Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25.3.1942: Αρχίζoυv vα χωρίζoυv oι δρόμoι ΑΚΕΛ-συvεργατώv της Εκκλησίας. Τo ΑΚΕΛ τάσσεται αvoικτά υπέρ της Εvωσης.

S-676

25.3.1942: ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΚΕΛ-ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. ΤΟ ΑΚΕΛ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΑΝΟΙΚΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Εφημερίδα "Εσπερινή" 16 4 1941. (Η συνέχεια του σχολίου στην επόμενη σελίδα)

Ενα θέμα που πήρε ζεστά το ΑΚΕΛ στα πρώτα του βήματα μετά την ίδρυση του το 1941 ήταν οι γιορτασμοί για της επέτειο της επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1921.

Ενα χρόνο μετά την ίδρυση του και ενώ πλησίαζε η 25η Μαρτίου του 1942, που γιορταζόταν με πανηγυρικές δοξολογίες κυρίως, το ΑΚΕΛ μπήκε στην πρωτοπορία.

Ηταν η πρώτη φορά που θα γιορταζόταν η επέτειος της επανάστασης του 1821 με το ΑΚΕΛ να υφίσταται κι έτσι το Κόμμα έσπευσε από πολύ νωρίς, όχι μόνο να πάρει θέση, αλλά και να εισηγηθεί όπως η 25η Μαρτίου καθιερωθεί ως εθνική γιορτή ολόκληρου του ελληνικού Κυπριακού λαού και να γιορτάζεται, μάλιστα, κάθε χρόνο από το ίδιο.

Η απόφαση λήφθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1942 και δημοσιεύθηκε στον " Ανεξάρτητο" στις 29 του μήνα με ημερομηνία έκδοσης τις 26.1.42.

Την απόπφαση πήρε το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Στη σχετική απόφαση αναφερόταν:

"Στις 23 Ιανουαρίου 1942 συνήλθε στη Λευκωσία το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Ανορθωτικού Κόμματος του Εργαζομένου Λαού (ΑΚΕΛ). Στη συνεδρίαση παρευρίσκοντο ύστερα από πρόσκληση, ο πρόεδρος της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής, οι γραμματείς των επαρχιακών επιτροπών και όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που διαμένουν στη Λευκωσία.

Κύρια Θέματα στη συνεδρίαση τέθηκαν:

1. Ο γιορτασμός της 25ης Μαρτίου, και

2. Υπόμνημα προς την Α.Ε. τον Κυβερνήτη.

Πάνω στο πρώτο θέμα ομόφωνα αποφασίστηκε όπως η 25η Μαρτίου σαν εθνική γιορτή ολόκληρου του Ελληνικού Κυπριακού Λαού γιορτάζεται κατά φυσικό λόγο κάθε χρόνο από το "Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζομένου Λαού.

Κατόπιν ενεκρίθηκε πρόγραμμα γιορτασμού σε συνεργασία με όλα τα άλλα σωματεία τόσο των πόλεων όσο και της υπαίθρου και ενεκρίθησαν θέσεις για τους ομιλητές, με την εντολή όπως οι επαρχιακές εκιτροπές αρχίσουν το ταχύτερο την προετοιμασία για τον καλλίτερο γιορτασμό της ιστορικής επετείου της ελληνικής επανάστασης.

Πάνω στο δεύτερο θέμα εγκρίθηκε πολιτικο-οικονομικό υπόμνημα της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ προς την Α.Ε. τον Κυβερνήτη".

Σύμφωνα με την απόφαση στην παρέλαση θα κρατούντο σημαίες τόσο της Ελλάδας όσο και της Αγγλίας, της Ρωσίας και της Αμερικής.

Αναφερόταν στην απόφαση (Πλουτή Σέρβα τα συμπεράσματά μας, " Ανεξάρτητος" 2 Απριλίου 1942):

" Το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζομένου Λαού (ΑΚΕΛ) καθιερώνει την 25η Μαρτίου σαν γιορτή του γιατί αυτή η μέρα σημαίνει την εξέγερση του ελληνικού λαού ενάντια στην Εθνική φεουδαρχική απολυταρχία και την απελευθέρωση του από τα δεσμά της.

