Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

24.4.1947: Πρoκηρύσσovται Αρχιεπισκoπικές εκλoγές, o Λεόvτιoς δηλώvει ότι δεv θα επιδιώξει εκλoγή στo θρόvo τoυ Απoστόλoυ Βαρvάβα και η Δεξιά επιλέγει τov Σιvαίoυ Πoρφύριo για υπoψήφιo της.

S-772

24.4.1947: ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, Ο ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΕΚΛΟΓΗ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ ΚΑΙ Η ΔΕΞΙΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟΝ ΣΙΝΑΙΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΗΣ

Ο Δέρκων Ιωακείμ: Εφθασε στην Κύπρο και βοήθησε στις εργασίες για διενέργεια των Αρχιεπισκοπικών εκλογών το 1947, των πρώτων από το 1933

Οι προετοιμασίες για διενέργεια Αρχιεπισκοπικών εκλογών άρχισαν καθώς η Κύπρος έμοιαζε σαν "κοχλάζον καζάνι" ύστερα από τις προτάσεις που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Αποικιών της Βρετανίας Κρήητς Τζόουνς στις 23 Οκτωβρίου 1946.

Στις προτάσεις που αφορούσαν τον τερματισμό της Παλμεροκρατίας, επιστροφή των εξορίστων και διενέργεια εκλογών, περιλαμβανόταν επίσης πρόταση για σύγκληση Διασκεπτικής Συνέλευσης για να μελετήσει τη δυνατότητα εγκαθίδρυσης νέου Συντάγματος στην Κύπρο, αποκλείοντας έτσι την Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Η Δεξιά με το ΚΕΚ και την ΠΕΚ αποφάσισαν μη συμμετοχή στη Συνέλευση, ενώ το ΑΚΕΛ παρουσιαζόταν να την μελετά.

Μέσα σ' αυτή την κρίση η Ιερά Σύνοδος συνήλθε και αποφάσισε την προκήρυξη των 1004 ειδικών αντιπροσώπων για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου για τις 5 Μαϊου, για πρώτη φορά από το 1933 που πέθανε ο Αρχιεπίσκοπος Κύριλλος Γ.

Οι αντιπρόσωποι αυτοί θα συνέρχονταν αργότερα στα 24 Υποδιαμερίσματα της νήσου για να εκλέξουν τους 66 Γενικούς Αντιπροσώπους- 44 λαϊκούς και 22 Κληρικούς, οι οποίοι θα εξέλεγαν μαζί με τους οφφικιάλους της Εκκλησίας το νέο Αρχιεπίσκοπο.

Ανέφερε στην εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 19.4.1947 και την οποία υπέγραφε ο Μητροπολίτης Δέρκων Ιωακείμ που ήλθε στην Κύπρο και μαζί με τους Μητροπολίτες Πάφου Λεόντιο και Κερύνειας Μακάριο, για να είναι σε απαρτία η Ιερά Σύνοδος:

Ο Πάφου Λεόντιος: Υποστηριζόταν από το ΑΚΕΛ για το θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου

"Διά της ανακλήσεως εις τας αιωνίους μονάς του αοιδίμου και μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου του Γ, εν χηρεία του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου από της 16ης του μηνός Νοεμβρίου του έτους 1933, κρίμασι δε οις οίδε Κύριος μη γενομένης εφικτής της εντός των υπό του καταστατικού της ανωτάτης ταύτης Εκκλησίας οριζομένων προθεσμιών συγκλήσεως Εκλογικής Συνελεύσεως ου μην δ' άλλα λόγω της μετέπειτα επισυμβάσης προς κύριον εκδημίας και του αοιδίμου και μακαριστού Μητροπολίτου Κιτίου Νικοδήμου, περιελθούσης της Συνόδου της Εκκλησίας ταύτης αριθμητικώς και εις κανονικήν αδυναμίαν να χωρήση εις την εκλογήν και εγκατάσταισν νέου Αρχιεπισκόπου, Αδελφική προσκλήσει, προτροπή και συγκαταθέσει των Σεβασμιωτάτων Μητροοπολιτών Πάφου, Κυρίου Λεοντίου Τοποτηρητού του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου και Κυρηνείας κυρίου Μακαρίου, σεπτή δε επινεύσει, αδεία και εντολή της Α.Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου και της περί αυτόν Ιεράς Συνόδου μετεκληθέντες όπως συμπληρώσωσιν τον απαραίτητον διά την εκλογήν Αρχιεπισκόπου αριθμόν μελών Κανονικής εκλογικής Συνόδου.

Από δε της 5ης αρξαμένου Αριλίου κοινή ψήφω των Πανιερωτάτων εν Χριστώ αδελφών Παφου Κυρίου Λεοντίου και Κυρηνείας κυρίου Μακαρίου αναδειχθέντες Πρόεδρος της εκλογικής Συνελεύσως.

Παρακαλούμεν, Συνοδική διαγνώμη και αποφάσει, συμφώνως προς το εν ισχύϊ Κατασταστικόν της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου διά της δε της Εγκυκλίου σύμπαν το Χριστεπώνυμο πλήρωμα αυτής, όπως εν φόβω Θεού και αγάπης Θερμής προς την αμώμητον ημών Εκκλησίαν προσέλθητε πάντες ανελλιπώς εις την επιτέλεσιν του υψηλού χριστιανικού καθήκοντος της εκλογής αξίων αντιπροσώπων υμών, κατά τον εν τη εγκυκλίω ταύτην οριζόμενον τρόπον, ίνα ούτοι ομού μετά των τριών μελών της Ιεράς Εκλογικής Συνόδου των επτά Πανοσιολογιωτάτων Ηγουμένων ή αντιπροσώπων των άλλων Βαθμούχων Κληρικών προβώσιν εις την εκλογήν του προσώπου, του καταλλήλου, ίνα αναλάβη την διακυβέρνησιν του από τοσούτων ήδη ετών χηρεύοντος Αρχιεπισκοπικού Θρόνου της αγιωτάτης Εκκλησίας Κύπρου.

