Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

21.3.1943: Ο λαός πρoσέρχεται στις κάλπες εvώ oι Θεμιστoκλής Δέρβης και τo ΑΚΕΛ συvεχίζoυv vα αvταλλάσoυv βαριές κατηγoρίες.

S-698

21.3.1943: Ο ΛΑΟΣ ΠΡΟΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΕΝΩ ΟΙ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΔΕΡΒΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΕΛ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΟΥΝ ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ.

«Νέος Κυπριακός Φύλαξ» 21 3 1943

Η 21η Μαρτίου 1943, ημέρα διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, πλησίαζε μέσα σε διαξιφισμούς και αλληλοκατηγορίες καθώς και οι δυο παρατάξεις (ΑΚΕΛ- Αριστερά και Δεξιά ή ΠΕΚ ή αυτοαποκαλούμενοι εθνικοί) έρριχναν στη μάχη και τα τελευταία αποθέματά των δυνάμεων τους προκειμένου να εξασφαλίσουν τις επίζηλες θέσεις που αποτελούσαν τις πρώτες θέσεις που θα αναδείκνυαν ανθρώπους τους με την ψήφο τους και θα έδειχναν τη δύναμη που διέθεταν μέσα στο λαό.

Τη μέρα των εκλογών (21.3. 1943) η εφημερίδα "Νέος Κυπριακός Φύλαξ" με τίτλο "Λευκωσιάτες, Βαρωσιώτες, Σκαλιώτες και Λεμεσιανοί" δημοσίευε το πιο κάτω ενυπόγραφο άρθρο του διευθυντή της Κ.Α. Κωνσταντινίδη που αποτελούσε την πρώτη γραμμή της Δεξιάς παράταξης:

"Η ώρα της κρίσεως του αγώνος έφθασε. Τα χέρια ας σηκώσουν το όπλον του δημότου, κι ας χτυπήσουν με αυτό εκείνους, οι οποίοι απέβλεψαν εις το να αιχμαλωτίσουν την λαϊκήν ψυχήν, διά να την εμποτίσουν με τες πασίγνωστες ιδέες των, που είνε νέκρωσις του πατριωτικού αισθήματος, η περιφρόνησις της θρησκευτικής πίστεως και διάλυσις των ιερών οικογενειακών δεσμών. Είναι πια ώρα να τελειώνωμεν οριστικά με την ιδεολογίαν του Πλουτή Σέρβα και του ΑΚΕΛ του, που τρέφει το μωρόδοξον και πλάνον όνειρον να κυριαρχήση εις την πολιτικήν σκηνήν της Κύπρου και να κάμη υποχείριον όργανον του διεθνιστικού προγράμματος του τον Κυπριακόν λαον. Αι αρχαί του ΑΚΕΛ και του Γενικού Γραμματέα του είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνοι ένεκα των πολιτικών όρων υπό τους οποίους ευρισκόμεθα και κάτω από τους οποίους με τόσην υπουλότητα εκινήθη από την ίδρυσιν του έως τώρα. Αλλοίμονον αν αυταί εύρισκαν χάριν και δεν κατεδικάζοντο καθώς θα καταδικασθούν ασφαλώς σήμερον και αύριον από τον αγνόν πατριωτικόν λαόν των πόλεων και των δημαρχουμένων κωμοπόλεων.

Ο Πλουτής Σέρβας προσωπικώς εις την Λεμεσόν και τα κομματικά στελέχη του ΑΚΕΛ εις τους άλλους δήμους πρέπει να μαυρισθούν αγρίως και σωφρονιστικώς. Αν η ένοχος αμέλεια των υπευθύνων έδωσε καιρόν εις τους ακελικούς να οργανωθούν και να φανατίσουν απλοϊκούς ανθρώπους, οι οποίοι παρεσύρθησαν από την φαινομενικήν γοητείαν των ψευδοεπαγγελιών των και απέκτησαν ολίγον έδαφος χωρίς μάχην, πρέπει τώρα, με την πρώτην ευκαιρίαν που παρουσιάζεται, να αναχαιτισθούν, διά να αντιμετωπίσουν έπειτα την τελικήν καταδίκην των ιδεών των με μιαν Παγκύπριον αφύπνισιν και εξέγερσιν της Κυπριακής ψυχής.

