Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

15.5.1950: Συζήτηση στη Βoυλή τωv Ελλήvωv για τηv άφιξη της Πρεσβείας της Εθvαρχίας στηv Ελλάδα. Ο αθηvαϊκός τύπoς επικρίvει τηv Ελληvική Κυβέρvηση γιατί απείχε από τις εκδηλώσεις υπoδoχής της Πρεσβείας.

S-876

23.4.1950: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΑΡΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ο ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΙΧΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

Κ. Τσαλδάρης: Ευχήθηκε όπως το δημοψήφισμα αποτελέσει τον τελευταίο σταθμό προς την Ενωση

Ενώ η Αθήνα συγκλονιζόταν από τις ενωτικές εκδηλώσεις η επίσημη Κυβέρνηση τήρησε αποχή από αυτές. Ο αθηναϊκός τύπος όμως δεν την συγχώρησε και την επέκρινε αυστηρότατα για τη στάση της αυτή, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε με την αγγλική Κυβέρνηση που είχε στο μεταξύ προβεί και σε νέο διάβημα προς τον πρωθυπουργό Πλαστήρα σαν αυτός δήλωσε ότι θα δεχόταν επίσημα τα μέλη της Πρεσβείας.

Οι Αγγλοι συμπεριφέρονταν ως κατακτητές και οι Ελληνες πολιτικοί καλούνταν ωμά να υποκύψουν.

Η εφημερίδα "Εστία" έγραφε στις 19 Μαϊου, παραμονή της άφιξης της Πρεσβείας:

"Το θέμα της υποδοχής από την ελευθέραν Ελλάδα της αφικνουμένης αύριον κυπριακής πρεσβείας είναι φυσικόν να περιπλέκεται από τας πληροφορίας περί βρεττανικής πιέσεως.

Και ο μεν ελληνικός Λαός τον οποίον φυσικά δεν αφορούν τα διαβήματα αυτά, δεν πρόκειται βεβαίως να εμποδισθή οπωσδήποτε εις την ενθουσιώδη πλήρη στοργής και εθνικής αλληλεγγύης υποδοχήν, την οποίαν επιφυλάσσει αύριον εις την Κυπριακήν πρεσβείαν. Αλλά και διά την Κυβέρνησιν και τους άλλους παράγοντας του ελευθέρου ελληνικού Κράτους δεν δύναται να υπάρξη οιονδήποτε δίλημμα περί του προκειμένου.

Κυβέρνησις Ελληνική, η οποία θα ηρνείτο να δεχθή τους εκπροσώπους της ελληνικής Μεγαλονήσου ερχομένους να διακηρύξουν τον διά του πανηγυρικού δημοψηφίσματος εκδηλωθέντα πόθον του Κυπριακού λαού, δεν θα αποξενούτο μόνον τελείως από το πανελλήνιον αίσθημα, αλλά και θα προσέφερε την χειροτέραν δυνατήν υπηρεσίαν εις την υπόθεσιν της ελληνοβρεττανικής φιλίας".

Το "Βήμα" έγραφε για την άφιξη της Πρσβείας:

