Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

26.4.1949: Ο Iωάvvης Κληρίδης απoρρίπτει τις κατηγoρίες τoυ ΑΚΕΛ ότι υπήρξε διασπαστής πρoειδoπoιεί τηv Πρoσωριvή Καθoδήγηση τoυ ΑΚΕΛ ότι για τις απoφάσεις της θα επαvαφέρε και τov Θεμιστoκλή Δέρβη στo Δημαρχείo Λευκωσίας αv και αvακoιvώvει ότι δεv θα διε

S-823

26.4.1949: Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΟΤΙ ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΟΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΔΕΡΒΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ Φεβρουάριος 1949

Το ΑΚΕΛ, επαναφέροντας τις παλιές διαφορές του με τον Ιωάννη Κληρίδη, ξιφούλκησε εναντίον της Πολιτικής του και τον κατηγόρησε ότι είχε ακολουθήσει αντιλαϊκή και αντιδραστική πολιτική στη διάρκεια της διμαρχίας του στη Λευκωσία κατά την τελευταία τριετία.

Ομως ο Κληρίδης δεν επρόκειτο να υποκύψει στην πολύ σκληρή, πραγματικά, κριτική που του γινόταν και απάντησε στο ΑΚΕΛ χωρίς καθυστέρηση με δύο δηλώσεις εκπροσώπου του στις 16 Απριλίου και στις 26 του ίδιου μήνα.

Με την πρώτη απέρριπτε τις κατηγορίες για την πολιτική του στο Δημαρχείο και την κατηγορία ότι ήταν διασπαστής.

Είπε ο εκπρόσωπος του Κληρίδη που δεν ήταν άλλος από τον ίδιο, αλλά για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν ήθελε να φανεί ο ίδιος:

"Κύριον χαρακτηριστικόν του ανακοινωθέντος του ΑΚΕΛ είναι ότι λείπει από αυτό οιαδήποτε σοβαρά επίκρισις εναντίον της αντιδραστικής δεξιάς και του αρχηγέτου της και συγκεντρώνει όλα τα πυρά του εναντίον του κ. Κληρίδη και των φίλων του. Η επφθεση αύτη ενθυμίζει την διαμάχην μεταξύ των αριστερών κομμάτων εν Γερμανία, η οποία έφερε τον Χίτλερ εις την εξουσίαν με όλα τα γνωστά επακόλουθα. Ας προσέξουν οι συντάκται του ανακοινωθέντος διότι η ευθύνη των θα είναι μεγάλη.

Το ανακοινωθέν κατηγορεί τον δήμαρχον δι' αντεργατικήν πολιτικήν. Αυτό είναι ψεύδος. Ο κ. Κληρίδης έδωσε κάθε δυνατήν αύξησιν εις τους εργάτας του δήμου, οι οποίοι λαμβάνουν ημερομίσθια ίσα, αν μη ανώτερα, με τους εργάτας των άλλων λαϊκών δημαρχείων.

Το ανακοινωθέν κατηγορεί τον κ. Κληρίδην δι' "αντιλαϊκήν πολιτικήν" με δικαστικάς διώξεις. Αυτό είναι ψεύδος. Προφανώς η κατηγορία αφορά το ότι ο Δήμαρχος παρουσίασε προ του δικαστηρίου μερικά πρόσωπα, διότι διενήργησαν έρανον άνευ αδείας. Το να ενθαρρύνουν τον κόσμον να παραβαίνη τους κανονισμούς είναι καταστρεπτική πολιτική και είναι πολιτικώς ανήθικον να αξιούν από τους εντεταλμένους την τήρησιν των να κλείουν τα μάτια εναντίον οιωνδήποτε παραβατών.

Εν συνεχεία το ανακοινωθέν κατηγορεί ότι ο κ. Κληρίδης ηύξησε τους φόρους. Αυτό είναι ψεύδος. Ουδεμία αύξησις φόρου έγινε.

