Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

24.12.1947: Τo Μακαριακό Μέτωπo σαρώvει στις εκλoγές της 5ης Οκτωβρίoυ (ειδικoί αvτιπρόσωπoι) και μετά τις εκλoγές τωv γεvικώv αvτιπρoσώπωv o δρόμoς είvαι πλέov αvoικτός για τo θρόvo τoυ Απoστόλoυ Βαρvάβα.

S-785

24.12.1947: ΤΟ ΜΑΚΑΡΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΑΡΩΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 5ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ) ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 78ΧΡΟΝΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΚΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ

Περγάμου Αδαμάντιος:Απεστάλη στην Κύπρο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να συμβάλει στη διενέργεια της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου μαζί με τον Σάρδεων Μάξιμο

Η εκλογή Αρχιεπισκόπου γίνεται σε τρία στάδια. Στο πρώτο εκλέγονται οι Ειδικοί Αντιπρσοωποι και στο δεύτερο οι Γενικοί Αντιπρόσωποι. Στη συνέχεια οι εκλεγέντες εκλέγουν τον Αρχιεπίσκοπο μαζί με τους οφφικιάλους της Εκκλησίας-Μητροπολίτες, ηγουμένους μονών και αξιωματούχους της Εκκλησίας.

Στις εκλογές της 5ης Οκτωβρίου 1947 για την ανάδειξη των ειδικών αντιπροσώπων, το Μακαριακό Μέτωπο σάρωσε κυριολεκτικά και εξέλεξε τόσους ειδικούς αντιπροσώπους που του επέτρεπαν να εκλέξει με τους μετριότερους υπολογισμούς στην επομένη φάση να εκλέγει τόσους Γενικούς αντιπροσώπους που θα εξασφαλιζόταν η σίγουρη εκλογή του Μητροπολίτη Κερύνειας Μακαρίου ως Αρχιεπισκόπου.

Για την εκλογή χρειάζονταν μόνο 34 Γενικοί Αντιπρόσωποι, οι οποίοι μαζί με τους Οφφικιάλους της Εκκλησίας που οι περισσότερο, αν όχι όλοι, ήσαν ταγμένοι με το Μητροπολίτη Μακάριο.

Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελούσε έκπληξη τόσο για τη Δεξιά όσο και για την Αριστερά.

Πριν από τέσσερις περίπου μήνες η Αριστερά είχε συντρίψει τη Δεξιά και εξέλεξε μόνη της, τον Αρχιεπίσκοπο της αρεσκείας της (Λεόντιο) ενώ τώρα περιοριζόταν στη μειοψηφία.

Ως αιτία θεωρήθηκαν δύο παράγοντες:

ΠΡΩΤΟ: Το γεγονός ότι η Αριστερά και η Παράταξη Εθνικής Συνεργασίας γενικότερα είχαν κάμει μεταστροφή στη γραμμή τους και ακολούθησαν την πορεία προς τη Διασκεπτική Συνέλευση για προσφορά Συντάγματος για τους Κυπρίους και η πορεία αυτή ύστερα από τόσους αγώνες για την Ενωση θεωρείτο από πολλούς, αν όχι τους περισσοτέρους, προδοτική.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Η προσπάθεια της Αριστεράς να εκλέξει εξωκλιματικό, τον Μητροπολίτη Δέρκων Ιωκείμ, που ανήκε σε μια ξένη Εκκλησία, πράγμα που την ανάγκασε μέσα σε ένα διάστημα τεσσάρων μηνών να αλλάξει τα συνθήματά της τα οποία στους ψηφοφόρους παρουσιάζονταν ως μη πειστικά.

Ενώ στην εκλογή του Αρχιεπισκόπου Λεοντίου υποστήριζε "παπούτσι από τον τόπο σου", στη νέα εκστρατεία αναγκάστηκε να το αντιστρέψει, ενώ η Δεξιά ασπάστηκε το προηγούμενο σύνθημά της μια και είχε υποψήφιο Κύπριο.