"Η χθεσινή ημέρα θα μείνη ιστορική εις τη εξέλιξιν του Κυπριακού προβλήματος. Ο αθηναϊκός λαός υπεδέχθη την Κυπριακήν πρεσβείαν με ασυγκράτητον εθνικόν ενθουσιασμόν. Από του Πειραϊκού λιμένος μέχρι του ναού της Μητροπόλεως των Αθηνών και μέχρι του τάφου του αγνώστου στρατιώτου, η πορεία της πρεσβείας υπήρξε θριαμβευτική. Ο αθηναϊκός λαός εξεδήλωσε τα ανεπιφύλακτα αισθήματα του υπέρ της αποδοχής της ενώσεως, την οποίαν οι απεσταλμένοι της Κύπρου ήλθαν να προσφέρουν εις την Ελλάδα. Ας κάμη τώρα και η ελληνική Κυβέρνησις το καθήκον της, γνωρίζει την ομόφωνην απόφασιν του Κυπριακού πληθυσμού, γνωρίζει την θέλησιν του ελευθέρου ελληνικού λαού, ας εκτιμήση και τας άλλας συνθήκας υπό τας οποίας τελεί το κυπριακόν πρόβλημα και ας αποφασίση, δεν αγνοούν ο Ελληνικός και ο κυπριακός λαός τας δυσκολίας που αντιμετωπίζει η ελληνική Κυβέρνησις, δεν αγνοούν ότι η αγγλική Κυβέρνησις δεν επιθυμεί να αποδώση τουλάχιστον επί του παρόντος την Κύπρον και ότι οι στενοί δεσμοί μεταξύ της Ελλάδος και της Αγγίας ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να διαταραχθούν. Ολα αυτά τα γνωρίζουν οι Κύπριοι και οι Ελληνες. Αλλά γνωρίζουν ταυτοχρόνως ότι από το στόμα μιας Ελληνικής Κυβερνήσεως δεν δύναται να προέλθη απόκρουσις καταδικάζουσα την προσφοράν της Ενώσεως. Μέσα εις την ψυχήν της Ελληνικής Κυβερνήσεως πρέπει να υπάρχη ολόκληρη η θέλησις του ηνωμένου ελληνικού Εθνους υπέρ της Ενώσεως. Πώς θα είναι δυνατόν ν' αναβή εις τα χείλη της φωΝή αντίθετη προς τα πανελλήνια που πρέπει να είναι και ιδικά της αισθήματα;"

ΕΘΝΟΣ 24 5 1950

Επίσης η "Καθημερινή" σημείωνε:

"Η Ελλάς χαιρετίζει σήμερον με ενθουσιασμόν και στοργήν αιωνίας

Μητρός την Κυπριακήν Πρεσβείαν, η οποία της φέρει μήνυμα ακαταλύτων δεσμών, την Βίβλον του διενεργηθέντος δημοψηφίσματος υπέρ της ενώσεως της Κύπρου μαζί της. Την ώραν αυτήν λυπείται βαθύτατα διότι μόνον της φυλής μας, εις τας φιλελευθέρας παραδόσεις των Αγγλων και εις την εμμονήν των Κυπρίων φωνάζει μαζί των: Ζήτω η ένωσις- η οποία μια μέρα θα γίνη....

Επίσης η " Ελευθερία" των Αθηνών έγραφε:

"Ο Ελληνικός λαός υπεδέχθη χθες με συγκίνησιν την Κυπριακήν Πρεσβείαν, της οποίας η παρουσία εις το ελεύθερον έδαφος του αισθητοποιεί τον ακοίμητον πόθον των Κυπρίων διά την Ενωσιν με την Ελλαδα. Με την νεολαίαν του επί κεφαλής- μίαν νεολαίαν, της οποίας η αγάπη προς το Εθνος και προς την ελευθερίαν εγιγαντώθη κατά τα έτη αυτά των μεγάλων δοκιμασιών- διεδήλωσεν ενθουσιωδώς την αξίωσιν του όπως τεθή πλέον τέρμα εις την ηθικήν αυτήν εκκρεμότητα, η οποία σκιάζει την Βρεττανικήν αυτοκρατορίαν και φυχραίνει τας σχέσεις της με την Ελλάδα.

Εξάλλου το "Εμπρός" πρόσθετε:

"Καλώς ωρίσατε.

Δεν γνωρίζομεν τι θα ημπορέση να πράξη η Κυβέρνησις. Αλλ' ας μη λησμονή ότι έχει ενώπιον της μίαν υπόθεσιν, τιμίαν και δικαίαν και ιεράν, θεμελιωμένην επάνω εις την ιστορίαν, εις τα εθνολογικά δεδομένα και εις τας γενικάς αρχάς που απετέλεσαν το σύμβολον πίστεως των ελευθέρων λαών, όταν έχυναν τους ποταμούς αίματος κατά τον τελευταίον Αρμαγεδώνα.

Ευτυχώς απέναντι σας δεν έχετε τον ερυθρόν φασισμόν και τους κουρσάρους υποτακτικούς του, που διαπράττουν την θηριωδίαν να κρατούν υπό τον ζυγόν της δουλείας την βόρειον Ηπειρον, που υπάρχει το πανάχραντον ιερόν της ελευθερίας που λέγεται Πίνδος. Απέναντι μας έχουν μίαν χώραν πολιτισμένην και φιλελευθέραν, η οποία ύψωσε το ηθικόν της μεγαλείον και επολέμησεν υπερόχως διά την ελευθερίαν των λαών. Η χώρα αύτή ονομάζεται Αγγλία".

