Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

19.4.1946: Ο Πρoεκλoγικός αγώvας για τις δημoτικές εκλoγές τoυ 1946 στη Λάρvακα, Αμμόχωστo, Λεμεσό, Πάφo και Κερύvεια και oι υπoψήφιoι τoυ κάθε συvδυασμoύ.

S-746

19.4.1946: Ο ΠΡΟΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1946 ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ, ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ, ΛΕΜΕΣΟ, ΠΑΦΟ ΚΑΙ ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

Λύσος Σανταμάς: Υποψήφιος της Αριστεράς στη Λάρνακα

Παράλληλα με τη Λευκωσία ο προεκλογικός αγώνας για τις δημοτικές εκλογές του 1946 φούντωσε και στις άλλες πόλεις με επίκεντρο κυρίως τη Λεμεσό, όπου κατερχόταν και πάλι ως υποψήφιος ο δήμαρχος Λεμεσού και παυθείς Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Πλουτής Σέρβας.

Στη Λάρνακα όπου στις προηγούμενες εκλογές είχε κερδίσει η Δεξιά, η Αριστερά κινητοποιήθηκε γρήγορα και καταβλήθηκαν προσπάθειες για κοινό συνδυασμό οι οποίες ωστόσο προσέκρουσαν στην αντίδραση της Δεξιάς που ήλπιζε ότι θα διατηρούσε το Δημαρχείο και θα προωθούσε την πολιτική της να μη δέχεται συνεργασία με το ΑΚΕΛ και την Αριστερά γενικότερα.

Ετσι η Αριστερά προχώρησε στον καταρτισμό Συνδυασμού Εθνικής Ενότητας με ηγέτη το Λύσο Σανταμά, ο οποίος από τις 19 Απριλίου δημοσίευσε την απόφαση του να ηγηθεί συνδυασμού ("Ανεξάρτητος" 19.4.1946):

"Με πλήρη αντίληψιν των δυσκολιών και των εμποδίων που παρεμβάλλονται εις τας καταβαλλομένας προσπαθείας προς ενοποίησιν των δυνάμεων του Ελληνικού Κυπριακού Λαού, διά να εργασθή ούτος αποτελεσματικώς διά το εθνικόν ζήτημα με βαθείαν συναίσθησιν των ευθυνών που επιφορτίζεται ένα αιρετόν σώμα κατά τας σημερινάς κρισίμους στιγμάς που διέρχεται ο τόπος μας, εδέχθην την παράκλησιν τιμίων και προοδευτικών συμπολιτών μας και το θεωρώ τιμήν μου, διότι μου δίδεται η ευκαιρία να ηγηθώ Συνδυασμού Εθνικής Ενότητος.

Διά την ενότητα του λαού της πόλεως μας επανέλαβα επισήμως την δήλωση μου ότι ήμην πρόθυμος να υπηρετήσω και ως απλούς στρατιώτης, χωρίς να φιλοδοξώ οιονδήποτε δημαρχιακόν ή άλλο αξίωμα. Η ώς άνω δήλωσις μου εξετιμήθη και κατενοήθη μόνον από ωρισμένους κύκλους συμπολιτών μας και από την καθοδήγησιν των Λαϊκών οργανώσεων, ενώ θάπρεπεν όλαι ανεξαιρέτως αι παρατάξεις ν' αρθούν εις το ύψος των περιστάσεων και να συμφωνήσουν διά το γενικώτερον συμφέρον του τόπου.

Ως εκ τούτου έχομεν καθαράν την συνείδησιν ότι επράξαμεν το καθήκον μας διά την πόλιν και αν απέτυχον αι προσπάθειαι μας εις το να υποδείξωμεν μόνον έναν συνδυασμόν αντιπροσωπευτικόν, που να εκλεγή αριστίνδην, η ευθύνη βαρύνει την ηγεσίαν των παρατάξεων εκείνων που δεν το ηθέλησαν.

Κατέληξα εις τους κ.κ. Γεώργιον Λουκαϊδην, Βάσον Κοντόπουλον, Σοφοκλήν Μάμαν, Γεώργιον Φωτίου, Ονώριον Χατζηϊωάννου και Κυριάκον Προδρόμου ως μέλη του συνδυασμού μου και ως καλούς συνεργάτας μου, μετά των οποίων θα κατέλθω εις τας προσεχείς δημοτικάς εκλογάς ως συνδυασμός ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ. Μετά τας εορτάς του Πάσχα θα έχωμεν την ευκαιρίαν ν' αναπτύξωμεν δι ομιλιών τους σκοπούς και το πρόγραμμα μας.

