Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

17.1.1950: Εvθoυσιώδης περιγραφή τoυ "Νέoυ Δημoκράτη" για τo Εvωτικό Δημoψήφισμα τωv Κυπρίωv oμoγεvεώv στηv Αθήvα, τη Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις.

S-858

17.1.1950: ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ "ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ" ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Εφημερίδα "Νέος Δημοκράτης" 15 1 1950

Στο Δημοψήφισμα της Εθναρχίας στις 15 Ιανουαρίου 1950 υπέρ της Ενωσης της Κύπρου με την Ελλάδα ψήφισαν τόσο Δεξιοί όσο και Αριστεροί.

Η εφημερίδα της Αριστεράς "Νέος Δημοκράτης" στην έκδοση του τις 17 Ιανοαυρίου 1950 έδινε πολύ εντυπωσιακή περιγραφή για τη διενέργιεα του δημοψηφίσματος:

" Με πρωτοφανή πατριωιτκό ενθουσιασμό και κάτω από τις συνεχείς πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες ο ελληνικός κυπριακός λαός διαδήλωσε προχτές πρώτη μέρα του ενωτικού μας δη μοψηφίσματος τη σταθερή και αμετάκλητη απόφαση του να αγωνιστεί αδιάλλακτα για ν' αποκτήσει την εθνική του λευτεριά, να απαλλαγεί από τα αποικιακά δεσμά και να ενωθεί με τη μητέρα Ελλάδα. Από ενωρίς το πρωί σύσσωμος ο λαός μας μπήκε στην ειρηνική του μάχη. Οι ψηφοφόροι, άντρες και γυναίκες άρχισαν να προσέρχονται ομαδικά στις εκκλησίες και να θέτουν την υπογραφή τους υπέρ της ένωσης μόλις δόθηκε το σύνθημα με τους κώδωνες των εκκλησιών στις 9 π.μ.

Ολόκληρη η Κύπρος έπλεε χτες μέσα σε πέλαγος ελληνικών σημαιών και εθνικών συνθημάτων. Σ' όλους τους δρόμους των πόλεων και των χωριών, στα καταστήματα στα σωματεία, τους συλλόγους, τα διάφορα ιδρύματα, αναρτήθηκαν σημαίες και συνθήματα όπως " ζήτω η Ενωση", "ζήτω η εθνική μας αποκατάσταση", " Θέλουμε Ενωση με τη μητέρα Ελλάδα", " Κάτω η πολεμική βάση" κλπ. Μέσα σ' αυτή την καθ' όλα πατριωτική ατμόσφαιρα ο λαός προσερχόταν με ενθουσιασμό με περηφάνεια, αξιοπρέπεια, μα και με ησυχία και τάξη και

Εφημερίδα "Εθνος" 15 1 1950

ψήφιζε την εθνική του λευτεριά. Την Κυριακή, πρώτη μέρα του δημοψηφίσματος υπόγραψαν τα 90% των ψηφοφόρων. Και όλοι γενικά ψήφισαν υπέρ της ένωσης. Κανένας δεν ψήφισε εναντίον της ένωσης.

Υπολογίζεται ότι στην ύπαιθρο ψήφισαν τα 95-100% των ψηφοφόρων και τις πόλεις περί τα 85%. Σε αρκετά χωριά η ψηφοφορία συμπληρώθηκε από το μεσημέρι, παρά τις ενέργειες της ηγεσίας των τούρκων, παρά τις προσπάθειες τους να φανατίσουν τον τουρκικό λαό, ενάντια στο δημοψήφισμα, αριθμός τούρκων προσήλθαν στις εκκλησίες και κάτω από τα χειροκροτήματα του λαού έδωσαν την υπογραφή τους υπέρ της Ενωσης. Δίπλα στους τούρκους ψήφισαν και αρκετοί Αρμένιοι. Αρκετά χαρακτηριστική ήταν επίσης η προσέλευση αρκετών δασκάλων και κυβερνητικών υπαλλήλων. Οι μαθητές του κυβερνητικού διδασκαλικού κολλεγίου Μόρφου, ύστερα από ένα συγκινητικό πατριωτικό όρκο που έδωσαν κάτω από την ελληνική σημαία προσήλθαν ομαδικά στην εκκλησία του Αγ. Μάμαντος Μόρφου και έθεσαν την υπογραφή τους, από τους 90 μαθητές δεν προσήλθαν μονάχα ένας πρωτοετής και 5 δευτεροετείς μαθητές. Συγκινητικές σκηνές σημειώνονταν σ' όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Λευκωσία και σ' όλα τα άλλα μέρη προ παντός όταν εμφανίζονταν γέροντες, τυφλοί, ανάπηροι, γρηές, που υποβαστάζονταν από τα παιδιά και τα εγγόνια των και προχωρούσαν και έθεταν την υπογραφή τους".