Οι Επαρχιακές Επιτροπές του Κόμματος μας να επιδιώξουν συνεργασία με τα άλλα σωματεία. Αν τούτο δεν επιτευχθεί τότες να τραβήξουν μόνες τους στο γιορταμσό, αποφεύγοντας τις αντεγκλήσεις.

Στις παρελάσεις θα προηγείται κατά δύο βήματα η ελληνική σημαία και θα ακολουθούν στην ίδια σειρά η αγγλική, η σοβιετική και η αμερικανική".

Η Κεντρική επιτροπή του ΑΚΕΛ προχώρησε σε υλοποίηση της απόφασης αυτής και στις 19 Μαρτίου έδινε και κατεύθυνση στα μέλη, μέχρι και τα συνθήματα που θα φώναζαν ακόμα κατά τις διάφορες εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου. Τα συνθήματα έχουν ως εξής σύμφωνα με το "Ανεξάρτητο" της 19 Μαρτίου 1942:

1. Ζήτω η 25η Μαρτίου, επέτειος της εθνικής απελευθερώσεως του ελληνικού λαού από την ξενική φεουδαρχική δεσποτεία.

2. Η ελληνική επανάσταση του Εικοσιένα παραμένει αθάνατη και παίρνει σήμερα τη θέση ιερού Συμβόλου στον αγώνα για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

3. Η ανάμνηση του Ρήγα του Φεραίου και των Ηρώων του Εικοσιένα μας εμψυχώνει και χαλυβδώνει τα νεύρα στο σημερινό Αγώνα ενάντια στη φασιστική επιδρομή και τυραννία.

4. Ζήτω η ελληνική επανάσταση σαν πρόδρομος της ολοκληρωτικής απελευθερώσεως του Ελληνικού Λαού και του θριάμβου της Λαϊκής δημοκρατίας.

5. Δόξα και αιώνια τιμή στους Ηρωες του Εικοσιένα. Δόξα και τιμή στους Ελληνες στρατιώτες που λάμπρυναν τα ελληνικά όπλα στις επικές μάχες ενάντια στο φασισμό.

Το Β μέρος του ειδησεοσχολίου της εφημερίδας "Εσπερινή" για την ίδρυση του ΑΚΕΛ

6. Αδελφικό χαιρετισμό στ' αδέλφια μας στην Ελλάδα και όλων των άλλων χωρών που στενάζουν κάτω από την απαίσια φασιστική τυραννία. Αδέλφια μας Ελληνες. Συνεχίστε την θρυλική σας αντίσταση, παρενοχλήτε τον εχθρό. Η μέρα του λυτρωμού πλησιάζει.

7. Ζήτω οι Ελληνες κλεφτοπολεμιστές που μαχητικά κρατούν ψηλά τον πυρσό του αγώνα ενάντια στη γερμανοϊταλική καταπίεση και δείχνουν τον δρόμο προς την Ελληνική Ανάσταση.

8. Ζήτω οι Ελληνες μαχηταί, φαντάροι ναύτες, ίκαροι που τιμούν και λαμπρύνουν τα ελληνικά όπλα στα συμμαχικά μέτωπα.

9. Ζήτω τα συμμαχικά όπλα, που σφυροκοπώντας το φασισμό, ανοίγουν το δρόμο προς τον λυτρωμό όλων των καταχτημένων λαών. Ζήτω το ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο, όλων των Λαών.

10. Ζήτω η ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα, που στους κόλπους της θα περιλαμβάνει όλα τα εδάφη που κατοικούνται από συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς.

11. Ζήτω η αυτοδιάθεση των λαών. Εμπρός ας εξαφσαλίσουμε στην Κύπρο μας το δικαίωμα της ένωσης της με τη Δημοκρατική Ελλάδα.

12. Κύπριοι στρατιώτες, τιμήστε την Κύπρο όπου κι αν βρίσκεστε. Ετοιμάστε κατά τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την άμυνα της πατρίδας μας.

13. Εργάτες, αγρότες, Μικροαστοί, Βιοπαλαιστές, δουλεύετε με τέτοιο τρόπο ώστε η δουλειά μας να αποτελεί τη θετικώτερη συμβολή στον συμμαχικό αγώνα.