(Μεταγλώττιση)

"Με πλήρη αντίληψη των δυσκολιών και των εμποδίων που παρεμβάλλονται στις καταβαλλόμενες προσπάθειες προς ενοποίηση των δυνάμεων του Ελληνικού Κυπριακού Λαού, για να εργασθεί αυτός αποτελεσματικά για το εθνικό ζήτημα με βαθιά συναίσθηση των ευθυνών που επιφορτίζεται ένα αιρετό σώμα κατά τις σημερινές κρίσιμες στιγμές που διέρχεται ο τόπος μας, δέχθηκα την παράκληση τίμιων και προοδευτικών συμπολιτών μας και το θεωρώ τιμή μου, διότι μου δίδεται η ευκαιρία να ηγηθώ Συνδυασμού Εθνικής Ενότητας.

Δ.Δημητρίου: Υποψήφιος της Δεξιάς στη Λάρνακα

Για την ενότητα του λαού της πόλης μας επανέλαβα επίσημα τη δήλωση μου ότι ήμουν πρόθυμος να υπηρετήσω και ως απλός στρατιώτης, χωρίς να φιλοδοξώ οποιοδήποτε δημαρχιακό ή άλλο αξίωμα. Η δήλωση μου αυτή μου εκτιμήθηκε και κατανοήθηκε μόνο από ωρισμένους κύκλους συμπολιτών μας και από την καθοδήγηση των Λαϊκών Οργανώσεων, ενώ θάπρεπε όλες ανεξαίρετα οι παρατάξεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμφωνήσουν για το γενικώτερο συμφέρο του τόπου.

Ως εκ τούτου έχουμε καθαρή την συνείδηση ότι επράξαμε το καθήκον μας για την πόλη και αν απέτυχαν οι προσπάθειες μας στο να υποδείξουμε μόνο έναν συνδυασμό αντιπροσωπευτικό, που να εκλεγεί αριστίνδην, η ευθύνη βαρύνει την ηγεσία των παρατάξεων εκείνων που δεν το θέλησαν.

Κατέληξα στους κ.κ. Γεώργιο Λουκαϊδη, Βάσο Κοντόπουλο, Σοφοκλή Μάμα, Γεώργιο Φωτίου, Ονώριο Χατζηϊωάννου και Κυριάκο Προδρόμου ως μέλη του συνδυασμού μου και ως καλούς συνεργάτες μου, με τους οποίους θα κατέλθω στις προσεχείς δημοτικές εκλογές ως συνδυασμός ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ. Μετά τις γιορτές του Πάσχα θα έχουμε την ευκαιρία ν' αναπτύξουμε με ομιλίες τους σκοπούς και το πρόγραμμα μας.

Στην πρώτη του ομιλία ο Λύσος Σανταμάς προσπάθησε να άρει τις επιφυλάξεις ενός άλλου υποψηφίου, του Σπ. Πετρακίδη που ετοιμαζόταν να κατέλθει στις εκλογές με δικό του συνδυασμό.

Ο Πετρακίδης υποστήριξε ότι το εθνικό θέμα της Κύπρο έπρεπε να κρατηθεί μακριά από την Κομματική διαπάλη και ιδιαίτερα κατά τις εκλογές.

Πρόσθεσε ο Λύσος Σανταμάς στην ομιλία του:

"Εάν ο φίλος μου κ. Πετρακίδης εννοεί ότι κατά τας επικειμένας εκλογάς πρέπει να αποφευχθεί κάθε ανάμιξις του εθνικού ζητήματος καιτοι πρέπει να περιορισθώμεν εις την ανάπτυξιν μόνον προγραμμάτων στενής δημοτικής δράσεως, μη αναπτύσσοντες τας απόψεις μας έκαστος περί του ορθροτέρου τρόπου της επιδιώξεως της λύσεως του μεγάλου μας εθνικού ζητήματος, ας μας επιτρέψει να διαφωνήσωμεν. Οι αυριανοί δήμαρχοι και τα συμβούλια των θα είναι τα μόνα πρόσωπα που θα έχουν το λαϊκόν χρίσμα, την λαίκήν εντολήν, τα μόνα πρόσωπα που πραγματικώς θα δύνανται δικαιωματικώς να ομιλήσουν εγκύρως ως αντιπροσωπευτικά, εξ ονόματος του λαού και τα πρόσωπα αυτά έχουν καθήκον να αναπτύξουν με ειλικρίνειαν και με τα χαρτιά ανοικτά, τον τρόπον με τον οποίον θα πολιτευθούν επί του μεγάλου μας ζητήματος

