Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

29.4.1949: Ο πρόξεvoς της Ελλάδας Αλέξης Λιάτης τάσσεται υπέρ τηης εκλoγής δεξιώv δημάρχωv στηv Κύπρo, εvώ στη Λευκωσία o Δέρβης ετoιμάζεται για τηv πρώτη σύγκρoυση με τov αριστερό υπoψήφιo Αvδρέα Ζιαρτίδη.

S-824

29.4.1949: Ο ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΕΞΗΣ ΛΙΑΤΗΣ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΔΕΞΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΝΩ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο ΔΕΡΒΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΑΝΔΡΕΑ ΖΙΑΡΤΙΔΗ

Αλέξης Λιάτης, πρόξενος της Ελλάδας στην Κύπρο: Τάχθηκε στο πλευρό της δεξιάς στις εκλογές του 1949

Με την απόφαση του Ιωάννη Κληρίδη να μη κατέλθει τελικά στις εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου της Λευκωσίας, ο δρόμος έμενε πλέον ανοικτός για μια πρώτη απευθείας αναμέτρηση της Δεξιάς- Εθναρχίας και ΑΚΕΛ -Αριστερής Παράταξης για το Δήμο της Λευκωσίας από την ίδρυση του ΑΚΕΛ το 1941.

Το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι υποψήφιος του θα ήταν ο Ανδρέας Ζιαρτίδης, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ.

Ετσι η αναμέτρηση θα γινόταν μεταξύ των Ανδρέα Ζιαρτίδη και Θεμιστοκλή Δέρβη, πρώην δημάρχου Λευκωσίας και ηγέτη του ΚΕΚ.

Παράλληλα με τις εκλογές στη Λευκωσία συνεχίστηκαν οι προετοιμασίες και στις άλλες πόλεις και κωμοπόλεις της νήσου.

ΕΘΝΟΣ 4 5 1949

Ο καταρτισμός των εκλογικών καταλόγων ήταν μαραθώνιος αλλά έφερε αποτέλεσμα. Και οι δύο παρατάξεις κατάγγελλαν παραβιάσεις, προσπάθεια διαγραφής ψηφοφόρων ή άρνηση των κοινοταρχών, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκαν στη δεξιά Παράταξη και ήταν διορισμένοι από την κυρίαρχη δύναμη, που δεν έβλεπε με καλό μάτι την άνοδο του ΑΚΕΛ, να εγγράψουν ψηφοφόρους στους καταλόγους ή να απορρίψουν άλλους.

Ο "Δημοκράτης" εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ με μια επίθεση του εναντίον της κρατούσης Κυβέρνησης την κατηγόρησε ότι συνώμοσε, σύμφωνα με το Γενικό Αντιεισαγγελέα Κρίτωνα Τορναρίτη "ως σκευωρούσα μετά του Εθνικού Κόμματος και των μουκταρών, να προετοιμάση ψευδείς εκλογικούς καταλόγους δι' όλα τα δημαρχεία και ιδιαιτέρως διά την Λευκωσίαν, προς τον σκοπόν να επιβάλη δήμαρχον της πρωτευούσης ευνοούμενον της πρόσωπον".

Το δικαστήριο μετά τις καταγγελίες αυτές ανέστειλε την έκδοση της εφημερίδας για τρεις μήνες, αλλά στις 24 Μαρτίου το ΑΚΕΛ επανήλθε με μια νέα εφημερίδα σαν όργανό της μέχρι την έκδοση του "Νέου Δημοκράτη" και παρέθεσε ενυπόγραφες επιστολές του ΚΕΚ προς τους κοινοτάρχες, με τις οποίες τους καλούσε σε συνεργασία για την ετοιμασία των εκλογικών καταλόγων.

Τα παράπονα για την ετοιμασία των καταλόγων συνεχίστηκαν για αρκετό διάστημα και δεκάδες προσφυγές κατατέθηκαν στο Δικαστήριο από πρόσωπα που για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν είχαν εγγραφεί.

Η Δεξιά Παράταξη είχε στον προεκλογικό αγώνα την ανοικτή συμπαράσταση της Ελλάδας.

