον Πεδουλά τέσσερις στον Πρόδρομο και Κάμπο απο δύο και στην Τσακίστρα από ένα.

Στις άλλες επαρχίες σάρωσε το Μακαριακό Μέτωπο και μόνο σε μερικά χωριά κατάφερε να πάρει ειδικούς αντιπροσωπους το Κυρηνειακό Μέτωπο, όπως στη Ψημολόφου 2, στα Ανάγια και Επισκοπειό 1 και στη Λύση 6.

Ετσι από τα αποτελέσματα προβλεπόταν ότι το Μακαριακό Μέτωπο θα εξασφάλιζε, αν όλα πήγαιναν καλά, γενικούς αντιπροσώπους ως εξής:

Λευκωσία 5, Ορεινή 6, Α Τμήμα Κυθρέας 3, Β τμήμα Κυθρέας 1, Μεσαορία 9, Αμμόχωστος 4, Καρπασία 5, Πάφος 4, Χρυσοχού 2, Κελοκέδαρα 2, Αυδήμου 2, Λάρνακα 6, Λεμεσός 4, Κοιλάνι 2 και Επισκοπή 1.

Η Αρχιεπισκοπή απαγόρευσε ρητά να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τις εκλογές. Ομως το ΑΚΕΛ που έστειλε ανθρώπους του σε κάθε κάλπη υπολόγισε ότι στις εκλογές ψήφισε μόνο το 27% του Κυπριακού λαού.

Οι εκλογές έγιναν με τάξη και χωρίς διαφορές κι έτσι δεν υπήρξαν ενστάσεις κατά του κύρους των εκλογών, όπως είχε γίνει σε προηγούμενες εκλογές. Ομως σε 28 χωριά, όπου δεν υπήρχαν ανθυποψήφιοι οι εκλογές έγιναν διά βοής και σε αντίθεση προς το πνεύμα της εγκυκλίου του Τοποτηρητού. Γι' αυτό και η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε στις 5 Σεπτεμβρίου 1950, την επανάληψη των εκλογών στις 10 Σεπτεμβρίου.

Από τις επαναληπτικές εκλογές η δύναμη των Κιτιακών αυξήθηκε ακόμα περισσότερο και στη δεύτερη φάση των εκλογών για την ανάδειξη των Γενικών Αντιπροσώπων που έγινε στα 24 εκλογικά διαμερίσματα την 1η Οκτωβρίου, 1950, το Μακαριακό Μέτωπο κατάφερε να διατηρήσει τον αριθμό των υποστηρικτών του Μακαρίου στους 56- όσους υπολόγιζε από την αρχή ότι θα αναδείκνυε.

Οι Γενικοί Αντιπρόσωποι που εκλέγηκαν κατά εκλογικό διαμέρισμα είναι οι πιο κάτω:

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΟΛΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ:

- Παπαφειδίας Παπαβασιλείου, εφημέριος Τρυπιώτου,

- Παπαελευθέριος Παπαχαραλάμπους, εφημέριος Αγ. Αντωνίου,

- Θεμιστοκλής Δέρβης,

- Μιλτιάδης Κουρέας,

- Βίας Μαρκιδης,

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΟΡΕΙΝΗΣ:

- Παπανικόλας Χατζηνικόλα, Λυθροδόντας,

Ο Μακάριος Κυκκώτης στο μοναστήρι του Κύκκου (πρώτος από αριστερά) με τον μετέπειτα πρωτοσύγγελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καλλίνικο (στη μέση) και ένα συνδόκιμό του

- Παπαγεώργιος Ιωάννου, Γερόλακκος,

- Ιωσήφ Σιμόπουλος, Στρόβολος,

- Νικ. Αποστολίδης, Πέρα,

- Νικ. Χατζηγεωργίου Κλήρου,

- Δώρος Πουλλής, Αγιοι Ομολογητές,

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΥΘΡΕΑΣ (Α Τμήμα):