Γράφουν ακολούθως ότι υπεχρέωσε φτωχές οικογένειες να πληρώσουν 80 λίρες και περισσότερα διά δρόμους. Τούτο είναι τελείως ανακριβές. Εκαστος αιτητής δι' οικοδομήν είναι υπόχρεως, σύμφωνα με τον νόμον, να καταθέτη το ποσόν, το οποίον αναλογεί διά την κατασκευήν του δρόμου έναντι του οικοπέδου του. Διά τους πτωχούς αιτητάς έγινεν η εξαίρεσις να πληρώνουν το ένα τέταρτο μόνον και να αναλάβουν να πληρώσουν το υπόλοιπον όταν κατασκευασθή ο δρόμος. Οι εκτός των τειχών νέοι δρόμοι, οι οποίοι ηνοίχθησαν εις χωράφια, χρειάζονται πλέον των 200 λιρών διά να κατασκευασθούν και αν ο δήμαρχος δεν έθετεν εις εφαρμογήν το μέτρον τούτο, θα ήτο αδύνατον να κατασκεαυσθούν οι δρόμοι και η έξω των τειχών πόλις, παρ' όλα τα καλά της κτίρια, θα είχε δρόμους αδιάβατους και τον χειμώνα και το καλοκαίρι.

ΕΘΝΟΣ 30 1 1949

Το ανακοινωθέν κατηγορεί τον δήμαρχον ως "απεργοσπάστην" κατά την απεργίαν οικοδόμων. Η απεργία εις τας εργατικάς κατοικίας, ήτο τελείως άκαιρος, εφόσον ο εργολάβος αυτών εδέχθη τους όρους της συντεχνίας και είχεν εις την εργασίαν μόνον παλαιοσυντεχνιακούς. Η απεργία αύτη εστέρησε 250 εργ. οικογενείας της συντηρήσεως των επί τρίμηνον και ανέλαβεν επί τετράμηνον την στέγασιν 134 εργατικών οικογενειών. Είναι ο δήμαρχος, ο οποίος προήδρευσε πολυώρων και άλλεπαλλήλων συνεδριών μεταξύ εκπροσώπων των εργατών και εργολάβων και εμεσολάβησε δι' ικανοποιητικήν λύσιν της απεργίας.

Το ανακοινωθέν κατηγορεί τον δήμαρχον ως "διασπαστήν". Εάν εννοούν με το "διασπαστήν" ότι ο δήμαρχος έπρεπε να είναι υποχείριος των κομματικών των βλέψεων και να κάμνη ρουσφέτια είτε εις το κόμμα, είτε εις εκείνους, οι οποίοι υπεστήριξαν την υποψηφιότητα του, ευρίσκονται έξω της ηθικής πολιτικής, η οποία ήτο η βάσις του προγράμματος του δημάρχου. Ο κ. Κληρίδης ηκολούθησε την αρχήν ότι ήτο δήμαρχος ολοκλήρου της πόλεως και όχι δήμαρχος κόμματος, δι' αυτό εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των πολιτών αμερόληπτα, θεωρών όλους τους πολίτας ίσους, ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκεύματος, ή κόμματος ή ιδεολογικών αντιλήψεων".

Στις 26 όμως ο εκπρόσωπος του Κληρίδη ήταν πιο επιθετικός και κατηγόρησε την Προσωρινή Καθοδήγηση του ΑΚΕΛ ότι ήλπιζε ότι η κάθοδος του θα διασπούσε και τη Δεξιά και θα της επέτρεπε να βγάλει το δικό της δήμαρχο.

Ακόμα χρησιμοποιούσε πολύ βαριές εκφράσεις για να επικρίνει τη στάση τόσο της Αριστερής Παράταξης όσο και της Δεξιάς:

"Η Προσωρινή Καθοδήγηση του ΑΚΕΛ επί τη αναγγελία ότι ο κ. Κληρίδης θα κατήρχετο εις τον αγώνα με ανεξάρτητον εξωκομματικόν συνδυασμόν, εθεώρησεν ότι είναι κατάλληλος ευκαιρία να κατέλθη το κόμμα εις τον εκλογικόν αγώνα με καθαρώς ακελικόν συνδυασμόν τον οποίον και έσπευσε να αναγγείλη βασίζουσα ασφαλώς τας ελπίδας της επιτυχίας του ακελικού συνδυασμού εις την διάσπασιν, την οποίαν ο συνδυασμός του κ. Κληρίδη θα επέφερεν εις την αστικήν τάξιν.