ΛΕΥΚΩΣΙΑΤΕΣ,

Γίνετε σεις της Κύπρου το λαμπρόν παράδειγμα, πολίται του Κέντρου καθώς ήσαστε και δώστε θανάσιμον πλήγμα εις την παρδαλήν Συμμαχίαν Κληρίδη-Πλουτή που ανακάτεψε το ωραίον Ελληνικόν κυανούν με το διεθνιστικόν κόκκινο, για να ξεγελάση τους αφελείς και των δύο παρατάξεων.

Λευκωσιάτες, τιμήσετε με την τιμίαν ψήφον σας τον εθνικόν συνδυασμόν, ολόκληρον με πανηγυρικόν κορδόνι.

ΛΕΜΕΣΙΑΝΟΙ,

Εχετε σεις μέσα στην πόλιν σας την "φωληά του θηρίου" και κτυπήστε γι' αυτό σκληρά και αλύπητα με το όπλον της ψήφου σας. Οι άλλοι Κύπριοι, Ελληνες ζηλεύομεν την προνομιούχον θέσιν σας να δώσετε σεις απ' ευθείας στον εχθρόν της αγνής Κυπριακής ιδεολογίας το πλήγμα και να κάμετε, τον πρώην τυπογράφον του Καυκάσου να παύση να νομίζη την Κύπρον... ελευθέραν Κέρκυραν, τόπον ελευθέρας κυκλοφορίας του κιβδήλου νομίσματος των κάθε άλλο παρά Ελληνικών Κυπριακών ιδεών του ΑΚΕΛ.

ΒΑΡΩΣΙΩΤΕΣ

"Ανεξάρτητος¨ 20 3 1943

Εμπιστευόμεθα τελείως εις τον αγνόν, φλογερόν και σταθερόν πατριωτισμόν σας. Ησαστε η πόλις του ευγενικού πατριώτου, του Λούη σας, του δημάρχου και Βουλευτού σας, που εκτίμησε την επαρχίαν σας και την Κύπρον. Δώσε μίαν μεγάλη νίκην εις την Ενωτικήν Παράταξιν και περιορίστε με την ψήφον σας τον φανατικόν φαλαγγίτην του " Ενιαίου Μετώπου" εις το σχολείον του, το γυμνάσιον, διά το οποίον υπήρξεν εκλεκτός υπότροφος του κ. Κκάλλιν εις την Αγγλίαν.

ΣΚΑΛΙΩΤΕΣ

Σας συγχαίρομεν από τώρα και σας σφίγγομεν αδελφικά το χέρι, για την συντριπτικήν του αντιπάλου νίκην, νίκην εξασφαλισμένην 100%, νίκην εναντίον της παραφυάδος του ΑΚΕΛ που εζήτησε ν' απλώση στην ένδοξον πόλιν σας κάτω από την σκιάν της προτομής του Κίμωνος. Εχετε από τώρα δήμαρχον σας τον κ. Δημητρίου, που αν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί του Νόμου, θα τον ανεκηρύσσετε με πανηγυρικήν πάνδημον βοήν.

ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΠΑΦΙΤΕΣ,

Κάμετε το καθήκον σύμφωνα με την συνείδησιν σας, όπως αυτή σας το υπαγορεύει.

Λευκωσιάτες, Λεμεσιανοί, Βαρωσιώτες, Σκαλιώτες. Η Κύπρος με σας όλους, το εκλεκτότερον τμήμα της, τες πόλεις της, θα δείξη στην κρίσιμην αυτήν περίστασιν το άγιον αίσθημα, το οποίον φλογίζει τα στήθη της και είναι γι' αυτό η ζωή της, η ψυχή της, το παν γι' αυτήν. Τρέξετε όλοι χωρίς εξαίρεσιν στες κάλπες και δείξετε με την τιμίαν ψήφον σας, ότι δεν θέλετε απλώς την καλήν και νοικοκυρεμένην διοίκησιν των δήμων που σας εγγυώνται οι Εθνικοί Συνδυασμοί, αλλά πρωτίστως την Ενωσιν με την Μητέρα Ελλάδα και μόνον την Ενωσιν".