Εάν όμως ο φίλος μου κ. Πετρακίδης καταδικάζει την εκμετάλλευσιν του εθνικού μας ζητήματος διά σκοτίους κομματικούς σκοπούς, τότε τον χειροκροτούμεν πρώτοι εμείς, διότι και ημείς φρονούμεν αδιστάκτως ότι τοιαύτην πολιτικήν καταβαραρθρώνει την ιεράν μας εθνικήν υπόθεσιν.

Ημείς διακηρύττομεν με τον εντονώτερον τρόπον, ότι ούτε επί στιγμήν εσκέφθημεν να χωρίσωμεν τον κυπριακόν Ελληνικόν λαόν εις ενωτικούς και ανθενωτικούς. Διότι εν τοιαύτη περιπτώσει δεν γνωρίζω ποιάς ατιμωτικής τιμωρίας θα είμεθα άξιοι διά την ιερόβουλον αυτήν πρόθεσιν. Ουδείς Κύπριος Ελλην, εις οιανδήποτε παράταξιν και ανήκη είναι άξιος μιας τοιαύτης ύβρεως".

Η συνέχεια όμως των προεκλογικών πραγμάτων έκαμαν τον Πετρακίδη να βάλει νερό στο κρασί του, αλλά όχι εξ ολοκλήρου. Ετσι στις 7 Μαϊου ανακοίνωσε ότι δεν θα κατερχόταν στις εκλογές επικεφαλής συνδυασμού, αλλά ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Στον Πετρακίδη προτάθηκε να συμπράξει με τον συνδυασμόν της Αριστεράς, αλλά αρνήθηκε γιατί, όπως είπε, αυτό ήταν αντίθετο με την ιδεολογία του.

Από δικής της πλευράς η Δεξιά σχημάτισε δικό της συνδυασμό του οποίου ηγείτο ο δήμαρχος Δ. Ν. Δημητρίου.

Χριστόδουλος Χατζηπαύλου: Υποψήφιος της Δεξιάς στη Λεμεσό

Σαν συνεργάτες του στο Δημοτικό Συμβούλιο επέλεξε τους Αιμ. Παντελίδη, Αχ. Θεοδούλου, Β. Αχιλλέα, Γ. Παναγιωτίδη, Χρ. Πιτσιλλίδη και Φίλιππο Παπαδάκη.

Σε ομιλία του μάλιστα στις 17 Μαϊου ο Δημητρίου αναφέρθηκε στη διαχείρηση του Δήμου Λάρνακας κατά την τελευταία τριετία και υποσχέθηκε ότι θα συνέχιζε το πρόγραμμα του αν ο λαός τον αναδείκνυε και πάλι δήμαρχο.

Τελικά είπε ότι καμμιά σύμπραξη με το Κομμουνιστικό ΑΚΕΛ δεν ήταν δυνατή διότι "ιδεολογική άβυσσος χωρίζει

τους δυο κόσμους".

Την ίδια μέρα υπέβαλαν και τις υποψηφιότητες τους οι δύο συνδυασμοί μαζί με τρεις ανεξάρτητους: Τους Σπ. Πετρακίδη, Γλαύκο Βαλδασερίδη και Πιερή Ιακώβου.

Υποψηφιότητα υπέβαλαν επίσης και οι Τούρκοι Σατή Χιλμή, οδοντίατρος και Σουπή Κεναάν, έμπορος, που ανακηρύχθηκαν την ίδια μέρα δημοτικοί σύμβουλοι Λάρνακας χωρίς εκλογές.

ΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

Στη Λεμεσό κυριαρχούσα δύναμη ήταν εκείνη του παυθέντος Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ και δημάρχου της Λεμεσού Πλουτή Σέρβα.

Αρχικά είχεν ανακοινωθεί ότι θα κατέρχονταν στις εκλογές τρεις συνδυασμοί: Της Δεξιάς, της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών, αλλά τελικά οι Σοσιαλιστές δέχθηκαν να υποστηρίξουν το συνδυασμό της Αριστεράς, που πήρε την ονομασία Λαϊκός Συνδυασμός Λεμεσού (ΕΜΕΚΕΛ) και που εγγυόταν την ανάδειξη του.

Οι υποψήφιοι της Αριστεράς εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση του ΑΚΕΛ Λεμεσού στις αρχές Απριλίου. Αυτοί ήσαν οι Πλουτής Σέρβας, Βάσος Παπαδόπουλος, Κώστας Φυλακτού, Ισίδωρος Μαρκουλλής και Παντ. Μαυρογένης.

Στο συνδυασμό δεν περιλήφθηκαν υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος του οποίου ηγείτο ο Χριστιανός Ρωσσίδης, αλλά ο τελευταίος, έπειτα από επαφές με το ΑΚΕΛ δέχθηκε να υποστηρίξει το συνδυασμό αυτό.

Ο Χριστιανός Ρωσσίδης μίλησε μάλιστα σε συγκέντρωση του ΕΜΕΚΕΛ τις 5 Μαϊου και είπεν ότι δεν ήταν δυνατό "να υποτεθή ότι θα υπάρξη εθνική ψήφος, ήτις να δοθή υπέρ του αντιπάλου συνδυασμού".

Ο Ρωσσίδης μίλησε, αφού τον κάλεσε ο κόσμος στο βήμα έπειτα από ομιλία του Πλουτή Σέρβα που ευχαριστώντας στη συνέχεια το Χριστιανό Ρωσσίδη είπε:

" Θα ήτο ιστορικόν λάθος να εκφράσωμεν τας ευχαριστίας μας προς τον κ. Ρωσσίδη. Ούτος δεν έκαμε παρά το καθήκον του, ως μέγας πατριώτης. Υποσχόμεθα να συνεχίσωμεν τον δρόμον που βαδίζομεν".

Στην ομιλία του ο Σέρβας επιτέθηκε επίσης και εναντίον του αρχηγού του Συνδυασμού της Δεξιάς Χριστόδουλου Χατζηπαύλου και του Σερ Παναγιώτη Κακογιάννη και πρόσθεσε:

"Να προασπίσουμε τις κατακτήσεις μας όλοι μαζί, όλοι οι πατριώτες, ανεξάρτητα από πολιτικές αποχρώσεις και ταξικές διαφορές. Αυτό είναι το καθήκο κατά την επικείμενη εκλογή. Και όχι μόνο να τις προασπίσουμε, αλλά να τις επεκετείνουμε πιο πέρα. Κτυπώντας τη μαύρη αντίδραση, όλοι μαζί οι πατριώτες να σφυρηλατήσουμε εκείνο το πανίσχυρο ενιαίο εθνικό μέτωπο που θα μας επιτρέψει αποτελεσματικά να μπούμε στη λεωφόρο του αγώνα για την εθνική μας αποκατάσταση...".

Αδάμος Αδάμαντος: Υποψήφιος της Αριστεράς στην Αμμόχωστο

Αρχηγός του Συνδυασμού της Δεξιάς που ονομάστηκε "Προοδευτικός Συνδυασμός" ήταν ο Χριστόδουλος Χαζηπαύλος, ο οποίος μιλώντας στο Θέατρο Γιορδαμλή στις 4 Μαϊου ανέλυσε το προεκλογικό πρόγραμμα που κάλυπτε εξιγίανση και ανασυγκρότηση των οικονομικών του Δήμου, διαχείρηση με πνεύμα ισότητος και δικαιοσύνης, οριστική λύση του προβλήματος της ύδρευσης της πόλης, ρυμοτομία, ίδρυση νέων οδών, αναθεώρηση της μισθοδοτικής κλίμακας των δημοτικών υπαλλήλων και "μέριμνα διά την βελτίωσιν των όρων διαβιώσεως των εργαζομένων τάξεων".

Ο Χατζηπαύλου προέβη σε μια συγκλονιστική καταγγελία που εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως ήταν προεκλογικό πυροτέχνημα λέγοντας ότι ο Πλουτής Σέρβας είχε αρνηθεί σ' αυτόν να ελέγξει τους λογαριασμούς της διαχείρησης της αγορανομίας του δήμου.

Ο Χατζηπαύλου έδωσε και συνέχεια στις καταγγελίες του και σε μια ομιλία στις 6 Μαϊου τριμελής αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Σέρβα και του επέδωσε έντονη διαμαρτυρία. Στη διαμαρτυρία που είχε εγκριθεί σε συγκέντρωση του συνδυασμού του Χατζηπαύλου τονιζόταν ότι οι υπογράψαντες:

"Εκφράζουν την μομφήν ότι ο κ. Πλουτής Σέρβας, ως Δήμαρχος Λεμεσού και το Δημοτικόν του Συμβούλιον εφαρμόζουν εν καθ' όλα απολυταρχικόν σύστημα πρωτοφανές κατά την σύχρονον εποχήν των δημοκρατικών θεσμών και Λαϊκών ελευθεριών".

Αντιπροσπεία από τους κ. Χατζηγιώργη, Ηρ. Αργύρη και Ντ. Αντωνιάδη επέδωσε το ψήφισμα στον Πλουτή Σέβα, ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση του παραρατήρησε:

"Θα παραδεχθειτε ότι το ως άνω ούτω ονομαζόμενον ψήφισμα είναι ένα εκλογικό κόλπο του χειροτέρου είδους. Εν τούτοις σας πληροφορώ ότι την 13ην Μαϊου κατόπιν αποστολής του Κυβερνητικού Ελεγκτή, τα βιβλία της Αγορορανομίας μαζί με όλα τα άλλα βιβλία του Δήμου στέλνουνται στη Λευκωσία για τον συνήθη έλεγχον. Δύνασθε ν' αποταθείτε στον Κυβερνητικόν Ελεγκτήν για να κοιτάξετε ότι θέλετε και κατόπιν να σας δώσω εξηγήσεις σ' όλες σας τις απορίες".

Σε αντιπαρατήρηση του Αργύρη ο δήμαρχος απάντησε ότι δεν είναι συνηθισμένος να υποκύπτει σε εκλογικά κόλπα, δεδομένου μάλιστα ότι και ο λαός δέχτηκε με αποδοκιμασίες αυτό το χονδροκομένο και ανούσιο εκλογικό κόλπο. Πάντως, είπε, ο Λαός έχει ήδη υπ' όψη τις απαιτήσεις των προϊσταμένων σας και θα μιλήσει την 26ην Μαϊου.

Ο Χατζηπαύλος έδωσε συνέχεια στις καταγγελίες του και στις 11 Μαϊου κίνησε αγωγή εναντίον του Πλουτήη Σέρβα για "δολία και άτιμη διαχείρηση της αγορανομίας του δήμου".

Με την αγωγή ο Χατζηπαύλος ζητούσε δήλωση του δικαστηρίου ότι "η διαχείρησις της αγορανομίας ήτο άτιμος και δολία".

Ζητούσε επίσης την έκδοση διατάγματος λογοδοσίας και αποζημιώσεις 25.000λ λιρών.

Ομως όλα ήταν ένα προεκλογικό κόλπο που δεν προχώρησε γιατί στο μεταξύ η προεκλογική εκστρατεία προσελάμβανε διαστάσεις καθώς πλησίαζαν οι εκλογές της 25 Μαϊου.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟ ΒΑΡΩΣΙ

Στο Βαρώσι ενώ η δεξιά χρειάστηκε αρκετό καιρό μέχρι να εξασφαλίσει το καταλληλότερο ψηφοδέλτιο, η Αριστερά ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατείας με συνδυασμό Εθνικής Ενότητας (ΕΜΕΚΕΛ) με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αδάμ Αδάμαντος.

Σαν συνεργάτες είχε μεταξύ άλλων τους Ζαχαρία Ζυμπουλάκη και Πρόδρομο Παπαβασιλείου.

Στις 23 Απριλίου συγκροτήθηκε τελικά στο οίκημα της Ανόρθωσης συνέλευση των μελών του ΚΕΚ της οποίας προήδρευσε ο Γ. Μυλωνάς.

Νίκος Μαυρονικόλας: Ηγήθηκε του συνδυασμού της Αριστεράς στην Πάφο, στις εκλογές του 1946

Στη σύσκεψη μίλησε ο γιατρός Δ.Κ. Κουνάς που πληροφόρησε τους παρευρεθέντες ότι ήταν εξουσιδοοτημένος από το Γραμματέα της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, αντιδήμαρχο Ν. Σαββίδη να αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ "εμμένον εις την ιδέαν της εθνικής ενότητος ("Ανεξάρτητος" 24. 4. 46) ήταν διατεθειμένο να παραχωρήσει τρεις έδρες στο ΚΕΚ περιλαμβανομένης και της θέσεως του αντιδημάρχου".