Τα πρώτα αποτελέσματα άρχισαν να φθάνουν στην ναρχιπεισκοπή στις 17 Ιανουαρίου, δυο μέρες δηλαδή μετά την έναρξη του και ήσαν πολύ ενθαρρυντικά. Ολοι οι κάτοικοι 21

Σχόλιο της εφημερίδας ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ για το δημοψήφισμα (21 1 1950)

χωριών, υπέγραψαν μέχρι τον τελευταίο το πρώτο έγγραφο. Τα χωριά που έδωσαν τα πρώτα αποτελέσματα ήσαν:

Πέρα Χωριό Νήσου 330, Αγκαστίνα 420, Λουρουτζίνα 63, Τριμιθιά 233, Μιτσερό 249, Αγροκηπιά 109, Αρεδιού 153, Αγιος Βασίλειος 192, Λιθράγκωμη 105, Λατσιά 111, Μαθιάτης 100, Τσέρι 441, Αγιοι Τριμιθιάς 140, Βαθύλακας 347, Στρογγυλός 112, Ξυλοτύμπου 690, Τύμπου 519, Βιτσάδα 118, Αυγόρου 909, Καλοψίδα 450, Πυρόϊ 124.

Την επομένη άλλα δέκα χωριά έστελλαν συμπληρωμένες τις φόρμες και υπογραμμένες από όλους τους κατοίκους:

Μαραθόβουνος 1016, Σύγκραση 116, Αγιος Γεώργιος Ασσιας 622, Καπέδες 218, Σωτήρα Αμμοχώστου 569, Κοντέα 656, Πολιτικό 173, Μάντρες 215, Ξυλοφάγου 700 και Βασίλι Καρπασίας 250.

Ενωση ψήφισαν και οι Κύπριοι του εξωτερικού. Καθημερινά έφθαναν στη Αρχιεπισκοπή επιστολές κυπρίων που διέμεναν σε ξένες χώρες, ως φοιτητές είτε ως μετανάστες που παρακαλούσαν να περιληφθούν στους καταλόγους ότι ψήφιζαν και αυτοί υπέρ της Ενωσης.

Στο Δημοψήφισμα της Εθναρχίας της 15ης Ιανουαρίου 1950 υπέρ της Ενωσης της Κύπρου με την Ελλάδα ψήφισαν κι' οι Κύπριοι των Αθηνών σε ειδική εκδήλωση που έγινε στις 22 Ιανουαρίου, ύστερα από λειτουργία που τέλεσε στο Μητροπολιτικό ναό Αθηνών ο κύπριος ιερωμένος Παπασταύρος Παπαγαθαγγέλου.

Η υπογραφή των Δέλτων έγινε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου εν μέσω συγκινητικών εκδηλώσεων.

Την Εφορευτική Επιτροπή αποτέλεσαν ο Παπασταύρος, ο καθηγητής Γεώργιος Ιωαννίδης, ο γιατρός Χρ. Πανταζής και ο λογοτέχνης- δημοσιογράφος Μελής Νικολαϊδης.

Το ένα έγγραφο υπέγραψαν πρώτοι οι πρώην εξόριστοι Κύπριοι που αντιπροσώπευαν την Εθναρχία και το άλλο ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Μιχαηλίδης και ο Κύπριος Ταξίαρχος Μενέλαος Παντελίδης.

Συνολικά υπέγραψαν υπέρ του Δημοψηφίσματος πάνω από χίλια άτομα.

Το ίδιο έκαμαν και οι λίγοι κύπριοι της Νέασς Υόρκης που πέγραφανβ το έγγραφο στη νελλη νορθόδοξη Εκκλησία της πόλης.