(Μεταγλώττιση)

"Η ώρα της κρίσης του αγώνα έφθασε. Ας σηκώσουν τα χέρια το όπλο του δημότη, κι ας χτυπήσουν με αυτό εκείνους, οι οποίοι απέβλεψαν στο να αιχμαλωτίσουν τη λαϊκή ψυχή, για να την εμποτίσουν με τες πασίγνωστες ιδέες τους, που είναι νέκρωση του πατριωτικού αισθήματος, η περιφρόνηση της θρησκευτικής πίστης και διάλυση των ιερών οικογενειακών δεσμών. Είναι πια ώρα να τελειώνουμε οριστικά με την ιδεολογία του Πλουτή Σέρβα και του ΑΚΕΛ του, που τρέφει το μωρόδοξο και πλάνο όνειρο να κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή της Κύπρου και να κάμει υποχείριο όργανο του διεθνιστικού προγράμματος του τον Κυπριακό λαό. Οι αρχές του ΑΚΕΛ και του Γενικού Γραμματέα του είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι λόγω των πολιτικών όρων υπό τους οποίους βρισκόμαστε και κάτω από τους οποίους με τόση υπουλότητα κινήθηκε από την ίδρυση του έως τώρα. Αλλοίμονο αν αυτές εύρισκαν χάρη και δεν καταδικάζονταν καθώς θα καταδικασθούν ασφαλώς σήμερα και αύριο από τον αγνό πατριωτικό λαό των πόλεων και των δημαρχουμένων κωμοπόλεων.

Ο Πλουτής Σέρβας προσωπικά στη Λεμεσό και τα κομματικά στελέχη του ΑΚΕΛ στους άλλους δήμους πρέπει να μαυρισθούν άγρια και σωφρονιστικά. Αν η ένοχη αμέλεια των υπευθύνων έδωσε καιρό στους ακελικούς να οργανωθούν και να φανατίσουν απλοϊκούς ανθρώπους, οι οποίοι παρασύρθηκαν από τη φαινομενική γοητεία των ψευδοεπαγγελιών των

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 5 6 1943

και απέκτησαν λίγο έδαφος χωρίς μάχη, πρέπει τώρα, με την πρώτη ευκαιρία που παρουσιάζεται, να αναχαιτισθούν, για να αντιμετωπίσουν έπειτα την τελική καταδίκη των ιδεών των με μια Παγκύπρια αφύπνιση και εξέγερση της Κυπριακής ψυχής.

ΛΕΥΚΩΣΙΑΤΕΣ,

Γίνετε εσείς το λαμπρό παράδειγμα της Κύπρου, πολίτες του Κέντρου καθώς ήσαστε και δώστε θανάσιμο πλήγμα στην παρδαλή Συμμαχία Κληρίδη-Πλουτή που ανακάτεψε το ωραίο Ελληνικό κυανούν με το διεθνιστικό κόκκινο, για να ξεγελάσει τους αφελείς και των δύο παρατάξεων.

Λευκωσιάτες, τιμήσετε με την τίμια ψήφο σας τον εθνικό συνδυασμό, ολόκληρο με πανηγυρικό κορδόνι.

ΛΕΜΕΣΙΑΝΟΙ,

Εχετε σεις μέσα στην πόλη σας τη "φωληά του θηρίου" και κτυπήστε γι' αυτό σκληρά και αλύπητα με το όπλο της ψήφου σας. Οι άλλοι Κύπριοι, Ελληνες ζηλεύουμε την προνομιούχα θέση σας να δώσετε σεις απ' ευθείας στον εχθρόν της αγνής Κυπριακής ιδεολογίας το πλήγμα και να κάμετε, τον πρώην τυπογράφο του Καυκάσου να παύσει να νομίζει την Κύπρο... ελεύθερη Κέρκυρα, τόπον ελεύθερης κυκλοφορίας του κίβδηλου νομίσματος των κάθε άλλο παρά Ελληνικών Κυπριακών ιδεών του ΑΚΕΛ.

ΒΑΡΩΣΙΩΤΕΣ

Εμπιστευόμεθα τελείως στον αγνό, φλογερό και σταθερό πατριωσμό σας. Είσαστε η πόλη του ευγενικού πατριώτη, του Λούη σας, του δημάρχου και Βουλευτή σας, που εκτίμησε την επαρχία σας και την Κύπρο. Δώσε μια μεγάλη νίκη στην Ενωτική Παράταξη και περιορίστε με την ψήφο σας τον φανατικό φαλαγγίτη του " Ενιαίου Μετώπου" στο σχολείο του, το γυμνάσιο, για το οποίο υπήρξε εκλεκτός υπότροφος του κ. Κκάλλιν στην Αγγλία.

