Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

27.5.1946: Παvηγυρισμoί oπαδώv τoυ Iωάvvη Κληρίδη και τoυ ΑΚΕΛ για τις επιτυχίες τoυ Συvδυασμoύ Εθvικής Εvότητας.

S-752

27.5.1946: ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΙΩΑΝΝΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

«Κυπριακός Τύπος» 30 5 1946

Οι υποστηρικτές του Ιωάννη Κληρίδη στη Λευκωσία και της Αριστεράς γενικότερα σε ολόκληρη την Κύπρο γιόρτασαν με την καρδιά τους τη νίκη στις δημοτικές εκλογές μέχρι τις πρωϊνές ώρες, αλλά και τις επόμενες ημέρες που ακολούθησαν.

Αντίθετα ο Θεμιστοκλής Δέρβης που έχασε την Δημαρχία της Λευκωσίας του φυσούσε και δεν κρύωνε και ζήτησε την τιμωρία αυτών, που κατά την άποψη του, έφταιγαν, ενώ κατήγγειλε σωρείαν παραβιάσεων του Νόμου για τις εκλογές από τους κομμουνιστές.

Σχετικά έγραφε ο "Νέος Κυπριακός Φύλαξ":

"Μετά την αναγγελίαν (των αποτελεσμάτων) πολλοί συνεγκεντρώθησαν στην Πλατείαν Μεταξά (Πλατεία Ελευθερίας αργότερα) όπου ήρχισαν να σφυρίζουν και να γιουχαϊζουν. Μερικοί ετοποθέτησαν φέρετρον επ' αυτοκινήτου και περιήρχοντο την Λευκωσίαν ψάλλοντες την νεκρώσιμον ακολουθείαν. Επίσης πολλοί συνεκεντρώθησαν έξωθι της οικίας του κ. Δέρβη, όπου έκαιον λιβάνι και σφύριζον και ασχημονούσαν καθ' οιονδήποτε τρόπον.

Μερικοί εκράτουν κόλλυβα και διεμοίραζον εις τους πρωϊνούς διαβάτας. Αλλοι εγέμισαν κάρα με κουρτουνιάν και περιήρχοντο την πόλιν τοποθετούντες κλάδους του φυτού τούτου έξωθι των θυρών των γνωστών αντιπάλων του συνδυασμού του κ. Κληρίδη. (Η κουρτουνιά είναι το δέντρο από το οποίο παράγεται ένα πολύ πικρό τσάι και το χάριζαν οι νικητές στους ηττημένους μετά τις εκλογές).

Οπουδήποτε απηντάτο πολίτης γνωστός ως αντίπαλος εσφυρίζετο και εγιουχαϊζετο κατά τον χειρότερον τρόπον. Της... πολιτισμένης αυτής υποδοχής δεν εξηρέθησαν ούτε δημοσιογράφοι, οι οποίοι επέστρεφον "ξενυχτισμένοι" εκ του Διοικητηρίου όπου έγινεν η διαλογή των ψήφων".

(Μεταγλώττιση)

"Μετά την αναγγελία (των αποτελεσμάτων) πολλοί συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Μεταξά όπου άρχισαν να σφυρίζουν και να γιουχαϊζουν. Μερικοί τοποθέτησαν φέρετρο σε αυτοκίνητο και περιήρχοντο τη Λευκωσία ψάλλοντες τη νεκρώσιμη ακολουθεία. Επίσης πολλοί συγκεντρώθηκαν έξω από την οικία του κ. Δέρβη, όπου έκαιαν λιβάνι και σφύριζαν και ασχημονούσαν με οποιονδήποτε τρόπο.

Μερικοί εκρατούσαν κόλλυβα και διαμοίραζαν στους πρωϊνούς διαβάτες. Αλλοι γέμισαν κάρα με κουρτουνιά και περιέρχονταν την πόλη και τοποθετούσαν κλάδους του φυτού αυτού έξω από τις πόρτες των γνωστών αντιπάλων του συνδυασμού του κ. Κληρίδη.(Η κουρτουνιά είναι το δέντρο από το οποίο παράγεται ένα πολύ πικρό τσάι και το χάριζαν οι νικητές στους ηττημένους μετά τις εκλογές).

"Χρόνος" 1 6 1946

Οπουδήποτε συναντάτο πολίτης γνωστός ως αντίπαλος σφυριζόταν και γιουχαϊζόταν κατά το χειρότερο τρόπο. Από την ... πολιτισμένη αυτή υποδοχή δεν εξαιρέθηκαν ούτε δημοσιογράφοι οι οποίοι επέστρεφαν "ξενυχτισμένοι" από το Διοικητήριο όπου έγινεν η διαλογή των ψήφων".

Ο Ιωάννης Κληρίδης και ο συνδυασμός του γιόρτασαν τα επινίκεια σε συγκέντρωση στις 27 Μαϊου, επομένη των εκλογών, με συγκέντρωση στην Πλατεία Μεταξά, όπου σύμφωνα με τον "Ανεξάρτητο" παρέστησαν είκοσι χιλιάδες λαού που αποθέωσαν το νέο δήμαρχο της πρωτεύουσας.

