Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

28.8.1949: Ο Εζεκίας Παπαϊωάvvoυ εκλέγεται vέoς Γεvικός Γραμματέας τoυ ΑΚΕΛ στo Εκτo Παγκύπριo Συvέδριo τoυ Κόμματoς στo κιvηματoθέατρo Ριάλτo στη Λεμεσό.

S-819

28.8.1949: Ο ΕΖΕΚΙΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΝΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΣΤΟ ΕΚΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΡΙΑΛΤΟ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, νέος Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ στο βήμα. Δεξιά ο αντικατασταθείς Γενικός Γραμματέας Φιφής Ιωάννου

Μετά την απόφαση του Μάρτη του 1949 για παραίτηση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, όλα πλέον εξαρτώνταν από το Εκτο συνέδριο του Κόμματος, το οποίο θα εξέλεγε και τη νέα ηγεσία.

Η Προσωρινή Καθοδήγηση παραδεχόταν ανοικτά σε ανακοίνωση της ότι αποτελούσε αυταπάτη η επιδίωξη συντάγματος αυτοκυβέρνησης.

Τόνιζε ακόμα ότι μόνο με την Ενωση θα ικανοποιείτο πλέον εφαρμόζοντας πλέον για καλά τη γραμμή του πανίσχυρου, Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Νίκου Ζαχαριάδη, όπως την είχε διαμηνύσει μέσω του τέως Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Φιφή Ιωάννου με τον οποίο συναντήθηκε στο αρχηγείο του Δημοκρατικού-Κομμουνιστικού στρατού στα ελληνικά βουνά με τους κομμουνιστές αντάρτες.

Μες την απόφαση για παραίτηση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ έφευγαν από την Κεντρική επιτροπή του ΑΚΕΛ οι Φιφής Ιωάννου, Πλουτής Σέρβας, Αδάμ Αδάμαντος, Βάσος Βασιλείου, Κώστας Παρτασίδης, Ι. Νικολάου, Χ. Νούσης, Γ. Φωτίου. Χρυσ. Σαββίδης, Χαρίλαος Γιαπανάς, Γ. Σοφόκλη και Φωφώ Βασιλείου.

Ενα άλλο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ο Μιλτιάδης Χριστοδούλου βρισκόταν ακόμα στη φυλακή όπου εξέτιε εξάμηνη ποινή φυλάκισης που του είχε επιβληθεί νωρίτερα για συμμετοχή σε παράνομη συγκέντρωση.

Πολλά από τα παραιτηθέντα μέλη δεν θα επέστρεφαν πια στην Κεντρική Επιτροπή ή θα αποβάλλονταν αργότερα εντελώς από το κόμμα.

Αλλα πάλι μέλη της Κ.Ε. θα έμεναν σ' αυτήν (Φ. Ιωάννου) ή θα διατηρούσαν επαφή με το κόμμα και πιο ύστερα (Κ. Παρτασίδης και Αδ. Αδάμαντος).

Διομήδης Γαλανός: Εξελέγη Πρόεδρος της νέας Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου

Η είδηση της παραίτησης της Κεντρικής Επιτροπής έπεσε σαν βόμβα και σαν άρχισαν τα σχόλια και οι εικασίες οι 12 παραιτηθέντες στάθηκαν αλληλέγγυοι στην Προσωρινή Καθοδηγήση του Κόμματος. Ετσι με ανακοίνωση τους την επομένη που δημοσιεύθηκε η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, για παραίτηση της, καλούσαν τα μέλη να συσπειρωθούν γύρω από την Προσωρινή ηγεσία:

"Φίλοι συναγωνιστές,

Υστερα από το σκόπιμο θόρυβο, που ζήτησε να ξεσηκώσει η μεγαλοαστική αντίδραση για να δημιουργήσει σύγχυση και θόλωμα των νερών γύρω από τις τελευταίες μας αποφάσεις για ανασύνταξη της Κεντρικής μας Επιτροπής, νοιώθουμε υποχρέωση μας να κατεβούμε ανοιχτά και να διακηρύξουμε τα πιο κάτω:

Μάταια η αντίδραση και οι δημοσιογραφικοί της κονδυλοφόροι προσπαθούν να βάλουν σφήνες ανάμεσα μας και αυταπατούνται οικτρά όταν πιστεύουν ότι μπορού να διασπάσουν το Κόμμα μας, ή το Λαϊκο μας κίνημα. Θα τους ξαναπούμε μια και καλή, πως απέναντι μας βρισκόταν και θα βρίσκεται πάντα ο ιμπεριαλισμός και η ντόπια ολιγαρχία του πλούτου και για την πολιτικοινωνική τους εκδημένιση, θ'αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις από οποιαδήποτε θέση μας ήθελε τάξει το Κόμμα μας και η καινούργια Προσωρινή Κεντρική μας Καθοδήγηση.

Χαμπής Μιχαηλίδης: Εξελέγη νέο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου

Στην υπερβολική μας έγνοια και στην ανησυχία μας να λύσουμε το πρόβλημα της λαϊκής εθνικοπολιτικής και οικονομικής επιβίωσης, κάναμε λάθη. Λάθη γραμμής και λάθη τακτικής. Κάναμε λάθη και μεις και οι σύντροφοι μας της Προσωρινής Κεντρικής μας Καθοδήγησης. Ολοι όμως, μαζί, είναι ενιαίοι σταθήκαμε μπροστά στα λάθη μας. Δεν προσπαθήσαμε ούτε στιγμή να τα κρύψουμε. Τα θέσαμε όλα-και τα λάθη μας και τους εαυτούς μας- κάτω από το πρίσμα της εθελοντικής, της ανώτερης κομματικολαϊκής κριτικής και αυτοκριτικής. Το ομόφωνο συμπέρασμα μας ήταν αναγκαιότητα ολόπλευρης κομματικής ανασυγκρότησης και το πρώτο παράδειγμα έπρεπε να το δώσουμε εμείς, που κρατούσαμε τα ανώτατα κομματικά αξιώματα.