- Παπαγεώργιος Αθανασίου, Παλαίκυθρο,

- Χρ. Λογγίνος, Κυθραία,

- Αναστάστ. Αναστασιάδης, Καϊμακλί,

(Β Τμήμα): Θεοδ. Παπουής, Δάλι,

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΕΣΑΟΡΙΑΣ:

- Παπακυριάκος Χατζησωτήρη, εφημέριος Αρχαγγέλου, Λευκόνοικο,

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 21 10 1950. Το Β μέρος στην επόμενη σελίδα

- Παπακυριάκος Σταύρου, Ξυλοτύμπου,

- Παπαγεώργιος Χατζηευαγγέλη, Μαραθόβουνος,

- Παναγιώτης Κουμενής, Αθηαίνου,

- Κωνσταντ. Χατζητατή, Ασσια,

- Μιχ. Ζαχαριάδης, Βατυλή,

- Λούκας Πασχαλίδης, Πραστειό,

- Λουκάς Κωστή, Πηγή.

- Μιχ. Μιχαηλίδης, Ξυλοφάγου.

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ:

- Οικονόμος Νικόλαος Λοϊζίδης, Αιγιαλούσα,

- Παπαγεώργιος Ζαχαρίου, Λεονάρισσο,

- Δημ. Βλασίδης, Ριζοκάρπασο,

- Λεων. Ιωάννου, Πατρίκι,

- Γιαννής Κωνσταντή, Τρίκωμο.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΑΦΟΥ

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΑΦΟΥ:

- Παπαντώνιος Παπαγεωργίου, εφημέριος Αγ. Θεοδώρου, Κτήμα,

- Χρ. Γαλατόπουλος, Κτήμα,

- Δημ. Παπαστυλιανού, Στρουμπί,

- Δανιήλ Ιωάννου, Τσάδα.

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ:

- Οικονόμος Δημήτριος, Πόλη Χρυσοχούς,

- Σταυρινός Ν. Σταυρινίδης, Θελέτρα.

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΕΛΟΚΕΔΑΡΩΝ:

- Παπαπάτροκλος Παπαθεοχάρους, Αρμίνου,

- Χριστόδουλος Χαρ. Μούσκος, Παναγιά.

-ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΥΔΗΜΟΥΣ:

- Παπαθεοφύλακτος Δημητρίου, Φοινί,

- Χαρ. Κούρτελλος, Πάχνα.

Το Ξωπόρτι του σπιτιού του Μακαρίου Κυκκώτη στην Παναγιά

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΙΤΙΟΥ

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΗΣ ΣΚΑΛΑΣ:

- Ιάκωβος Φαίδωνος, Σκάλα.

ΠΟΛΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ: Διάκονος Σταύρος Σπανός, Λάρνακα,

- Ζήνων Δ. Πιερίδης, Λάρνακα.

ΧΩΡΙΑ:

- (Α Τμήμα): Παπακυριάκος Ιακωβίδης, Κάτω Δρυς,

- Λοϊζος Λοϊζου Ανω Λεύκαρα,

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 21 10 1950

( Β Τμήμα): Παντελίδης Ττοφαρή, Αραδίππου.

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΛΕΜΕΣΟΥ:

ΠΟΛΗ ΛΕΜΕΣΟΥ:

- Αιμίλιος Φράγκος, Λεμεσός,

- Ευγένιος Πιτσιλλίδης, Λεμεσός.

ΧΩΡΙΑ:

- Οικονόμος Δημήτριος Χριστοφή, Μοναγρούλλι,

- Χρ. Ταπεινός, Αγιος Κωνσταντίνος.

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΟΙΛΑΝΙΟΥ:

- Παπανικόλαος Παπαντωνίου, Κοιλάνι,

- Κυριάκος Συπιλλής, (Σϊηπιλλής) Αγρός.