Ο Κληρίδης μίλησε από το οίκημα του "Παρνασσού" και στην αρχή τόνισε το θέμα της ανάγκης εθνικής συνεργασίας και κάλεσε το λαό να γιορτάσει τη νίκη του "με σεμνότητα και και αξιοπρέπεια" κατα τρόπον ο οποίος ούτε να προκαλεί αλλ' ούτε και ν' αποβαίνει πρόκλησις διά τους αντιπάλους".

Πρόσθεσε κατά την ίδια εφημερίδα:

" Ο σκοπός και το σύνθημα του αγώνος μας είναι η συνεργασία διά την ευημερίαν του τόπου μας και την προώθησιν της εθνικής μας υποθέσεως. Αύτη δεν δύναται να επιτευχθή παρά μόνον διά της συνενώσεως όλων των δυνάμεων, του λαού μας, ανεξαρτήτως τάξεων και πολιτικών φρονημάτων. Χάριν της επιτυχίας του εθνικού αυτού σκοπού, καλούνται σήμερον οι χθεσινοί μας αντίπαλοι όπως προσχωρήσουν εις το στρατόπεδο μας και ενώσουν μαζί μας τας δυνάμεις των, διά την επιτυχίαν του εθνικού μας αγώνος.

Τα μίση και αι διαιρέσεις του λαού μας οφείλουν ν' ανήκουν εις το παρελθόν. Το εθνικόν μας καθήκον υπαγορεύει όπως όλοι μας, φίλοι και εχθροί, φτωχοί και πλούσιοι, τείνομεν χείρα συνεργασίας και να ταχθώμεν κάτω από την σημαία της ενότητος, ήτις και είναι ο μόνος ορθός δρόμος που οδηγεί εις την πραγματοποίησιν των εθνικών μας ονείρων".

(Μεταγλώττιση)

" Ο σκοπός και το σύνθημα του αγώνα μας είναι η συνεργασία για την ευημερία του τόπου μας και την προώθηση της εθνικής μας υπόθεσης. Αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με τη συνένωση όλων των δυνάμεων, του λαού μας, ανεξάρτητα από τάξεις και πολιτικά φρονήματα. Για χάρη της επιτυχίας του εθνικού αυτού σκοπού, καλούνται σήμερα οι χθεσινοί μας αντίπαλοι όπως προσχωρήσουν στο στρατόπεδο μας και ενώσουν μαζί μας τις δυνάμεις τους, για την επιτυχία του εθνικού μας αγώνα.

Τα μίση και οι διαιρέσεις του λαού μας οφείλουν ν' ανήκουν στο παρελθόν. Το εθνικό μας καθήκο υπαγορεύει όπως όλοι μας, φίλοι και εχθροί, φτωχοί και πλούσιοι, τείνουμε χείρα συνεργασίας και να ταχθούμε κάτω από τη σημαία της ενότητας, η οποία και είναι ο μόνος ορθός δρόμος που οδηγεί στην πραγματοποίηση των εθνικών μας ονείρων".

«Φωνή της Κύπρου" 6 1 1945

Πανηγυρικά γιόρτασε τη νίκη της η Αριστερά και στις άλλες πόλεις. Στο Βαρώσι το πλήθος κρατώντας τους επιτυχώντες στους ώμους του παρήλασε από τους κεντρικούς δρόμους και κατέληξε στο οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων όπου μίλησε ο δημοτικός Σύμβουλος Πρόδρομος Παπαβασιλείου που τόνισε κατά τον "Ανεξάρτητο" της 28ης Μαϊου:

"Τώρα αι εκλογαί ετελείωσαν. Ημείς πρώτοι τείνομεν χείρα προς τους αντιπάλους και τους καλούμε να συνεργασθώμεν όλοι διά τον εθνικόν πόθον της Κύπρου και διά τα συμφέροντα της πόλεως μας".

(Μεταγλώττιση)

"Τώρα οι εκλογές τελείωσαν. Εμείς πρώτοι τείνουμε χέρι προς τους αντιπάλους και τους καλούμε να συνεργασθούμε όλοι για τον εθνικό πόθο της Κύπρου και για τα συμφέροντα της πόλης μας".

Στη Λάρνακα τα πλήθη έχοντας επίσης τους εκλεγέντες στους ώμους τους διέσχισαν τους δρόμους με συνθήματα υπέρ της ενότητας.

Η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" πανηγύρισε εξάλλου την εκλογή του Ιωάννη Κληρίδη με το πιο κάτω σημείωμα (28.5):

"Χριστός Ανέστη. Αληθώς Ανέστη.

Με αυτόν τον αδελφικώτατον και χριστιανικώτατον χαιρετισμόν, ο λαός της Λευκωσίας υπεδέχθη χθες, έξαλλος από χαράν και συγκίνησιν, το άγγελμα της νίκης.

Και η νίκη αύτη, νίκη του λαού και θρίαμβος της εθνικής ιδέας είναι μια νίκη υπέρλαμπρος καθολογική και ολοκληρωτική. Και εις τας τέσσερας μεγάλας πόλεις, Λευκωσίαν, Λεμεσόν, Αμμόχωστον, Λάρνακα, οι εχθροί της εθνικής συνεργασίας, εσαρώθησαν κυριολεκτικώς και ο λαός αναπνέει και σήμερον εν τω μέσω εθνικής ατμοσφαίρας και συγχρόνως πανηγυρίζει το εθνικόν γεγονός.

Το τονίζομεν: Η προχθεσινή νίκη δεν είναι απλώς μία εκλογική νίκη. Είναι πρωτίστως μία νίκη εθνική, η οποία απέδειξε πανηγυρικώτατα, ότι ο λαός μας, ωρίμασε πολιτικώς και ότι πιστός εις τας εθνικάς του παραδόσεις, εννοεί να προχωρήσει θαρραλέος και αποφασιστικός τον δρόμον, τον οποίον επιβάλλει το καθήκον του και η εθνική του τιμή και αξιοπρέπεια, ως λαού πολιτισμένου με ιστορίαν και παραδόσεις.

Η προχθεσινή νίκη δεν απέδειξεν μόνον τον πατριωτισμόν του λαού. Απέδειξε κατά τρόπον πανηγυρικώτατον, ότι ο λαός αυτός, παρά τη μακραίωνα δουλεία, παρά τας παντοίας εις βάρος του πιέσεις και ραδιουργίας εστάθη εις το ύψος του απτόητος και προ παντός αδιάφθορος. Το χρήμα, ο πανίσχυρος αυτός παράγων, το οποίον διετέθη παντού άφθονον δεν ίσχυσε να διαφθείρη τον πτωχόν αλλά υπέροχον λαόν μας.

Ο λαός μας εστάθη εις το ύψος του, ηθικός αξιοπρεπής, αδιάφορος. Ενα τοιούτον λαόν αξίζει να τον αγαπά και να τον θαυμάζει κανείς. Αξίζει να αγωνίζεται κανείς μαζί του. Αξίζει να ζήση ελεύθερος. Και θα ζήση".

(Μεταγλώττιση)

" Χριστός Ανέση. Αληθώς Ανέστη.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 28 9 1946

Με αυτό τον αδελφικότατο και χριστιανικότατο χαιρετισμό, ο λαός της Λευκωσίας υπεδέχθηκε χθες, έξαλλος από χαρά και συγκίνηση, το άγγελμα της νίκης.

Και η νίκη αύτη, νίκη του λαού και θρίαμβος της εθνικής ιδέας είναι μια νίκη υπέρλαμπρη καθολογική και ολοκληρωτική. Και στις τέσσερις μεγάλες πόλεις, Λευκωσία, Λεμεσό, Αμμόχωστο, Λάρνακα, οι εχθροί της εθνικής συνεργασίας, σαρώθηκαν κυριολεκτικά και ο λαός αναπνέει και σήμερα σε εθνική ατμόσφασιρα και συγχρόνως πανηγυρίζει το εθνικό γεγονός.

Το τονίζουμε: Η προχθεσινή νίκη δεν είναι απλώς μια εκλογική νίκη. Είναι πρώτιστα μια νίκη εθνική, η οποία απέδειξε πανηγυρικότατα, ότι ο λαός μας, ορίμασε πολιτικά και ότι πιστός στις εθνικές του παραδόσεις, εννοεί να προχωρήσει θαρραλέος και αποφασιστικός το δρόμο, τον οποίο επιβάλλει το καθήκο του και η εθνική του τιμή και αξιοπρέπεια, ως λαού πολιτισμένου με ιστορία και παραδόσεις.

Η προχθεσινή νίκη δεν απέδειξε μόνο τον πατριωτισμό του λαού. Απέδειξε κατά τρόπο πανηγυρικώτατο, ότι ο λαός αυτός, παρά τη μακραίωνη δουλεία, παρά τις παντοίες σε βάρος του πιέσεις και ραδιουργίες στάθηκε στο ύψος του απτόητος και προ παντός αδιάφθορος. Το χρήμα, ο πανίσχυρος αυτός παράγοντας, το οποίο διατέθηκε παντού άφθονο δεν ίσχυσε να διαφθείρει τον πτωχό αλλά υπέροχο λαό μας.

Ο λαός μας στάθηκε στο ύψος του, ηθικός αξιοπρεπής, αδιάφορος... Ενα τέτοιο λαό αξίζει να τον αγαπά και να τον θαυμάζει κανείς. Αξίζει να αγωνίζεται κανείς μαζί του. Αξίζει να ζήσει ελεύθερος. Και θα ζήσει".