Εντύπωση έκαμαν στην πρεσβεία τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές μετά την υποδοχήν της. Η νεολαία ήταν πραγματικά πολύ ενθουσιώδης στις εκδηλώσεις της. Μια μάλιστα ομάδα νέων διαδηλωτών πήγαν έξω παό τα γραφεία του Κόμματος της ΕΠΕΚ και φώναζαν ρυθμικά: "Πού είναι η Κυβέρνηση, γιατί απουσιάζει η Κυβέρνηση".

Η Πρεσβεία ζήτησε συνάντηση με τον Βασιλέα Παύλο κι έτσι μέχρι να γίνει η συνάντηση δεν προέβη σε καμμιά εκδήλωση. Μόνο την Κυριακή 21 Ιουνίου παρακολούθησε τους αγώνες που διεξήγοντο στο Παναθηναϊκό στάδιο.

ΕΘΝΟΣ 24 5 1950

Η άφιξη της Πρεσβείας ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα του σταδίου και οι παρευρισκόμενοι χαιρέτισαν την Πρεσβείαν με χειροκροτήματα και ιαχές,

Ο Ν. Κλ. Λανίτης αναγκάστηκε να μιλήσει προς τον ελληνικό λαό όπου ανέλυσε τη αποστολή της Πρεσβείας.

Σαν κόπασαν οι εκδηλώσεις του λαού η Πρεσβεία εκτιμώντας την κατάσταση βρέθηκε μπροστά στην ωμή πραγματικότητα. Η επίσημη Κυβέρνηση δεν πήρε μέρος σε καμιά από τις εκδηλώσεις ούτε και στις άλλες που ακολούθησαν. Κι όσο κι αν οι εκδηλώσεις του λαού την ενθουσίαζαν, το επίσημο κράτος μετρούσε περισσότερο γιατί από αυτό ζητούσε να αναλάβει να προωθήσει το Κυπριακό.

Η πίεση του λαού ήταν εντυπωσιακή, αλλά όχι αρκετή.

Ο Πλαστήρας υποστήριζε και επέμενε πιεστικά και χωρίς να το αποκρύβει από τους Κυπρίους, σε επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια της αγγλοελληνικής φιλίας.

Ευκαιρία δόθηκε στον Πλαστήρα να καθορίσει τη θέση του στις 23 Μαϊου όταν διάφοροι βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία κατά πόσον η Κυβέρνηση είχε προβεί στα κατάλληλα διαβήματα για ικανοποίηση του πανελήνιου πόθου της Ενωσης

Η συζήτηση έγινε σε έντονο ύφος και η Κυβέρνηση δέχθηκε πολλές επικρίσεις. Ωστόσο κυρίαρχο στοιχείο της συζήτησης ήταν τα επανειλημμένα "ζήτω" υπέρ της Ενωσης από τους διάφορους βουλευτές.

Η συζήτηση (ευρεία αποσπάσματα από τα πρακτικά όπως δημοσιεύθηκαν) σε μεταγλώττιση, έγινε κάπως έτσι:

Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Εδώ και μερικές μέρες, ένα εξαιρετικό γεγονός συγκινεί κάθε ελληνική ψυχή. Από τετραημέρου βρίσκεται εδώ η Εθνική Αντιπροσωπεία της Κύπρου.

Η Κυπριακή Αντιπροσωπεία ήλθε να μεταβιβάσει στην ελληνική Κυβέρνηση και τα δημοκρατικά κράτη, το διακαή πόθο και τον πόνο του Κυπριακού λαού, για την Ενωση με τη μητέρα πατρίδα.

Θα παρακαλούσα κύριε Πρόεδρε μέσον σας την Κυβέρνηση να πληροφορήσει την εθνική αντιπροσωπεία, εάν ήθη έχει προβεί τα ενδεδειγμένα διαβήματα για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Διότι ο Κυπριακός λαός στενάζει από πολλών εκατοντάδων ετών κάτω από τη ξένη κυριαρχία.