Ταυτόχρονα η Δεξιά παρουσιαζόταν σταθερή στη γραμμή της Ενωσης, είχε την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πατριαρχείου στην εκλογή του Μητροπολίτη Κερύνειας, ενός φαναστικού αντικομμουνιστή, του οποίου οι ομιλίες έπεφταν σε γόνιμο έδαφος δεδομένου του εμφυλίου που συνεχιζόταν στην Ελλάδα και βύθισε την Ελλάδα στο αίμα.

Για την ενθρόνιση όμως του νέου Αρχιεπισκόπου χρειαζόταν πλήρης Ιερά Σύνοδος, ενώ στην Κύπρο υπήρχε μόνο ένας Μητροπολίτης, από τους τρεις που υπήρχαν, δεδομένου ότι ο Δέρκων Ιωακείμ που κάλυπτε το Θρόνο του Κιτίου είχε φύγει από το νησί, ενω κενώθηκε και ο Θρόνος της Πάφου με την εκλογή του Λεοντίου και τον μετέπειτα θάνατο του.

Ετσι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έστειλε στην Κύπρο δυο άλλους Επισκόπους, το Μητροπολίτη Περγάμου Αδαμάντιο και το Μητροπολίτη Σάρδεων Μάξιμο.

Εφημερία ΕΘΝΟΣ 9 10 47

Οι δύο Μητροπολίτες δυσκολεύτηκαν να βρουν θέσεις σε αεροπλάνα και τους μετέφερε στην Κύπρο αεροπλάνο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η νέα Ιερά Σύνοδος στρώθηκε στη δουλειά στις 30 Οκτωβρίου υπό την προεδρία του Τοποτηρητή Μητροπολίτη Κερύνειας, ο οποίος βρισκόταν στο 78ο έτος της ηλικίας του.

Μπροστά της υπήρχε σωρεία ενστάσεων κατά του κύρους των εκλογών για την ανάδειξη των ειδικών αντιπροσώπων.

Πολλές από τις ενστάσεις απερρίφθησαν και για άλλες διατάχθηκαν επαναληπτικές εκλογές που έγιναν μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα.

Μέσα στην ίδια ατμόσφαιρα έγιναν και οι εκλογές για την ανάδειξη των Γενικών Αντιπροσώπων στις 30 Νοεμβρίου 1947.

Οι εκλογές έγιναν κάτω από το πρίσμα μερικών άλλων εξελίξεων που βοηθούσαν πολύ το Μακαριακό Μέτωπο στο να κερδίσει τις εκλογές και να εξασφαλίσειτη νίκη.

Ο Κυβερνήτης της νήσου, μη περιμένοντας άλλο συγκάλεσε τη Διασκεπτική Συνέλευση την 1η Νοεμβρίου στην οποία παρέστη μόνο η Αριστερή Παράταξη και συνεργάτες της, και η ενέργεια της θεωρείτο, τουλάχιστον από τους αντιπάλους της, εθνικό έγκλημα και πορεία εναντίον της Ενωσης.

Ταυτόχρονα ο Μητροπολίτης Δέρκων, που υποστήριζε το ΑΚΕΛ με επιστολή του στο Θεμιστοκλή Δέρβη τον πληροφορούσε ότι δεν επρόκειτο να επιστρέψει στην Κύπρο, ενώ ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας Σοφούλης δήλωνε ότι εργαζόταν για την Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Τα τρία αυτά γεγονότα σε συνδυασμό με την επιμονή της Αριστεράς Παράταξης σε ξένο υποψήφιο για το θρόνο του Αρχιεπισκόπου, της στοίχισαν πολλά και ο προηγούμενος θρίαμβος της, κατά την εκλογή του Λεοντίου, μετατράπηκε σε σαρωτική ήττα στις εκλογές για την ανάδειξη των γενικών αντιπροσώπων.

Στις εκλογές των Γενικών Αντιπροσώπων εξελέγησαν 47 Μακαριακοί αντιπρόσωποι, έναντι 19 Δερκικών. Αυτό επέτρεπε σίγουρη εκλογή του Μακαρίου στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Οι Αριστεροί ειδικοί αντιπρόσωποι μάλιστα, προσβλέποντας στην ήττα τους, δεν πήγαν στις κάλπες για να εκλέξουν τους Γενικούς Αντιπροσώπους, αλλά προτίμησαν να τηρήσουν αποχή όπου περίμεναν ήττα.