Η Καθοδήγησις του ΑΚΕΛ θα έπρεπε καλύτερον παντός άλλου να γνωρίζη ότι ο κ. Κληρίδης δεν ενδιαφέρεται διά δημαρχιακόν αξίωμα και ότι συνεπής προς τας αρχάς του περί επιδιώξεως της ενότητος του λαού δεν θα συνετέλει εις διάσπασιν αυτού χάριν του αξιώματος.

Αι υπηρεσίαι του κ. Κληρίδη προς την πόλιν, αι οποίαι τυγχάνουν της αμερίστου εκτιμήσεως των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικών διαφορών, θα έπρεπε να συνεχισθούν. Η πρόοδος της πόλεως και η προστασία των συμφερόντων της εργατικής τάξεως θα έπρεπε να κάμουν την Καθοδήγησιν να σκεφθή ότι σήμερον μόνον ο κ. Κληρίδης είναι ο ενδεδειγμένος δήμαρχος.

ΕΘΝΟΣ 1 2 1949

Η Καθοδήγησις του ΑΚΕΛ θα ήτο καλόν να ήνοιγε τους οφθαλμούς διά να αντιληφθή την δυσαρέσκειαν του λαού, όχι μόνον της Λευκωσίας, αλλά και των άλλων πόλεων διά την στάσιν της. Ο λαός εν τη εκδηλώσει της δυσαρεσκείας αυτού, καταλήγει εις το ομόφωνον συμπέρασμα: Οτι η στάσις της Καθοδηγήσεως ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗΝ ΤΑΞΙΝ ΕΙΣ ΜΙΑΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗΝ ΗΤΤΑΝ και συντελεί εις το να διακοπή η συνέχισις της βελτιώσεως της καταστάσεως της πόλεως, της οποίας τας βάσεις έθεσεν ο κ. Κληρίδης.

Τι επιδιώκει με την διασπαστικήν και απομονωτικήν πολιτικήν της η Καθοδήγησις; Μήπως να φέρη τον κ. Δέρβην και την παρέαν του εις το δημαρχείον διά να επιβάλουν τα αντιδραστικά των σχέδια, με όλας τας γνωστάς συνεπείας; Ασφαλώς όχι. Μήπως διά να δώσουν ευκαιρίαν να μετρηθούν αι ψήφοι της άκρας αριστεράς; Αλλ' αυτό δύναται να γίνη και κατ' άλλον τρόπον χωρίς να διακινδυνεύση το σπουδαιότερον απόκτημα του λαού, δηλαδή το δημαρχείον της Λευκωσίας. Εκείνο που προέχει παντός άλλου και επιβάλλεται να γίνη είναι να κερδίση ο λαός της Λευκωσίας τας εκλογάς. ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΟΡΘΩΘΗ ΠΕΡΑΝ ΠΑΣΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ, μόνον εάν ο κ. Κληρίδης και οι φίλοι του κατέλθουν εις τας αυτάς και υποστηριχθούν υφ' όλων, παρεμεριζομένης κάθε διαφοράς, με μίαν ενιαίαν ολοκληρωτικήν προσπάθειαν.

Τότε και μόνον τότε τα σχέδια του κ. Θ. Δέρβη και της παρέας του θα συντριβούν μια για πάντα υπό βουνά μαύρων ψήφων. Ας προσέξη η Καθοδήγησις διότι η ευθύνη της είναι τεραστία".

Οσο όμως κι' αν φώναζε ο Ιωάννης Κληρίδης γνώριζε ότι η μάχη γι' αυτόν ήταν χαμένη. Ο κομματικός φανατισμός δεν θα άφηνε περιθώριο για τρίτη κατάσταση και ο καθένας θα ψήφιζε είτε "άσπρο" είτε "μαύρο". Δεν υπήρχε πιριθώριο για "γρίζα" η τρίτη κατάσταση.

