Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1.6.1946: Ο Iωάvvης Κληρίδης και oι άλλoι δήμαρχoι αvαλαμβάvoυv επίσημα τα καθήκovτά τoυς.

S-753

1.6.1946: Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ

Εφημερίδα "Κυπριακός Τύπος" 8 6 1946 (Το Β μέρος δημοσιεύεται στην επόμενη σελίδα)

Στις 28 Μαϊου ο Δέρβης και το δημοτικό του Συμβούλιο αποχαιρέτισαν τους υπαλλήλους του δήμου σε μια σύντομη τελετή στο δημοτικό Μέγαρο της πρωτεύουσας.

Για το Δέρβη ήταν το τέλος μιας μακράς πορείας στο δημαχείο Λευκωσίας για 17 ολόκληρα χρόνια που είχε ξεκινήσει το 1929.

Το Συμβούλιο αποχαιρέτισε ο Γραμματέας της Ενωσης Δημοτικών Υπαλήλων Λουκής Δημητριάδης που πρόσφερε στο Δέρβη και αργυρούν αναμνηστικό κύπελλο "με την διαβεβαίωσιν", όπως είπε, "ότι τα παρελθόντα έτη της μεθ' ημών συνεργασίας θα μας μείνουν αξέχαστα".

Ο Δέρβης ευχαριστώντας εξέφρασε την ευχή ότι το νέο δημοτικό συμβούλιο θα εκτελούσε έργα "ανώτερα των υπό του Συμβουλίου του επιτελεσθέντων".

Την 1η Ιουνίου ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Δήμαρχος Λευκωσίας ο Ιωάννης Κληρίδης. Αντιδήμαρχος εξελέγη ομόφωνα ο Κώστας Μιχαηλίδης.

Η συνεδρία έγινε υπό την προεδρία του διοικητή Αρθουρ που ευχήθηκε στον Κληρίδη καλή πρόοδο και σταδιοδρομία προς ευόδωση του προγράμαμτος του.

Από τη σύσκεψη απουσίαζαν οι τούρκοι δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι απέσχαν και από τις εκλογές διαμαρτυρόμενοι, όπως είχε δηλώσει ο Δημοτικός Συνμβουλος Φαζίλ Κουτσιούκ, γιατί παραγνωρίζονταν από το συμβούλιο του Δέρβη και δεν μπορούσαν να παρακάθονται στις συνεδρίες του Συμβουλίου, γιατί δεν υπήρχε μεταφραστής.

Τελικά οι Τούρκοι δεν μετέσχαν στις εκλογές, αλλά υπέβαλαν υποψηφίους χωρίς ανθυποψηφίους που είχαν ανακηρυχθεί αυτόματα και ο Κληρίδης απαντώντας στο διοικητή Αρθουρ αφού εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία των Τούρκων δημοτικών συμβούλων πρόσθεσε:

"Ο πρώτιστος σκοπός μας είναι να εξαλείψωμεν οιανδήποτε παρεξήγησιν διά να διεκυκολύνωμεν την συμμετοχήν του εις τας συσκέψεις μας και τας ευθύνας μας. Η πολιτική μας είναι να δώσωμεν μεγαλυτέραν προσοχήν εις τα συμφέροντα των μειονοτήτων και θα καταβάλωμεν προσπάθειαν να τας κάμωμεν να αισθανθούν ότι τυγχάνουν μεταχειρίσεως με ισότητα και δικαιοσύνην".

Ο σκοπός μας είναι η συνεργασία με την μεγαλυτέραν της έκτασιν, διά την βελτίωσιν της πόλεως και την γενικήν ευημερίαν της κοινότητος μας και προς τούτο ζητούμεν την βοήθειαν της

Το Β μέρος του σημειώματος της εφημερίδας "Κυπριακός Τύπος" στις 8 6 1946

Κυβερνήσεως μας και του δημοσίου γενικώς. Αισθανόμεθα τας ευθύνας μας αλλά ελπίζομεν, ότι με το πνεύμα της συναδελφοσύνης και με την σύνεσιν ως οδηγόν θα κατορθώσωμεν να εξυπηρετήσωμεν την πόλιν μας και να ικανοποιήσωμεν πλήρως τους συμπολίτας μας".

