Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

14.3.1948: Ο ηγoύμεvoς Κύκκoυ Κλεόπας, o Μακάριoς Κυκκώτης και o Κυπριαvός Κυριακίδης θεωρoύvται μετά τις εκλoγές για τηv αvάδειξη τωv Γεvικώv Αvτιπρoσώπωv τα φαβερί για τιoυς θρόvoυ Πάφoυ, Κιτίoυ και Κερύvειας,

S-791

14.3.1948: Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΚΥΚΚΟΥ ΚΛΕΟΠΑΣ, O ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΚΥΚΚΩΤΗΣ ΚΑΙ O ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΡΟΝΟΥΣ ΠΑΦΟΥ, ΚΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ

Ο Μακάριος Κυκκώτης θεωρείτο σίγουρος Μητροπολίτης Κιτίου μετά την ανάδειξη των γενικών αντιπροσώπων. Το ίδιο και οι Κλεόπας και Κυπριανός για τους θρόνους Πάφου και Κυρηνείας αντίστοιχα

Η απόφαση του Δικαστή Ζεκκιά ότι το Δικαστήριο ήταν αναρμόδιο να ασχοληθεί με προσφυγή για τις εκλογές των ειδικών αντιπροσώπων για τις εκλογές στην Πάφο και ιδιαίτερα για την ψηφοφορία του Χριστόδουλου Ταμπουρατζή, συνέβαλε ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για την ανάδειξη των Γενικών Αντιπροσώπων, που αποτελούσε το τελευταίο στάδιο πριν από την εκλογή του νέου Μητροπολίτη από την εκλογική συνέλευση.

Ετσι μετά την απόφαση του δικαστηρίου, που θεώρησε τον εαυτό του αναρμόδιο να αποφανθεί, οι εκλογές προχώρησαν κανονικά και στις 14 Μαρτίου 1948 εκλέγονταν οι Γενικοί Αντιπρόσωποι.

Τελικά σε όλες οι επαρχίες οι υποψήφιοι εξασφάλισαν: Ηγούμενος Κλεόπας, για το θρόνο της Πάφου, εξασφάλισε 19 αντιπροσώπους και 17 ο Φρίξος Κουμίδης.

Για το θρόνο Κιτίου ο Μακάριος Κυκκώτης εξασφάλισε 20 Γενικούς αντιπροσώπους και ο Ανδρόνικος Βρυωνίδης 19.

Ο Κυπριανός Κυριακίδης εξασφαλισε 33 Γενικούς Αντιροσώπους έναντι τριών του Αρχιμανδρίτη Παρθενίου Κιρμίτση.

Ομως οι ενστάσεις εναντίον των εκλογών δεν έλεγαν να τελειώσουν. Υπήρξαν και νέες για την επαρχία Κιτίου εναντίον της εκλογής των Γενικών Αντιπροσώπων που εξασφάλισε ο Μακάριος Κυκκώτης.

Κυπριανός

Εγιναν δύο ενστάσεις κατά της εκλογής για το υποδιαμέρισμα Καλού Χωριού -Επισκοπής που απορρίφθηκαν και για το διαμέρισμα Κοιλανίου που έγινε δεκτή, πράγμα που οδήγησε σε πλειοψηφία τον Αρχιμανδρίτη Βρυωνίδη με 19 αντιπροσώπους έναντι 17 του Μακαρίου Κυκκώτη.

Η προσφυγή για το διαμέρισμα Κοιλανίου αφορούσε τα ψηφοδέλτια και τον τρόπο της ψηφοφορίας και η Ιερά Σύνοδος δέχθηκε αυτήν και ανακήρυξε ως γενικούς αντιπροσώπους δύο υποστηρικτές του Ανδρόνικου Βρυωνίδη (Παπανικόλας Παπαντωνίου και Στυλιανός Αντώνη) και έναν υποστηρικτή του Μακάριου Κυκκώτη (Παπαηράκλης Τσαγγαρίδης).

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε υποψήφιους που είχαν εξασφαλίσει από 21 ψήφους. Η εκλογή έγινε με κλήρο και ο Αρχιμανδρίτης Βρυωνίδης εξασφάλισε ένα (Νικόλας Μόζωρας) και δύο ο Μακάριος (Σωφρόνιος Γεωργίου και Ευστάθιος Χριστίδης).

Ετσι στο Μακάριο Κυκκώτη έμειναν 17 Γενικοί Αντιπρόσωποι έναντι 19 του Βρυωνιδη, αλλά ο Μακάριος Κυκκώτης βρισκόταν ακόμα μέσα στη ζώνη ασφαλείας, γιατί είχε δεδομένη την υποστήριξη έντεκα από τους 13 Οφφικιάλους, ανώτερους δηλαδή αξιωματούχους της Εκκλησίας που θα μετέσχαν στην εκλογή του Μητροπολίτη, μαζί με τους εκλεγέντες Γενικούς Αντιπροσώπους.

Ομως οι Αρχιμανδρίτες Μακάριος Κυκκώτης και Κυπριανός Κυρκιακίδης βρίσκονταν ακόμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και η εξασφάλιση της σίγουρης εκλογής άναψε σ' αυτούς το πράσινο φως για να επιστρέψουν στο νησί.

Ετσι άρχισαν να ετοιμάζονται για την επιστροφή, εν όψει των Γενικών Συνελεύσεων που θα γίνονταν τις επόμενες ημέρες για την εκλογή των τριών νέων Μητροπολιτών Πάφου, Κιτίου και Κυρηνείας.