Σιναίου Πορφύριος: Επιλέγηκε από τη Δεξιά για το θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου με αντίπαλο τον Πάφου Λεόντιο

Συμφώνως τω Καταστατικώ:

Πρώτον ο λαός θα εκλέξη τους ειδικούς αντιπροσώπους (εν όλω 1004) ως αναγράφονται εις τον προσηρτημένον πίνακα εν τη παρούση εγκυκλίω.

Δεύτερον δε οι ούτω εκλεγησόμενοι Ειδικοί Αντιπρόσωποι θα συνέλθωσι κατά τμήματα εις τα Υποδιαμερίσματα (24 εν όλω) τα εν τω προσηρτημένω πίνακι ωσαύτως αναγραφόμενα και εκεί θα εκλέξωσι τους γενικούς Αντιπροσώπους (66 εν όλω) εκ των οποίων οι 44 λαϊκοί και 22 εκ του ενοριακού κλήρου κατανεμόμενοι εις τας τέσσαρας εκκλησιαστικάς δικαιοδοσίας ως ο αυτός πίναξ λεπτομερώς αναγράφει".

Με την προκήρυξη των εκλογών άρχισε και η προκλογική εκστρατεία. Και η μεν Δεξιά, τηρούσα την απόφαση των δύο Κυπρίων Συνοδικών αποφάσισε να στραφεί σε ξένον Ιεράρχη για το Θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα η δε Αριστερά στράφηκε σε υποστήριξη του Τοποτηρητή Λεοντίου, παρά τη δέσμευση του να μη αποδεχθεί εκλογή.

Η Δεξιά ζήτησε επιβεβαίωση από τον Τοποτηρητή ότι δεν θα δεχόταν εκλογή, έστω και αν υποδεικνυόταν και εκλεγόταν και ο Λεόντιος στις 24 Απριλίου 1947 σε δήλωση του τόνιζε:

" Επαναλαμβάνω ότι κατά την πρώτην συνεδρίαν της Κανονικής Εκλογικής Συνόδου, υπό την προεδρίαν του Σεβασμιωτάτου αδελφού Αγίου Δέρκων κ. Ιωακείμ, προκειμένου του Ιερού Ευαγγελίου, κατόπιν προσευχής μετά θυμιάματος, εδήλωσα ενυπογράφως ότι ούτε αποβλέπω εις τον Αρχιεπισκοπικόν Θρόνον Κύπρου, ούτε θα δεχθώ να τεθή οποθενδήποτε υποψηφιότης μου διά τον Αρχιεπισκοπικόν Θρόνον Κύπρου, αλλά και τυχόν, παρά τα ανωτέρω εκλεγόμενος, θα παραιτηθώ αυτή τη στιγμή εν τω Μεγάλω Συνοδικώ της Αρχιεπισκοπής επί παρουσία της Εκλογικής Συνελεύσεως, ίνα η εκλογή χωρήση επί άλλου προσώπου".

(Μεταγλώττιση)

" Επαναλαμβάνω ότι κατά την πρώτη συνεδρία της Κανονικής Εκλογικής Συνόδου, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου αδελφού Αγίου Δέρκων κ. Ιωακείμ, προκειμένου του Ιερού Ευαγγελίου, ύστερα από προσευχή με θυμίαμα, δήλωσα ενυπόγραφα ότι ούτε αποβλέπω στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Κύπρου, ούτε θα δεχθώ να τεθεί οποθενδήποτε υποψηφιότητα μου διά τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνον Κύπρου, αλλά και τυχόν, παρά πιο πάνω εκλεγόμενος, θα παραιτηθώ την ιδία στιγμή στο Μεγάλο Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής στην παρουσία της Εκλογικής Συνέλευσης, όπως η εκλογή προχωρήσει με άλλο πρόσωπου".

Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 28 4 1947

Ταυτόχρονα ο Λεόντιος ανακοίνωσε πρόθεση του να αναχωρήσει από την Κύπρο και να μεταβεί στο Αγιο Ορος για να εγκατασταθεί για να αποφύγει τον πειρασμό να υπακούσει σε περίπτωση εκλογής του.

Την επομένη συνήλθε η Εθνικόφρων Παράταξη, όπως αποκαλείτο η Παράταξη που αποτελείτο από την ΠΕΚ, το ΚΕΚ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λεμεσού, τη ΣΕΚ, τους δημάρχους που εκλέγηκαν με τη σημαία της Δεξιάς στις τελευταίες εκλογές ( σε αντιδιαστολή με την Παράταξη Εθνικής Συνεργασίας της Αριστεράς που αποτελείτο από τους δημάρχους των πόλεων και κωμοπόλεων και εκπροσώπους του ΑΚΕΛ και τον Ιωάννη Κληρίδη) η οποία αποφάσισε να υποστηρίξει, ως υποψήφιο της για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα τον Αρχιεπίσκοπο Σιναίου Πορφύριο.

Στην ανακοίνωση της Εθνικόφρονης Παράταξης αναφερόταν ότι τον Σιναίου Προρφύριο υποδείκνυαν μεταξύ άλλων το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδας:

"Η Εθνικόφρων Παράταξις της Κύπρου, μελετήσασα επισταμένως και μεθ' όλης της επιβαλλομένης σοβαρότητος το ζήτημα της Εκλογής Αρχιεπισκόπου, ανακοινοί τα ακόλουθα:

1. Η χηρεία της Εκκλησίας της Κύπρου εδημιούργησε τεράστια κενά εις την θρησκευτικήν και εθνικήν ζωήν της Νήσου, τα οποία μόνον άξιος Ιεράρχης και εγνωσμένων εθνικών φρονημάτων Εθνάρχης, θα δυνηθή διά του κύρους και της βαθύτητος του να πληρώση.

