Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

23.4.1944: Τo τρίτo Συvέδριo τoυ ΑΚΕΛ. Διαλύεται τo Κoμμoυvιστικό Κόμμα Κύπρoυ και παραμέvει μόvo τo ΑΚΕΛ. Εκλέγεται vέα Κεvτρική Επιτρoπή τoυ ΑΚΕΛ με vέα μέλη της μεταξύ άλλωv τoυς Εζεκία Παπαϊωάvvoυ και Φιφή Iωάvvoυ.

S-721

23.4.1944: ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΑΚΕΛ. ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΜΑ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΚΕΛ. ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΤΟΥΣ ΕΖΕΚΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΦΙΦΗ ΙΩΑΝΝΟΥ

Εφημερίδα "Ανεξάρτητος" 26 4 1944. (Το δεύτερο μέρος της προκήρυξης στην επόμενη σελίδα)

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση του, δηλαδή το 1944 το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου, που είχε ιδρυθεί το 1926 αφέθηκε να ατονίσει καθώς το ΑΚΕΛ είχε εισέλθει στην πρωτοπορία και νομιμότητα ενώ πολλά από τα στελέχη του και ιδιαίτερα η ραχοκοκαλιά της με επικεφαλής τον Πλουτή Σέρβα ανήκαν πλέον στο ΑΚΕΛ.

Ετσι ουσιαστικά το Κομμουνιστικό Κόμμα αυτοδιαλύθηκε και πολλά- αν όχι όλα από τα μέλη του- συμμετείχαν πλέον στο ΑΚΕΛ.

Εζεκίας Παπαϊωάννου: Εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ με βάση το Λονδίνο

Ο Πλουτής Σέρβας είπε στη Σούλα Ζαβού (Τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου στον 20ο αιώνα, εκδόσεις Καστανιώτη, σελ 103) ότι για τρία χρονια τα δυο κόμματα συνυπήρχαν και τελικά επικράτησε η άποψη να διαλυθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα και αυτό γιατί "ήταν κωμικό πράγμα, δεδομένου ότι η μια νύχτα η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος έπαιρνε τις αποφάσεις και την άλλη μέρα η φράξια του Κομμουνιστικού Κόμματος, που ήταν στο ΑΚΕΛ πήγαινε να επιβάλει τις απόψεις μέσα στο ΑΚΕΛ, στο οποίο η πλειοψηφία ήταν κομμουνιστές και η μειοψηφία οι μη κομμουνιστές. Ηταν μια κωμική κατάσταση που τέθηκε τέρμα".

Αυτή τη χρονιά δηλαδή το 1944 έγινε το Τρίτο συνέδριο του ΑΚΕΛ το οποίο διευρύνθηκε σε μεγάλο βαθμό με την είσοδο στην Κεντρική του Επιτροπή σημαντικών στελεχών.

Από την άλλη ο Πλουτής Σέρβας επανεξελέγη και πάλι Γενικός Γραμματέας του Κόμματος.

Το Τρίτο συνέδριο του ΑΚΕΛ έγινε στις 23 Απριλίου 1944 στο κινημαθέατρο Μακρίδη στη Λάρνακα.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο αντιδήμαρχος Αμμοχώστου Κώστας Ιωακείμ και τον διαδέχθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Πλουτής Σέρβας.

Το δεύτερο μέρος της προκήρυξης του τρίτου συνεδρίου του ΑΚΕΛ. (Το τρίτο και τελευταίο μέρος της προκήρυξης στην επόμενη σελίδα)

Η ομιλία του Πλουτή Σέρβα κράτησε τέσσερις ολόκληρες ώρες και σύμφωνα με την εφημερίδα "Ανεξάρτητο" της 25ης Απριλίου 1944, εκφραστικού οργάνου του Κόμματος, το Συνέδριο έγινε σε τρία μέρη.

Το βράδυ της δεύτερης ημέρας εξελέγη νέα Κεντρική Εξελεγκτική Επιτροπή, την οποία αποτέλεσαν οι Μίνος Περδίος, Α. Ψαθάς και Ι. Νικολάου.

Την τρίτη ημέρα εξελέγη και η νέα Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος στην οποία εξελέγη για πρώτη φορά ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, του ΑΚΕΛ Λονδίνου. Ενα άλλο νέο μέλος ήταν ο πρώην δάσκαλος Φιφής Ιωάννου.

Πρόκειται για δυο ανθρώπους που θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του Κόμματος και ιδιαίτερα ο πρώτος.

Τη νέα Κεντρική Επιτροπή αποτέλεσαν οι πιο κάτω σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα: Α. Ζιαρτίδης, Πλουτής Σέρβας, Αδάμος Αδάμαντος, Εζεκίας Παπαϊωάννου (Λονδίνο) Χ. Νούσης, Μιλτιάδης Χριστοδούλου, Φιφής Ιωάννου, Χαρίλαος Γιαπανάς, Κώστας Ιωακείμ, Ν. Στράτος, Γ. Μαννούρης, Λάζαρος Χριστοφίδης, Χρ. Πέτας, Φωφώ Βασιλείου, Γ. Χριστοφόρου, Κοσμάς Χριστοφίδης, Στ. Παντζαρής και Γ. Μακρής και Ν. Σαββίδης.

