Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

4.11.1942: Τo ΑΚΕΛ ζητεί πoλιτικές ελευθερίες και ιδιαίτερα εκλoγή Νoμoθετικoύ Σώματoς κυπρίωv και δημoτικές εκλoγές.

S-680

3.11.1942: ΤΟ ΑΚΕΛ ΖΗΤΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΚΛΟΓΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Γεώργιος Λαδάς: Ιδρυτικό μέλος του ΑΚΕΛ και για σειρά ετών πρωταγωνιστής σε πολλούς κομματικούς τομείς

Το ΑΚΕΛ στα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του από το 1941 συνέχιζε να παίζει σημαντικό ρόλο σε όλα τα θέματα που απασχολούσαν τον τόπο.

Στο επίκεντρο όλων όμως ήταν οι πολιτικές ελευθερίες και ιδιαίτερα η διενέγεια δημοτικών εκλογών που δεν είχαν γίνει από το 1929 και την παροχή ελευθεριών στην Εκκλησία να επιλύει τα προβληματά της μόνη.

Ετσι στις 3 Νοεμβρίου 1942, στις παραμονές του δεύτερου Παγκυπρίου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ, με μια μακρά ανακοίνωση της η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος που δημοσιεύθηκε στο εκφραστικό του όργανο, την εφημερίδα "Ανεξάρτητος" τη επομένη, τόνιζε:

1. Οι αρχηγοί του συμμαχικού αντιφασιστικού μετώπου των δημοκρατικών χωρών διεκήρυξαν και διακηρύττουν καθημερινά ότι το μεταπολεμικό μέλλον ανήκει στους λαούς, τους ελευθέρους λαούς. Ολοι μιλούν για το μεταπολεμικό μέλλον, στο οποίο θα βασιλεύει η κοινωνική δικαιοσύνη, που με κανένα άλλο μέσο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί παρά με τις λαϊκές ελευθερίες και τη λαϊκή δημοκρατία.

"ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ" 17 4 1941

Αυτή η γραμμή- σύμφωνα με τις διακηρύξεις- αποτελεί το άλφα και το ωμέγα των σκοπών του σημερινού αντιφασιστικού πολέμου. Αυτούς τους σκοπούς για τους οποίους χύνει το αίμα της ολόκληρη η φιλελεύθερη και πρωτοπόρα ανθρωπότητα, επιδοκιμάζει μ' όλη του την καρδιά ο Κυπριακός Λαός.

2. Το Ανορθωτικό Κόμμα του εργαζομένου Λαού, σαν Κόμμα Λαϊκο-δημοκρατικό, καταδικάζει κάθε άποψη που τείνει στην μη παραχώρηση πολιτικών ελευθεριών μέχρι της ημέρας της ανακωχής, σαν άποψη που δεν συνάδει καθόλου και που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ιδεώδη και τες αρχές του σημερινού πανανθρώπινου αγώνα ενάντια στην τυρανία και τη δικτατορία.

Το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζομένου Λαού είναι βέβαιο ότι εκφράζει τις σκέψεις και τους πόθους ολόκληρου του Κυπριακού λαού, εάν διακηρύξει ότι την πρώτη μέρα ύστερα από την ανακωχή ο Κυπριακός λαός δεν θάχει κανένα αίτημα να προβάλει για πολιτικές ελευθερίες, εφ' όσον το μόνο γενικό αίτημα που θα τεθεί ευθύς αμέσως με το σταμάτημα των εχθροπραξιών, θάναι η εξασφάλιση σ' όλους τους λαούς και κατά συνέπεια και στον Κυπριακό λαό του δικαιώματος που για κάθε συνετά σκεπτόμενο Κύπριο, δεν μπορεί να σημαίνει τίποτε άλλο παρά πλήρη εθνική λαϊκή-δημοκρατική αποκατάσταση.

3. Η ευθύνη για όλη την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη νήσο-από τον καιρό της Βρεττανικής κατοχής μέχρι σήμερα-βαρύνει αποκλειστικά και μόνο το όλο σύστημα της Βρεττανικής διακυβέρνησης της νήσου.