2. Κατόπιν της επισήμου δηλώσεως των δύο Ιεραρχών μας ότι επ' ουδενί λόγω θα δεχθούν να εκλεγούν και εκλεγόμενοι ακόμη δεν θα ανέλθουν εις τον Αρχιεπισκοπικόν Θρόνον,

3. Δεδομένου ότι η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και η Εκκλησία της Ελλάδος και πεφωτισμέναι θρησκευτικαί κορυφαί της Ελληνικής Εκκλησίας, ως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Μακαριώτατος κ. Δαμασκηνός και ο τέως Αρχιεπίσκοπος Αθηνων κ. Χρύσανθος συνιστούν υπευθύνως τον Αρχιεπίσκοπον Σιναίου κ. Πορφύριον.

4. Λαμβανομένης υπ' όψιν της σκανδαλώδους αναμίξεως του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, εκπροσωπούντος τον αθεϊσμόν, διά να προσδώση κομματικήν χροιάν εις την εκλογήν και επιβάλη Αρχιερέα και Εθνάρχην της προτιμήσεως του ΟΜΟΦΩΝΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ όπως υποδείξη και υποστηρίξη παντί σθένει και με όλας αυτής της τας δυνάμεις Παγκυπρίως τον πεφωτισμένον Ιεράρχην, Αρχιεπίσκοπον Σιναίου κ. Πορφύριον.

(Μεταγλώττιση)

"Η Εθνικόφρων Παράταξη της Κύπρου, αφού μελέτησε επισταμένα και με όλη την επιβαλλόμενη σοβαρότητα το ζήτημα της Εκλογής Αρχιεπισκόπου, ανακοινώνει τα ακόλουθα:

1. Η χηρεία της Εκκλησίας της Κύπρου δημιούργησε τράστια κενά στη θρησκευτική και εθνική ζωή της Νήσου, τα οποία μόνο άξιος Ιεράρχης και εγνωσμένων εθνικών φρονημάτων Εθνάρχης, θα δυνηθεί με του κύρος και τη βαθύτητα του να πληρώσει.

2. Υστερα από την επίσημη δήλωση των δύο Ιεραρχών μας ότι για κανένα λόγο δεν θα δεχθούν να εκλεγούν και εκλεγόμενοι ακόμη δεν θα ανέλθουν στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο,

3. Δεδομένου ότι η Μεγάλη Εκκλησία του Χριστού και η Εκκλησία της Ελλαδας και πεφωτισμένες θρησκευτικές κορυφές της Ελληνικής Εκκλησίας, ως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Μακαριότατος κ. Δαμασκηνός και ο τέως Αρχιεπίσκοπος Αθηνων κ. Χρύσανθος συνιστούν υπεύθυνα τον Αρχιεπίσκοπο Σιναίου κ. Πορφύριο.

4. Λαμβανομένης υπ' όψη της σκανδαλώδους ανάμιξης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, που εκπροσωπεί τον αθεϊσμό, για να προσδώσει κομματική χροιά στην εκλογή και επιβάλει Αρχιερέα και Εθνάρχη της προτίμησης του ΟΜΟΦΩΝΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ όπως υποδείξει και υποστηρίξει με κάθε σθένος και με όλες της τις δυνάμεις Παγκύπρια τον πεφωτισμένο Ιεράρχη, Αρχιεπίσκοπο Σιναίου κ. Πορφύριο".

Εξάλλου σε προκήρυξη προς τον Κυπριακό λαό ο Εθνικόφρων Παράταξη τόνιζε:

"Κυπριακέ Λαέ,

Δεκατρία χρόνια η Εκκλησία σου ήταν ορφανή. Δεκατρία χρόνια δεν είχες Αρχιεπίσκοπον. Πριν δεκαέξη χρόνια δυο Δεσποτάδες σου εξωρίσθησαν. Ο ένας απ' αυτούς, ο αοίδιμος Κιτίου Νικόδημος, ανεπαύθη προ πολλού εις την ξένην. Επέρασες χρόνια εκκλησιαστικής ορφάνιας, χωρίς Αρχιεπίσκοπο, χωρίς Σύνοδον, χωρίς Επισκόπους, χωρίς την

Εφημερίδα "Εθνος" 28 4 1947

ευεργετικήν επίδοσιν του Θρησκευτικού σου Αρχηγού, εστερήθη ο αγαθός άνθρωπος την ενίσχυσιν του πνευματικού του πατέρα και ο πονηρός δεν είχε ούτε την συμβουλήν του ούτε την τιμωρίαν του, χάρις όμως εις τη αρετήν σου παρέμεινες εσύ, Κυπριακέ Λαέ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΝ, πιστός εις τη θρησκείαν των πατέρων σου. Ηγωνίσθης και επέμενες έστω και μόνος, έως ότου ενίκησες. Ηκυρώθησαν οι νόμοι που σε εμπόδιζαν να εκλέξης τον Αρχιεπίσκπον σου και κρατούσαν εξορίστους τους πατριώτας πρωταγωνιστάς του αγώνος, Ενας από τους Μητροπολίτας σου, ήρωας και μάρτυρας, ο Κυρηνείας Μακάριος είναι πάλιν μαζί σου.