Νομίζω έφθασε η στιγμή, όπως σύμφωνα με τους δημοκρατικούς θεσμούς και επαγγελίες των δημοκρατικών κρατών εκπληρωθεί ο πόθος του Κυπριακού λαού για την Ενωση του με τη μητέρα Ελλάδα, λαμβανομένου υπόψη ότι πάντοτε ο Κυπριακός λαός προωτοστάτησε στους εθνικούς αγώνες του έθνους και της ελευθερίας των δημοκρατικών λαών. Θα ήμουν ευγνώμων εάν η Κυβνέρνηση πληροφορήσει την εθνική αντιπροσωπεία για τα διαβήματα και τις ενέργειες τους για το εθνικό αυτό ζήτημα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Εθνική έμπνευση την οποία είχε ο αξιότιμος συνάδελφος Βασιλειάδης είναι αξία συγχαρητηρίων. Η Βουλή των Ελλήνων δεν δικαιούται να μείνει απαθής απέναντι στο υπέροχο φαινόμενο το οποίο σημειώθηκε στην Κύπρο. Υπάρχει η αντίληψη,

Τα μέλη της Κυπριακής Πρεσβείας φθάνουν στον Πειραιά.

αντίληψη βαρύτατα πεπλανημένη ότι η υπόθεση της Κύπρου είναι υπόθεση που αφορά τα εσωτερικά της μεγάλης μας φίλης της Αγγλίας. Η εκδοχή αυτή δεν είναι δυνατό να σταθεί. Το Ελληνικό Εθνος, υπήρξε πάντοτε, είναι και θα είναι ενιαίο. Ολόκληρη η ιστορία του ελληνισμού από την απελευθέρωση και πέρα ουδέποτε θεωρήθηκε από καμιά Ελληνική Κυβέρνηση, ως ιστορία απλώς και μόνον του Ελληνικού κράτος, αλλά πάντοτε θεωρείτο ως ιστορία του Εθνους ολόκληρου, του Εθνους, το οποίον, όπως τόνισα προχθές, όποτε θεώρησα καθήκον μου να υποδεχθώ την Κυπριακήν Πρεβεία στον Πειραιά υπερβαίνει τα όρια τα πολιτικώς τεχνητά του ελληνικού κράτους.

Η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται ενωπιον μιας πράξης, η οποία έχει πολύ μεγάλη ηθική και νομική σημασία, βρίσκεται ενώπιον του αποτελέσματος ενός δημοψηφίσματος, το οποίο έγινε υπό την αιγίδα και αυτό αποτελεί ακριβώς το μεγαλείο της Δημοκατίας της Αγγλίας υπό την αιγίδα της Μεγάλης Βρετανίας. Το δημοψήφισμα αυτό αποδεικνύει πλέον όχι μόνο εκείνο το οποίο οι "Τάϊμς" του Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 1943 ετόνιζαν επί τη ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Τσώρτζιλ στην Κύπρο, αποδεικνύει δηλαδή όχι μόνον ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που ζουν στην Κύπρο είναι ελληνικής εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας αλλά και πέραν από αυτό αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι είναι ελληνικής καταγωγής και εθνικότητας επιθυμούν και αυτό αποτελεί ένα πρόσφατο πολιτικό γεγονός, επιθυμούν την Ενωση, απαιτούν την Ενωση τους με τη μητέρα Ελλάδα.

Κατόπιν όλων αυτών των αναφερομένων η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει. Η Κυβέρνηση την οποίαν καταψήφισα, η Κυβέρνηση την οποία καταπολέμησα και καταπολμώ, θα φανεί αξια της πατρίδας και θα είμαι εγώ ο πρώτος ο οποίος θα το διακηρύξω, αν αναλάβει την πρωτοβουλία και αν δώσει τη λύση. Διότι πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης θα είναι ο προάγγελος, θα είναι το προμήνυμα, θα είναι ο ασφαλής πρόλογος της οριστικής λύσης του προβλήματος.