Το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζομένου Λαού πιστεύει ακράδαντα ότι η κατάσταση στην Κύπρο δεν θάταν σήμερα τόσον κακή από κάθε άποψη, αν η λύση των κυπριακών ζητημάτων βρισκόταν στα χέρια ενός υπεύθυνου δημοκρατικού και με γενική ψηφοφορία εκλεγομένου Νομοθετικού Σώματος.

Με υπεύθυνη πληρη νομοθετική εξουσία στην Κύπρο και κατάλληλη εκτελεστική εξουσία, η κατάσταση σήμερα θάταν από κάθε άποψη ζηλευτή και η συμμετοχή όλων των στρωμάτων του εργαζομένου Κυπριακού Λαού στον αντιφασιστικό πατριωτικό πόλεμο, θάαταν πλήρης, ένθερμη και παραδειγματική.

Ενα υπεύθυνο Λαϊκο-δημοκρατικό εκλεγμένο Νομοθετικό σώμα θα εξασφάλιζε από την μια μεριά σωστή εθνική πολιτική και από την άλλη εξυπηρετική για το λαό λύση όλων των οικονομικών προβλημάτων του τόπου. Μια τέτοια κατάσταση θα εξασφάλιζε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν στον Κύπριο εργάτη και εργαζόμενο να καταλάβη ακόμα πιο τιμητική θέση στο αντιφασιστικό πολεμικό μέτωπο.

Εφημερίδα "Ανεξάρτητος" 13 4 1941

4. Το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζομένου Λαού καταδικάζει ανεπιφύλαχτα την τάση που προπαγανδίζει να παραμερίσουμε σήμερα κάθε πολιτικό μας άλμα ίσαμε το τέλος του πολέμου, τάση πούδε το φως από τις στήλες κάποιας εφημερίδας και που δικαιολογείται με το σύνθημα ότι ο Κυπριακός λαός δεν έχει καμμιά άλλη επιδίωξη, κανένα άλλο πόθο, εχτός από την εθνική του αποκατάσταση την οποία και θα δεχτεί όταν θα σημάνει η ώρα.

Η τάση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι ολέθρια και καταστροφική όχι μόνο για όλα τα ζητήματα του εργαζομένου Κυπριακού Λαού, που προβάλλουν σήμερα με τέτοια οξύτητα (εκπαίδευση νεολαίας, προβλήματα εισαγωγής και εξαγωγής εργατικά, αγροτικά και άλλα προβλήματα) αλλά και βάζει φραγμό στη δημιουργία όλων εκείνων των λαϊκών Κυπριακών προϋποθέσεων, που ενιαίες κι αδιάσπαστες θα πρέπει να εξασφαλίσουν το μεταπολεμικό Κυπριακό μέλλον.

5. Το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζομένου Λαού προσβεύει το δόγμα: Τίποτε δεν γίνεται μόνο του. Τίποτε δεν γίνεται εκ των άνω.

Το παν επιτυγχάνεται με επιδιώξεις και αγώνες. Δεν μπορούν να μην υπάρξουν αιτήματα εφ' όσον υπάρχουν παράπονα, εφ' όσον ο λαός υποφέρει και δεινοπαθεί, εφ' όσον θίγεται η εθνική πολιτική φιλοτιμία του, εφ' όσον υπάρχουν θεμελιώδη ζωτικά και άμεσα ζητήματα του άλυτα.

Υπάρχουν αιήματα μάξιμουμ και αιτήματα μίνιμουμ (άμεσα). Τα αιτήματα μάξιμουμ αφίνονται για ευθετώτερο καιρό. Τέτοιο αίτημα μάξιμουμ είναι σήμερα το αίτημα της αυτοδιάθεσης της εθνικής αποκατάστασης. Τα αιτήματα μίνιμουμ τίθενται άμεσα στις καθημερινές διεκδικήσεις και τους αγώνες του λαού. Τέτοια είναι σήμερα τα αιτήματα τα σχετικά με την αποκατάσταση της εθνικής μας φιλοτιμίας τόσο στα σχολεία μας όσο και στην κοινωνική μας ζωή, τα σχετικά στην αποκατάσταση της ελευθερίας της Εκκλησίας να λύει τα προβλήματα της τα σχετικά με την οικονομική μας ζωή.