Οι συγκεντρωθέντες όμως απέρριψαν την πρόταση του ΑΚΕΛ γιατί διακηρυγμένη πολιτική του ΚΕΚ ήταν η μη συνεργασία με το ΑΚΕΛ.

Το ΚΕΚ θεωρούσε προδοσία μια τέτοια συνεργασία και είναι χαρακτηριστική δήλωση του Γενικού του Γραμματέα Θεμιστοκλή Δέρβη στην εφημερίδα "Νέος Κυπριακός Φύλαξ" στις 20- Απριλίου 1946, στην οποία διέψευσε δημοσιεύματα ότι θα συνεργαζόταν με την Αριστερά γιατί όπως ανέφερε "το τοιούτον θα ήτο προδοσία".

Η σύσκεψη αποφάσισε τελικά "εν μέσω ενθουσιωδών χειροκροτημάτων" σύμφωνα με τον "Νέο Κυπριακό Φύλακα" της 24 Απριλίου 1946 "να αντιμετωπίση τον Ακελικόν συνδυασμόν εις τας προσεχείς δημοτικάς εκλογάς διότι αυτά επιβάλλουν τα ύψιστα συμφέροντα της πόλεως και του τόπου γενικώτερον".

Η σύσκεψη εξέλεξε εξηνταμελή επιτροπή, η οποία θα κατάρτιζε το συνδυασμό και την επιτροπή εκλογικού αγώνα.

Την ίδια μέρα όμως η επαρχιακή επιτροπή του ΑΚΕΛ ενέκρινε το συνδυασμό για την πόλη του οποίου θα ηγείτο ο Αδάμος Αδάμαντος και με υποψηφίους τους Νίκο Θ. Σαββίδη, Χρίστο Σαββίδη, Ζαχαρία Ζυμπουλάκη, Σάββα Γεωργίου, Πρόδρομο Παπαβασιλείου και Γαβριήλ Μακρή.

Στην ανακοίνωση της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ καταγγέλλοντας ότι κάποιες δυνάμεις παρενέβησαν για ματαίωση της συνεργασίας:

"Είναι πραγματικά πολύ λυπηρόν, διότι ενώ όλα εφαίνοντο ότι πήγαιναν κατ' ευχήν και όλοι πιστεύσαμεν ότι η ημέρα της χαρμόσυνης αγγελίας της εθνικής ενότητος δεν ήταν μακρυά έξαφνα ξένες αχαρακτήριστες επεμβάσεις κατέστρεψαν τον ενθουσιασμόν των τιμίων συμπολιτών και απεγοήτευσαν όλους, όσοι επίστευσαν ότι πάνω από κομματικούς υπολογισμούς και στείρες προσωπικές φιλοδοξίες θα έμπαιναν τα γενικά συφμέροντα του τόπου μας.

Οι προσπάθεες της Δεξιάς για σχηματισμό συνδυασμού συνεχίστηκαν για πολλές ακόμα μέρες και μια σύσκεψη παραγόντων που έγινε στις 26 Απριλίου δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα.

Υστερα από μεσολαβήσεις και προσπάθειες του ΚΕΚ και ενώ η Αριστερά συνέχιζε και ενέτεινε τον προεκλογικό της αγώνα με πρώτη επίσημη εμφάνιση στις 5 Μαϊου στο κινηματοθέατρο Χατζηχαμπή, η Δεξιά κατόρθωσε τελικά να σχηματίσει δικό της συνδυασμό πριν λήξει η ημερομηνία υποβολης υποψηφιοτήτων

Ετσι στις 6 Μαϊου ο συνδυασμός ήταν έτοιμος και υπέβαλαν υποψηφιότητα οι ακόλουθοι: Ν. Αντωνίου, Γ. Οικονομίδης, Χαρ. Γιακουμής, Χ. Χ. Χατζηλοιζής, Μ. Κ. Φασαρίας και Θεοφάνης Τουμάζου.

