Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1.4.1942: Σε αvτίδραση πρoς τηv ίδρυση τoυ ΑΚΕΛ αρχίζoυv oι πρoσπάθειες συvασπισμoύ τωv άλλωv κυπρίωv πoυ δεv εvτάχθηκαv στo ΑΚΕΛ με τηv ίδρυση της Παvαγρoτικής Εvωσης Κύπρoυ (ΠΕΚ) με τov Τoπoτηρητή Λεόvτιo στo Παρασκήvιo.

S-681

1.4.1942: ΣΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ, ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΙΣ ΚΥΠΡΟΥ (ΠΕΚ) ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗ ΛΕΟΝΤΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Εφημερίδα «Ελευθερία»

Ενα δεύτερο μέτρο που πήρε ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Μητροπολίτης Πάφου Λεόντιος, σε αντίδραση στην ίδρυση του ΑΚΕΛ, ήταν η προσπάθεια συνασπισμού των άλλων Κυπρίων που δεν εντάχθηκαν στο ΑΚΕΛ και βρίσκονταν στο πλευρό της Εκκλησίας, και η ίδρυση μιας Αγροτικής Οργάνωσης, της Παναγροτικής Ενωσης Κύπρου-ΠΕΚ στις 31 Μαϊου 1942 στην Αθηαίνου.

Πρώτη προσπάθεια για οργάνωση των αγροτών έγινε στα τέλη Μαρτίου 1942 σε σύσκεψη που έγινε στο Πραστειό Μεσαορίας.

Εγραφε η εφημερίδα "Ελευθερία" της Λευκωσίας την 1.4.1942:

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

"Την παρελθούσαν Δευτέραν συνήλθον εις Πραστειόν Αμμοχώστου αντιπρόσωποι εννέα χωρίων της επαρχίας Αμμοχώστου και μετά προκαταρκτικήν σύσκεψιν ομοφώνως απεφάσισαν την ίδρυσιν Παγκυπρίου Οργανώσεως γεωργών, ως επιστέλλει ημίν ο προεδρεύσας της συνελεύσεως κ. Λουκάς Κ. Πασχαλίδης, σκοπός της οργανώσεως ταύτης θα είναι η επίλυσις των διαφόρων γεωργικών προβλημάτων του τόπου και η προάσπισις των γενικών συμφερόντων της γεωργικής τάξεως εν στενή συνεργασία μετά της Κυβερνήσεως.

Η επιστολή του κ. Λ. Κ. Πασχαλίδου αναφέρει εν συνεχεία τα ακόλουθα:

" Η Π.Ο.Γ. φιλοδοξεί να τεθή επικεφαλής του αγώνος δά την γεωργικήν αναγέννησιν του τόπου και να χαράξη κατευθυντηρίους γραμμάς προόδου προς ανύψωσιν του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού επιπέδου του γεωργικού μας κόσμου.

Εξελέγη ήδη διοργανωτική Επιτροπή, η οποία θα επιληφθή της συντάξεως σχεδίου καταστατικού και θα συγκαλέση προσεχώς πανεπαρχιακήν σύσκεψιν διά την επιψήφισιν του καστατικού και την εγγραφήν της Οργανώσεως.

Ευθύς ως πραγματοποιηθή η ίδρυσις της Επαρχιακής Οργανώσεως θα καταβληθούν προσπάθειαι οργανώσεως τοιούτων και εις τας άλλας επαρχίας, αντιπρόσωποι των οποίων θα αποτελέσουν την Παγκύπριον Ομοσπονδίαν Γεωργών.

Ενας αγρότης από την Αθηαίνου, ο Χαράλαμπος Λαμπασκής γράφει στην εφημερίδα «Ελευθερία» στις 19 5 1942, εν όψει του συνεδρίου για την ίδρυση της ΠΕΚ, για τα αγροτικά προβλήματα και ιδιαίτερα "για τη μάχη του σίτου" (Το δεύτερο μέρος δημοσιεύεται στην επόμενη σελίδα)

Η διοργανωτική επιτροπή ελπίζει ότι η προσπάθεια αύτη θα κινήση αμέριστον το ενδιαφέρον όλων των γεωργών της Νήσου και ότι η Κυβέρνησις, ο τύπος, η εκκλησία και γενικώς όλαι αι κοινωνικαί και πολιτικαί οργανώσεις θα προσέλθουν αρωγοί και συμπαραστάται εις την σοβαράν αυτήν προσπάθειαν, την οποίαν αναλαμβάνομεν".

Ενώ το ΑΚΕΛ είχε προχωρήσει για καλά και οργάνωνε αρκετούς γεωργούς στις τάξεις του, στις 19.5.1942 αγγελλόταν η απόφαση για σύγκληση Παγκυπρίου Γεωργικού Συνεδρίου με πρωτοβουλία του Γεωργικού Συλλόγου "Ρέα" της Αθηαίνου που ανήκει στην εθνικιστική-δεξιά παράταξη που πρόσκειτο στην Εκκλησία.

Ο Ομ. Θ. Κούρτης σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Ελευθερία" έγραφε σχετικά:

"Κύριε διευθυντά,

Η πρωτοβουλία της συγκλήσεως Παγκυπρίου Γεωργικού Συνεδρίου προς μελέτην των γεωργικών προβλημάτων του τόπου μας, την οποίαν έσχεν ο γεωργικός σύλλογος Ρέα Αθηαίνου αξίζει να επαινεθή δημόσια.