Τα αποτελέσματα που άλλασσαν άρδην την κατάσταση σύμφωνα με το "Εθνος" που πρόσκειτο στο Μακαριακό Μέτωπο έχουν ως εξής:

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ:

Εκλογικό Κέντρο Πόλης Λευκωσίας: (Πρόεδρος της κάλπης, ο πρωθιερέας Νεόφυτος Διακόπουλος του ι. ναού Τρυπιώτου). Από τους 45 εκλεγέντες ειδικούς αντιπροσώπους, προσήλθαν μόνο οι 30 Μακαριακοί, ενώ απέσχαν οι υπόλοιποι 15 Δερκικοι. Ως γενικοί Αντιπρόσωποι εκλέγηκαν οι πέντε Μακαριακοί υποψήφιοι: Αιδεσιμώτατος Παπασταύρος Παπαγαθαγγέλου και Παπαπαδημήτριος Παπαδημητρίου και οι κ.κ. Θεμιστοκλής Ν. Δέρβης, Μιλτιάδης Κουρέας και Ευριπίδης Ζεμενίδης.

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΟΡΕΙΝΗΣ:

Εκλογικό Κέντρο Περάτων (Πρόεδρος της κάλπης ο αιδ. Παπαδημήτριος Παπαδημητρίου, εφημέριος Αγίου Σάββα Λευκωσίας). Από τους 78 εκλεγέντες Ειδικούς

Εφημερίδα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ 7 19 1947

αντιπροσώπους προήλθαν οι 52, που εξέλεξαν ως Γενικούς Αντιπροσώπους τους έξη Μακαριακούς υποψηφίους Αιδ, Παπανικόλα Χατζηνικόλα, από τον Λυθροδόντα και Παπαγιάννη Γεωργίου από το Παλαιχώρι και τους κ.κ. Αριστοφάνη Λοϊζίδη, Γραμματέα του Παγκυπρίου Μακαριακού Μετώπου από τη Λευκωσία, Μιχαήλ Λαβίθη από τον Γερόλακκο, Απόστολο Αποστολίδη από τα Πέρα και Ιωσήφ Σιμόπουλο, ιατρό από τον Στροβόλο.

Να σημειωθεί ότι οι Μακαριακοί Ειδικοί Αντιπρόσωποι υπολογίζονταν σε 50 και συνεπώς άλλοι δύο από τους αποκαλούμενους Δερκικούς ψήφισαν υπέρ των Μακαριακών Γενικών Αντιπροσώπων.

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΥΗΘΡΕΙΑΣ

Α Εκλογικό Κεντρο Αγίας Μαρίνας Κυθραίας: (Πρόεδρος κάλπης ο αιδ. Παπασταύρος Παπαγαθαγγέλου, εφημέριος Φανερωμένης Λευκωσίας): Εκλέγηκαν τρεις Δερκικοί Γενικοί Αντιπρόσωποι, ο αιδ. Παπαμεθόδιος Κωνσταντίνου και οι κ.κ. Γιάγκος Ασσιώτης και Τάκης Νικολαϊδης με ψήφους 24 έναντι 16.

Β. Τμήμα Υποδιαμερίσματος Κυθραίας: Εκλογικό Κέντρο Ιδαλίου: (Πρόεδρος της κάλπες ο Αιδ. Παπαελευθέριος Παπαχαραλάμπους, εφημέριος του ι. ναού Αγ. Αντωνίου Λευκωσίας) στο εκλογικό αυτό κέντρο, παρ' όλον ότι οι Δερκικοί Αντιπρόσωποι μειοψηφούσαν, έχοντας δύναμη 8 ψήφων έναντι 10 των Μακαριακών, διεκδίκησαν τον ένα Γενικό Αντιπρόσωπο, προσελθόντες κατ' εξαίρεση στην κάλπη, αλλά νίκησε ο Μακαριακός Γενικός Αντιπρόσωπος αναδειχθείς ως τέτοιος ο Λέανδρος Κ. Χατζημάρκου από τη Λευκωσία.