Το συνέδριο ενέκρινε και προκήρυξη προς τον Κυπριακό λαό στην οποία αναφερόταν:

"Είναι η τρίτη φορά που το "Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζομένου Λαού, συνεχίζοντας τον ανηφορικό του δρόμο, αναμετρά και ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, υποβάλλεται σε αυστηρή και ρεαλιστική αυτοκριτική, κοιτάζει με ολοκάθαρο φακό τις αποστάσεις που πέρασε ατενίζοντας ταυτόχρονα προς την κορφή της ιστορικής του αποστολής, όπου οφείλει να φθάσει-και θα φθάσει δίχως άλλο- και κάνειι ορθή εκτίμηση των κατακτήσεων του στο στίβο τον οικονομικό, τον πολιτικό, τον εθνικό και τον κοινωνικό.

Το τρίτο μας Παγκύπριο Συνέδριο είναι και ο τρίτος σταθμός της ανηφορικής πορείας μας. Και κάθε αφετηρία για μεγαλύτερους συστηματικώτερους και μαχητικώτερους αγώνες.

Εργαζόμενε Λαέ,

Σε δεκαπέντε μήνες μονάχα-από το Β μέχρι το σημερινό συνέδριο του ΑΚΕΛ, ανδρώθηκε, δυνάμωσε και απλώθηκε ακόμη περισσότερο μέχρι την τελευταία γωνιά του τόπου μας, σε πρωτοπορειακό σου κίνημα.

Το τρίτο και τελευταίο μέρος της προκήρυξης του τρίτου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου

Παρ' όλη την πλουτοκρατική και μουχτακρατική αντίδραση, που με σπασμωδικές αλλά κι ωργανωμένες κινήσεις, εζήτησε να ανακόψει την θριαμβευτικήν σου πρόοδο. Θα διασπάσει τις εργαζόμενες τάξεις και να τις υποτάξει στη μανιασμένη πλουτοκρατική τάξη, των μεγαλοβιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοτσιφλικάδων και των χρυσοκανθάρων διανοουμένων. Εσύ Εργαζόμενε λαέ, δεν υποχώρησες, ούτε ένα βήμα, κι ούτε επέτρεψες στους ταξικούς σου εχθρούς να χαλαρώσουν τις δυνάμεις σου. Το εναντίον. Στην επίθεση τους, απάντησες με συνεχείς επιθέσεις, νικηφόρες επιθέσεις που υπήρξαν αληθινά συντριπτικές. Τους εξευτέλισες όλα τους τα όπλα και ιδιαίτερα το κυριώτερο τους όπλο: Το χρήμα, ναι το χρήμα τους, το κερδισμένο απ' τον δικό σου ίδρωτα, το δικό σου υποσιτισμό και τη δική σου τραγωδία. Εξευτέλισες τα όργανά του, τις εφημερίδες και τα κόμματά τους, που μάταια λυσσούνε μέχρι σήμερα σκιαμαχώντας και γαυγίζοντας.

Τους έριξες τις μάσκες και τους απογύμνωσες από κάθε επιχείρημα ενάντια στον τίμιο σου αγώνα. Οχι με λόγια. Αλλά με έργα και θυσίες. Οχι με συκοφαντίες, όπως εκείνοι συνηθίζουν, αλλά με γενναία και τίμια πολεμική.

Η ιστορική 16η Ιουνίου ήταν για μας ημέρα δόξας και έμπρακτης απόδειξης των εθνικών, φιλελευθέρων και αντιφατικών μας αισθημάτων. Για κείνους όμως, τους ταξικούς εχθρούς μας, που παραπαίουν προσπαθώντας να στηρίξουνε την τάξη τους με δήθεν ιδεολογικά πολιτικά, "εθνικά" και "φιλεργατικά" συνθήματα, υπήρξε ημέρα πένθους, ημέρα εφιαλτικού αδιεξόδου, γιατί μπροστά στην ακαταμάχητη πανοπλία των έργων δεν είχαν ν' αντιτάξουν παρά μόνο υστερικές "εθνικές" κραυγές πικρόχολες, επιφυλάξεις και μηρυκαστικά αναμασήματα συκοφαντικών πομφόλυγων.

Κι' ιδού. Το Γ Παγκύπροο Συνέδριο του ΑΚΕΛ, αφού εμελέτησε και έκρινε την όλη οργανωτική κατάσταση του Κόμματος, αφού εμβάθυνε στις νέες πολιτικές ζυμώσεις και προοπτικές, κι αφού εχάραξε καινούργιες καταυθύνσεις στην οργανωτική πορεία μας, θέτει μπροστά μας και νέα καθήκοντα οφείλουμε να τα εκτελέσουμε με τον ίδιο και μεγαλήτερο φανατισμό με την ίδια και πιο ατσαλένια πειθαρχία.