14. Κύπριοι πρωτοπόροι του λαϊκού αγώνα, Ακελιστές. Καταπιαστήτε φανατικά με το εργο της διαφώτισης των λαϊκών μαζών. Από σας εξαρτάται να καταστήσετε την Κύπρο μας ισχυρόν αντιφασιστικον προμαχώνα.

Εφημερίδα "Ελευθερία" 3 4 1941

15. Κύπριοι δάσκαλοι. Καλλιεργήστε στα κυπριόπουλα την αγάπη προς την ελευθερία προς τον σημερινόν απελευθερωτικόν αγώνα όλων των Λαών. Εμπνεύσετε σ' αυτά το μίσος κατά του φασισμού και της φυλετικής θεωρίας.

16. Αναμένουμε από την Κυβέρνηση πλήρη ελευθερία στην Εθνική εκπαίδευση της νεολαίας μας, πλήρη ελευθερία στις εθνικοδημοκρατικές εκδηλώσεις, πλήρη ελευθερία στην αντιφασιστική δράση.

17. Ζήτω το Ανορθωτικό Κόμμα του Εγαζομένου Λαού, συνεχιστής σήμερα των παραδόσεων της ελληνικής επανάστασης και καθοδηγητής στον αγώνα του Κυπριακού Λαού για την εθνική του αποκατάσταση και την ανάσταση μιας ελεύθερης Λαϊκοδημοκρατικής Ελλάδας μέσα στα πλαίσια ενός κόσμου απαλλαγμένου από τον φόβο και τη στέρηση.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΝΟΡΘΩΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ (ΑΚΕΛ)

Η απόφαση του ΑΚΕΛ για γιορτασμό της 25ης Μαρτίου προκάλεσε θύελλα ανάμεσα στους ανθρώπους της Εθναρχίας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης Λεόντιος, που έβλεπαν τώρα να μπαίνουν μέσα στα πόδια της και να της παίρνουν εντελώς παροδοσιακές εκδηλώσεις.

Από την άλλη οι άνθρωποι της Αρχιεπισκοπής έβλεπαν πλέον καθαρά, μια και η λειτουργία του ΑΚΕΛ ήταν ανοικτή, ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν επικεφαλής ήταν Κομμουνιστές. Και σ' αυτή την περίοδο οι κομμουνιστές θεωρούνταν αν όχι άθεοι τουλάχιστον αλλόθρησκοι.

Οι δρόμοι των δύο παρατάξεων άρχισαν να χωρίζουν και μάλιστα επικίνδυνα πολύ πριν αρχίσουν και με τον εχθρό, τον φασισμό, να απειλεί την Κύπρο.

Ο Πλουτής Σέρβας γράφοντας γι' αυτές τις αντιδράσεις στις 2 Απριλίου 1942 τόνιζε στον "Ανεξάρτητο":

"Υστερα από 16 μέρες και στις 14 του Φλεβάφρη η Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου εξέδωσε ανακοινωθέν που προέτρεπε τα σχολεία, τας οργανώσεις και τα σωματεία να προσέλθωσιν εις τους ναούς μεθ' ελληνικών σημαιών" και που κατέληγε:

"Μετά την απόλυσιν της ικετηρίου δοξολογίας ο εορτασμός της εθνικής ημών επετείου θα λήξη και τα πλήθη θα διαλυθώσι λόγω των σημερινών θλιβερών εθνικών περιστάσεων.

Το Κόμμα ολόκληρον αντιλήφθηκε αμέσως ότι η Αρχιεπισκοπική εγκύκλιος ερχόταν σαν αντίδραση προς την απόφαση του Πολιτ. μας Γραφείου. Η γραμματεία επικοινώνησε με όλα τα μέλη της Κ.Ε. και στις 21 του Φλεβάρη δηλαδή εφτά μόνον μέρες ύστερα από την εγκύκλιο, ο γραμματεύς απέστειλε προς την Α.Σ. τον Τοποτηρητήν, την ομόφωνη απόφαση της Κ.Ε.του Κόμματος υπό τύπον επιστολής ότι δηλαδή:

" Η Κ.Ε δεν δύναται παρά να θεωρή την εξαπολυθείσαν Αρχιεπισκοπικήν εγκύκλιον, ως εγκυκλιον ήτις προώρισται να παρεμβάλη εμπόδια εις την απόφασιν του Κόμματος να εορτάση ευθύς αμέσως μετά την ίδρυσιν του την εθνικήν επέτειον".

