Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

18.5.1942: Εvτovες αvτιδράσεις και κατηγoρίες τωv Μoρφωτικώv Συλλόγωv εvαvτίov τωv oργαvωτώv της ίδρυσης της ΠΕΚ.

S-682

18.5.42: ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΚ

Εφημερίδα "Ελευθερία"

Η Αριστερά και το ΑΚΕΛ αντίδρασαν έντονα στη προσπάθεια για οργάνωση της Δεξιάς και ιδιαίτερα των σχεδίων για ίδρυση της Παναγροτικής Ενωσης Κύπρου (ΠΕΚ) με πρωτοβουλία της Εκκλησίας και ιδιαίτερα του Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Μητροπολίτη Λεόντιου.

Με ένα φυλλάδιο που εξέδωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Αθηαίνου στις 6 Μαϊου, εν όψει της μελετούμενης συσκέψεως για ίδρυση της ΠΕΚ καταφερόταν σύμφωνα με το "Νέο Κυπριακό Φύλακα" της 21 Ιουνίου 1943 "με χυδαίας ύβρεις εναντίον των προσώπων των διοργανωτών του Παναγροτικού Συνεδσρίου".

Εξάλλου οι Μορφωτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Λευκωσίας, παρακλάδια του ΑΚΕΛ, και στενά συνεδεδμένα με το κόμμα, συνήλθαν σε σύσκεψη και έδωσαν στη δημοσιότητα στις 18 Μαϊου 1942 (Νέος Κ.Φ. 21.6.43) εγκύκλιο με την οποία καλούσαν τα μέλη τους να μη παραστούν στο συνέδριο.

Οι Μορφωτικοί Σύλλογοι χρησιμοποιούσαν μάλιστα στην εγκύκλιο τους που κυκλοφόρησε σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα σε 6.000 αντίτυπα βαριές φράσεις εναντίον των οργανωτών του συνεδρίου.

Τους αποκαλούσαν "γυμνοσάλιαγγους" και "σφετεριστές" και ως ανθρώπους που προσπαθούσαν να αλυσωδέσουν τον αγροτικό κόσμο.

Αναφερόταν στην εγκύκλιο των Μορφωτικών Συλλόγων:

"Αδελφοί Αγρότες και εργαζόμενοι της Κύπρου,

Εμείς οι αντιπρόσωποι των Μορφωτικών Συλλόγων της Κύπρου επαρχίας Λευκωσίας που αντιπροσωπεύουμε τρεις χιλιάδες μέλη αγρότες και εργάτες παιδιά των γεωργών ψηφίζομεν και διακηρύττουμε προς τους αδελφούς Μορφωτικούς ή συλλόγους προς όλα τα βιοπαλαίοντα και μοχθούντα στρώματα της υπαίθρου και της πάλης προς όλες τις στρατιές των εκμεταλλευομένων και των αγωνιζομένων για το ξεσκλάβωμα τους από την τυραννία του κεφαλαίου και της τοκογλυφίας:

Αδελφοί,

Βέβηλα χέρια απλώθηκαν στις ειρηνικές γωνιές μας μολυσμένα χνώτα σκόσπισαν να μολύνουν την καθαρή μας ατμόσφαιρα, εμπόδια ρίχτηκαν στον ήρεμο και τίμιο δρόμο μας.

Αδελφοί,

Τα βδελυρά συνθήματα και ο απεχθείς κιτρινισμός ξεκίνησαν από την Αθηαίνου. Εκεί έστησαν το στρατηγείον τους τα πιο αντιδραστικά, τα πιο αντιλαϊκά και αντιαγροτικά στοιχεία και

Το ψήφισμα του συνεδρίου της Αθηαίνου κατά το ιδρυτικό συνέδριο της ΠΕΚ

από εκεί ουρλιάζουν, εξαπολύουν τους μύδρους τους εναντίον σε μας και την εργατιά και στα πιο πρωτοπόρα στοιχεία του τόπου μας.