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΕΣΑΟΡΙΑΣ:

Εκλογικό Κεντρο Βατυλής (Πρόεδρος της κάλπης ο Πανοσ. Εξαρχος της Αρχιεπισκοπής κ. Ιερώνυμος). Ως Γενικοί Αντιπρόσωποι εξελέγησαν με 58 έναντι 41 ψήφων οι ακόλουθοι εννέα Δερκικοί: Αιδεσ. Παπαηλίας Παπαλεοντίου, από την Ασσια, Παπαπαύλος Χρήστου από την Αχνα και Παπααδάμος Παπαθεοχάρη, από την Αυγόρου και οι κ.κ. Αδ. Αδάμαντος, από τα Βαρώσια, Α. Χαραλάμπους από το Λευκόνοικο, Σ. Σαβεριάδης, από τα Βαρώσια, Α. Ψαθάς από τα Βαρώσια, Φ. Ιωάννου από τη Λευκωσία και Α. Ζιαρτίδης από τη Λευκωσία.

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ:

Εκλογικό Κέντρο Βαρωσίων (Πρόεδρος της κάλπης ο αιδ. Παπαθεόδουλος Δ. Γιασεμή εφημέριος Αγίου Νικολάου Βαρωσίων). Ενώ στο υποδιαμέρισμα αυτό οι Μακαριακοί και οι Δερκικοί ειδικοί αντιπρόσωποι παρουσίαζαν ισοψηφία (19-19) και κρίνοντας ότι η ανάδειξη των Γενικών Αντιπροσώπων θα επαφιόταν στον κλήρο, εν τούτοις οι Μακαριακοί Γενικοί Αντιπρόσωποι εξασφάλισαν 20 ψήφους έναντι 17 μόνο για τους Δερκικούς, ψήφισε δηλαδή ένας Δερκικός Ειδικός τον Μακαριακό Συνδυασμό και άπό ένα άλλο τέτοιο που απέσχε από την ψηφοφορία. Ετσι εξελέγησαν οι τέσσερις Γενικοί Αντιπρόσωποι του Μακαριακού Μετώπου αιδ. Παπαμιχαήλ Κακούρας, από τον Αγιο Σέργιο και οι κ.κ. Παναγιώτης Ιωάννου και Δημ. Σαβεριάδης από τα Βαρώσια και Γεώργιος Βογιατζής από το Παραλίμνι.

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ:

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ 4 10 1947

Εκλογικό Κέντρο Αγιος Θεόδωρος (Πρόεδρος της κάλπης ο αιδ, Παπαμιλτιάδης Χριστοδούλου, εφημέριος Αγ. Νικολάου Βαρωσίων). Από τους 67 Ειδικούς Αντιπροσώπους προσήλθαν μόνο οι Μακαριακοί, ενώ απέσχαν οι Δερκικοί. Οι εκλεγέντες πέντε γενικοί αντιπρόσωποι του Μακαριακού Μετώπου συγκέντρωσαν 53 ψήφους, έναντι των υπολογιζομένων αρχικώς 50 γεγονός το οποίο δηλοί ότι και τρεις δήθεν Δερκικοί ψήφισαν τους Μακαριακούς Γεν. Αντιπροσώπους. Οι Μακαριακοί Γ. Αντιπρόσωποι είναι οι αιδ. Παπαβασίλης Γεωργίου από την Επτακώμη και Παπανικόλαος Λοϊζίδης, από τη Γιαλούσα και οι κ.κ. Κλεάνθης Κραμβής, από την Ακανθού, Δημ. Τάλιας, από τον Ριζοκάρπασο και Ομηρος Λοϊζδης, από την Κώμη Αιγιαλού.