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ:

- Χρίστος Κοντολέμης, Πολεμίδια

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ (Α Τμήμα):

- Σάββας Χρίστης, Κερήνεια,

- Φειδίας Παρασκευαϊδης, Λάπηθος

- Γεώργιος Χατζηγρηγορίου, Καραβάς.

(Β Τμήμα):

- Διάκονος Σωφρόνιος Μιχαηλίδης, Μύρτου

ΥΠΟΔΙΑΣΜΕΡΙΣΜΑ ΜΟΡΦΟΥ:

- Παπαχαράλαμπος Βασιλείου, Κ. Ζώδια,

- Γεώργιος Καμιντζής, Μόρφου,

- Χρ. Νικολα, Πολύστυπος

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΛΕΥΚΑΣ (Α Τμήμα):

Ακόμα μια φωτογραφία του φτωχικού σπιτιού του Μακαρίου Κυκκώτη στην Παναγιά

- Παπαλοϊζος Ιωάννου, Ευρύχου,

- Αριστόδημος Μουτσής, Τεμβριά,

(Β Τμήμα): Ευαγόρας Κουντούρης, Μουτουλλάς.

Με την ανάδειξη των Γενικών Αντιπροσώπων όλα ήταν πλέον έτοιμα για την εκλογική συνέλευση και η Ιερά Σύνοδος συνήλθε στις 5 Οκτωβρίου και αφού επικύρωσε τις εκλογές των Γενικών Αντιπροσώπων καθόρισε την 20η Οκτωβρίου μέρα Παρασκευή σαν μέρα που θα συνερχόταν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή η Εκλογική Συνέλευση.

Ως Πρόεδρο της τελεταρχικής επιτροπής όρισε τον έξαρχο της Αρχιεπισκοπής Ιερώνυμο και γραμματείς της εκλογικής συνέλευσης τον Αρχιμανδρίτη Ιππόλυτο Μιχαηλίδη, τον αρχιερατικό επίτροπο Αμμοχώστου Ιάκωβο Παύλου και το γραμματέα της Αρχιεπισκοπής Χρ. Αγαπίου.

Επίσης όρισε τους πιο κάτω Οφφικιάλους, οι οποίοι μαζί με τους Κληρικούς και τους Λαϊκούς Γενικούς Αντιπροσώπους και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα αποτελούσαν την εκλογική συνέλευση: Ηγούμενοι Κύκκου Χρυσόστομος, Μαχαιρά Ειρηναίος, Αγίου Νεοφύτου Λαυρέντιος, Τροοδιτίσσης Παγκράτιος, Χρυσορροϊατίσσης Επιφάνιος και Σταυροβουνίου Διονύσιος, ο Προϊστάμενος της Μονής Αγίου Παντελεήμονος Χρύσανθος και οι δύο βαθμούχοι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, δηλαδή ο Εξαρχος Ιερώνυμος και ο Αρχιμανδρίτης Ιππόλυτος.

Στους Οφφικιάλους αυτούς πρέπει να προστεθούν και τα τρία μέλη της Ιεράς Συνόδου Τοποτηρητής Κλεόπας, Κιτίου Μακάριος και Αρχιμανδρίτης Γεννάδιος, ως αντιπρόσωπος του Κυρηνείας Κυπριανού.

Ομως ενώ όλα οδηγούσαν την εκλογική συνέλευση η Αριστερά συνέχιζε να επιτίθεται εναντίον των τεκταινομένων και την ημέρα που συνερχόταν η Εκλογική Συνέλευση στις 20 Οκτωβρίου, 1950 για τη ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου επιτέθηκε και πάλι εναντίον της δεξιάς και της Εθναρχίας και χαρακτήρισε τη συνέλευση ως την "τελευταία πράξη της εκλογικής φάρσας για την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου".