(Μεταγλώττιση)

"Ο πρώτος σκοπός μας είναι να εξαλείψουμε οποιανδήποτε παρεξήγηση για να διεκυκολύνουμε τη συμμετοχή του στις συσκέψεις μας και τις ευθύνες μας. Η πολιτική μας είναι να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στα συμφέροντα των μειονοτήτων και θα καταβάλουμε προσπάθεια να τις κάμουμε να αισθανθούν ότι τυγχάνουν μεταχείρισης με ισότητα και δικαιοσύνη".

Ο σκοπός μας είναι η συνεργασία με την μεγαλύτερη της έκταση, για τη βελτίωση της πόλης και τη γενική ευημερία της κοινότητας μας και προς τούτο ζητούμε τη βοήθεια της Κυβέρνησης μας και του δημοσίου γενικά. Αισθανόμαστε τις ευθύνες μας αλλά ελπίζουμε, ότι με το πνεύμα της συναδελφοσύνης και με τη σύνεση ως οδηγό θα κατορθώσουμε να εξυπηρετήσουμε την πόλη μας και να ικανοποιήσουμε πλήρως τους συμπολίτες μας".

Στην Πάφο παρέστησαν στην πρώτη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου και οι εκλεγέντες οθωμανοί σύμβουλοι, οι οποίοι υπέδειξαν και υποστήριξαν τόσο το Δήμαρχο Γαλατόπουλο, όσο και τον αντιδήμαρχο Σιβιτανίδη, δηλώνοντας μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου ότι "η τουρκική κοινότης Πάφου είναι απολύτως ικανοποιημένη από την αμερόληπτον δημαρχίαν του κ. Γαλατοπούλου".

Σε ομλία του αργότερα ο Γαλατόπουλος διαβεβαίωσε μάλιστα την πόλη και την τουρκική κοινότητα ότι η χειρονομία των Τούρκων συμβούλων "αποτελεί προμήνυμα της συσφίγξεως των αδελφικών σχέσεων μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού πληθυσμού της νήσου μας, εις στιγμάς κατά τας οποίας η Ελλάς και η Τουρκία προχωρούν διά την άμυναν των κοινών εδαφών, κοινόν στόλον και στρατόν.

Στη Λάρνακα ο Δημητρίου συγκάλεσε τελευταία συνεδρία (η αποχαιρετιστήρια) του δημοτικού του συμβουλίου στις 30 Μαϊου 1946 και είπε ότι σεβόμενος την ετυμηγορία των συνδημοτών του "αποχωρεί με την διαβεβαίωσιν ότι η προς την πόλιν αγάπη του δεν θα υποστή ουδεμίαν μείωσιν".

Τον Δημητρίου προσφώνησε ο Σπουπή Μπέης εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ ο Νίκος Αβρααμίδης του πρόσφερε, εκ μέρους των δημοτικών υπαλλήλων, αναμνηστικό κύπελλο.

Ο νέος δήμαρχος Λύσος Σανταμάς που διαδέχθηκε τον Δημητρίου μίλησε το βράδυ της 1ης Ιουνίου στην πλατεία Κίμωνος και είχε πολύ καλά λόγια να πει για το Δημητρίου.

Σύμφωνα με τη εφημερίδα "Ελευθερία" (2.6.46) ο Σανταμάς "εχαρακτήρισεν ως παγκύπριον φυσιογνωμία (το Δημητρίου) και τον εκάλεσε να βοηθήση το νέο δημοτικόν συμβούλιον με την μεγάλην του πείραν".

Ο Λύσος Σανταμάς στη συνέχεια, αφού κάλεσε όλους να τον βοηθήσουν τόνισε ότι "θα είναι και θα παραμείνη Ελλην και δεν θα παρεκκλίνη κατά κεραίαν της εθνικής πολιτικής γραμμής του τόπου".

Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα χειρισθεί τα δημοτικά πράγματα με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων όλων των πολιτών ανεξάρτητα από τάξεις.

Στην Αμμόχωστο δημιουργήθηκαν μικροδιαφορές μεταξύ του δημάρχου Αδάμ Αδάμαντος και των Τούρκων συμβούλων.