ΣΚΑΛΙΩΤΕΣ

Σας συγχαίρουμε από τώρα και σας σφίγγουμε αδελφικά το χέρι, για τη συντριπτική νίκη του αντιπάλου, νίκη που είναι εξασφαλισμένη 100%, νίκη εναντίον της παραφυάδας του ΑΚΕΛ που ζήτησε ν' απλώσει στην ένδοξη πόλη σας κάτω από τη σκιά της προτομής του Κίμωνος. Εχετε από τώρα δήμαρχο σας τον κ. Δημητρίου, που αν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί του Νόμου, θα τον ανακηρύσσατε με πανηγυρική πάνδημη βοή.

ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΠΑΦΙΤΕΣ,

Κάμετε το καθήκο σύμφωνα με τη συνείδηση σας, όπως αυτή σας το υπαγορεύει.

Λευκωσιάτες, Λεμεσιανοί, Βαρωσιώτες, Σκαλιώτες. Η Κύπρος με σας όλους, το εκλεκτότερο τμήμα της, τες πόλεις της, θα δείξει στην κρίσιμη αυτή περίσταση το άγιο αίσθημα, το οποίο φλογίζει τα στήθη της και είναι γι' αυτό η ζωή της, η ψυχή της, το παν γι' αυτήν. Τρέξετε όλοι χωρίς εξαίρεση στες κάλπες και δείξετε με την τίμια ψήφο σας, ότι δεν θέλετε απλώς την καλή και νοικοκυρεμένη διοίκηση των δήμων που σας εγγυώνται οι Εθνικοί Συνδυασμοί, αλλά πρώτιστα την Ενωση με τη Μητέρα Ελλάδα και μόνο την Ενωση".

Αλλά και το εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ η εφημερίδα "Ανεξάρτητος" δεν έμεινε πίσω.

Την ίδια μέρα δημοσίευσε το πιο κάτω άρθρο με τίτλο "Λευκωσία, η εθνική υπόθεσις σε προσβλέπει":

" Η Λευκωσία θα προσέλθη σήμερον εις τας κάλπας διά να ανακηρύξη ως δημοτικήν αρχήν τον λαϊκόν συνδυασμόν. Διότι αυτό απαιτούν ΥΨΙΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. Διότι

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 5 6 1943

αυτό απαιτεί η φωνή της Πατρίδος. Διότι αυτό απαιτεί η Κυπριακή Υπόθεσις. Διότι αυτό απαιτεί το συμφέρον αυτής της πρωτευούσης ως πόλεως και των κατοίκων της ως κοινωνίας.

Ο αρχηγός του αυτοκληθέντος "Εθνικού Συνδυασμού", ο διωρισμένος δήμαρχος και ακραιφνής στυλοβάτης του Παλμερικού καθεστώτος, παρέθεσε και παραθέτε σωρείαν ανακριβειών διά να συσκοτίση τα πράγματα, διά να θολώση τα νερά και να κατορθώση να αναρριχηθή εις το δημαρχιακόν αξίωμα, και να ικανοποιήση ούτω την αρχομανίαν του, η οποία και αποτελεί το μόνον πολιτικόν του "πιστεύω".

Τα όσα, όμως, επενόησεν η φαντασία αυτού και των μπράβων του δεν είναι ικανά να δικαιολογήσουν ή να αποπλύνουν τα εις βάρος του λαού και της πατριδος πολιτικά του αμαρτήματα αι επινοήσεις και αι ανακρίβειαι του απομένουν αξιολύπητα ΡΑΚΗ κάτω από το φως της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, την οποίαν προβάλλουν ενώπιον των εκλογέων τα αδιάσειστα ΓΕΓΟΝΟΤΑ. Και τα γεγονότα αποτελούν ένα ανηλεές ΜΑΣΤΙΓΩΜΑ διά τον αρχηγόν του "Εθνικού"-καλέ τι λόγος- Συνδυασμού.