Κατά τα ανωτέρω αποτελέσματα σε ολόκληρη την Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Λευκωσίας και Αμμοχώστου από τον συνολικό αριθμό των 33 Γενικών Αντιπροσώπων, το μεν Μακαριακό Μέτωπο εξασφάλισε τους 21, το δε Δερκικό τους 12.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΑΦΟΥ:

Από τους 10 Γενικούς Αντιπροσώπους της Μητροπολιτικής αυτής περιφέρειας το μεν Μεκαριακό Μέτωπο εξασφάλισε ως αναμενόταν, τους έξη δηλαδή τους τέσσερις του υποδιαμερίσματος Πάφου και τους δυο από την Αυδήμου, το δε Δερκικό Μέτωπο τέσσερις, δηλαδή τους δυο του υποδιαμερίσματος Χρυσοχούς και τους άλλους δυο του υποδιαμερίσματος Κελοκεδάρων. Τα λεπτομερή αποτελέσματα της εκλογής έχουν ως εξής:

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΑΦΟΥ

Εκλογικό Κέντρο Κτήμα (Πρόεδρος ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης της Ι. Μητρόπολης Πάφου κ. Γεννάδιος) από τους 58 Ειδικούς Αντιπροσώπους 30 ψήφισαν τους Μακαριακούς Γενικους Αντιπροσώπους και 27 τους Δερκικούς, με αποχή ενός από τους τελευταίους. Οι εκλεγέντες τέσσερις Μακαριακοί Γενικοί Αντιπρόσωποι είναι ο αιδεσ. Παπαστυλιανός Χριστοδούλου, από την Τσάδα και οι κ.κ. Ομηρος Δημητριάδης από το Κτήμα, Χαρίδημος Δημητρίου από τη Κοίλη και Ευριπίδης Νεοκλέους από την Επισκοπή.

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΥΔΗΜΟΥΣ:

Εκλογικό Κέντρο Αρσους (Πρόεδρος της κάλπης ο Πανοσ. Ηγούμενος της Μονής Τροοδιτίσσης κ. Παγκράτιος). Από τους 34 Ειδικούς Αντιπροσώπους ψήφισαν 17 μεν τους Μακαριακούς Γενικούς Αντιπροσώπους και 16 τους Δερκικούς, Ενας απέσχε. Οι εκλεγέντες Μακαριακοί Γενικοί αντιπρόσωποι είναι ο αιδ. Παπαντώνιος Λοϊζου και Νεοκλής Αντωνιάδης.

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΧΡΥΣΟΧΟΣ:

Εκλογικό Κέντρο Δρούσιας (Πρόεδρος της κάλπης ο αιδ. Οικονόμος Δημήτριος, εφημέριος Πόλης Χρυσοχούς). Αναδείχθηκαν οι Δερκικοί Γενικοί Αντιπρόσωποι αιδ. Παπασάββας Χατζηγεωργίου από την Περιστερώνα και Σωτ. Μαρκίδης παό το Κτημα.

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΕΛΟΚΕΔΑΡΩΝ

Και άλλη εκκληση της εφημερίδα της Αριστεράς ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ στους αναγνώστες της για να ψηφίσουν τους ειδικούς αντιπροσώπους του Μητροπολίτη Δέρκων ( 4 101947)

Εκλογικό Κέντρο Κελοκεδάρων. (Πρόεδρος της κάλπης ο αιδ. Παπαντώνιος Ιωάννου, εφημέριος Αγίου Κενδέα Κτήματος). Από τους 32 Ειδικούς Αντιπροσώπους ψήφισαν οι 30. Ο ενας Μακαριακός φονεύθηκε από πτώση κεραυνού και ο άλλος Δερκικός δεν προσήλθε, αλλά επειδή ένα ψηφοδέλτιο Μακαριακού ψηφοφόρου κηρύχθηκε άκυρο, γιατί δεν έγραψε το όνομα του Μακαριακού υποψηφίου, οι Δερκικοί Γεν. Αντιπρόσωποι Αιδ. Παπαϊωάννης Νικολάου από το Πραιτώρι και Λάμπρος Χ. Νικολαϊδης από τη Κτήμα υπερίσχυσαν ανέλπιστα.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΙΤΙΟΥ

Σε ολόλκληρη τη περιφέρεια αυτή, η οποία περιλαμβάνει τις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού και η οποία εκλέγει 13 Γενικούς Αντιπροσώπους (τέσσερις κληρικούς και εννέα λαϊκούς) το Μακαριακό Μέτωπο εξασφάλισε τους 10 γενικούς και και τους υπόλοιπους τρεις το Δερκικό. Τα λεπτομερή αποτελέσματα της εκλογής έχουν ως εξής:

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Α Εκλογικό κέντρο πόλης Σκάλας. (Πρόεδρος της κάλπης αιδ. Πρεσβύτερος Κωνσταντίνος Συμεών, Αρχιερατικός Επίτροπος Λάρνακας). Ολοι οι 21 εκλεγέντες ειδικοί αντιπρόσωποι του Μακαριακού Μετώπου έκλεξαν χωρίς αντιπάλους ως γενικό τους αντιπρόσωπο τον Μίτσο Καρεμφυλάκη από τη Λάρνακα.

Β Εκλογικό κέντρο πόλης Λάρνακας. (Πρόεδρος της κάλπης ο αιδ. Παπακυράκος Θεοφάνους, εφημέριος του Αγ. Ιωάννου, Λάρνακας). Αναδείχθηκαν ως Γενικοί Αντιπρόσωποι οι Δερκικοί Αιδ. Παπαμιχάηλ Γεωργίου και ο κ. Λ. Σανταμάς με 15 ψήφους.

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΡΩΝ:

Εκλογικό Κέντρο Ανω Λευκάρων. (Πρόεδρος της κάλπης ο αιδ. Παπακυριάκος Ιακωβίδης, εφημέριος Αγ. Χαραλάμπους από τον Κάτω δρυ): Από τους 37 ειδικούς Αντιπροσώπους προσήλθαν στην κάλπη μόνο 27 Μακαριακοί που έκλεξαν ως γενικούς αντιπροσώπους τους τον αιδ. Παπαευθύμιο Οράτη, από την Ορά και τον κ. Μαυραντώνη από τα Ανω Λεύκαρα. Οι Δερκικοί απέσχαν από την ψηφοφορία.

Εκλογικό κέντρο Αραδίππους. (Πρόεδρος κάλπης ο αιδ, Παπαιερόθεος Μιχαηλίδης, εφημέριος Αγ. Λαζάρου Λάρνακας). Εκλέγηκε ως Γενικός Αντιπρόσωπος ο κ. Γ. Χριστοδουλίδης.

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

Εκλογικό κέντρο Πόλης Λεμεσού. (Πρόεδρος της κάλπης ο αιδ. Παπαμάρκος Παπαγεωργίου, εφημέριος Καθολικής Λεμεσού. Από τους 35 Ειδικούς αντιπροσώπους

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 9 8 1947. Η συνέχεια στην επόμενη σελίδα

προσήλθαν μόνο 21 Μακαριακοί. Γενικοί αντιπρόσωποι αναδείχθηκαν οι Μακαριακοί κ.κ. Χριστιανός Ρωσσίδης, ιατρός και Μιχ, Πισσάς από τη Λεμεσό.

Εκλογικό κέντρο Καλού Χωρίου. (Πρόεδρος της κάλπης, ο Παν. Οικονόμος της Μητρόπολης Κιτίου κ. Σολομών Παναγίδης). Από τους 45 ειδικούς αντιπροσώπους προσήλθαν μόνο οι 29 Μακαριακοί Αντιπρόσωποι ανάδειξαν ως Γενικούς Αντιπροσώπους τους τον Παν. Παπασολομώντα Παναγίδη, από τη Λεμεσό και τον κ. Χαράλαμπο Σαββίδη από τον Αγιο Θεόδωρο.

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΟΙΛΑΝΙΟΥ

Εκλογικό κέντρο Κοιλανίου. (Πρόεδρος της κάλπης ο. Παν. Εξαρχος της Μητρόπολης Κιτίου κ. Νικόδημος). Από τους 43 Ειδικούς Αντιπροσώπους προσήλθαν μόνο οι 30 Μακαριακοί, που ανέδειξαν ως Γενικούς Αντιπροσώπους τους τον αιδ. Παπανικόλαο Παπαντωνίου, από το Κοιλάνι, και τον κ. Νεόφυτο Στυλιανού, από τη Λόφου.

