Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

24.4.1944: Τo τρίτo Συvέδριo τoυ ΑΚΕΛ με τηλεγράφημά τoυ στov Κυβερvήτη ζητεί κατάργηση τωv vόμωv και διαταγμάτωv πoυ απαγoρεύoυv τη διεvέργεια αρχιεπισκoπικώv εκλoγώv

S-722

24.4.1944: ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΜΕ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΖΗΤΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Φιφής Ιωάννου: Εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ στο τρίτο συνέδριο του Κόμματος το 1944

Το Τρίτο Συνεδριο του ΑΚΕΛ ενέκρινε τηλεγράφημα προς τον Κυβερνήτη με το οποίο έθετε ενώπιον του όλα τα προβλήματα του λαού και ζητούσε την ικανοποίηση τους.

Ενα από τα καυτά θέματα της εποχής ήταν το εκκλησιαστικό για το οποίο το ΑΚΕΛ ζητούσε κατάργηση όλων των αντιδημοκρατικών Νόμων και διαταγμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των Νόμων που εμπόδιζαν τη λύση του Αρχιεπισκοπικού ζητήματος

Ζητούσε ακόμα πλήρη ελευθερία σε κάθε εθνική και πολιτική εκδήλωση που αν συνάδει με το πνεύμα του αντιφασιστικού αγώνα, παραχώρηση στους χωρικούς του δικαιώματος να εκλέγουν χωριτικές αρχές και "εξασφάλιση του δικαιώματος να προετοιμαστεί ο λαός όπως αυτός θέλει για την εθνική του αποκατάσταση ευθύς με την απελευθέρωση της Ελλάδας".

Αναφερόταν στο τηλεγράφημα προς τον Κυβερνήτη:

"Εξοχώτατε,

Το Τρίτο συνέδριο του Ανορθωτικού Κόμματος του Εργαζομένου Λαού, στο οποίον αντιπροσωπεύθησαν 3,790 μέλη με 255 αντιπροσώπους επιθυμεί όπως θέσει τόσο μπροστά στην Κυβέρνηση σας, όσο και (μέσον της Εξοχότητάς σας) προς το Υπουργείο των Αποικιών τα ακόλουθα:

1. Το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζομένου Λαού είναι σήμερα ο μοναδικός πολιτικός καθοδηγητής όλων των εργατικών συντεχνιών της Κύπρου, όλων των ενώσεων Μικροκαταστηματαρχών, 210 αγροτικών Οργανώσεων με 15.500 μέλη. Είναι προσέτι το κόμμα που καθοδηγεί τα Δημοτικά Συμβούλια της Δευτέρας και τρίτης Κυπριακής πόλης, που ιδεολογικά και πολιτικά καθοδηγεί την πλειοψηφία του Εργαζομένου Λαού όλων των πόλεων της Νήσου. Προσέτι, το κόμμα μας, είναι η μόνη πολιτική οργάνωση που έχει μελετήσει όλα τα προβλήματα του τόπου και κατά συνέπεια έχει το δικαίωμα να υποβάλει όπως λαμβάνονται υπ' όψει όλες οι απόψεις του και δίδεται απάντηση σ' όλα τα υπομνήματα του.

2. Το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζομένου Λαού, πάνω στην βάση των σκοπών του σημερινού πολέμου, στον οποίο η Κύπρος μας έχει προσφέρει μεγάλες θυσίες, και πάνω στη βάση όλων των συμμαχικών διακηρύξεων, ζητεί:

α). Πλήρη ελευθερία σε κάθε ηθική και πολιτική εκδήλωση, που συνάδει προς το πνεύμα του αντιφασιστικού αγώνα.

β). Κατάργηση όλων ανεξαίρετα των αντιδημοκρατικών Νόμων και διαταγμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των Νόμων που εμποδίζουν την λύσιν του Αρχιεπισκοπικού ζητήματος.

γ). Παραχώρηση τους χωρικούς του δικαιώματος να εκλέγουν αμέσως τις χωριτικές τους αρχές και παραχώρηση σ' όλο το Λαό της νήσου, του δικαιώματος να διαχειρίζεται με δικούς τους αντιπροσώπους, όλα τα εσωτερικά ζητήματα του Τόπου, πολιτικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά κλπ συμπεριλαμβανομένης και της άμεσης μεταβίβασης του Γραφείου Ελέγχου Προμηθειών και γενικά όλων των οικονομικών προβλημάτων που δημιουργεί ο πόλεμος στα χέρια αιρετών αντιπροσώπων του Λαού.

Εξασφάλιση του δικαιώματος να προετοιμαστεί ο Λαός όπως αυτός θέλει με την εθνική του αποκατάσταση ευθύς με την απελευθέρωση της Ελλάδας.