Ο διωρισμένος στυλοβάτης του Παλμερικού καθεστώτος ουδέποτε εξελέγη υπό του Λαού ως Δήμαρχος. Το 1929 ο ελληνικός πληθυσμός της πρωτευούσης εξέλεξεν ως δήμαρχον τον κ. Γεώργιον Μαρκίδην, εις τον συνδυασμόν του οποίου είχε συνταχθή και ο κ. Δέρβης με την υποχρέωσιν να ψηφίση τον κ. Μαρκίδην ως δήμαρχον. Αλλ' ο κ. Δέρβης παρεσπόνδησε και κατώρθωσε να αναρριχηθή εις το δημαρχιακόν αξίωμα διά της υποστηρίξεως των πέντε τούρκων συμβούλων.

Εν τω μεταξύ επεσυνέβησαν τα Οκτωβριανά γεγονότα και ηκολούθησεν η δικτατορική δωδεκαετία. Τον Κυβερνήτην κ. Σταμπς, διεδέχθη ο Κυβερνήτης Πάλμερ, ο οποίος επέβαλε το γνωστόν καθεστώς, το αποκληθέν υπό του Λαού και της Ιστορίας "παλμερικόν".

Το Παλμερικόν καθεστώς διώρισε τον κ. Δέρβην ως δήμαρχον και ο κ. Δέρβης υπήξεν ο σπουδαιότερος στυλοβάτης του καθεστώτος εκείνου. Ο κ. Δέρβης δε εκθείαζε τον κ. Πάλμερ και το δικτατορικόν καθεστώς του και απεμπόλει τα ιερά δικαιώματα του λαού, αρνούμενος να υπογράψη αίτησιν διά πολιτικάς ελευθερίας και λόγων προς τον κ. Πάλμερ ότι αι εκλογικαί ζυμώσεις ήσαν δήθεν μεγάλα καλά, τα οποία υπήρξαν ανέκαθεν οι διαφθορείς του φρονήματος του λαού.

Ιδού ποίος υπήρξεν ο Παλμερικός κ. Δέρβης, ο άνθρωπος ο οποίος τολμά να ζητή σήμερον την ψήφον του Λαού-λαού ο οποίος κατεδυναστεύθη από το παλμερικόν καθεστώς του λαού ο οποίος πάντοτε εζήτει και ζητεί να τύχη δημοκρατικής μεταχειρίσεως του λαού, του οποίου πάντοτε η συνισταμένη των πόθων και των επιδιώξεων του υπήρξεν η ΕΘΝΙΚΗ του ΑΠΟΚΑΣΤΑΣΙΣ.

ΥΨΙΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ και λαϊκά συφέροντα απαιτούν όπως η πατριωτικη Λευκωσία θάψη σήμερον κάτω από σωρούς μαύρων ψήφων τον συνδυασμόν του Παλμερικού διωρισμένου δημάρχου. ΥΨΙΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ και λαϊκά συμφέροντα απαιτούν όπως η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΨΗΦΙΣΗ ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΟΡΔΟΝΙ ΤΟΝ λαϊκον συνδυασμόν. Διότι το πρόγραμμα του Λαϊκού συνδυασμού είναι εναντίον της βαρείας φορολογίας, διότι είναι εναντίον της διώξεως των πτωχών πολιτών, διότι είναι εναντίον της ασκόπου και αμελητέου σπατάλης των δημοσίων προσόδων. Εκλογείς,το πρόγραμμα του Λαϊκού Συνδυασμού προβλέπει διά μίαν έντιμον, κοινωφελή και νοικοκυρεμένην διαχείρησιν των πραγμάτων της πρώτης πόλεως της Κυπριακής Πατρίδος.

Λευκωσιάται, η ΕΘΝΙΚΗ ΤΙΜΗ και η ΕΘΝΙΚΗ μας ΥΠΟΘΕΣΙΣ προσβλέπουν σήμερον προς σας. Πράξατε όλοι ανεξαιρέτως το Πατριωτικόν σας καθήκον. Προσέλθετε εις τας κάλπας διά να αναδείξετε εις την δημοτικήν αρχήν τους οκτώ Λευκούς Πατριώτας που συμβολίζουν και εκπροσωπούν τας πολιτικάς και εθνικάς σας επιδιώξεις και πόθους".