Υστερα από τρεις μέρες, στις 24 του Φλεβάρη η Α. Σεβασμιότης καλούσε στη Λεμεσό τον Γενικό Γραμματέα για μια εξήγηση σχετικά με την επιστολη της Κ.Ε.

"Ελευθερία» 22 5 1941

Η Α.Σ.ο Τοποτηρητής επέμενε ότι πρόκειται απλώς και μόνο περί παρεξηγήσεως ότι η Αρχιεπισκοπική εγκύκλιος, όπως ήτο γραμμένη δεν ερχόταν σ'αντίθεση με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, ότι η εγκύλιος αφορούσε μόνο και μόνο τον εκκλησιασικό εορτασμό και ότι μάλιστα η εκκλησία δεν θα δυσηρεστείτο να δει τας εθνικάς παρελάσεις και τις συμμαχικές σημαίες να κυματίζουν στο πλευρό της κυανόλευκης.

Σαν αποτέλεσμα της συνέντευξης κατά την οποίαν επεκράτησε πνεύμα αλληλοκατανόησης και αμοιβαίας εκτιμήσεως η Α. Σεβασμιότης πρόθυμα προέβη στη γνωστή διασάφηση που δημοσιεύτηκε την επαύριο στις εφημερίδες και την οποία υπογραμμιζόταν ότι:

" Η Αρχεπισκοπική εγκύκλιος αφορά αποκλειστικώς και μόνον τον εκκλησιαστικόν εορτασμόν και δεν αποσκοπεί ποσώς εις το να επηρεάση τον εξωεκκλησιαστικόν εορτασμόν των διαφόρων οργανώσεων.

" Δεν θα υπάρξη ένστασις εάν παραστώσιν εις εξωεκκλησιαστικούς απογευματινούς ή εσπερινούς εορτασμούς της 25ης Μαρτίου και κληρικοί εκτός των λαϊκών".

Η δήλωση αυτή έγινε δεκτή μ' αρκετή ανακούφιση και ο καθένας απ' όσους πραγματικά αγαπά την ενότητα και την σύμπνοια στις εθνικές μας εκδηλώσεις περίμενε πως όλα πια ήταν πλέρια εναρμονισμένα για ένα παλλαϊκό εορτασμό της εθνικής μας επετείου, σύμφωνα με τις σημερινές περιστάσεις.

Ετσι οι επαρχιακές Επιτροπές προχώρησαν στις προσπάθειες τους για την εξασφάλιση της συνεργασίας σύμφωνα με την απόφαση του Π.Γ. στο γιορτασμό.

Σε πολλά χωριά οι χωριτικές επιτροπές του ΑΚΕΛ κατορθώνουν και εξασφαλίζουν πλήρη σύμπνοια και ενότητα στο ζήτημα του κονού γιορτασμού (Κώμη Κεπήρ Αμμοχώστου, Λακατάμια Λευκωσίας, Μέσα Γειτονιά Λεμεσού κλπ).

Στα Βαρώσια στη σύσκεψη που ωργάνωσε η Ε.Ε. όλα τα σωματεία από την "Ανόρθωση" και το ΓΣΕ ίσαμε τις συντεχνίες και τους μικροκαταστηματάρχες εγκρίνουν το πρόγραμμα γιορτασμού του ΑΚΕΛ. Εν τούτοις παρουσιάζεται το πρώτο σπέρμα της διαφωνίας. Η "Ανορθωση", το ΓΣΕ και μερικά άλλα σωματεία χωρίς να διαφωνούν στο ζήτημα της οργάνωσης της παρέλασης φέρνουν ένσταση στο ζήτημα της συμμετοχής των συμμαχικών σημαιών.