3. Το ΑΚΕΛ επίσης θέτει μπροστά στην Υμετέραν Εξοχότητα τα ακόλουθα κεντρικά αιτήματα των εργατών και του εργαζομένου λαού και ζητεί:

α) Αμεσον παραχώρησιν πραγματικών κοινωνικών ασφαλίσεων (δουλειά, ή ανεργιακό επίδομα, ικανοποιητικές αποζημιώσεις σε περιπτώσεις ατυχημάτων, επιδόματα γήρατος, επιδόματα στις χήρες και τα ορφανά, επιδόματα στες πολυμελείς οικογένειες, δωρεάν ιατρική περίθαλψη όλων των εργατών). Επίσης να θεσπισθεί νομοθεσία για πλήρη προστασία της εργατικής τάξης, στους όρους δουλειάς και για μίνιμουμ μεροκαμάτου.

Ο Κυβερνήτης Σερ Τσιαρλς Γούλλεϊ: Το τρίτο συνεδριο του ΑΚΕΛ τo 1944 ζητούσε από αυτόν επίλυση σειράς προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο κυπριακός λαός

β). Πλήρη ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των απεργών της 1ης του Μάρτη.

γ). Μέτρα για τη αύξηση της αγροτικής παραγωγής (παραχώρηση με προπολεμικές τιμές σπόρου, λιπασμάτων, θειαφιού, φαρμάκων για καταπολέμηση φυτικών ασθενειών, εργαλείων, παραχώρηση δωρεάν χαλίτικης γης, ελάττωση διά νόμου των ενοικίων γης, κατάρτηση των προνομίων ιδιοκτησίας ύδατος κλπ). Επίσης εξασφάλιση της διάθεσης όλων των αγροτικών προϊόντων με αμειπτικές τιμές.

Αμεσον κατάργησιν του σχεδίου των φθαρτών εφ' όσον ζημιώνει και Παραγωγούς και Καταναλωτές και Εθνική Οικονομία, και εφ' όσο αυτό είναι και επιθυμία της καταπληκτικής πλειονότητος των παραγωγών και γενικά όλων των ενδιαφερομένων. Να τεθούν στη διάθεση των παραγωγών μεταφορικά μέσα με φθηνά αγώγια.

δ). Μέτρα για τη προστασία των επαγγελματικών συμφερόντων των μικροκαταστηματαρχών, που έχουν φτάσει στο χείλος της καταστροφής. Εξασφάλιση πρώτων υλών για τις εργασίες τους, κατάργηση του φόρου εξάσκησης επαγγέλματος και των δικαιωμάτων δι' έκδοσιν αδειών.

ε). Μέτρα για την προστασία των δασκάλων ανακατάταξη κλίμακας μισθοδοσίας, ουσιαστικό πολεμικό επίδομα, ισομισθία διδασκάλων και διασκαλισσών. Στες διανομές ειδών, ο δάσκαλος να απολαύει τα δικαιώματα που απολαύει κάθε πολίτης.

στ). Μέτρα για την προστασία των κατωτέρων Κυβερνητικών Υπαλλήλων και αστυνομικών (παραχώρηση ικανοποιητικού πολεμικού επιδόματος στο 110% επί του μισού, Μονιμοποίηση και εξασφάλιση του δικαιώματος συντάξεως στους προσωρινούς υπαλλήλους που έχουν υπηρεσία άνω του ενός έτους).

ζ). Αποφυλάκιση των μελών των συντεχνιών που καταδικάσθηκαν εξ αιτίας απεργιακών αγώνων.

θ). Βελτίωση των όρων διαβίωσης όλων των φυλακισμένων.

ι). Να φροντίσει η Κυβέρνηση να εισαγάγει έγκαιρα σιτάρι και κριθάρι για τις ανάγκες του Κυπριακου λαού, λαμβανομένου υπ' όψη πως η Φετεινή εσοδεία προβλέπεται πολύ φτωχή.

κ). Το συνεργατικό κίνημα να τεθεί σε δημοκρατικές βάσεις και να ενθαρρυνθεί η εξάπλωση του σε όλα τα λαϊκά στρώμαστα.

Το συνέδριο δηλοί ότι το κόμμα ανεξάρτητα από τους πολιτικούς κοινωνικούς και εθνικούς του σκοπούς, είναι πάντοτε έτοιμο να βοηθήσει την Κυβέρνηση στην πραγματική λύση των πιο πάνω αιτημάτων του Εργαζομένου Λαού.

Με τον προσήκοντα σεβασμό,

Για το προεδρείο του Γ Παγκυπρίου συνεδρίου του Ανορθωτικού Κόμματος του Εργαζομένου Λαού

Πρόεδρος

Λάρνακα 24.4.44.