Τώρα έχεις το δικαίωμα να εκλέξης εσύ με την τιμίαν ψήφον τον Αρχιεπίσκοπον σου. Τον πνευματικόν σου πατέρα, τον συνετόν, τον άξιον να ανεβή εις τον Θρόνον του Αποστόλου Βαρνάβα. Εκείνον, που θα ενδιαφερθή με στοργήν διά την ΨΥΧΗΝ ΣΟΥ. Εκείνον, που θα αγωνισθή διά την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ ΣΟΥ. Εκείνον, που θα είναι ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΛΗΘΙΝΗΝ ΠΙΣΤΙΝ ΔΙΑ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΙΝ ΔΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ

Τόσα χρόνια ορφάνιας και συγχύσεως επεσώρευσαν γύρω σου ΕΡΕΙΠΙΑ ΚΑΙ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ. Χρειάζεσαι τον αποφασιστικόν, τον αφωσιωμένον εις το καθήκον με όλην του την ψυχήν ιεράρχην.

Κυπριακέ Λαέ,

"Καμμιά εκλογή Αρχιεπισκόπου δεν είχε τόσην σημασίαν όσην η σημερινή. Ποτέ ο Αρχιεπίσκοπος σου δεν είχε να λύση περισσότερα και σοβαρώτερα ζητήματα από αυτά που θα αντιμετωπίση εκείνος που θα εκλέξης μετ' ολίγας ημέρας.

Αλλά προ παντός, ποτέ δεν εδοκίμασαν σε κανένα μέρος του κόσμου και σε καμμίαν εποχήν να αναδείξουν Αρχιεπίσκοπον ΟΙ ΑΡΝΗΤΑΙ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ, ΟΙ ΑΘΕΟΙ.

Θα είναι η μεγαλύτερη συμφορά σου, αν επιτρέψης εις μίαν φούχταν Κομμουνιστών που παρασύρουν μαζί τους μερικούς αφελείς και ανήξευρους και μερικούς μωφοφιλόδοξους συνοδοιπόρους των Κομμουνιστών, που πότε λέγουν πως είναι χριστιανοί και την άλλη μέρα γίνονται αντίχριστοι, να σου φορτώσουν Αρχιεπίσκοπον της προτιμήσεως των. Οι Κομμουνισταί προσπαθούν με το ψέμα και την συκοφαντίαν να σου θολώσουν το μαυαλό. Είναι η μέθοδος των. ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΓΕΛΑΣΟΥΝ. Μη τους εμπιστεύεσαι. Μην τους ακούς. Τους ξεύρεις πιο καλά.

Ποιον όμως να εκλέξης Αρχιεπίσκοπον, μετά την άρνησιν των δύο Κυπρίων Ιεραρχών; Δεν βλέπεις γύρω σου κανέναν με Παγκύπριον κύρος, κανέναν που να εμπνέη εμπιστοσύνην σε όλους, κανέναν με πυγμήν, επιβολήν και γόητρον.

Και συ θέλεις Αρχιεπίσκοπον πατέρα- Αρχιεπίσκοπον που να μπορέσουν να τον εμπιστευθούν και να τον αγαπήσουν όλοι οι καλής πίστεως Χριστιανοί. Ευτυχώς δεν υπάρχει

Εφημερίδα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ 4 5 1947

τώρα ο Νόμος του 1937. Τώρα είμεθα ελεύθεροι να εκλέξωμεν Αρχιεπίσκοπον από όλην την ελληνικήν Ορθοδοξίαν. Ποίος όμως από όλον τον Ελληνισμόν είναι ο κατάλληλος να ανέλθη εις τον Θρόνον του Αποστόλου Βαρνάβα; Εζητήθη η γνώμη εκείνων ΠΟΥ ΞΕΥΡΟΥΝ. Και όλοι συμφωνούν, ότι ο ενδεδειγμένος υπό τας σημερινάς δυσκόλους περιστάσεις να ανέλθη εις τον Αρχιεπισκοπικόν θρόνον Κύπρου, είναι ο ευσεβής, ο συνετός,ο μειλίχιος, αλλά άκαμπτος ΩΣ ΒΡΑΧΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΙΝ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ, Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΙΝΑΙΟΥ κ. ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ.

Αυτή είναι η γνώμη του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ (της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας). Αυτή είναι η γνώμη της ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Αυτή είναι η γνώμη του ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ. Αυτή είναι η γνώμη ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΚ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ ΙΕΡΑΡΧΟΥ, ΤΕΩΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ. Αυτή είναι η ανιδιοτελής γνώμη ΟΣΩΝ ΠΟΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟΝ ΜΑΣ.

Και έπρεπε όλοι να εκτιμήσωμεν το πατρικόν και αγνόν ενδιαφέρον των αδελφών Εκκλησιών και του ανωτάτου Κλήρου της Ορθοδοξίας. Και έπρεπε να εκλέξωμεν χωρίς φατριασμούς και ταπεινά κομματικά τερτίπια, εκείνον που όλοι εκ συμφώνου συνιστούν ως τον καταλληλότερον.

Εν τούτοις οι Κομμουνισταί, πάντοτε οι ίδιοι, πάντοτε εχθροί της ενότητος, και ας κόπτωνται υποκριτικά δι' αυτά τα συνθήματα, δεν ηθέλησαν την ομόφωνον εκλογήν και αγωνίζονται με φανατισμόν και λύσσαν να αναδείξουν Αρχιεπίσκοπον της αρεσκείας των.

Μήπως όμως εργάζονται από ενδιαφέρον διά την Εκκλησίαν; Οχι. Χίλιες φορές όχι, διότι οι Κομμουνισταί είναι άθεοι και θέλουν την καταστροφή και μόνος των σκοπός είναι να υποσκάψουν τα θεμέλια της. Θέλουν. Αρχιεπίσκοπον, δικόν των, διά να τους βοηθήση εις την εξάπλωσιν του αναρχοκομμουνισμού.

