Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1.5.1942: Τo ΑΚΕΛ γιoρτάζει για πρώτη φoρά τηv Εργατική Πρωτoμαγιά στηv Κύπρo με ύμvoυς υπέρ τωv εργαζoμέvωv.

S-677

1.5.1942: ΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΥΜΝΟΥΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ο κεντρικός χώρος στο «σπίτι του ΑΚΕΛ» στη Σκαρίνου

Στις 26 Απριλίου 1942 ενώ πλησίαζε η επέτειος της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου το 1886 το ΑΚΕΛ αποφάσισε όπως γιορτάσει την επέτειο για πρώτη φορά και στην Κύπρο.

Ετσι, όπως έκαμε και στις 25 Μαρτίου που έδωσε κατεύθυνση στα μέλη του και τους εργαζομένους γενικότερα για τα συνθήματα που έπρεπε να φωνάζουν κατά τις εκδηλώσεις, έκαμε το ίδιο και τους γιορτασμούς της Πρωτομαγιάς.

Κατάλογος από 22 συνθήματα που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι εργαζόμενοι δημοσιεύθηκαν στον "Ανεξάρτητο":

1. Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά μέρα γιορτής και πάλης της Παγκόσμιας εργατικής τάξης. Εργάτες όλων των χωρών ενωθείτε.

2. Το εργατικό δίκαιο βρίσκεται στη βάση του σημερινού αγώνα. Ζήτω η ευτυχισμένη και χαρούμενη ζωή των εργατών και των εγαζομένων σ' ολόκληρη τη γη.

3. Οι εργατικοί αγώνες στο παρελθόν αποτελούν σχολείο για την εργατική τάξη. Εργάτες εκμεταλλευτήτε την πείρα και τα μαθήματα του διεθνούς εργατικού κινήματος. Τιμή και αιώνια μνήμη στους απεργούς τους Σικάγου, που με το αίμα τους έβαψαν τη σημαία οκτώ ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνο.

4. Ζήτω το ενιαίο μέτωπο των εργατών και του εγαζομένου λαού ενάντια στο φασισμό. Ζήτω οι Ελληνες, οι Αγγλοι, οι Ρώσσοι, οι αμερικανοί, οι Κινέζοι εργάτες που με ενιαία θέληση και ενωμένες δυνάμεις προπορεύονται στον αγώνα ενάντια στη φασιστική τυραννία.

5. Τιμή και δόξα στους ήρωες πολεμιστές που στην πρώτη γραμμή του αντιφασιστικού μετώπου χαλκεύουν τη νίκη.

6. Τιμή και δόξα στους μαχητές εργάτες που μέσα στα εργοστάσια σφυρηλατούν με αντιφασιστική άμιλλα τα όπλα και τα πολεμοφόδια για τη συντριβή του φασισμού.

7. Τιμή και δόξα στους εργάτες των μεταφορών που ανάμεσα σε χίλιους κινδύνους μεταφέρουν τα αντιφασιστικά όπλα έγκαιρα στον προορισμό τους.

8. Τιμή και δόξα στους εργάτες των αμυντικών έργων που θέλουν φραγμό στην προέλαση του εχθρού προς κάθε κατεύθυνση.

9. Ζήτω οι εργάτες, σαμποταριστές, Ελληνες, Πολωνοί, Γιουγκολάβοι, Τσεχοσλοβάκοι, Γάλλοι, Νορβηγοί, Βέλγοι, Ολλανδοί που παρενεχλούν τη φασιστική πολεμική μηχανή.

Ο ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι

10. Τιμή και δόξα στους Γερμανούς, Ιταλούς Βούλγαρους, Φιλανδούς, Πολωνούς αντιφασιστές εργάτες που κάτω απ' τις συνθήκες της πιο επαίσχυντης τρομοκρατίας υποσκάπτουν τα θεμέλια του φασιστικού καθεστώτος.

11. Κατάρα στο φασισμό που σκόρπισε τόσες συμφορές στην ανθρωπότητα στους εργάτες και τον εργαζόμενο λαό.

13. Εργάτες της Κύπρου. Κέντρο των Πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων σας ας τεθεί ο αντιφασιστικός αγώνας, διεκδικείστε τιμητική θέση στον αγώνα όλων των εργατών ενάντια στο φασισμό.

14. Εργάτες συγκεντρωθείτε στις εργατικές σας οργανώσεις. Μαζικοποιείστε τις συντεχνίες. Συσπειρωθείτε κάτω από μια ενιαία εργατική σημαία. Προσχωρείστε προς στην Παγκύπρια Συνομοσπονδία.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 7 7 1943

15. Καθοδηγητές των συντεχνιών δουλέψετε πεισματικά για την μόρφωση και τη συνειδητοποίηση των εργατών. Αναπτύξετε το πνεύμα της εργατικής αλληλεγγύης και της αυτοθυσίας.

16. Εργάτες, εντατικοποιείστε τη δουλειά σας στα αμυντικά εργα. Η δουλειά αυτή είναι άμεσα συνδεδομένη με τη συντριβή του φασισμού.

17. Καταπολεμείστε την αισχροκέρδεια. Βοηθείστε το έργο της Επιτροπής καθορισμού τιμών. Κεντρικό καθήκον η σταθεροποίηση του μεροκαμάτου με ελάττωση του τιμαρίθμου της ζωής.

18. Εργάτες. Προσφέρετε με ζήλο τις υπηρσεσίες σας στην Παθητική Αεράμυνα. Το εργο της Παθητικής Αεράμυνας είναι άμεσα συνδεδεμένο με το έργο της ενεργητικής υπεράσπισης της Πατρίδας μας.

19. Αδελφικό χαιρετισμό στους κύπριους εργάτες και τα παιδιά τουε εργαζομένου λαού που ντυμένοι στο χακκί αγωνίζονται στην πρώτη γρμαμή ενάντια στον φασισμό.

20. Ζήτω η συμμαχία των εργατών και χωρικών και όλων των άλλων εργαζομένων στρωμάτων.

22. Ζήτω το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζομένου Λαού, καθοδηγητής στον αγώνα για την λευτεριά και τη δικαιοσύνη, την ευτυχία και τη χαρά. Εργάτες, πυκνώστε τις γραμμές του Κόμματος σας, του Ανορθωτικού Κόμματος του Εργαζομένου Λαού.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά.

Η Κ.Ε. ΤΟΥ ΑΝΟΡΘΩΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