Δίχως αυτό που έχουμε κάνει θα δείχναμε και μεις πως δε διαφέρουμε καθόλου από τους ηγέτες των αντιδραστικών, αστικών κομμάτων. Με αυτό που έχουμε κάνει, είμαστε περισσότερο από βέβαιοι, πως δυναμώνουμε το κόμμα μας, πως δυναμώνουμε το λαϊκό κίνημα, πως αναπτύσσουμε τις προοπτικές της λαϊκής πάλης.

Φίλοι και συναγωνιστές,

Το γεγονός και μόνο ότι η αντίδραση ούρλιαξε με τις τελευταίες μας αποφάσεις δείχνει αυτόματα ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Ο ευσεβής της πόθος ήταν να μας έβλεπε διασπασμένους. Δεν το είδε αυτό. Ο,τι της απομένει είναι και πάλι ο θόρυβος και διαστρέβλωση των γεγονότων για να κερδίσει κομματικά μέσα στο λαό.

Παύλος Γεωργίου, το τρίτο μέλος της Κεντρικής Γραμματείας του ΑΚΕΛ μαζί με τον Εζεκία Παπαϊωάννου και τον Σάββα Ιωάννου

Η απάντηση μας είνα μια: Να ατσαλωθούμε ακόμη παραπάνω στον αγώνα μας ενάντια και στους ξένους και στους ντόπιους εκμεταλλευτές του λαού. Να συσπειρωθούμε ανεπιφύλαχτα γύρω από την Προσωρνή μας Κεντρική Καθοδηγηση. Μαζί της, και δίνοντας της ό,τι μπορούμε, να σηκώσουμε ακόμη ψηλότερα τη σημαία της πάλης για τα οικονομικά προβλήματα των εργαζομένων για την κατάργηση των δικτατορικών νόμων της αποικιακής απολυταρχίας, για τη ματαίωση της μεταβολής του τόπου μας σε πολεμική βάση, για την πλήρη εθνική αποκατάσταση της Κύπρου.

Ολοι ενωμένοι, στο πλευρό της Προσωρινής Κεντρικής μας Καθοδήγησης, εμπρός για νέους αγώνες. Ολοι συσπειρωμένοι, εμπρός για να μεταβάλουμε το Στ Συνέδριο του ΑΚΕΛ σε συνέδριο ολόπλευρης κομματικής εξυγίανσης, κομματικής δύναμης και ανάπτυξης της εθνικοαπελευθερωτικής μας πάλης.

Τα παραιτηθέντα μέλη της Κ. Επιτροπής Φ. Ιωάννου, Πλ. Σέρβας Α. Αδάμαντος, Β. Βασιλείου, Κ. Παρτασίδης, Ι. Νικολάου, Χ. Νούσης, Γ. Φωτίου, Χρυσ. Σαββίδης, Χ. Γιαπανάς, Γ. Σοφόκλη, Φ. Βασιλείου.

H προσωρινή ηγεσία έμεινε στην αρχή μέχρι το έκτο Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος, το οποίο εξέλεξε παμφηφεί τον Εζεκία Παπαϊωάννου ως νέο Γενικό Γραμματέα.

Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου πήρε και τις 107 ψήφους που ρίφθηκαν στην κάλπη.

Στη νέα Κεντρική Γραμματεία μπήκαν νέα πρόσωπα. Μερικοί από αυτούς ήσαν ο εκπαιδευτικός Διομήδης Γαλανός που εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Κόμματος και ο Χαμπής Μιχαηλίδης, μέλος της ίδιας Επιτροπής.

Σάββας Ιωάννου, τρίτο μέλος της Κεντρικής Γραμματείας του ΑΚΕΛ

Στη νέα Κεντρική Επιτροπή εξελέγησαν και τα επτά μέλη της Προσωρινής Κεντρικής Καθοδήγησης.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή που εξελέγη στο Συνέδριο του Κόμματος που ακολούθησε στις 27 και 28 Αυγούστου 1949 στο κινηματοθέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, αποτελείτο από τους πιο κάτω: Εζεκίας Παπαϊωάννου, Α. Φάντης, Α. Ζιαρτίδης, Παντελής Βαρνάβας, Γιαν. Σοφόκλη, Π. Γεωργίου, Σάβ. Ιωάννου, Γ. Χριστοδουλίδης, Χρίστος Σαββίδης, Στέλιος Ιακωβίδης και Κυριάκος Χρίστου.

Ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου εξελέγησαν οι Διομήδης Γαλανός, (Πρόεδρος) Χαμπής Μιχαηλίδης και Γ. Χριστοφόρου.

Μετά το τέλος του Συνεδρίου συνήλθαν σε κοινή συνεδρία η Κ.Ε. και η Κ.Ε.Ε και εξέλεξαν τον Εζεκία Παπαϊωάνου ομόφωνα ως νέο Γενικό Γραμματέα και ως Κεντρική Γραμματεία τους Ε. Παπαϊωάννου, Π. Γεωργίου και Σ. Ιωάννου.