ΥΠΟΔΙΑΜΕΙΣΜΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Εκλογικό κέντρο Πολεμιδίων. (Πρόεδρος της κάλπης ο αιδ. Παπαδημήτριος Κυριακίδης, εφημέριος Αγίας Νάπας Λεμεσού). Από τους 24 ειδικούς Αντιπροσώπους προσήλθαν οι 15 Μακαριακοί που ανέδειξαν ως Γενικό Αντιπρόσωπο τους τον κ. Ιωάννη Ξενή, από τα Τσιφλικούδια.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

Στην Ι. Μητρόπολη Κερύνειας εκλέγηκαν όλοι και οι 10 Γενικοί Αντιπρόσωποι του Μακαριακού Μετώπου, από τους οποίους τρεις κληρικοί και επτά λαϊκοί. Τα λεπτομερή αποτελέσματα της εκλογής έχουν ως εξής:

ΥΠΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

Εκλογικό Κέντρο Πόλης Κερύνειας. (Πρόεδρος κάλπης ο αιδ. Παπααγάπιος Αλωνεύτης, εφημέριος Αγ. Γεωργίου Κερύνειας). Από τους 47 Ειδικούς Αντιπροσώπους προσήλθαν μόνο οι 37 Μακαριακοί που ανάδειξαν ως Γενικούς Αντιπροσώπους τους τους κ. κ. Σπύρο Κ.

Το δεύτερο μέρος της διακήρυξης του Τοποτηρητή Μακάριου ( ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 9 8 1947)

Χαραλαμπιδη και Σάββα Χρίστη από την Κερύνεια και Γεώργιο Χατζηγρηγορίου από τον Καραβά.

Εκλογικό κέντρο Μύρτου. (Πρόεδρος κάλπης ο ιερομόναχος Χρύσανθος Ταπανίδης, προϊστάμενος Αγ. Παντελεήμονος). Από τους 22 Ειδικούς αντιπροσώπους προήλθαν οι 12 Μακαριακοί, που έκλεξαν ως Γενικό αντιπρόσωπο τους τον αιδ. Παπαευτύχιο Κωνταντίνου από το Διόριος.

Εκλογικό Κέντρο Μόρφου. (Πρόεδρος Κάλπης ο ιερ. Ιεροδιάκονος της Μητρόπολης κ. Κωνσταντίνος Κέπετζης). Από τους 62 Μακαριακούς εκλέγηκαν ως Γενικοί Αντιπρόσωποι τους ο αιδ. Παπακυριάκος Χατζησπύρου, από τη Φιλιά και οι κ.κ. Νικόδημος Αγαθαγγέλου, από την Αλωνα και Νικόλαος Χριστοφή από την Μόρφου.

Εκλογικό κέντρο Ευρύχους. (Πρόεδρος της κάλπης ο αιδ. Παπαλοϊζος Ιωάννου, εφημέριος Ευρύχους). Από τους 34 ειδικούς αντιπροσώπους προσήλθαν οι 23 Μακαριακοί που

ανέδειξαν ως Γενικούς Αντιπροσώπους τους τον αιδ. Παπαγεώργιο Τοφή από την Πέτρα και το κ. Φοίβο Χατζηϊωάννου από τη Ευρύχου.

Εκλογικό Κέντρο Πεδουλά. (Πρόεδρος της κάλπης ο αιδ. Παπαϊωάννης Παπαχριστοδούλου, εφημεριος Θεοτόκου Καλοπαναγιώτη). Από τους 26 Ειδικούς αντιπροσώπους προσήλθαν οι 15 Μακαριακοί που έκλεξαν ως γενικό τους Αντιπρόσωπο τον κ. Χρ. Πογιατζή από την Πεδουλά.

Ετσι ο δρόμος ήταν πλέον ανοικτός για τον Μητροπολίτη Κερύηνειας Μακάριο για να αναδειχθεί στο Θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα και μάλιστα χωρίς ανθυποψήφιο.