Στη Λευκωσία ο νέος πρόξενος Αλέξης Λιάτης, με δηλώσεις τασσόταν υπέρ των υποψηφίων της Δεξιάς και της Εθναρχίας, ενώ η επίσημη Ελλάδα επέτρεψε ομιλίες διαφόρων παραγόντων από το ραδιοσταθμό της χώρας, υπέρ των υποψηφίων της Δεξιάς.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ 5 5 1949

Ο Αλέξης Λιάτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη γνώμη του για τις εκλογές στις 29 Απριλίου στη Λεμεσό είπε ότι εκείνο που τον ενδιφέρει ήταν να μη αναδειχθούν αριστεροί δήμαρχοι:

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ 16 5 1949

"Αναφορικώς με την ερώτησιν σας πως βλέπω τας σημερινάς δημοτικάς εκλογάς, απαντώ: Υπό άλλας συνθήκας ουδόλως θα με ενδιέφερον αι δημοτικαί εκλογαί Κύπρου, πέραν απλώς μιας ευγενικής ευχής υπέρ προκοπής και προόδου των δήμων του τόπου, εις τον οποίον φιλοξενούμαι ως επίσημος εκπρόσωπος της χώρας μου. Εφ' όσον όμως η Ελλάς διεξάγει πόλεμον, αμυνομένη κατά απροκλήτων επιθέσεων του διεθνούς κομμουνισμού (διότι άλλου είδους κομμουνισμός δεν υπάρχει) εκείνο που με ενδιαφέρει-και με ενδιαφέρει ΑΠΟΛΥΤΩΣ- είναι να μη αναδειχθούν πάλιν εις τους μισούς δήμους της Κύπρου κοινοτάρχες κομμουνισταί ή όργανα των κομμουνιστών, τουτέστιν εχθροί και συνεργάται των εχθρών της Ελλάδος. Δεν μ' ενδιαφέρει βεβαίως, ουδέ ημπορεί να με ενδιαφέρει ποίοι θ' αναδειχθούν δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από τους άλλους. Με ενδιαφέρει όμως- επαναλαμβάνω- να μην επιτύχουν οι εχθροί της Πατρίδος μου. Δι' αυτό ενδιαφέρομαι τι θα κάμουν και πως θα συνεργασθούν μεταξύ των οι άλλοι, διά να μη επιτύχουν οι κομμουνισταί".

(Μεταγλώττιση)

" Αναφορικά με την ερώτησή σας πως βλέπω τις σημερινές δημοτικές εκλογές, απαντώ: Υπό άλλες συνθήκες δεν θα ενδιέφεραν καθόλου οι δημοτικές εκλογές Κύπρου, πέρα απλώς από μια ευγενική ευχής υπέρ προκοπής και προόδου των δήμων του τόπου, στον οποίο φιλοξενούμαι ως επίσημος εκπρόσωπος της χώρας μου. Εφ' όσον όμως η Ελλάδα διεξάγει πόλεμο, αμυνόμενη κατά απρόκλητων επιθέσεων του διεθνούς κομμουνισμού (διότι άλλου είδους κομμουνισμός δεν υπάρχει) εκείνο που με ενδιαφέρει-και με ενδιαφέρει ΑΠΟΛΛΥΤΑ- είναι να μη αναδειχθούν πάλι στους μισούς δήμους της Κύπρου κοινοτάρχες κομμουνιστές ή όργανα των κομμουνιστών, δηλαδή εχθροί και συνεργάτες των εχθρών της Ελλάδας. Δεν με ενδιαφέρει βεβαίως, ούτε και μπορεί να με ενδιαφέρει ποίοι θα αναδειχθούν δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από τους άλλους. Με ενδιαφέρει όμως- επαναλαμβάνω- να μην επιτύχουν

ΕΘΝΟΣ 4 5 1949

οι εχθροί της Πατρίδας μου. Γι' αυτό ενδιαφέρομαι τι θα κάμουν και πως θα συνεργασθούν μεταξύ τους οι άλλοι, για να μη επιτύχουν οι κομμουνιστές".

Οι εκλογές προγραμματίστηκαν σε τρεις Κυριακές: 8, 16, 22 Μαϊου.

Και οι δυο παρατάξεις κατέρχονταν στις εκλογές με πλήρεις συνδυασμούς.