Ι. ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν παρ' ελπίδα η λύση του ζητήματος συναντήσει δυσχέρειες, η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει χωρίς δισταγμό να υιοθετήσει το ζήτημα και να το θέσει ενώπιον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ένας από τους σκοπούς του οποίου είναι και η κατασφάλιση της ειρήνης διά της παροχής του σεβασμού του δικαίου της αυτοδιάθεσης των λαών. Εχω την πεποίθηση ότι η Κυβέρνηση θα πράξει το καθήκον της και ότι θα ανταποκριθεί κατά τη στιγμή αυτή, η οποία είναι κρίσιμη αλλά και ιερή στην αξίωση του Εθνους όπως συμπεριληφθεί η Κύπρος στους κόλπους της ελληνικής οικογένειας. Και τολμώ να πιστεύω ότι συντομότατα θα δούμε συμπαρακαθημένους στο Κοινοβούλιο αυτό και τους αδελφούς μας κυπρίους, όπως πριν από λίγο είδαμε συμπαρακαθημένους τους αδελφούς μας Δωδεκανησίους.

Ν. ΖΕΡΒΑΣ: Ενώνομεν και εμείς με την Κυπριακήν Πρεσβεία την παράκληση προς την Κυβέρνηση όπως μη εκλάβει το αίτημα αυτό ως απλήν εκτέλεση ενός τετριμένου καθήκοντος, αλλά να θεωρήσει ως τέτοιον ιερό και ως επιταγήν του Εθνους. Θέλουμε να δούμε την Κυβερνηση να λαμβάνει ουσιαστικά ενεργό μέρος όσον αφορά την απόδοση δικαιοσύνης στον ηρωϊκό Κυπριακό λαό.

Κ. ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ: Εκφράζω τη βαθειά μου ευχή όπως πραγματικά το δημοψήφισμα αυτό του οποίου είναι φορείς (τα μέλη της Πρεσβείας) αποτελέσει τον τελευταίο σταθμό προς την Ενωση της Μεγαλονήσου με τη Μητέρα πατρίδα.

ΕΘΝΟΣ 25 4 1950

Θ. ΤΟΥΡΚΟΒΑΣΙΛΗΣ: Δεν υπάρχει ελληνική ψυχή, η οποία να μη συγκλονίζεται από την ανάγκην, την επιτακτική πλέον, της Ενωσης της Μεγαλονήσου με τη Μητέρα πατρίδα. Ο ακοίμητος επί τρεις χιλιάδες έτη εθνικός πόθος των Κυπρίων ήλθεν η ώρα να ικανοποιηθεί. Η περαιτέρω παραμονή της Κύπρου υπό το σημερινό καθεστώς είναι εθνικός απαράδεκτη. Ας αναμετρήσουμε τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι για τη λύση του ζητήματος αυτού έναντι της ιστορίας.

Η ΛΙΑΡΟΥΤΣΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, αυτή τη στιγμή η Αφροδίτη έρχεται ικέτιδα στην Αθηνά και ζητεί στο όνομα της μακραίωνης ιστορίας μας την Ενωση, την Ενωση και πάλιν την Ενωση. Παρακαλώ την Κυβέρνηση να τηρήσει έντονη στάση στο θέμα αυτό. Είναι θέμα, το οποίο δεν βοηθεί μόνο την Ελλάδα, δεν βοηθεί μόνο τους κυπρίους αλλά αυτούς τους Αγγλους να ενθυμηθούν κάποτε την ιστορία τους.

Ν. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση έχουμε την πεποίθηση, ότι θα χειρισθεί το ζήτημα ανάλογα με την ύψιστη σημασία του και παράλληλα με αυτήν η Κυπριακή Αντιπροσωπεία. Στους εθνικούς αγώνες, όλες οι προσπάθειες είναι συντελεστικές, δεν υπάρχει δε ποτέ άκαιρη ενέργεια, αλλά όλες συντείνουν στην εθνική λύση. Ιδιαίτερα συγκινούμαστε εμείς οι άλλοτε υπόδουλοι της τουρκικής δυναστείας και πίεσης, ελεύθεροι τώρα.

Ν. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ: Συμφωνούμε με όσους από τους ομιλητές τόνισαν ότι η ύψωση του τόνου της φωνής της Βουλής πάνω σ' αυτό το εθνικό αίτημα δεν αποτελεί πράξη, η οποία εκδηλώνει εχθρικές διαθέσεις προς τη Μεγάλη Βρετανία. Νομίζουμε πραγματικά ότι θέμα της Ενωσης της Κύπρου αποτελεί αξίωση της Ελλάδας, χωρίς να μεταβάλει τα αισθήματά της προς χώρα φιλική όπως η Μεγάλη Βρετανία.