Επώνυμα μίλησε ο Κληρίδης στις 2 Μαϊου, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και ανεκοίνωσε την απόφαση του να μη κατέλθει στις εκλογές και άφηνε τους αντιπάλους του να αλληλοσυγκρουσθούν, όπως έλεγε μέχρις εξοντώσεως. Η αποχώρηση του θα σήμαινε αποχή από την πολιτική ζωή για ένα μεγάλο διάστημα, αλλά όχι από τα κοινά όπου θα συνέχιζε να παίζει σημαντικό ρόλο. Θα ξανασυνεργαζόταν όμως αργότερα, ύστερα από δέκα χρόνια, με την Αριστερά και τον άσπονδο φίλο του, το Δέρβη, το 1959 εναντίον των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου.

Ανέφερε ο Κληρίδης στη δήλωση του με την οποία ανήγγελλε την απόφαση του να μη κατέλθει στις δημοτικές εκλογές:

"Παρ' όλην την πίεσιν και τας παρακλήσεις ορθοφρονούντων πολιτών, απεφάσισα οριστικώς να μην αναμιχθώ εις τον επικρατούντα αγώνα του μίσους και της ταξικής αλληλοεξοντώσεως κατερχόμενος εις τας δημοτικάς εκλογάς με ανεξάρτητον συνδυασμόν.

ΕΘΝΟΣ 4 3 1949

Οι δημόται Λευκωσίας καθώς και ολόκληρος ο Κυπριακός λαός θα ενθυμούνται, ότι κατά το 1946, προεκλογικώς εδήλωσα, ότι δι'εμέ είναι θυσία να υποβληθώ εις την θυσίαν ταύτην διά να υποστηρίξω την πολιτικήν της ολοπλεύρου εθνικής συνεργασίας ολοκλήρου του λαού, ανεξαρτήτως κομμάτων ή παρατάξεων, η οποία γραμμή ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ είναι η μόνη πολιτική γραμμή, η οποία δύναται να εξασφαλίση την οικονομικήν ευημερίαν της Κύπρου και την εθνικήν της αποκατάστασιν.

Την γραμμήν ταύτην απέκρουσαν με όλα τα αντεθνικά μέσα οι μονοπωλούντες τον εθνισμόν και την θρησκείαν αυτοχειροτόνητοι "εθνικόφρονες", εδέχθησαν δε οι ανεξάρτητοι και το Ακελικόν κόμμα, χωρίς όμως το Ακελικόν Κόμμα να κατορθώση να εγκολπωθή το πνεύμα της. Εισήλθεν εις την γραμμήν της εθνικής συνεργασίας, χωρίς όμως να λησμονήση το ταξικόν μίσος και να αρθή εις το ύψος της πολιτικής ανωτερότητος το οποίον ενεκαινίαζεν η γραμμή της ολοπλεύρου εθνικής συνεργασίας. Εις τας προκλήσεις των αντιφρνούντων εξηκολούθησε παρόλας τας συστάσεις μου να χρησιμοποιή το εβραϊκόν "οδόντα αντί οδόντος", αντί να ακολουθήση εις την εξουδετέρωσιν της αντιδράσεως διά συνετής, μετριοπαθούς και εποικοδομητικής εργασίας. Αντί να ακολουθήση το συνδιαλλακτικόν πνεύμα μου, εξηκολούθησε την πολιτικών των ακροτήτων, η οποία ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΤΙΚΩΣ ΑΠΕΜΑΚΡΥΝΕ τον ορθοφρονούντα ακομμάτιστον κόσμον από την βασικήν ιδέαν της συνεργασίας.

Ούτε η ιδέα της ολοπλεύρου εθνικής συνεργασίας, εκτός των πληγμάτων, τα οποία εδέχετο έξωθεν υπό της αντιδράσεως, επλήττετο καιρίως ένδοθεν και κατεδικάσθη εις αποτυχίαν.

ΕΘΝΟΣ 4 3 1949

Δεν μετεμελήθην διά την ολόπλευρον εθνικήν συνεργασίαν, την οποίαν εισηγήθη ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ. Λυπούμαι μόνον διότι αι ανθρώπινοι κακίαι δεν επέτρεψαν να επικρατήση το χριστιανικόν πνεύμα της αγάπης και αλληλοκατανοήσεως του λαού, αντί δε τούτου, επεκράτησε το ολέθριον πνεύμα του μίσους και της αλλοεξοντώσεως.

Αι δυνάμεις της καταστροφής ητοιμάσθησαν να δώσουν την μάχην των διά το δημαρχιακόν αξίωμα. Εάν το δημαρχιακόν αξίωμα δεν ενδιέφερεν ως αξίωμα, θα έπρεπε να κατέλθω εις την εκλογικήν κονίστραν ωπλισμένος με τα ίδια όπλα της πολιτικής διαφθοράς, με τα οποία θα διεξαχθή ο αγών, διά να επικρατήσω. Αλλ' ουδέποτε εθεώρησα το αξίωμα τούτο ως τιμήν: ΑΠΕΒΛΕΨΑ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟ ΩΣ ΣΚΛΗΡΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟΝ και δι' αυτό με το Συμβούλιον μου, κατά την διαρρεύσασαν τριετίαν, ειργάσθημεν σκληρά και επολιτεύθημεν ακομμάτιστα και με πολιτικήν ανωτερότητα, μη επιδιώκοντες να κρατήσωμεν το αξίωμα, αλλ' απλώς διά να εξυπηρετήσωμεν τας ανάγκας των πολιτών, ανεξαρτήτως, φυλής ή θρησκεύματος και μακράν κομματικών υπολογισμών.

Εφ' όσον το δημαρχιακόν αξίωμα δεν με ενδιαφέρει ως αξίωμα, αλλ' απλώς ως σκληρά υπηρεσία, δεν υπήρχε λόγος να μη αφήσω τας αντιπάλους δυνάμεις ΝΑ ΑΛΛΗΛΟΣΥΓΚΡΟΥΣΘΟΥΝ ΜΕΧΡΙΣ ΕΞΟΝΤΩΣΕΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ. Είναι φανερόν ότι και αι δύο αντιμαχόμεναι παρατάξεις δεν ενδιαφέρονται διά το καλόν της πόλεως, αλλά διά κομματικήν επικράτησιν.

Η μεν αυτοχειροτόνητος "Εθνικόφρων" παράταξις ελησμόνησεν ΟΤΙ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΚΑΘΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΝ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΘΕΣΩΝ., προσκολληθείσα εις το σύνθημα" Ενωσις και μόνον Ενωσις".

Ηδη επιζητεί "το δημαρχιακόν αξίωμα και μόνον το δημαρχιακόν αξίωμα" με μόνην την πρόφασιν, ότι δεν πρέπει να το αφήση να πέση εις τας χείρας των κομμουνιστών και πάλι

Εφημερίδα «ΚΕΡΥΝΕΙΑ» 4 6 1949

αφήνει το σύνθημα "Ενωσις και μόνον Ενωσις" να κάμη τον περίπατον του, ενώ αφ' ετέρου κρατεί όλα τα άλλα κοινοτικά αξιώματα, τα οποία οι ηγέται της κατέχουν δυνάμει κυβερνητικών διορισμών, είναι δε έτοιμη, αν κατηρχόμην εις τας εκλογάς να με χαρακτηρίση και πάλιν ως τον "Κύπριον Ιούδαν".

