Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

28.4.1950: Ο Πλαστήρας σχηματίζει κυβέρvηση στηv Ελλάδα με επιτελάρχη -Αρχιστράτηγo τov Παπάγo και η Εθvαρχία αρχίζει πρoσπάθειες αvαχώρησης της Πρεσβείας με πρώτo σταθμό τηv Αθήvα.

S-868

28.4.1950: Ο ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΗ -ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΓΟ ΚΑΙ Η ΕΘΝΑΡΧΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Νικόλαος Πλαστήρας

Στην Κύπρο η Αριστερά και Δεξιά προχωρούσαν στις αποφάσεις τους για αποστολή δικής τους πρεσβείας στο Εξωτερικό, μετά το ενωτικό δημοψήφισμα της 15 Ιανουαρίου 1950.

Ετσι στις 5 Απριλιου η Εθναρχία προκήρυξε έρανο και κάλεσε το λαό να εισφέρει για να καταστεί δυνατή η αποστολή της:

"Μακάριος ελέω Θεού, Αρχεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου,

Προς τον Ελληνικόν Κυπριακόν Λαόν,

Ο μοναδικός και αναλλοίωτος πόθος ημών να ενωθώμεν μετά της μητρός Ελλάδος μεγαλειωδώς και θριαμβευτικώς διεπιστώθη και διεκηρύχθη διά του Δημοψηφίσματος της 15ης Ιανουαρίου 1950.

Αλλά διά να έχη τούτο το ποθητόν αποτέλεσμα του, είναι ανάγκη να μεταβή εις το εξωτερικόν Κυπριακή Πρεσβεία, διά να καταβάλη πάσαν απαιτουμένην ενέργειαν διά την αξιοποίησιν της δι' αυτού διακηρυχθείσης αδαμάστου θελήσεως του ελληνικού Κυπριακού λαού.

Αποφάσει της Εθναρχίας Κύπρου, η Πρεσβεία αύτη κατηρτίσθη ήδη εκ του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Κυπριανού, ως Προέδρου, εκ των κ.κ. Ν. Κλ. Λανίτου και Σάββα Λοϊζίδη, ως μελών και εκ του κ. Γεωργίου Ρωσσίδου ως γραμματέως, διά την αποστολήν δ' αυτής πρέπει να διενεργηθή το ταχύτερον παγκύπριος έρανος.

Είναι περιττόν να εξάρωμεν την σημασίαν και την αναγκαιότητα του εθναρχικού διαβήματος της αποστολής Πρεσβείας διά την διεκδίκησιν της εθνικής ημών αξιώσεως. Και είναι επομένως εξ ίσου περιττόν να υπογραμμίσωμεν το καθήκον πάντων, όπως εισφέρωσι γενναίως υπέρ της αποστολής.

Οθεν καλούμεν πάντας εις εκτέλεσιν του επιτακτικού τούτου και επείγοντος προς την Πατρίδα καθήκοντος. Και δεν αμφιβάλλομεν ότι πάντες εν πλήρει συναισθήσει της ιερότητος του σκοπού θα ρθώσιν εις το ύψος των περιστάσεων και θα δειχθώσιν άξιοι της πατρίδος.

Προνοία της Ι. Συνόδου ωρίσθη όπως οι μεν των πόλεων εισφέρωσι τον έρανον αυτών εις την Ι. Αρχιεπισκοπή και τας οικείας Μητροπόλεις, αι δε των χωρίων εις τους ταμίας των εκκλησιών, οίτινες έχουν εφοδιασθή διά βιβλίων διπλοτύπων αποδείξεων.

Δεόμενοι του παντοδυνάμου θεού, ίνα ευοδώση τας υπέρ της αγαπητής ημών Κύπρου ενεργείας και προσπαθείας πάντων ημών και χαρίσηται εις ημάς το ταχύτερον την πολυπόθητον εθνικήν αποκατάστασιν, προς χαράν και αγαλλίασιν ημών και του Πανελληνίου δαψιλεύομεν πάσιν υμίν τας πατρικάς ημών ευχάς και ευλογίας και

Διατελούμεν διάπυρος

Προς κύριον ευχέτης

+ Ο Κύπρου ΜΑΚΑΡΙΟΣ

Εν τη Ι. Αρχιεπισκοπή Κύπρου τη 5η Απριλίου 1950.

Ενώ όμως όλα ήταν έτοιμα για τη αναχώρηση της Πρεσβείας της Εθναρχίας, αυτή καθυστερούσε σκόπιμα με την ελπίδα ότι θα τερματιζόταν η πολιτική κρίση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, μετά από τις εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950.

Στις εκλογές είχαν κατέλθει 12 συνολικά κόμματα. Ο Βασιλιάς ανέθεσε στον Κ. Τσαλδάρη του Λαϊκού Κόμματος, να σχηματίσει Κυβέρνηση, αλλά αυτός απέτυχε και κατέθεσε την εντολή στις 22 του μήνα, οπότε ανέλαβε την εντολή ο αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων Σοφοκλής Βενιζέλος.

Σοφοκλής Βενιζέλος: Οι αμερικανοί δεν ενέκριναν ως ισχυρή την Κυβέρνηση που σχημάτισε

Την Κυβέρνηση δεν θεώρησαν ισχυρή οι αγγλοαμερικάνοι και ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Γκρέϊντυ, ζήτησε με επιστολή του στο Βενιζέλο το σχηματισμό πιο ισχυρής Κυβέρνησης, που να εφάρμοζε μακροπρόθεσμη πολιτική διά της "σώφρονος διαχειρίσεως της αμερικανικής Κυβερνήσεως".