«Ανεξάρτητος» 4 Μαϊου 1947

Και διά να το επιτύχουν, αφού δεν τολμούν να επαινέσουν φανερά τον υποψήφιον των- έως χθες ακόμη τον ύβριζαν- συκοφαντούν όλους τους άλλους. Ολους όσοι υποδεικνύουν ένα συνετόν και ικανόν Αρχιεπίσκοπον. Και το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και όλους. Ολοι αυτοί, λέγουν οι Κομμουνισταί, είναι πουλημένοι και προδότες, γιατί δεν έχουν καμμίαν σχέσιν με την Μόσχαν και τον Τίτο και μόνον εκείνοι είναι αξιόπιστοι. Ποίος είναι τόσον κουτός ή τόσον κακός πατριώτης, ώστε να πιστέψη τες συκοφαντίες των Κομμουνιστών; Ποίος ; Κανείς βεβαια. Είναι αμαρτία να παραδεχθώμεν έστω και διά μίαν στιγμήν, ότι οι Αρχιεπίσκοποι και Πατριάρχαι και Σύνοδοι, συνωμότησαν όλοι διά να μας επιβάλουν Αρχιεπίσκοπον ανάξιον.

Κύπριακέ Λαέ,

Οι Κομμουνισταί δεν ενδιαφέρονται διά την Εκκλησίαν και τον Αρχιεπίσκπον. Πολιτικόν αγώνα θέλουν να κάμουν. Την δύναμιν των θέλουν να δοκιμάσουν. Δείξε τους την ιδικήν σου δύναμιν. Δεν έχουν ούτε υποψήφιον ακόμη. Προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τες φιλίες και τες συμπάθειες που έχει ο Αγιος Πάφου, προσπαθούν να τον μπλέξουν σε ενέδρα, να τον παρασύρουν εις την εκλογικήν διαμάχην, διά να τον εγκαταλείψουν την τελευταίαν στιγμήν για τον δικό τους Κομμουνιστή υποψήφιο που ετοιμάζουν να μας αναγγείλουν όταν δεν θα μπορούμε να κάμουμε τίποτε.

Αλλά ο Αγιος Πάφου ούτε τον λόγο του μπορεί να αναιρέση ούτε επίορκος θα δεχθή να γίνη ποτέ. Ιδού οι σαφείς και κατηγορηματικές του δηλώσεις:

" Επαναλαμβάνω ότι κατά την πρώτην συνεδρίαν της Κανονικής Εκλογικής Συνόδου, υπό την προεδρίαν του Σεβασμιωτάτου αδελφού Αγίου Δέρκων κ. Ιωακείμ, προκειμένου του Ιερού Ευαγγελίου, κατόπιν προσευχής μετά θυμιάματος, εδήλωσα ενυπογράφως ότι ούτε αποβλέπω εις τον Αρχιεπισκοπικόν Θρόνον Κύπρου, ούτε θα δεχθώ να τεθή οποθενδήποτε υποψηφιότης μου διά τον Αρχιεπισκοπικόν Θρόνον Κύπρου, αλλά και τυχόν, παρά τα ανωτέρω εκλεγόμενος, θα παραιτηθώ αυτή τη στιγμή εν τω Μεγάλω Συνοδικώ της Αρχιεπισκοπής επί παρουσία της Εκλογικής Συνελεύσεως, ίνα η εκλογή χωρήση επί άλλου προσώπου.

Εύχομαι το Πανάγιον Πνεύμα να φωτίση τον ευσεβή Ελληνικόν Κυπριακόν Λαόν να λησμονήση πάσαν διαφοράν γνώμης και εν ομοφωνία και Χιστιανική αγάπη να αποβλέψη εις άλλο πρόσωπον και αναδείξη τούτο Αρχιεπίσκοπον αυτού. Το τοιούτον θα είναι σωτήριον διά τε την Πατρίδα και την Εκκλησίαν ημών και εύχομαι εξ όλης ψυχής και βάθους καρδίας ο κύριος ημών να βοηθήση εις το αγαθόν τούτο τέλος.

Ας εργασθώμεν όλοι λοιπον με ένα σύνθημα. Να αφήσωμεν την Κομμούναν, την χωρίς Θεόν και Πατρίδα Κομμούνα, χωρίς υποψήφιο της.

Κυπριακέ Λαέ,

Εφημερίδα "Ανεξάρτητος" 7 5 1947

Δούλεψε σκληρά με πίστιν και ενθουσιασμόν διά να παροστατεύσης την εκκλησίαν σου από την συμφοράν που θέλουν να της προξενήσουν οι άθεοι και οι κομμουνισταί. Και τότε να είσαι βέβαιος όταν κάμης το καθήκον σου, ότι Αρχιεπίσκπος σου θα είναι ο καθ' όλα ενδεδειγμένος Αρχιεπίσκοπος Σιναίου κ. Πορφύριος".