Την επαύριο 10 του Μάρτη, στην κοινή σύσκεψη που ωργάνωσε η ΕΕ Λεμεσού ΑΚΕΛ και στην οποία παρευρέθησαν 33 αντιπρόσωποι των Συντεχνιών και 14 άλων οργανώσεων,

«Ελευθερία» 21 10 1942

όλοι ανεξαίρετα συνεφώνησαν στο ζήτημα της κοινής παρέλασης και το ζήτημα της συμμετοχής των συμμαχικών σημαιών εγκρίθηκε με 30 ψήφους έναντι 3.

Ετσι βαίνουν τα πράγματα ίσα με τις 15 του Μάρτη. Ο καθένας ανάμενε πως το πατριωτικό παράδειγμα της Λεμεσού θα το ακολουθούσαν όλες οι πόλεις μη εξαιρουμένης και αυτής της Αμμοχώστου.

Μα να που ξεσπάει η βόμβα. Μια σύσκεψη στην Αρχιεπισκοπή, στην οποία ούτε οι συντεχνίες ούτε οι μικροκαταστηματάρχες, ούτε το ΑΚΕΛ (δηλαδή το ωργωμένο μέρος του εργαζομένου λαού) προσεκλήθησαν, αποφασίζει "όπως μη εορτασθή πανηγυρικώς η 25η Μαρτίου".

Το σύνθημα είχε δοθή, Η αντίδραση της δράκας των φωνασκών αρχίζει την πίεση της. Στην αρχή σαν πάντα δειλή και συνεσταλμένη για να μετατραπεί με την πιο απροκάλυπτη και χωρίς ειρμό λυσσασμένη αντίδραση.

Στις 17 του Μάρτη ο Αρχιμανδρίτης της Μητροπόπολεως Κυρηνείας Πανοσιο. κ. Ιάκωβος Αρνόπουλος, διακηρύττει απαντών προς την Ε.Ε. Κυρυνείας ΑΚΕΛ:

" Η 25η Μαρτίου είναι εθνική εορτή των Πανελλήνων και ουδέν κόμμα και δη κόμμα περιλαμβάνον ως το ΑΚΕΛ, αλλοεθνείς και αλλοθρήσκους δύναται να οικειοποιηθή αυτήν ως ιδίαν εορτήν".

Στις 20 του Μάρτη ο ΓΣΠ Λευκωσίας συνεχίζοντας με το ύφος του πανοσιο. κ. Αρνοπούλου γράφει προς την Ε.Ε. Λευκωσίας ΑΚΕΛ:

" Μας προκαλεί κατάπληξιν η εκ μέρους σας ανάμιξις και προσπάθεια, όπως αναλάβετε την πρωτοβουλίαν εις καθαρώς ελληνικής φύσεως εορτασμόν, τοσούτον μάλλον καθόσον υμείς αντιπροσωπεύεται οργανισμόν εις τους κόλπους του οποίου περικλείονται και αλλοεθνή στοιχεία".

Στις 22 του Μαρτη η "Ελευθερία" δημοσιεύει επινοημένας αποφάσεις του ΓΣΟ και φιλοξενεί ευχαρίστως στις στήλες της τις βρισιές και τις απειλές κάποιου Μιχαήλ Σπύρου από το Λευκόνοικον.

Εκάς οι βέβηλοι.

Θα ήτο ιεροσυλία προς την μνήμη των τιτάνων αγωνιστών του 21 η ανεξήγητη κηλίδα της εθνικής μας ζωής, αν αφήναμε με την παθητική μας ανοχή να εκτραπή ο επιβεβλημένος εθνικός εορτασμός σε πανηγυρισμό και οχλαγωγίες..."

Στο μεταξύ η διεύθυνση του "Ν. Κ.φύλακα" κηρύττει πένθος.

Κάποια οργάνωση της Λάρνακος αποφασίζει να υψώσει μεσίστιες σημαίες με κρέπια πένθους, ενώ στην ίδια πόλη οργανώνεται τη μέρα της επετείου χορός, το προϊόν του οποίου θα διατεθή για τους Ελληνες πρόσφυγες και στη Λεμεσό η εφορεία των..." χριστιανο-Ορθοδόξων" Εκπαιδευτηρίων εκδίδει εγκύκλιον με την οποία απαγορεύει στους μαθητές να συμμετάσχουν στους αγώνες του ΓΣΟ, να λάβουν μέρος σ' οποιαδήποτε παρέλαση και σ' οποιαδήποτε συγκέντρωση τελετή επί τη ευκαιρία της 25 Μαρτίου".