Κανένα εθνικό ή οικονομικό αίτημα δεν μπορεί στο βάθος του να είναι πολιτικό, να μη φέρει πολιτικό χαρακτήρα. Τα εθνικά και οικονομικά μας ζητήματα δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να λυθούν χωρίς ανάλογες πολιτικές διεκδικήσεις.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 16 10 1943

6. Το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζομένου Λαού μέσα στα πλαίσια των σημερινών πολεμικών συνθηκών (πλέρια παραγνώριση των εθνικών και εκπαιδευτικών μας ζητημάτων, φρικτή οικονομική κατάσταση που οδηγεί με ταχύτατο ρυθμό προς μια καταστροφική οικονική κρίση) θεωρεί καθήκον του να θέσει σαν μίνιμουμ των επιδιώξεων του σαν άμεσα καθήκοντά του, τα πιο κάτω πολιτικά αιτήματα:

α). Ολη η Νομοθετική εξουσία να πηγάζει από μια αιρετή Βουλή. Η Βουλή να εκλέγεται με καθολική γενική ψηφοφορία όλων των ενήλικων. Οι αποφάσεις της Βουλής θάναι τελικές και αμετάκλητες πάνω σ' όλα τα εσωτερικά ζητήματα (δημοσιονομικά, οικονομικά, εργατικά, αγροτικά, εκπαιδευτικά κλπ.

β). Ισα πολιτικά δικαιώματα για όλους τους Κυπρίους.

γ). Πλήρη ελευθερία της θρησκείας και της Κυπριακής Εκκλησίας να λύσει κατά τον καταστατικό εκκλησιαστικό χάρτη τα ζητήματά της.

δ) Πλέρια ελευθερία των πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων, ελευθερία των συγκεντρώσεων και παρελάσεων, ελευθερία στην κυκλοφορία των βιβλίων, ελευθερία σε κάθε πολιτική και ιδεολογική δράση, εφ'όσον αυτή η δράση δεν αντίκειται προς το πνεύμα και τους σκοπούς του αντιφασιστικού συμμαχικού αγώνα.

ε). Ελευθερία της οργάνωσης των επαγγελματικών οργανώσεων να επεκταθεί σε όλα τα παραγωγικά στρώματα της νήσου.

ζ). Δημοτικές και Κοινοτικές ελευθερίες, με εκλογικό δικαίωμα για όλους τους ενήλικες που ζουν ή κατοικούν εντός των δημοτικών ορίων και τροποποίηση του περί δημαρχείων Νόμου έτσι που αυτό να λύσει τα χέρια των δημοτικών συμβουλίων στην επίλυση των διαφόρων ζητημάτων του δήμου και των δημοτών.

7. Το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζομένου Λαού πιστεύει ακράδαντα ότι κανένα από τα ποικίλα και δύσκολα προβλήματα που εδημιούργησεν η πολεμική κατάσταση στο εσωτερικό μας μέτωπο δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την ικανοποίηση των πιο πάνω αιτημάτων. Στη βάση αυτών των πολιτικών αιτημάτων βρίσκονται όλα τα οικονομικά αιτήματα της εργατικής τάξης, των αγροτών και γενικά του εργαζομένου λαού. Κατά συνέπεια η διεκδίκηση αυτών των πολιτικών αιτημάτων μέχρι της ημέρας της ανακωχής, καθίσταται επιτακτική ανάγκη. Αυτά τα αιτήματα θα εξυπηρετούσαν και τα βασικά ουσιώδη προβλήματα του Κυπριακού μας λαού, θα εξυπηρετούσαν κατά τον πιο αποτελεσματικόν τρόπον τον συμμαχικόν αντιφασιστικόν αγώνα, κυρίως στη σημερινή του φάση, και θα αποτελούσαν προετοιμασία του λαού μας να απολαύσει τους καρπούς της συμμαχικής νίκης με όλους τους ελεύθερους λαούς, εθνικά αποκαταστημένος, μέσα στα πλαίσια αδελφικά σφικτοδεμένων λαών.