Ο "Δημοκράτης", όργανο του ΑΚΕΛ παρέθετε λεπτομέρειες των τελευταίων εκλογών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ανθρώπων του, τόνιζε ότι ο Μακάριος εκλεγόταν Αρχιεπίσκοπος ερήμην του λαού και ότι η εκλογή του δεν αποτελούσε τίποτα άλλο παρά εκλογικό πραξικόπημα:

"Σήμερα παίζεται η τελευταία πράξη της εκλογικής φάρσας για την "πλήρωση" του αρχιεπισκοπικού θρόνου, και ολοκληρώνεται έτσι το οικτρό εκλογικό πραξικόπημα. συνέρχεται σήμερα στην Αρχιεπισκοπή η "εκλογική συνέλευσις" για να αποδείξει όχι τον Αρχιεπίσκοπο του λαού, αλλά κομματικό ηγέτη και υποτακτικό της Δεξιάς αντίδρασης. Ο λαός οι πλατειές μάζες του εργαζομένου λαού, καμμιά σχέση δεν είχαν με το εκλογικό πραξικόπημα. Καμμιά σχέση δεν είχαν με τις "εκλογές" των ειδικών και γενικών αντιπροσώπων, και καμμιά σχέση δεν έχουν με τη σημερινή "εκλογική συνέλευσιν". Ο λαός είναι αμέτοχος του εκλογικού πραξικοπήματος. Εμεινε μακρυά από την κωμωδία των εκλογών όταν πρόκειται για τους ειδικούς και γενικούς αντιπροσώπους. Το ίδιο μακρυά μένει και από την τελική φάση στην οποία μπαίνει σήμερα το εκλογικό πραξικόπημα.

Ποιο θα εκπροσωπεί ο Αρχιεπίσκοπος που θα προέλθει από τη σημερινή "εκλογική συνέλευσιν"; Τους ελάχιστους εκλογείς που προσήλθαν στις κάλπες; Εστω. Την κυπριακή κεφαλαιοκρατική αντίδραση. Βεβαιότατα. Και αυτής την πολιτική θα εκφράζει και αυτής τους σκοπούς θα υπηρετεί. Ομως το λαό δε θα εκπροσωπεί. Ο λαός του αρνήθηκε την ψήφον του. Γιατί ο λαός του αρνήθηκε την ψήφο του; Γιατί ο λαός αντιτάχθηκε στο εκλογικό πραξικόπημα, γιατί ο λαός θέλει Αρχιεπίσκοπο όλων των Ελλήνων Ορθοδόξων Κυπρίων που να προέρχεται από την ελεύθερη θέληση του, που να πραγματοποιήσει την ενότητα του και να αγωνιστεί επικεφαλής και στο πλευρό του για τα δίκαιά του, εθνικά και άλλα.

Ερήμην του λαού έγιναν οι "εκλογές" ειδικών και γενικών αντιπροσώπων. Και ερήμην του λαού γίνεται σήμερα η "εκλογή" αρχιεπισκόπου. Μιλούν γι' αυτό καθαρά οι αδιάψευστοι αριθμοί. Μόνο τα 27% των εκλογέων ψήφισαν. Στην επαρχία Λευκωσίας ψήφισαν μόνο το 27% και από αυτούς μόνο τα 17% ψήφισαν για το Σ. Κιτίου, που η σημερινή "γενική συνέλευση" πάει να τον "αναδείξει" αρχιεπίσκοπος. Στην επαρχία Αμμοχώστου ψήφισαν μόνο το 24% το (23% το Σ. Κιτίου). Στην επαρχία Λάρνακας ψήφισαν μόνο το 35%. Στην επαρχία Πάφου ψήφισαν μόνο το 27% (26% το Σ. Κιτίου). Και στην επαρχία Λεμεσού ψήφισαν μόνο τα 24%. Χαρακτηριστικοί αριθμοί της έχτασης της αποχής του λαού από το εκλογικό πραξικόπημα και δηλωτικοί της λαϊκής αποδοκιμασίας".

Ομως απέμενε ακομα η τελική εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου.