Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

7.4.1948: Ο ηγoύμεvoς Κύκκoυ Κλεόπας εκλέγεται Μητρoπoλίτης Πάφoυ.

S-792

7.4.1948: Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΚΥΚΚΟΥ ΚΛΕΟΠΑΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

Ο νέος Μητροπολίτης Πάφου Κλεόπας

Μετά τις εκλογές των Γενικών Αντιπροσώπων στην επαρχία Πάφου, ακολούθησε η Εκλογική Συνέλευση στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για το θρόνο της Πάφου στις 7 Απριλίου 1948 και Μητροπολίτης εξελέγη ο ηγούμενος Κύκκου Κλεόπας.

Η εγκαθίδρυση του έγινε στις 11 του ίδιου μήνα και τον υποδέχθηκαν στην Πάφο 15.000 περίπου κόσμος.

Στον Ενθρονιστήριο του λόγο ο Κλεόπας αφού ευχρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Μάξιμο που απέστειλε στην Κύπρο τους Αρχιερείς Περγάμου Αδαμάντιο και Σάρδεων Μάξιμο, για να βοηθήσουν στην εκλογή Μητροπολιτών, μια και οι θρόνοι στις Μητροπόλεις της νήσου παρέμεναν κενές, αναφέρθηκε σε δύσκολους χρόνους θρησκευτικής και εθνικής δοκιμασίας τονίζοντας τα εξής:

"Ναι, Ελληνες αδελφοί. Η νέα Ιεραρχία έχει να επιτελέση έργον γιγάντιον, να ανορθώση τα πεπτωκότα και επί των ερειπίων εκείνων να ανεγείρη, μέγαρον καλλιμάρμαρον, μέσα εις το οποίον θα διαφυλαχθή σώα και ακεραία η παράδοσις Εκκλησίας και Φυλής.

Ελληνες αδελφοί. Είναι φανερόν ότι διερχόμεθα χρόνους θρησκευτικής και εθνικής δοκιμασίας. Ειπερ ποτέ, νυν, η πίστις εκλονίσθη, η αγάπη των πολλών έφυγεν, ολέθριαι ιδέαι ήλθον υπονομεύσουν την αλήθειαν και το φως του Ευαγγελίου, να μολύνουν τα ιδεώδη της Φυλής και όθεν ανάγκη επείγουσα είνα η πίστις τονωθή, η αγάπη θερμανθή, η προς την Πατρίδα αφοσίωσις αναζωπυρωθή, τα ζιζάνια να εκριζωθούν επιμελώς να συλλεγούν και να ριφθούν εις το πυρ, ίνα ο λόγος του θεού απομυζήση την ικμάδα της ζωής, ίνα αποδώση καρπόν άφθονον και πλούσιον.

Αλλ' υπάρχει έλλειψις εργατών και αυτούς να αναζητήσωμεν να ανεύρωμεν, και αυτούς θα θέσωμεν εις καλλιέργειαν του αγρού του Κυρίου. Εχομεν υπέρτατον καθήκον να διαφυλάξωμεν τα πατρώα, την πίστιν των πατέρων, διότι είναι τα ιδεώδη της Φυλής και της Εκκλησίας, άτινα διά μέσου αιώνων καθωδήγησαν την πορείαν μας να εξήλθομεν σώσοι εξ επιθέσεων εχθρών υπούλων.

Τι θα ήτο, Ελληνες αδελφοί, η Εκλησία και το γένος, αν έλειπον οι μεγάλοι πρόμαχοι, οι θερμοί της πίστεως και του γένους αμύντορες; Τούτους ημείς οι Ελληνες Κύπριοι, ας μιμηθώμεν και εξ' αυτών ας παραδειγματισθώμεν".

Αξιότιμε Αρχιεπίσκοπε,

Αγιοι εν Χριστώ Αδελφοί,

Σεβάσμιοι Ιεράρχαι,

δεηΘήτε εξ όλης φυχής ίνα η θεία χάρις κατέλθη πλουσίως επ' εμοί, αναδείξη με άνδρα τέλειον, δόκιμον, εργάτην του αμπελώνος Χριστού, ακαταμάχητον εν πάσιν, ικανόν ίνα ποιμάνη το εμπιστευθέν μοι λογικον Ποίμνιον".

( Μεταγλώττιση)

"Ναι, Ελληνες αδελφοί. Η νέα Ιεραρχία έχει να επιτελέσει γιγάντιο έργο, να ανορθώσει αυτά που έπεσαν και πάνω σε εκείνα τα ερείπια να ανεγείρει, μέγαρο καλλιμάρμαρο, μέσα στο οποίο θα διαφυλαχθεί σώα και ακέραιη η παράδοση Εκκλησίας και Φυλής.

Ελληνες αδελφοί. Είναι φανερό ότι διερχόμαστε χρόνους θρησκευτικής και εθνικής δοκιμασίας. Οσο ποτέ τώρα, η πίστη κλονίστηκε, η αγάπη των πολλών έφυγε, ολέθριες ιδέες ήλθαν να υπονομεύσουν την αλήθεια και το φως του Ευαγγελίου, να μολύνουν τα ιδεώδη της Φυλής και είναι επείγουσα ανάγκη η πίστη τονωθεί, η αγάπη να θερμανθεί, η αφοοσίωση προς την Πατρίδα να αναζυπηρωθεί, τα ζιζάνια να εκριζωθούν επιμελώς να συλλεγούν και να

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 21 4 1948

ριφθούν στη φωτιά, ώστε ο λόγος του θεού να απομυζήσει την ικμάδα της ζωής, για να αποδώσει άφθονο και πλούσιο καρπό.

Αλλά υπάρχει έλλειψη εργατών και αυτούς πρέπει να αναζητήσουμε να ανεύρουμε, και αυτούς θα θέσουμε σε καλλιέργεια του αγρού του Κυρίου. Εχουμε υπέρτατο καθήκο να διαφυλάξουμε τα πατρώα, την πίστη των πατέρων, διότι είναι τα ιδεώδη της Φυλής και της Εκκλησίας, τα οποία διά μέσου αιώνων καθοδήγησαν την πορείαν μας να εξήλθαμε σώσοι από επιθέσεις υπούλων εχθρών.

Τι θα ήτο, Ελληνες αδελφοί, η Εκλησία και το γένος, αν έλειπαν οι μεγάλοι πρόμαχοι, οι θερμοί αμύντορες της πίστης και του γένους; Τούτους εμείς οι Ελληνες Κύπριοι, ας μιμηθούμε και από αυτούς ας παραδειγματισθούμε".

Αξιότιμοι Αρχιεπίσκοπε,

Αγιοι εν Χριστώ αδελφοί,

Σεβάσμιοι ιεράρχες,

Δεηθείτε με όλη την ψυχή όπως η θεία χάρη κατέλθει πλούσια σε μένα, να αναδείξει με άνδρα τέλειο, δόκιμο, εργάτη του αμπελώνος Χριστού, ακαταμάχητο σε όλους, ικανό για να ποιμάνει το λογικό ποίμνιο που μου εμπιστεύθηκε.