Αδελφοί αγρότες και εργαζόμενοι,

Από την Αθηαίνου ξεκίνησε η μαύρη αντίδραση, σκορπίστηκε στην ύπαιθρο, μπήκε στα φτωχικά χωριά μας και κάλεσε τους γεωργούς να πάνε στην Αθηαίνου στις 31 του Μάη για να βάλουνε τη βάση για το φριχτό αλυσώδεμα του αγροτικού μας κόσμου.

Αδελφια αγρότες,

τα χέρια που σηκώθηκαν δήθεν προστατευτικά από πάνω σας, θα πέσουν στο κεφάλι σας. Φωνάξετε στους αυτόκλητους αυτούς προστάτες: Κάτω τα χέρια από την αγροτιά, κάτω τα χέρια από την πηγή του πλούτου που για χρόνια τώρα τη σφετερίζεσθε.

Αγρότες, μην πάτε στην Αθηαίνου στις 31 του Μάη. Μη πάτε εκεί που σας καλούν οι τσιφλικούχοι και οι δυνάστες σας. Μη πλησιάζετε εκεί που σας χαλκεύουν πιο ισχυρά σας δεσμά. Μην κοντεύετε στο μέρος που θα τεθούν οι βάσεις της μεγαλύτερης σκλαβιάς σας και στην αύξηση των κερδών των τοκογλύφων της υπαίθρου

Μη γενείτε εσείς γέφυρα για να περάσουν από πάνω σας οι δυνάμεις του σκότους. Απομονώσατε τις υποχθόνιες αυτές δυνάμεις. Συσφίγξετε τα δεσμά σας με τους άλλους αδελφούς σας που στα χωριά εργάζονται για δυο μήνες στα φτωχικά τους μικροχώραφα και τους δέκα μήνες τριγυρνούν στις αυλές των προυχόντων του χωριού για ένα κομμάτι ψωμί.

Ενωθείτε με όλα τα εκμεταλλευόμενα στοιχεία και αποτελέσατε ενιαίον μέτωπον και αδιάσπαστον. Μόνον έτσι θα προφυλακτούμε από την εκμετάλλευση. Μόνον έτσι θα δημιουργήσουμε τα στοιχεία της απολύτρωσης μας.

Αδελφοί αγρότες,

Απομακρυνθείτε από το συνέδριο της Αθηαίνου. Αφήστε τους μουχτάρηδες, τους τσιφλικούχους να πάνε. Αφήστε να κάμουν το δικό τους συνέδριο. Αφήστε τους να πάρουν "τα

Ελευθερία" 31 5 1942

πλουσιοπάροχα γεύματά τους". Απομονώστε και απογυμνώστε την αντίδραση. Τραβηχτήτε μακρυά και θα τους δείτε να σέρνονται εκεί σαν γυμνοσάλλιαγγοι. Και έπειτα από αυτό το γλέντι και το πανηγύρι και αφού κοπάσουν τα τραγούδια και οι ωραίες ρητορίες και αφού ξεγυμνωθούν οι εχθροί σας, ας τραβήξουμε όλοι μαζί οι μοιραίοι συνοδοιπόροι, οι γνήσιοι αγρότες, οι

πραγματικοί δουλευτές της γης ας τραβήξουμε για ένα αγνό και τίμιο συνέδριο που θα βάλει τις βάσεις, τις γερές βάσεις, ενός καλυτέρου έλλοντος για την αγροτιά.

Αδελφοί αγρότες,

Μη πάτε στην Αθηαίνου. Αφείστε ακοιλήδωτη τη ιστορία του αγροτικού μας κινήματος.

ΣΗΜ: Η σύσκεψη των Μορφωτικών Συλλόγων της επαρχίας Λευκωσίας καλεί όλους τους αδελφούς Μορφωτικούς συλλόγους της Κύπρου όπως εργασθούν και αυτοί για την αποκήρυξη του συνεδρίου της Αθηαίνου.