Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

28.8.1945: Ο Φιφής Iωάvvoυ, vέoς Γεvικός Γραμματέας τoυ ΑΚΕΛ, παρoυσιάζεται ειρηvoπoιός και γεφυρoπoιός και καλεί τoυς ακελιστές γεωργoύς vα θέσoυv τέρμα στo διαχωρισμό τoυς σε αvτιμαχόμεvα στρατόπεδα με τoυς γεωργoύς της ΠΕΚ.

S-727

28.8.45: Ο ΦΙΦΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΝΕΟΣ Γ.Γ.ΤΟΥ ΑΚΕΛ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΚΕΛΙΣΤΕΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΤΕΡΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΣΕ ΑΝΤΙΜΑΧΟΜΕΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΕΚ

Φιφής Ιωάννου

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Φιφής Ιωάννου παρουσιάστηκε ειρηνοποιός και γεφυροποιός των διαφορών ιδιαίτερα μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς. Σε ένα άρθρο του στον "Ανεξάρτητο" (28.8.45) λίγες μόνο μέρες μετά την εκλογή του συμβούλευε τους γεωργούς του ΑΚΕΛ να ενωθούν να συνειδητοποιήσουν ότι τίποτε δεν τους χώριζε από την ΠΕΚ και ότι όφειλαν να σεβαστούν τις αντιλήψεις των άλλων, αν ήθελαν αν σέβονται και οι άλλοι τις δικές τους. Εγραψε ο Φιφής Ιωάννου:

"Νέους ορίζοντες νέους προσατολισμούς και κατευθύνσεις άνοιγμα μπροστά σ' όλα τα μέλη του Κόμματος μας το Δ Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ. Ολότελα καινούργια συνθήματα- συνθήματα καινούργια για την εθνική ενότητα, για τη συνδικαλιστική ενότητα, για την ενότητα και το μάνιασμα της αγροτικής τάξης, που αποτελεί τη βάση του πληθυσμού του τόπου μας, καινούργια συνθήματα βασισμένα στην ντόπια πραγματικότητα, προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ποια όμως είναι τα συγκεκριμένα καθήκοντα όλων των μελών του Κόμματος μας, πάνω στο σοβαρό, το σοβαρώτατο ζήτημα της ενότητας των χωρικών του τόπου μας; Και πάνω σε ποια βάση καλούνται όλοι οι ακελιστές ν' αντεξέλθουν με τον καλύτερο δημιουργικώτερο τρόπο σ' αυτά τα καθήκοντα;

Να πάψει η διαίρεση ανάμεσα στους αγρότες μας. Να σταματήσει ο διαχωρισμός τους σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Να δημιουργηθεί ενιαίο αδιάσπαστο και πανίσχυρο αγροτικό μέτωπο που ν' αγωνιστεί για να λύσει όλα τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας. Να πάψει το αλληλοφάγωμα. Να υψωθεί η σημαία- η μια και μοναδική σημαία- όλων των αγροτών της Κύπρου, η σημαία της εθνικής μας λευτεριάς και της οικονομικής ανόρθωσης του τόπου. Να λεφτερωθεί ο χωρικός από τα δεσμά του τοκογλυφικού κεφαλαίου. Να γίνει ο αγρότης λέφτερος παραγωγός, πραγματικός αφέντης στόν τόπο του. Ν' αναπτυχθεί το νοικοκυριό του. Ν' απαλλοτριωθεί η γη προς όφελος της φτωχο-αγροτιάς. Να μπει η παραγωγή και πώληση των προϊόντων της υπαίθρου πάνω στη συνεταιριστική, εθελοντική και δημοκρατική βάση. Ν' απαλλαχθεί ο αγρότης μας από τον ανταγωνισμό και την εκμετάλλευση του μεγάλου-ντόπιου και ξένου (μονοπωλειακού)-κεφαλαίου.

Ολοι οι Ακελιστές καλούνται να ρίξουν ολάκερες τις δυνάμεις τους προς αυτή την κατεύθυνση. Να πλησιάσουν αδελφικά τον κάθε αγρότη, ανεξάρτητα από πολιτικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις. Οι πεποιθήσεις αυτές είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου. Με συναντίληψη ν' ακούσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτιά μας και να αγωνίζουνται καθημερινά για τη λύση τους. Οφείλουμε να καταλάβουμε και να συνειδητοποιήσουμε πως τίποτε δεν μας χωρίζει με τα μέλη την ΠΕΚ. Είναι και αυτοί αγρότες, που αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα με μας, είναι και αυτοί-όλοι χωρικοί- ένα με μας- είναι αυτοί κομμάτι από το σώμα μας και μεις κομμάτι απ' το δικό τους. Είναι λέφτεροι, απόλυτα λέφτεροι, αυτοί νάχουν τις πολιτικές τους αντιλήψεις. λέφτεροι, απόλυτα λέφτεροι, και μεις νάχουμε τις δικές μας πολιτικές αντιλήψεις.

Αν θέλουμε να σέβουνται τις αντιλήψεις μας οι άλλοι, οφείλουμε και μεις να σεβαστούμε τις αντιλήψεις των άλλων. Σ' όλα τα άλλα είμαστε όλοι ένα σώμα, από μια μάνα, όλοι με τις ίδιες ανάγκες, με τα ίδια προβλήματα. Μπροστά στην ύψιστη ανάγκη να ενωθούμε για τους κοινούς σκοπούς και τους κοινούς αγώνες- για την εθνική λεφτεριά και την οικονομική ανόρθωση του τόπου- η διαφορά στις ιδεολογικές αντιλήψεις μας είναι παράγοντας δευτερεύων, παράγοντας που υποχωρεί και παραμερίζεται.

Εφημερίδα "Ελευθερία" 21 6 1944

Κάθε αγρότης ακελιστής, κάθε αγρότης που επηρεάζεται από το Κόμμα μας, έχει καθήκον να ευρύνει τους ορίζοντες του, αν βγει από τα στενά πλαίσια στα οποία περιοριζόταν ως σήμερα, ν' αντιμετωπίσει πλατειά, ισότιμα, δημοκρατικά, με όλους τους αγρότες, όλα τα καθημερινά προβλήματα της υπαίθρου.

Να δώσουν το χέρι, να μονιάσουν όλοι οι χωρικοί του τόπου μας. Να ενωθούν. Να μπουν σε μια Παγκύπρια ενιαία πανίσχυρη αγροτική οργάνωση, που ν' αγκαλιάζει κάθε αγρότη, ανεξάρτητα πολιτικών ή ιδεολογικών αντιλήψεων, με ένα κοινό πρόγραμμα, πάνω στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν όλοι, για ν' ανορθωθεί και ν' αφεντέψει στον τόπο μας ο αγρότης μας.

Να ποια είναι τα συγκεκριμένα καθήκοντα όλων των μελών του Κόμματος μας.

Να ποια είναι η βάση πάνω στην οποία καλούνται όλοι οι Ακελιστές, ν'αντεπεξέλθουν με τον καλύτερο δημιουργικώτερο τρόπο, σ' αυτά τα καθήκοντα.

Ολα τα μέλη της ΠΕΚ- κι' αυτό ακόμα το Ανώτατο Συμβούλιο της- καλούνται να ανταποκριθούν σήμερα σ' αυτή την απαίτηση ολόκληρου του Κυπριακού λαού. Να ενωθούν, να μονιάσουν, ν' αδελφοποιηθούν όλοι ανεξάρτητα οι αγρότες του τόπου μας.