Την ίδια μέρα υπέβαλαν υποψηφιότητα για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, και οι Ισμαήλ Κεμάλ παντοπώλης και Εμβέρ Χουσεϊν εργάτης που ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψηφίους.

Στις 12 Μαϊου ο Αδάμ Αδάμαντος μίλησε σε μια νέα συγκέντρωση στο Χατζηχαμπή όπου στην ομιλία του προέβη σύμφωνα με την εφημερίδα "Ανεξάρτητος" "σε αληθές μαστίγωμα κατά των διασπαστών της εθνικής ενότητος του λαού".

Στις 16 του ίδιο υμήνα έκαμε την πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση και ο ο Εθνικολαϊκός Συνδυασμό της Δεξιάς, ενώ στις 19 έκαμε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στο Χατζηχαμπή και πάλι.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 31 3 1945

Ετσι η Αμμόχωστος οδηγείτο στις εκλογές της 26ης Μαϊου με δύο Συνδυασμούς.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ ΚΑΙ ΚΕΡΥΝΕΙΑ

Στην Παφο τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ο δήμαρχος Χρ. Γαλατόπουλος, θεωρείτο σίγουρος νικητής των εκλογών και ελπίζοντας ότι δεν θα υπήρχε αντίπαλος συνδυασμός άφησε να διαρρεύσει ότι δεν σκεφτόταν να προχωρήσει σε προεκλογικό αγώνα.

Αλλα όμως ήλπιζε ο Γαλατόπουλος και άλλα έγιναν. Και η Αριστερά, παρά το γεγονός ότι έβλεπε ότι το παιγνίδι της ήταν χαμένο, προχώρησε στη συγκρότηση συνδυασμού Εθνικής Ενότητας και σε προκήρυξη της προς το λαό ανέφερε:

" Το ξεκίνημά μας φέρει για σύμβολο του την Εθνική Ενότητα. Είναι οι εποχές απαιτητικές και επιβάλλουν στον καθένα, παραμερίζοντας μικροεγωϊσμούς και μικροφιλοτιμίες να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο για ν' αποτελέσουν οντότητα για την οριστικωτέρα και συντομωτέρα πραγμάτωση του εθνικού μας ονείρου. Το κέντρου βάρους σήμερα για κάθε ενέργεια μας πρέπει να βρίσκεται στην εθνική μας απολύτρωση".

Επικεφαλής του συνδυασμού ήταν ο δικηγόρος Νίκος Μαυρονικόλας.

Στην Κερύνεια τα πράγματα ήσαν και πάλι τα ίδια. Στην πόλη δεν είχαν διεξαχθεί εκλογές από 16 χρόνια γιατί και το 1943, η Αριστερά δεν είχε κατέλθει στις εκλογές, με αποτέλεσμα να ανακηρυχθεί πανηγυρικιά ο συνδυασμός του Χαρ. Δημητριάδη.

Ο Δημητριάδης προχώρησε στο σχηματισμό του συνδυασμού του που αποτελείτο από τον ίδιο και τους Σάββα Θ. Χρίστη, δικηγόρο, Ξάνθο Σ. Χαραλαμπίδη, γιατρό, Κώστα Κατσελλή, ξενοδόχο, Θεοχάρη Σάββα, διευθυντή πρακτορείου αυτοκινήτων, Κίκη Λοϊζου, έμπορο και Νικόλα Χατζησάββα ράπτη.

Η Αριστερά ανακοίνωσε το δικό της συνδυασμό την επομένη και τον αποτελούσαν οι Χρ. Χριστοφίδης, Γ. Λεπτός, Χρ. Κέστας, Κ. Κρανιδιώτης, Α. Σπύρου, Θ. Παπαγαπίου και Ι. Λεμεσιανός.

Ο Δημητριάδης μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση στις 21 Μαϊου 1946 στην οποία σώμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθερία":

" Ο ομιλητής ετόνισε ότι οι λόγοι οι οποίοι ώθησαν αυτόν και τον συνδυασμόν του να διεκδικήσουν τας προσεχείς δημοτικάς εκλογάς, είναι η απομάκρυνσις του Κομμουνιστικού κινδύνου, ο οποίος απειλεί την πόλιν και η συμπλήρωσις του προγράμματος το οποίον δεν επρόφθασαν να αποτελειώσουν την παρελθούσαν τριετίαν ένεκα των πολεμικών δυσχερειών".