Παρά το γεγονός ότι ο Σοφοκλής Βενιζέλος στεκόταν στο ένα πόδι, έλυσε τη σιωπή της επίσημης Αθήνας γύρω από το Κυπριακό, που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια του ενωτικού Δημοψηφίσματος στην Κύπρο και μετά, και μιλώντας στους Νίκο Δημητρίου του Πεζοπορικού και Λοϊζο Κυθρεώτη του Εκδρομικού Συνδέσμου Λευκωσίας που τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του στις 13 Απριλίου, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αγγλία θα παραχωρούσε την Κύπρο στην Ελλάδα:

"Είναι περιττόν να σας εκφράσω την θερμήν μου συγκίνησιν διότι δέχομαι Κυπρίους πολύ περισσότερον διότι υπήρξα και εγώ υπόδουλος και ενθυμούμαι τους αγώνας εις τους οποίους και εγώ από παιδί συμμετέσχον. Επιθυμώ να διαβεβαιώσω ότι όλαι αι ελληνικαί κυβερνήσεις ενδιαφέρονται πάντοτε θερμότατα διά το Κυπριακόν ζήτημα ελπίζομεν ότι η φίλη και σύμμαχος Αγγλία θα επαναλάβη συντόμως την γενναιόφρονα χειρονομίαν πααχωρήσεως της Κύπρου εις την Ελλάδα, ως είχε πράξει και διά την Επτάνησον".

Μέχρι να μεταδοθούν στην Κύπρο οι ευχές του Σοφοκλή Βενιζέλου ο ίδιος πιεζόμενος όπως ανεκοίνωσε "από την έκδηλον προτίμησιν του συμμαχικού παράγοντος δι' άλλον κυβερνητικόν σχήμα, με ευρυτέραν κοινοβουλευτικήν βάσιν", παραιτήθηκε και ανατέθηκε στον αρχηγό της ΠΕΚ Νικόλα Πλαστήρα ο σχηματισμός Νέας Κυβέρνησης.

Ο Πλαστήρας σχημάτισε Κυβέρνηση συνασπισμού με πρώτο Αντιπρόεδρο το Γεώργιο Παπανδρέου και Β Αντιπρόεδρο τον Σοφοκλή Βενιζέλο,

Ο Πλαστήρας διατήρησε το στρατηγό Παπάγο στη θέση του Γενικού Επιτελάρχη- Αρχιστρατήγου, ενώ Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Δημήτρης Γόντικας.

Ο Πλαστήρας απέφυγε στις προγραμματικές του δηλώσεις να αναφερθεί στην Ενωση και μίλησε μόνο για τους εθνικούς πόθους του γένους.

Κατά τη συζήτηση όμως των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης Πλαστήρα στη Βουλή ακούστηκαν και πάλι φωνές υπέρ της Ενωσης της Κύπρου.

Ο Ναπολέων Ζέρβας σε ομιλία του εξέφρασε την ελπίδα ότι "η μεγάλη φίλη και σύμμαχος της Ελλάδος Μεγάλη Βρεττανία θα απέδιδε την Κύπρον εις τας μητρικάς αγκάλας" ο δε αρχηγός του Κόμματος των εθνικοφρόνων Τουρκοβασίλης ευχήθηκε για την ολοκλήρωση των εθνικών δικαίων.

Στα παρακτικά της Βουλής των Ελλήνων (Συνεδρίασις 8η, 26 Απριλίου 1950) αναφέρονται τα εξής για τα όσα είπε ο Θ. Τουρκοβασίλης:

"Να ευχηθώ δε εις αύτα λαμπράν πολιτικήν σταδιοδρομίαν. Να μου επιτρέψητε επίσης, κύριοι βουλευταί, να συμμερισθώ απολύτως της περικοπής εκείνης του Βασιλικού λόγου, της αφορώσης τον χαιρετισμόν του Εθνους και του Μεγαλειοτάτου προς τους συναδέλφους εκπροσώπους της όντως ηρωϊκής μαρτυρικής δωδεκανήσου, οι οποίοι διά πρώτην φοράν εις την ιστορίαν του Εθνους μας μετέχουσι του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Να ευχηθώ επίσης όπως η ελληνική Βουλή δεχθή εις λίαν προσεχές μέλλον και τους αντιπροσπώπους μιας άλλης μεγάλης νήσου, ηρωϊκής νήσου, όχι όμως μαρτυρικής, της Κύπρου, η ένωσις των κατοίκων της οποίας μετά της μητρός Ελλάδος αποτελεί πλέον κοινήν συνείδησιν όχι μόνον ελληνικήν, αλλά και διεθνή θα ηδυνάμην να είπω. Ελπίζω ότι ο εθνικός πόθος των κυπρίων, δεν είναι μακράν ο χρόνος, κατά τον οποίον θα ικανοποιηθή και θα δεχθώμεν εις τους κόλπους μας και τους αντιπροσώπους της ενδόξου νήσου".

Γεώργιος Παπανδρέου, αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Πλαστήρα

Η επανάληψη των εκκλήσεων και των ευχών στην ελληνική Βουλή έπεφταν σε πολύ πρόσφορο έδαφος στην Κύπρο, λίγο μετά τη διενέργεια του ενωτικού δημοψηφίσματος και σαν η Κυβέρνηση Πλαστήρα πήρε ψήφο επιστοσύνης στις 28 Απριλίου, στη Λευκωσία η Εθναρχία άρχισε τις τελικές διευθετήσεις για έναρξη της αποστολής της πρεσβείας με πρώτο σταθμό την Αθήνα.

Τελικά η πρεσβεία αναχώρησε στις 14 Μαϊου με τις ευχές και ελπίδες όλων σε ένα μακρινό ταξίδι που θα κρατούσε πολλούς μήνες".