Δ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Είναι ζήτημα καθαρώς εθνικής διεκδίκησης το ζήτημα της Ενωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Νομίζω ότι η Κυβέρνηση και η Βουλή οφείλουν να λάβουν στάση ενεργό και προς τούτο μια μόνο οδός υπάρχει: Η διεκδίκηση της Ενωσης της Κύπρου, να εισαχθεί ενώπιον του ΟΗΕ και να ζητηθεί η παγκόσμια συμπαράσταση και πρώτιστα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλικής Δημοκρατίας και της Ενωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Υποβάλλω την εξής πρόταση: Η Βουλή εκδηλώνουσα τον πανελλήνιο πόθο της Ενωσης της Μεγαλονήσου Κύπρου με την Ελλάδα αποφασίζει όπως δεξιωθεί σε μέρα που θα καθορισθεί την αφικνουμένη εθνική αντιπροσωπεία και όπως η Κυβέρνηση της χώρας υιοθετήσει το ζήτημα της Ενωσης ως εθνική διεκδίκηση και πάρει την πρωτοβουλία της επίλυσης του δια του ΟΗΕ εισάγουσα αυτό στην οργάνωση και συμπαραστατούσα με κάθε μέσο στην εθνική αντιπροσωπεία της Κύπρου.

Π. ΜΟΥΤΖΟΥΡΙΔΗΣ: Ζητώ από τη Βουλή με ψήφισμα, όχι μόνο να τονώσει την Πρεσβεία στην ωραία, στην ηρωϊκή στην πατριωτική της αποστολή αλλά και να τεθεί συμπαραστάτης και συνοδός στην εξέλιξη του Κυπριακού ζητήματος.

Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η Κύπρος πρέπει μια μέρα, αργά ή γρήγορα να ενωθεί. Και θα ενωθεί. Ας μη νομίζει η σύμμαχος και φίλη Αγγλία, ότι είναι μόνον τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα τα οποία ενώνουν τους λαούς. Η Κυβέρνηση θα κάμει ένα γενναίο βήμα αν θέσει το ζήτημα ευθέως ενώπιον του ΟΗΕ. Επιθυμεί ολόκληρος ο ελληνικός λαός και η Βουλή των Ενωση. Συνεπώς στη γενναία αυτή πράξη την οποία φρονώ ότι θα εκτελέσει ο αξιότιμος κ. Πρωθυπουργός στρατηγός Πλαστήρας θα έχει συμπαραστάτες ολόκληρη τη Βουλή, ολόκληρο

Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 17 Σεπτεμβρίου 1950

τον κυπριακό λαό και σύσσωμο το Εθνος. Και με την ελπίδα αυτή αναφωνώ και εγώ. Ζήτω η Ενωση της Κύπρου. Ζήτω η Ελλάδα.

Κ. ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ: Νομίζομεν ότι με ένα καλό χειρισμό από την Κυβέρνηση στο θέμα αυτό προς τη σύμμαχο μας Αγγλία θα πάρει και το θέμα αυτό και ο πόθος αυτός την οριστική μορφή, διότι θα έχει πεισθεί πλέον η Αγγλία ότι δεν της χρειάζεται η Κύπρος.

Ν. ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ (Πρόεδρος Κυβέρνησης: Η Κυβέρνηση των Ελλήνων δοκιμάζει βαθιάν συγκίνηση από την παρουσία στην Αθήνα της εθνικής Πρεσβείας των Κυπρίων, η οποία φέρει το πάνδημο μήνυμα της Μεγαλονήσου, προς Ενωση με τη μητέρα πατρίδα.

Μέσα στο πλαίσιο της παλαιάς ελληνοβρεττανικής φιλίας, την οποία επιθυμούμε αδιατάρακτη και σε εφαρμογή των δεδοκιμασμένων φιλελεύθερων παραδόσεων της Δημοκρατίας, εκφράζουμε την ελπίδα της ικανοποίησης του πανελλήνιου πόθου της Ενωσης, η οποία προώρισται να καταστήσει περισσότερο εγκάρδιους τους δεσμούς και να υπερετήσει το κονό συμφέρον των δύο χωρών.