Η δε εξτρεμιστική φράξια του Ακελικού κόμματος, το οποίον επ' εσχάτων ενστερνίσθη επίσης το σύνθημα " Ενωσις και μόνον Ενωσις" και εγκατέλειψε την Αυτοκυβέρνησιν, έσπευσε ΝΑ ΜΕ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ ότι ως Δήμαρχος ηκολούθησα "αντιεργατικήν πολιτικήν" και ότι δεν εφάνην συνεπής προς το πρόγραμμα μου. Ελησμόνησαν ότι το πρόγραμμα μου, το οποίον υπεστήριξαν, εβασίζετο επί της πολιτικής ηθικής και εφάνησαν δυσηρεστημένοι, διότι δεν τους επέτρεψα να παρανομούν. Και κατηγορούν το συμβούλιον μου, και εμέ δι'αντιεργατικήν πολιτικήν διότι εξησφαλίσαμεν άνετον στέγην εις 134 εργατικάς οικογενείας και αποταμίευσιν εις τους εργάτας του δήμου, υπερβαίνουσαν το ποσόν των 4 χιλ. λιρών. Ενώ η φράξια του Ακελικού κόμματος, η οποία αποζή από τον ιδρώτα του εργάτου, τον οποίον φανατίζει εις απονενοημένους απεργιακούς αγώνας και οικονομικούς πολέμους και μίσος αδιάλλακτον, όχι μόνον ουδέν αποταμίευμα εξησφάλισε διά τους εργάτας, τους οποίους καθοδηγεί, αλλά τους σύρει εις την φτώχειαν και την κακαροζικιάν.

Με κατηγορούν ως "απεργοσπάστην" διότι αντετάχθην εις την ανόητον απεργίαν των εργατικών κατοικιών, η οποία, χωρίς να υπάρχη ανάγκη, εστέρησεν επί τρίμηνον το ψωμί πλέον των διακοσίων οικογενειών παλαιοσυντεχνιακών, ανέστειλε την στέγασιν 134 εργατικών οικογενειών επί τετράμηνον και εζημίωσε τον Δήμον πλέον των 1200 λιρών εις ενοίκια. Αυτή είναι η εργατική πολιτική της φράξιας του

Ακελικού κόμματος, η οποία όμως ΔΕΝ ΚΑΤΩΡΘΩΣΕ ΝΑ ΕΥΡΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗΝ ΛΥΣΙΝ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΤΡΕΞΕΝ ΕΙΣ ΕΜΕ ΔΙΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗΝ ΛΥΣΙΝ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΚΑΙ ΕΔΩΣΑ.

Η πολιτική και κοινωνική κατάστασις, την οποίαν εδημιούργησε το αδιάλλακτον συμφεροντολογικόν μίσος είναι σταύλος του αυγείου και δεν είμαι πολιτικός Ηρακλής να τον καθαρίσω. Εχω ακόμη να εργασθώ ως δήμαρχος σκληρά ένα μήνα και θα αφιερώσωμεν με το Συμβούλιον μου όλην μας την ενέργειαν εις τας υποθέσεις του δήμου και ιδίως εις την

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ 4 5 1949

εξασφάλισιν ποσίμου ύδατος διά την πόλιν. Η λύσις του δυσκόλου αυτού προβλήματος πλησιάζει και δεν θα εκπλαγώ εάν, η εξεύρεσις του ύδατος, διά την οποίαν διέθεσα όλας τας ώρας της αναπαύσεως μου και εριψοκινδύνευσα και αυτήν την ζωήν μου, κριθή από τους καλοβούλους, επικριτάς μου, ως ένας πρόσθετος "βανδαλισμός" εις τους "βανδαλισμούς", τους οποίους έκαμα εις την πλατείαν Μεταξά, τον παιδικόν κήπον, την οδόν από της πλατείας Μεταξά μέχρι των κυβερνητικών γραφείων, το δημοτικόν ιατρείον, την πτώσιν της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, το ταμείον προνοίας των εργατών, την συνταξιμοποίησιν των υπαλλήλων και την βελτίωσιν της οικονομικής των θέσεως κλπ κλπ".

Η απόφαση του Κληρίδη να μη κατέλθει στις εκλογές άνοιγε πλέον το δρόμο στο Θεμιστοκλή Δέρβη και στον Ανδρέα Ζιαρτίδη για να αναμετρηθούν για τη δημαρχία της Λευκωσίας.