(Μεταγλώττιση)

"Κυπριακέ Λαέ,

Δεκατρία χρόνια η Εκκλησία σου ήταν ορφανή. Δεκατρία χρόνια δεν είχες Αρχιεπίσκοπο. Πριν δεκαέξη χρόνια δυο Δεσποτάδες σου εξορίστησαν. Ο ένας απ' αυτούς, ο αοίδιμος Κιτίου Νικόδημος, αναπαύθηκε προ πολλού στην ξένην. Πέρασες χρόνια εκκλησιαστικής ορφάνιας, χωρίς Αρχιεπίσκοπο, χωρίς Σύνοδο, χωρίς Επισκόπους, χωρίς την ευεργετική επίδοση του Θρησκευτικού σου Αρχηγού, στερήθηκε ο αγαθός άνθρωπος την ενίσχυση του πνευματικού του πατέρα και ο πονηρός δεν είχε ούτε τη συμβουλή του ούτε την τιμωρία του, χάρις όμως στην αρετή σου παρέμεινες εσύ, Κυπριακέ Λαέ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, πιστός στη θρησκεία των πατέρων σου. Αγωνίστηκες και επέμενες έστω και μόνος, έως ότου νίκησες. Ακυρώθηκαν οι νόμοι που σε εμπόδιζαν να εκλέξεις τον Αρχιεπίσκπον σου και κρατούσαν εξορίστους τους πατριώτες πρωταγωνιστές του αγώνα. Ενας από τους Μητροπολίτες σου, ήρωες και μάρτυρες, ο Κυρηνείας Μακάριος είναι πάλι μαζί σου.

Τώρα έχεις το δικαίωμα να εκλέξεις εσύ με την τίμια ψήφο τον Αρχιεπίσκοπο σου. Τον πνευματικό σου πατέρα, το συνετό, τον άξιο να ανεβεί στο Θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα. Εκείνον, που θα ενδιαφερθεί με στοργή για την ΨΥΧΗ ΣΟΥ. Εκείνον, που θα αγωνισθεί για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΟΥ. Εκείνον, που θα είναι ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΙΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟ ΤΟΥ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ.

Τόσα χρόνια ορφάνιας και σύγχυσης επισώρευσαν γύρω σου ΕΡΕΙΠΙΑ ΚΑΙ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ. Χρειάζεσαι τον αποφασιστικό, τον αφωσιωμένο στο καθήκο με όλη του την ψυχήν ιεράρχη.

Κυπριακέ Λαέ,

"Καμμιά εκλογή Αρχιεπισκόπου δεν είχε τόση σημασία όση η σημερινή. Ποτέ ο Αρχιεπίσκοπος σου δεν είχε να λύσει περισσότερα και σοβαρότερα ζητήματα από αυτά που θα αντιμετωπίσει εκείνος που θα εκλέξεις μετά από λίγες ημέρες.

Αλλά προ παντός, ποτέ δεν δοκίμασαν σε κανένα μέρος του κόσμου και σε καμμιά εποχή να αναδείξουν Αρχιεπίσκοπο ΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ, ΟΙ ΑΘΕΟΙ.

Θα είναι η μεγαλύτερη συμφορά σου, αν επιτρέψεις σε μια φούχτα Κομμουνιστών που παρασύρουν μαζί τους μερικούς αφελείς και ανήξερους και μερικούς μωφοφιλόδοξους συνοδοιπόρους των Κομμουνιστών, που πότε λέγουν πως είναι χριστιανοί και την άλλη μέρα γίνονται αντίχριστοι, να σου φορτώσουν Αρχιεπίσκοπο της προτίμησης τους. Οι Κομμουνιστές προσπαθούν με το ψέμα και τη συκοφαντία να σου θολώσουν το μαυαλό. Είναι η μέθοδος τους. ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΓΕΛΑΣΟΥΝ. Μη τους εμπιστεύεσαι. Μην τους ακούς. Τους ξέρεις πιο καλά.

Ποιον όμως να εκλεξεις Αρχιεπίσκοπο, μετά την άρνηση των δυο Κυπρίων Ιεραρχών; Δεν βλέπεις γύρω σου κανένα με Παγκύπριο κύρος, κανένα που να εμπνέει εμπιστοσύνη σε όλους, κανένα με πυγμή, επιβολή και γόητρο.

Και συ θέλεις Αρχιεπίσκοπο πατέρα- Αρχιεπίσκοπο που να μπορέσουν να τον εμπιστευθούν και να τον αγπαπήσουν όλοι οι καλής πίστης Χριστιανοί. Ευτυχώς δεν υπάρχει τώρα ο Νόμος του 1937. Τώρα είμαστε ελεύθεροι να εκλέξουμε Αρχιεπίσκοπο από όλη την ελληνικήν Ορθοδοξία. Ποιος όμως από όλο τον Ελληνισμό είναι ο κατάλληλος να ανέλθει στο Θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα; Ζητήθηκε η γνώμη εκείνων ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ. Και όλοι συμφωνούν, ότι ο ενδεδειγμένος υπό τις σημερινές δύσκολες περιστάσεις να ανέλθει στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο Κύπρου, είναι ο ευσεβής, ο συνετός,ο μειλίχιος, αλλά άκαμπτος ΩΣ ΒΡΑΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ, Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΙΝΑΙΟΥ κ. ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ.

Αυτή είναι η γνώμη του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ (της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας) αυτή είναι η γνώμη της ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Αυτή είναι η γνώμη του ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ. Αυτή είναι η γνώμη ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΙΕΡΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ, ΤΕΩΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ. Αυτή είναι η ανιδιοτελής γνώμη ΟΣΩΝ ΠΟΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟΝ ΜΑΣ.

Και έπρεπε όλοι να εκτιμήσουμε το πατρικό και αγνό ενδιαφέρο των αδελφών Εκκλησιών και του ανωτάτου Κλήρου της Ορθοδοξίας. Και έπρεπε να εκλέξουμε χωρίς φατριασμούς και ταπεινά κομματικά τερτίπια, εκείνον που όλοι εκ συμφώνου συνιστούν ως τον καταλληλότερο.

Εν τούτοις οι Κομμουνιστές, πάντοτε οι ίδιοι, πάντοτε εχθροί της ενότητας και ας κόπτωνται υποκριτικά γι' αυτά τα συνθήματα, δεν θέλησαν την ομόφωνη εκλογή και αγωνίζονται με φανατισμό και λύσσα να αναδείξουν Αρχιεπίσκοπο της αρεσκείας τους.