Εργάτες,

Το άστρο του Ανορθωτικού σας κόμματος φωτίζει με αδρότερο και δυνατότερο φως τον τιμημένο δρόμο σας. Συνεχίστε τις μαχητικές σας εξορμήσεις με μεγαλύτερο θάρρος και μεγαλύτερο πείσμα, με την ακλόνητη πίστη πως τίποτε, απολύτως τίποτε, δεν μπορεί να σταματήσει ή να περιορίσει την ορμή σας.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 16 12 1944

Στους νεοφώτιστους και όψιμους "φιλεργάτες", της αντίδρασης που ζητούν να παραπλανήσουμε την τάξη σας και ονειρεύονται "όνειρα θερινής νυκτός", να διαλύσουν τις χαλύβδινες Συντεχνίες, τις στηριγμένες απάνω στην Αλήθεια και την ορθή κατανόηση των τα ταξικών εργατικών συμφερόντων, ευσυνείδητη δουλιά σας, την ηθική ανωτερότητα και τη μεγάλη σας απόφαση, να περιφρουρήσετε τις οργανώσεις σας με κάθε τίμιο μέσο.

Ο στίβος της τιμής και της γόνιμης δράσης, σας επιφυλάσσει καινούργιες δάφνες. Είσθε εσείς η άκαμπτη σπονδυλική στήλη του εργατικού κινήματος και γενικά του κινήματος των ελευθέρων ανθρώπων.

Σταθείτε, όπως πάντα, ολόρθοι και προχωρείτε με σταθερώτερο βήμα προς τον Ηλιο, και πάντα προς τον Ηλιο, κάτω από τη φωτεινή και τιμημένη σημαία του Ανορθωτικού Κόμματος.

Αγρότες,

Εργαζομένοι αγρότες. Είσθε και σεις τα θύματα μιας εκμετάλλευσης εγκληματικής. Χρόνια και χρόνια, έχετε ζήσει κάτω από τον εφιάλτη και την αφαίμαξη του τοκογλύφου, του μουκτάρη, του μεγαλέμπορα και του τσιφλικά. Εφθάσετε στο χείλος της αβύσσου, και κατρακυλήσατε στην άβυσσο, σπρωγμένοι, αποδιωγμένοι, κλωτσημένοι από το πόδι των τρομερών σας εκμεταλλευτών. Η γη που πότισε ο ιδρώτας και το γαίμα σας, η γη που αυλάκωσεν ο μόχθος των πατέραν σας και η δική σας Ιώβεια υπομονή, η γη που- αλλοίμονο-αρνήθηκε τα παιδιά σας, και δεν τους χάρισε τη μητρική αγάπη της, αυτή η γη, πούναι δική σας και θάπρεπε σε Σας να ανήκει και Σας γαλουχεί με τους ζωηφόρους της μαστούς, έγινε κτήμα των ολίγων- και όση σας απόμενε- δεν αρκεί ούτε για τη στοιχειώδη συντήρηση. Και υποφέρετε. Και δεινοπαθείτε. Και ζείτε σαν μουζίκοι και σαν είλωτες, γιατί κανένα θετικό μέτρο δεν λαμβάνεται για την αύξηση της παραγωγής σας και εξασφάλιση των προϊόντων σας εις καλές τιμές.

Το Ανορθωτικό Κομμα του Εργαζομένου Λαού, σας προσφέρει την τίμια και δοξασμένη του σημαία. Σηκώστε την και σεις, όπως κι οι άλλοι αδικημένοι του νησιού μας, ψηλά μέχρι τον ήλιο που τόσο λαχταράτε, αγρότες, τίμοι δουλευτές του κάμπου και του βουνού.

Μη παρασύρεσθε απ' τα ναρκωτικά παραλανητικά συνθήματα των εχθρών σας, που μάταια προσπαθούν να παίξουνε το ρόλο του προστάτη και του φίλου σας.

Μη παρασύρεσθε από τους αρχηγούς της ΠΕΚ που έδειξαν ότι καθόλου δεν ενδιαφέρονται για τα ζητήματά σας κι ούτε έχουν κέφι πραγματικά να δουλέψουν για ότι εσάς ενδιαφέρει.

Ζητούνε να σας διαπάσουν, για να σας χτυπούνε και να σας εκμεταλλεύονται ευκολώτερα. Η φυσική σας θέση, που κι η κοινωνική σας τάξη επιβάλλει, είναι στο πλάϊ των εργατών. Πάρτε για βασικό σας σύνθημα και σαν συνειδητή, μεγάλη πίστη: Το Ενιαίο Εργατο- αγροτικό Μέτωπο. Μόνο μ' αυτή τη συμμαχία, την ιερή συμμαχία δύο βασικών αδικημένων τάξεων, θα φθάσετε, θα φθάσουμε, στην τελική νίκη της τιμής, της προόδου, της αληθείας, της Δικαιοσύνης και της ευτυχίας και της ελευθερίας".