Τελικά ο Κυβερνήτης δεν επέτρεψε στο ΑΚΕΛ να οργανώσει συγκέντρωση στο στάδιο της Λευκωσίας και παρελάσεις παρά μόνο γιορτασμό στο Θέατρο Παπαδοπούλου στη Λευκωσία. Στη γιορτή ψάληκαν εθνικά τραγούδια. Μίλησε ο Γ. Λέρνης και εγκρίθηκε ψήφισμα προς τον πρόξενο της Ελλάδας και η τελετή έληξε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Αγγλίας.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 4 9 1943

Ιδιαίτερα στο ψήφισμα προς τον πρόξενο της Ελλάδας Μαυροκέφαλο έμπαινε και το σύνθημα της Ενωσης ανοικτά πλέον από το ΑΚΕΛ, καθιστώντας έτσι σαφές ότι και το κόμμα αυτό, που στην αρχή τίποτε δεν είχε αναφέρει στις διακηρύξεις του, τώρα που είχε ανδρωθεί και ρίζωνε ταυτιζόταν και αυτό με τη γραμμή που ακολουθούσε η Εθναρχία.

Αναφερόταν στο ψήφισμα:

"Εμείς οι υπερτρισχίλιοι εργαζόμενοι Ελληνες της Λευκωσίας, συναθροισθέντες απόψε προς εορτασμόν της επετείου της εθνικής Παλιγγενεσίας και εν όψει των δεινών, τα οποία υποφέρει ο ένδοξος ηρωϊκός ελληνικός λαός, εγκρίνομεν και ψηφίζομεν:

1. Καταδικάζομεν την κατά της Μεγάλης Πατρίδος βάρβαρον και απρόκλητον επιδρομήν του Ιταλογερμανικού φασισμού και των μεθόδων, τας οποίας εφαρμόζει προς εξόντωσιν του ελληνικού λαού, παρά πάντα ιερόν και ανθρώπινον νόμον.

2. Καταδικάζομεν τας προδοτικάς πράξεις της βουλγαρικής Κυβερνήσεως, η οποία διά παντός μέσου προσπαθεί να ερημώση ελληνικά εδάφη και να εξοντώση συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς.

3. Αποτίομεν φόρον τιμής προς τους Ελληνας κλεφτοπολεμιστάς και τον ελληνικόν στρατόν, στόλον και αεροπορίαν, οι οποίοι εντός και εκτός της Ελλάδος συνεχίζουν τον άγιον απελευθερωτικόν αγώνα του Εθνους.

4. Αποκαλυπτόμεθα ενώπιον των ιερών σκιών των αθανάτων ηρώων του 1821 και των αλβανικών βουνών, οι οποίοι έπεσαν αμυνόμενοι της ελευθερίας του ελληνικού λαού.

5. Χαιρετίζομεν την 25ην Μαρτίου επέτειον της αναστάσεως του Εθνους και διαδηλούμεν την απόφασιν μας όπως προσφέρωμεν πάσαν βοήθειαν και θυσίαν διά την αναγέννησιν μιας Μεγάλης δημοκρατικής Ελλάδος.

6. Μετά πεποιθήσεως πιστεύομεν ότι η συμμαχική νίκη η οποία ροδίζει ήδη στον ορίζοντα θα αναστήση την Μεγάλην Δημοκρατικήν μας Πατρίδα, γεωγραφικώς και εθνολογικώς ολοκληρωμένην.

7. Αναθέτομεν εις την επαρχιακήν επιτροπήν του Ανορθωτικού Κόμματος του Εργαζομένου Λαού Λευκωσίας να διαβιβάση το ψήφισμα προς τον εκλαμπρότατον Πρόξενον της Ελλάδος εν Κύπρω.

Ζήτω η 25η Μαρτίου

Ζήτω το Ελληνικόν Εθνος.

Ζήτω η Ενωσις.

Ζήτω ο συμμαχικός μας Αγών.

Ζήτω το ενιαίον αντιφαστικόν μέτωπο όλων των λαών της γης.

Ζήτω το Ανορθωτικόν Κόμμα του Εργαζομένου Λαού".