Δεδομένου ότι το 80% και πλέον του πληθυσμού της νήσου αποτελούν γεωργοί μη έχοντες άλλο βιοποριστικόν επάγγελμα ειμή την καλλιέργειαν δημητριακών, εκ του πληθυσμού δε τούτου εξαρτάται είτε αμέσως, είτε εμμέσως η εθνική μας οικονομία, η ανάγκη της καλυτερεύσεως της θέσεως του γεωργού είναι επιτακτιώς επιβεβλημένη. Διά τούτο η σύγκλησις Παγκυπρίου Γεωργικού Συνεδρίου προς μελέτην των γεωργικών προβλημάτων υπό των ιδίων των γεωργών αποτελεί σταθμόν εις την γεωργικήν οικονομίαν της νήσου μας και είναι μία σπανία ευκαιρία διεκδικήσεως υπό των γεωργών μιας καλυτέρας αύριον.

Κάθε γεωργός πρέπει ν'αντιληφθή ότι πρέπει να παύση πλέον ν' αναμένη μοιρολατρικώς την καλυτέρευσιν της θέσεως του και ότι μόνον διά μικράς ισχυράς Παγκυπρίου Γεωργικής Οργανώσεως θα δυνηθή να θέση τέρμα εις την τοκογλυφίαν, τας μονοπωλιακάς τάσεις και τα παντοειδή εκμετάλλευσιν, Ανάγκη όπως οι γεωργοί φθάσουν εις την ευχάριστον θέσιν του να δύνανται να πωλούν τα εμπορεύματά των εις τιμήν λογικήν, όταν θελήσουν οι ίδιοι και όχι όταν το επιβάλουν οι πιστωταί των.

Οι γεωργοί ας λάβουν υπ' όψιν ότι οι παραγωγοί δημητριακών της Αυστραλίας μόνο διά της ιδρύσεως των παγκοσμίως γνωστών συνασπισμών των κατόρθωσαν να θέσουν τέρμα εις την υπό άλλων εκμετάλλευσιν των κόπων των. Ας αναλογισθούν ακόμη ότι και αυτοί οι μαύροι παραχωγοί ελαστικού κόμμεος, κατώρθωσαν να οργανωθούν και να προασπίσουν τα συμφέροντα των.

Είναι καθήκον των γεωργών, επομένως όπως σπεύσουν να συμμετάσχουν είτε αυτοπροσώπως είτε διά δεόντως εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου των εις το ως άνω Συνέδριον, εις το οποίον θα κριθούν αι τύχαι των. Η συμμετοχή γεωργών του Λευκονοίκου και του Πραστειού, των οποίων η γεωργική πρόοδος είναι γνωστή ας χρησιμεύση ως παράδειγμα διά την συμμετοχήν όλων.

Το δεύτερο μέρος της επιστολής του Χ. Λαμπασκή στην εφημερίδα "Ελευθερία" στις 19 5 1942

Η δημοσιευθείσα πρόσκλησις αφίνει να νοηθή σαφώς, ότι όπισθεν του συνεδρίου τούτου δεν κρύπτονται ύποπτοι ιδιεολογίαι, που επαγγέλλονται να σώσουν δήθεν τους γεωργούς από τους όνυχας των τοκογλύφων και των άλλων εκμεταλλευτών ενώ πράγματι επιδιώκουν να τους καταστήσουν ανθρώπους ρομπότ, χωρίς πρωτοβουλίαν σκέψεως και δράσεως, αλλά ευρίσκονται "ρεσπέρηδες" τρέφοντες αγνόν ενδιαφέρον διά την θετικήν βελτίωσιν του συνόλου των μελών της μεγάλης γεωργικής οικογενείας της Κύπρου".

Το συνέδριο προγραμματίστηκε για την Κυριακή 31 Μαϊου, 1942 με τους πιο κάτω σκοπούς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής (Ελευθερία 22.5.1943):

"1. Η προάσπισις των συμφερόντων της γεωργικής τάξεως.

2. Η επαγγελματική πνευματική και κοινωνική ανάπτυξις των μελών της.

3. Η ρύθμισις των σχέσεων της γεωργικής τάξεως μετά της Κυβερνήσεως και των άλων επαγγελματικών τάξεων του τόπου.

4. Η λύσις των ζωτικών προβλημάτων του αγροτικού ζητήματος, ως η ρύθμισις της αγροτικής πίστεως, η θέσπισις προστατευτικής γεωργικής νομοθεσίας, ο συγχρονισμός του φορολογικού συστήματος, η εμπορία των γεωργικών ειδών, η αποκατάστασις των ακτημόνων γεωργών, το αρδευτικόν ζήτημα το πρόβλημα της διαβρώσεως του εδάφους και γενικώς παν ζήτημα σχετικόν προς το συμφέρον της γεωργικής τάξεως και του τόπου γενικώς.

5. Η συμμετοχή αντιπροσώπων της γεωργικής τάξεως εις την διακυβέρνησιν του τόπου και η κατεύθυνσις της ακολουθητέας πολιτικής εν συνεργσία μετ' άλλων σοβαρών και αδόλων οργανώσεων εις την ανόρθωσιν και πρόοδον του τόπου".