Μήπως όμως εργάζονται από ενδιαφέρο για την Εκκλησία; Οχι. Χίλιες φορές όχι, διότι οι Κομμουνιστές είναι άθεοι και θέλουν την καταστροφή και μόνος τους σκοπός είναι να υποσκάψουν τα θεμέλια της. Θέλουν. Αρχιεπίσκοπο, δικό τους, για να τους βοηθήσει στην εξάπλωση του αναρχοκομμουνισμού.

Και για να το επιτύχουν, αφού δεν τολμούν να επαινέσουν φανερά τον υποψήφιο τους- έως χθες ακόμη τον ύβριζαν- συκοφαντούν όλους τους άλλους. Ολους όσοι υποδεικνύουν ένα συνετό και ικανό Αρχιεπίσκοπο. Και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και όλους. Ολοι αυτοί, λέγουν οι Κομμουνιστές, είναι πουλημένοι και προδότες, γιατί δεν έχουν καμμιά σχέση με τη Μόσχα και τον Τίτο και μόνον εκείνοι είναι αξιόπιστοι. Ποιος είναι τόσο κουτός ή τόσο κακός πατριώτης, ώστε να πιστέψει τες συκοφαντίες των Κομμουνιστών; Ποιος; Κανένας βεβαια. Είναι αμαρτία να παραδεχθούμε έστω και για μα στιγμή, ότι οι Αρχιεπίσκοποι και Πατριάρχες και Σύνοδοι, συνωμότησαν όλοι για να μας επιβάλουν Αρχιεπίσκοπο ανάξιο.

8 Μαϊου 1947

Κυπριακέ Λαέ,

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, Μάϊος 1947

Οι Κομμουνιστές δεν ενδιαφέρονται για την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο. Θέλουν να κάμουν πολιτικό αγώνα. Τη δύναμη τους θέλουν να δοκιμάσουν. Δείξε τους τη δική σου δύναμη. Δεν έχουν ούτε υποψήφιο ακόμη. Προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τες φιλίες και τες συμπάθειες που έχει ο Αγιος Πάφου, προσπαθούν να τον μπλέξουν σε ενέδρα, να τον παρασύρουν στην εκλογική διαμάχη, για να τον εγκαταλείψουν την τελευταία στιγμή για το δικό τους Κομμουνιστή υποψήφιο που ετοιμάζουν να μας αναγείλουν όταν δεν θα μπορούμε να κάμουμε τίποτε.

Αλλά ο Αγιος Πάφου ούτε τον λόγο του μπορεί να αναιρέσει ούτε επίορκος θα δεχθεί να γίνει ποτέ. Ιδού οι σαφείς και κατηγορηματικές του δηλώσεις:

" Επαναλαμβάνω ότι κατά την πρώτη συνεδρία της Κανονικής Εκλογικής Συνόδου, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου αδελφού Αγίου Δέρκων κ. Ιωακείμ, προκειμένου του Ιερού Ευαγγελίου, ύστερα από προσευχή με θυμίαμα, δήλωσα ενυπόγραφα ότι ούτε αποβλέπω στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Κύπρου, ούτε θα δεχθώ να τεθεί οποθενδήποτε υποψηφιότητα μου διά τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνον Κύπρου, αλλά και τυχόν, παρά πιο πάνω εκλεγόμενος, θα παραιτηθώ την ιδία στιγμή στο Μεγάλο Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής στην παρουσία της Εκλογικής Συνέλευσης, όπως η εκλογή προχωρήσει με άλλο πρόσωπου".

Εύχομαι το Πανάγιο Πνεύμα να φωτίσει τον ευσεβή Ελληνικό Κυπριακό Λαό να λησμονήσει κάθε διαφορά γνώμης και σε ομοφωνία και Χιστιανική αγάπη να αποβλέψει σε άλλο πρόσωπο και αναδείξει τούτο Αρχιεπίσκοπο του. Αυτό θα είναι σωτήριο και για την Πατρίδα και την Εκκλησία μας και εύχομαι από όλη την ψυχή και βάθους καρδιάς ο κύριος μας να βοηθήσει στο αγαθό αυτό τέλος.

Ας εργασθούμε όλοι λοιπόν με ένα σύνθημα. Να αφήσουμε την Κομμούνα, την χωρίς Θεό και Πατρίδα Κομμούνα, χωρίς υποψήφιο της.

Κυπριακέ λαέ,

Δούλεψε σκληρά με πίστη και ενθουσιασμό για να παροστατεύσει την Εκκλησία σου από τη συμφορά που θέλουν να της προξενήσουν οι άθεοι και οι κομμουνιστές. Και τότε να είσαι βέβαιος όταν κάμεις το καθήκον σου, ότι Αρχιεπίσκοπος σου θα είναι ο καθ' όλα ενδεδειγμένος Αρχιεπίσκοπος Σιναίου κ. Πορφύριος".

Εξάλλου η Εθνικόφρων Παράταξη στις 28 Απριλίου επιτίθετο εναντίον της Αριστεράς:

"Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Λεόντιος, με τον πλέον επίσημον τρόπον, εν πλήρει συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, ωρκίσθη εις το ιερόν Ευαγγέλιον ότι επ' ουδενί λόγω δέχεται να θεωρηθή υποψήφιος διά τον Αρχιεπισκοπικόν Θρόνον και εάν ακόμη εκλεγή θα παραιτηθή.

Οι Κομμουνισταί προσπαθούν να εκβιάσουν τον Αγιον Πάφου να γίνη επίορκος. Ο όρκος όμως ενός Επισκόπου επί του Ιερού Ευαγγελίου δεν επιτρέπεται να γίνεται αντικείμενον εκμεταλλεύσεως προς εξυπηρέτησιν των καταχθονίων σχεδίων των αθέων και εθνοπροδοτών κομμουνιστών.

Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 25 Μαϊου 1947

Ο Αγιος Πάφου σαφώς εδήλωσεν ότι δεν είναι υποψήφιος διά τον Αρχιεπισκοπικόν Θρόνον. Είναι δυνατόν να μη δίδεται πίστις εις τον όρκον ενός Επισκόπου;

Οχι.

Η Κομμούνα όμως κατεβαίνει με τας εκλογάς. Με ποίον υποψήφιον; Παρακαλούμεν το καταχθόνιον Κομμουνιστικόν Κόμμα Κύπρου να δηλώση τον πραγματικόν του υποψήφιον, εφ' όσον ο Αγιος Πάφου δεν είναι διατεθειμένος να δεχθή εκλογήν του."

(Μεταγλώττιση)

"Ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Λεόντιος, με τον πλέον επίσημο τρόπο, σε πλήρη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, ορκίσθηκε στο ιερό Ευαγγέλιο ότι με κανένα λόγο δεν δέχεται να θεωρηθεί υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο και εάν ακόμη εκλεγεί θα παραιτηθεί.

Οι Κομμουνιστές προσπαθούν να εκβιάσουν το Αγιο Πάφου να γίνει επίορκος. Ο όρκος όμως ενός Επισκόπου στο Ιερό Ευαγγέλιο δεν επιτρέπεται να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης προς εξυπηρέτηση των καταχθόνιων σχεδίων των άθεων και εθνοπροδοτών κομμουνιστών.

Ο Αγιος Πάφου σαφώς δήλωσε ότι δεν είναι υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Είναι δυνατό να μη δίδεται πίστη στον όρκο ενός Επισκόπου;

Οχι.

Η Κομμούνα όμως κατεβαίνει με τις εκλογές. Με ποιο υποψήφιο; Παρακαλούμε το καταχθόνιο Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου να δηλώσει τον πραγματικό του υποψήφιο, εφ'όσον ο Αγιος Πάφου δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί εκλογή του."

Ο Σιναίου Πορφύριος δέχθηκε αμέσως να τεθεί υποψήφιος των εθνικοφρόνων και σε επιστολή του στις 28 Απριλιου 1947 προς τον Κ. Π. Ρωσσίδη της ΠΕΚ που τον είχε ενημερώσει για την απόφαση των εθνικοφρόνων να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του, αφού αναφερόταν στον όρκο των δυο Κυπρίων ιεραρχών να μη δεχθούν εκλογή, απαντούσε θετικά:

Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 4 5 1947

"Εκφράζω θερμοτάτας ευχαριστίας πάσι τοις ποιησαμένοις εύφημον μνείαν του εμού ονόματος, ιδιαιτέρως δι'υμίν, εντιμότατε Κύριε καθώς και πάσι τοις προτείνουσι την εμήν ταπεινότητα ως δυναμένην να βαστάση το βάρος αξιώματος ιερού και υψηλού, οίον το του Προέδρου της αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου εν καιροίς μάλιστα χαλεποίς και χρόνιοις δυσχειμέροις, οίοι οι παρόντες.

Οτι εκλεγόμενος τυχόν εις το αξίωμα τούτο θα πειθαρχήσω προς την γνώμην και θέλησιν του χριστεπωνύμου πληρώματος και θα θέσω εμαυτόν εις την υπηρεσίαν της θρησκείας και της Πατρίδος. Θεωρώ περιττό να διαβεβαιώσω υμάς, καθόσον φρονώ ότι οιοσδήποτε ήθελεν εκλεγή, εάν είναι Ελλην, οφείλει να συνταυτίση την τύχην του με την τύχην του χριστεπωνύμου πληρώματος θεωρών τους ευγενείς και λογικούς πόθους του ποιμνίου του και ιδικούς του στόχους και διά παντός νομίμου μέσου προσπαθών και αγνωνιζόμενος να πραγματοποιήση τούτους προς όφελος και συμφέρον γενικόν τουθ' όπερ υπήρξεν αείποτε ο σκοπός πάσης εν τω βίω μου πράξεως και ενεργείας".

(Μεταγλώττιση)

"Εκφράζω θερμότατες ευχαριστίες σε όλους όσοι έκαμαν εύφημη μνεία του ονόματος μου, ιδιαίτερα για σας, εντιμότατε Κύριε, καθώς και όλους που προτείνουν την ταπεινότητα μου ότι μπορεί να βαστάξει το βάρος αξιώματος ιερού και υψηλού, ως του Προέδρου της αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου σε καιρούς μάλιστα χαλεπούς και χρόνους δύσκολους ως είναι οι παρόντες.

Οτι τυχόν εκλεγόμενος στο αξίωμα αυτό θα πειθαρχήσω προς τη γνώμη και θέληση του χριστεπωνύμου πληρώματος και θα θέσω τον εαυτό μου στην υπηρεσία της θρησκείας και της Πατρίδας. Θεωρώ περιττό να σας διαβεβαιώσω, καθόσον πιστεύω ότι οποιοσδήποτε ήθελε εκλεγεί, εάν είναι Ελληνας, οφείλει να συνταυτίσει την τύχη του με την τύχη του χριστεπώνυμου πληρώματος θεωρώντας τους ευγενείς και λογικούς πόθους του ποιμνίου του και δικούς του στόχους και με κάθε νόμιμο μέσο προσπαθώντας και αγνωνιζόμενος να τους πραγματοποιήσει προς όφελος και γενικό συμφέρο καθότι υπήρξε πάντοτε ο σκοπός κάθε πράξης και ενέργειας της ζωής μου".