Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1948: Τo ΑΚΕΛ καταρτίζει και πρoτείvει δικό τoυ σύvταγμα με εκλoγές με τηv αvαλoγική με υπoυργικό και πρωθυπoυργό.

S-809

1948: ΤΟ ΑΚΕΛ ΚΑΤΑΡΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Φιφής Ιωάννου, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ. Επί ηγεσίας του το κόμμα υπέβαλε συγκεκριμένο σχέδιο συντάγματος για εφαρμογή από τους βρετανούς μετά την κατάρρευση της Διασκεπτικής

Με την κατάρρευση της Διασκεπτικής Συνέλευσης το ΑΚΕΛ απάντησε στις προτάσεις της βρεττανικής κυβέρνησης με δικό του Σύνταγμα που κατάρτισαν οι ειδικοί του Κόμματος, παρόλον ότι γνώριζαν ότι ήταν πολύ δύσκολο να προωθήσει στις συνθήκες που επικρατούσαν.

Το Σύνταγμα βασιζόταν στο πως έβλεπε το Κόμμα την αυτοδιοίκηση του Κυπριακού λαού και προέβλεπε μεταξύ άλλων:

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ: Η Νομοθετική εξουσία στην Κύπρο θα ασκείται από την Κυπριακή Βουλή.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: Η Κυπριακή Βουλή θα αποτελείται από 45 μέλη από τα οποία τα 36 θα είναι Ελληνες, τα 8 Τούρκοι και το 1 θα ανήκει σε μια από τις άλλες εθνικές μειονότητες.

ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ: Οι Ελληνες βουλευτές θα εκλέγονται από τους Ελληνες ψηφοφόρους, οι Τούρκοι από τους τούρκους και ο αντιπρόσωπος των άλλων εθνικών μειονοτήτων από τους ψηφοφόρους των άλλων μειονοτήτων και ο τρόπος της διεξαγωγής των γενικών και αναπληρωματικών εκλογών θα καθορίζεται υπό σχετικού Νόμου.

ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ: Κάθε κύπριος άνδρας, γυναίκα, 18 ετών και άνω, και κάθε άλλο πρόσωπο 18 ετών, και άνω που κατοικεί στην Κύπρο κατά πέντε συνεχή χρόνια θα έχει δικαίωμα να εγγραφεί ως ψηφοφόρος για τις βουλευτικές εκλογές.

ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ: Οι υποψήφιοι βουλευτές πρέπει να είναι κύπριοι, 25 χρόνων και άνω.

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Οι εκλογές θα γίνονται με άμεση καθολική μυστική ψηφοφορία με βάση το αναλογικό σύστημα.

ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: Η Κύπρος θεωρείται μια εκλογική περιφέρεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Κάθε Βουλή στην πρώτη της συνεδρία θα εκλέγει ένα από τα μέλη της ως Πρόεδρο και ένας ως αντιπρόεδρος.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ: Οι επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Κυβέρνησης θα είναι τρεις: Η αγγλική, η ελληνική και η τουρκική.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ: Ο Κυβερνήτης θα εκροσωπεί το Βρεττανικό Στέμμα στην Κύπρο, διορίζεται από τον Βασιλέα και θα έχει τις εξουσίες που του δίδει το Κυπριακό Σύνταγμα.

ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ: Το δικαίωμα της Βουλής για θέσπιση Νόμων δεν θα επεκτείνεται σε ζητήματα που θίγουν τη δημόσια ασφάλεια και άμυνα της Βρεττανικής Αυτοκρατορίας και πιο ειδικά στα ακόλουθα ζητήματα: Ελεγχος και πειθαρχία των στρατιωτικών, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, άμυνα της νήσου, έλεγχος των εναέριων στρατιωτικών συγκοινωνιών, συνθήκες και σχέσεις με ξένα κράτη.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Η Εκτελεστική Εξουσία θα ασκείται από το Κυπριακό Υπουργικό Συμβούλιο που αποτελείται από τον Πρωθυπουργό, ως πρόεδρο και από τους υπουργούς. Ο αριθμός των υπουργών είναι 10 αλλά θα μπορεί να αυξάνεται να ελαττώνεται ύστερα παό απόφαση της Βουλής. Μεταξύ των υπουργών θα περιαμβάνεται απαραίτητα και ένας υπουργός τουρκικών Υποθέσεων.

ΔΙΚΑΣΤΗΣ: Οι δικαστές διορίζονται από τον Κυβερνήτη ύστερα από συμβουλή του υπουργικού Συμβουλίου.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 6 3 1948

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ: Προς εκδίκαση κακουργημάτων πολιτικών εγκλημάτων και αδικημάτων του τόπου συστήνονται ορκωτά δικαστήρια στην αρμοδιότητα των οποίων μπορούν να υπαχθούνκαι άλλα αδικήματα.

ΠΑΙΔΕΙΑ: Η Παιδεία του τόπου θα διευθύνεται από το υπουργείο Παιδείας με τη βοήθεια ενός Ελληνικού Εκπαιδευτικού Συμβουλίου που θα διορίζεται και θα προδρεύεται από τον Ελληνα υπουργό της Παιδείας και ένα τουρκικό εκπαιδευτικό συμβούλιο που θα διορίζεται και θα προεδρεύεται από τον υπουργό τουρκικών υποθέσεων.

ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Οι κοινότητες, οι δήμοι και οι περιφέρειες αυτοδιοικούνται από αιρετά όργανα που εκλέγονται με μυστική καθολική ψηφοφορία.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΑΤΟΜΟΥ: Η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Κανένας δεν καταδιώκεται, συλλαμβάνεται, φυλακίζεται ή απελαύνεται, εκτοπίζεται ή άλλως περιορίζεται παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο Νόμος.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ: Ολοι οι Κύπριοι είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου. Οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες σε όλους τους τομείς της οικονομικής κρατικής πνευματικής κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να ανήκουν σε συντεχνίες και άλλες επαγγελματικής οργανώσεις της εκλογής τους και το δικαίωμα να κετέρχονται σε απεργία, όταν παραστεί ανάγκη για διεκδίκηση των δικαίων τους ή για υπεράσπιση των δκαιωμάτων τους.