Αυτό συνέβη γιατί ο Αδάμαντος επέδωσε στο διοικητή Μπράουν, μετά την εκλογή του ως δημάρχου της πόλης, υπόμνημα με το οποίο διαδηλωνόταν ο πόθος των Ελλήνων της Κύπρου για Ενωση με την Ελλάδα και ένα δεύτερο για απόλυση των συντεχνιακών ηγετών και κατάργηση των ανελεύθερων Νόμων.

Ο Τουρκος δημοτικός σύμβουλος Ισμαήλ Κεμάλ παίρνοντας το λόγο διαφώνησε με το αίτημα του Αδάμαντος για Ενωση με την Ελλάδα.

Στη Λεμεσό ο Πλουτής Σέρβας μετά την εκλογή του στην παρουσία του διοικητή Γουέστον μίλησε από τον εξώστη του Δημοτικού Μεγάρου και ζήτησε όπως τεθεί τέρμα στα κομματικά πάθη.

Απηύθυνε επίσης έκκληση σε όλους τους πλουσίους να συνεισφέρουν για βελτίωση της υδατοπρομήθειας της πόλης και στην αντιμετώπιση γενικά των δημοτικών αναγκών της πόλης.

Ετσι από την 1.6.46 οι πόλεις και κωμοπόλεις είχαν τους πιο κάτω δημάρχους και αντιδημάρχους.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Ιωάννης Κληρίδης, δήμαρχος και Κώστας

Μιχαηλίδης αντιδήμαρχος.

ΠΑΦΟΣ: Χρ. Γαλατόπουλος, δήμαρχος και Πανίκος Σιβιτανίδης, αντιδήμαρχος.

ΛΑΡΝΑΚΑΑ: Λύσος Σανταμάς δήμαρχος και Γ. Λουκαϊδης, αντιδήμαρχος.

ΒΑΡΩΣΙ: Αδάμ Αδάμαντος δήμαρχος και Ν. Σαββίδης αντιδήμαρχος.

ΚΕΡΥΝΕΙΑ: Χαρ. Δημητριάδης δήμαρχος και Σάββας Χρίστης αντιδήμαρχος

ΚΟΜΩΠΟΛΕΙΣ

Στις κωμοπόλεις εξελέγησαν οι επικεφαλής των συνδυασμών με μόνη διαφορά το Λευκόνοικο, όπου είχαν εκλεγεί από τρεις δημοτικοί σύμβουλοι από τις δύο παρατάξεις. Η εκλογή του δημάρχου έγινε με κλήρο που ευνόησε τον Αναστάση Χαραλάμπους του ΑΚΕΛ. Ως αντιδήμαρχος εξελέγη ο Χατζηγεωργίου της ΠΕΚ.

Στις άλλες κωμοπόλεις εξελέγησαν οι ακόλουθοι:

ΠΟΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ: Π. Γεωργίου δήμαρχος και Α. Κούππας αντιδήμαρχος.

ΚΑΡΑΒΑΣ: Α. Λαϊος δήμαρχος και Ν. Κουτσοκούμνης αντιδήμαρχος.

ΜΟΡΦΟΥ: Π. Νικολόπουλος δήμαρχος και ο Χρ. Χτζηαντώνης Αντιδήμαρχος.

ΑΚΑΝΘΟΥ: Κλεάνθης Κραμβής δήμαρχος.

ΚΥΘΡΕΑ: Χρ. Ν. Καττάμης δήμαρχος.

Ετσι με τις εκλογές του 1946 το ΑΚΕΛ εξασφάλισε απόλυτη κυριαρχία στα δημοτικά συμβούλια. Ηλεγχε τα Δημαρχεία Λευκωσίας, Λεμεσού, Αμμοχώστου και Λάρνακας, Μόρφου, Κυθρέας, Λαπήθου, Καραβά και Λευκονοίκου.

Η Δεξιά περιορίστηκε μόνο στον έλεγχο των δημαρχείων στην Κερύνεια και την Πάφο, τα Λεύκαρα και την Πόλη Χρυσοχούς, αλλά και αυτά όχι απόλυτα.