Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

20.9.1946ΤoΕθvαρχικό Συμβoύλιo απoφασίζει όπως o Τoπoτηρητής,Μητρ.Λεόvτιoς,μεταβεί στηv Αθήvα για vα συζητήσει τo αρχιεπισκoπικό ζήτημα με τov Κυρηvείας Μακάριo και όπως απoσταλεί κυπριακή Πρεσβεία στo Λovδίvo για πρoώθηση τoυ αιτήματoς για έvωση μεΕλλάδα

S-757

20.9.1946: ΤΟ ΕΘΝΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΠΩΣ Ο ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΣ, ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΜΑΚΑΡΙΟ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αρχιεπίσκπος και αντιβασιλέας της Ελλάδας Δαμασκηνός κατά τη διάρκεια του πολέμου μέχρι την επιστροφή του Βασιλέα: Είχε την άποψη ότι δεν έπρεπε να αποσταλεί Πρεσβεία των Κυπρίων στο Λονδίνο τονίζοντας ότι ο ίδιος είχε ήδη εγείρει το θέμα της Ενωσης στους βρετανούς

Το θέμα της εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου παρέμενε εκκρεμές για αρκετό ακόμα χρονικό διάστημα και ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Μητροπολίτης Πάφου Λεόντιος, με τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το 1945 και την απελευθέρωση της Ελλάδας αποφάσισε να πραγματοποιήσει ταξίδι στην Αθήνα για να διαβουλευθεί με τον μόνο επιζώντα Μητροπολίτη, τον Μητροπολίτη Κυρηνείας Μακάριο, που ζούσε εξόριστος στην ελληνική πρωτεύουσα από το 1931, για συντονισμό των προσπαθειών τους και άσκηση πίεσης στη Βρεττανία για να θέσει τέρμα στη συνεχιζόμενη χηρεία του Αρχιεπισκοπικού θρόνου.

Ο Λεόντιος παρουσιάστηκε αποφασισμένος να λύσει το θέμα και επανέλαβε για άλλη μια φορά ταυτόχρονα ότι δεν θα έθετε υποψηφιότητα για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Είπε ο Λεόντιος σε συντάκτη της εφημερίδας "Ανεξάρτητος" στις 11 Σεπτεμβρίου 1945:

"Προτίθεμαι να μεταβώ εις Αθήνας όπου θα συναντηθώ μετά του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κυρηνείας προς συγκρότησιν συνόδου, διά την εξετασιν και λύσιν διαφόρων εκκλησιαστικών ζητημάτων, τα οποία παραμένουν εκκρεμή από του 1937, ότε συνεκροτήθη εν Αθήναις, η τελευταία σύνοδος. Εν εκ των ανωτέρω ζητημάτων τα οποία θα μελετηθούν η από της Ι. Συνόδου είναι και ταο Αρχιεπισκοπικό ζήτημα. Η θέσις της Κυπριακής Εκκλησίας, έναντι του ζητήματος τούτου είναι ήδη σαφής και έχει πολλάκις καθορισθή υπ' εμού εις τα προς τη Κυβέρνησιν υποβληθέντα υπομνήματα. Και τώρα δηλώ ότι επ' ουδενί λόγω δέχομαι να κάμω οιονδήποτε υποχώρησιν ή να αρνηθώ έστω και μίαν γραμμήν εκ των υποβληθέντων υπομνημάτων.

Μεταβαίνω εις Αθήνας δια να υπερασπίσω τα δίκαια του Κυπριακού λαού, εν περιπτώσει ευτυχούς λύσεως του Αρχιεπισκοπικού ζητήματος δηλώ διά μίαν ακόμη φοράν προς άρσιν παρεξηγήσεως, ότι δεν προτίθεμαι να υποβάλω υποψηφιότητα κατά την εκλογήν Αρχιεπισκόπου. Μοναδικός μου σκοπός και ελπίς είναι η λύσις του σπουδαιοτάτου τούτου ζητήαματος του Κυπριακού λαού".

Παράλληλα με την αποστολή του Λεοντίου στην Αθήνα αποφασιζόταν και η αποστολή πρεσβείας στο Λονδίνο προς προώθηση των αιτημάτων του κυπριακού λαού. Το θέμα αποφασίστηκε σε συνεδρία της ολομέλειας του γραφείου Εθναρχίας στις 20 Σεπτεμβρίου κατά την οποία είχε απορριφθεί και αξίωση για εκλογή (με εκλογή αντί διορισμό) μελών του Εθνικού Συμβουλίου (Ελευθερία 21.9.1945):

"Κατά την χθεσινήν συνεδρίαν της Ολομελείας της Εθναρχίας Κύπρου απεφασίσθησαν τα εξής:

Διωρίσθη Ετελεστική Επιτροπή αποτελουμένη εκ 4 εκ Λευκωσίας μελών του Γραφείου.

Προτάσεις και σχέδια προς ανάδειξιν Εθνικού Συμβουλίου δι' εκλογών κατόπιν ευρυτάτης συζητήσεως απερρίφθησαν.

Αγαλμα του Αρχ. Δαμασκηνού στην Αθήνα

Συνεζητήθη το ζήτημα καταρτισμού και αποστολης Επιτροπής εις Λονδίνον διά την εθνικήν υπόθεσιν της Κύπρου, σχετικά δε διά την εθνικήν υπόθεσιν της Κύπρου σχετικά δε απόφασις θα ληφθή κατά την προσεχή συνεδρίαν".

Ο Τοποτηρητής αναχώρησε στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου 1945 και έμεινε εκεί για δυο σχεδόν μήνες και είχε επαφές με τον Μητροπολίτη Κυρηνείας Μακάριο και τον αντιβασιλέα-Αρχιεπίσκοπο της Ελλάδας Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό.

Πριν αναχωρήσει από την Αθήνα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "το φρόνημα του Κυπριακού λαού είναι ακμαίο και ο πόθος του διάχυτος για την Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα".

Ο Αντιβασιλέας Δμασκηνός όμως είχε την απόψη ότι θα έπρεπε να αναβληθεί η αποστολή πρεσβείας στο Λονδίνο προς ανακίνηση του Κυπριακού και ότι ο ίδιος το είχε ανακινήσει προσωπικά στο Λονδίνο.

Πηγαίνοντας στην Αθήνα ο Μητροπολίτης Λεόντιος

είχε υπόψη του τις θέσεις των διαφόρων Ελλήνων πολιτικών και κυβερνήσεων έναντι του κυπριακού κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μελέτησε ο πρώην βουλευτής Ιωάννης Κυριακίδης που εκτέλεσε επίσκεψη στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 1946 και ο οποίος επιστρέφοντας στην Κύπρο υπέβαλε μακρά έκθεση στον Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Λεόντιο στις 27 Σεπτεμβρίου 1946.