Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

15.12.1941: Τo ΑΚΕΛ καλεί τα μέλη τoυ vα καταταχθoύv στηv παθητική Αμυvα στηv Κύπρo.

S-675

15.12.1941: ΤΟ ΑΚΕΛ ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΕΡΑΜΥΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 10 4 1943

Το ΑΚΕΛ διευρυνόταν όλο και περισσότερο και συνεχώς εγγράφονταν σ' αυτό όλο και περισσότερα μέλη, παρά τις επικρίσεις για αδράνεια του πρώτου Γενικού του Γραμματέα Πλουτή Σέρβα.

Η ταχεία ανάπτυξη όμως του Κεμματος δεν ήταν τυχαία.

Αυτό συνέβαινε γιατί το ΑΚΕΛ ήταν το μόνο πολιτικό κόμμα και σαν τέτοιο είχε πάρει και προωθούσε τέτοια μέτρα που δεν είχαν ληφθεί μέχρι τότε στην ιστορία της Κύπρου.

Το ΑΚΕΛ είχε ενδιαφερθεί για όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο λαός (παιδεία, αμπελουργικό, εργατικά θέματα) και ιδιαίτερα το εθνικό, την πολιτική καταπίεση και την κινητοποίηση εναντίον των Χίτλερ- Μουσολίνι που αποτελούσαν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος κάθε Κυπρίου την περίοδο που είχε ιδρυθεί το ΑΚΕΛ στα πρώτα του βήματα το 1941 καθώς ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν στο ζενίθ του.

Το ΑΚΕΛ άρχισε παράλληλα να διοργανώνει διάφορες εκδηλωσεις και να κινητοποιεί το λαό και να απειλεί επικίνδυνα το κατεστημένο που εκφραζόταν με την Εθναρχούσα Εκκλησία και τους παλαιοκομματικούς οι οποίοι, ωστόσο, πέραν της Εκκλησίας δεν είχαν ουσιαστικά πολιτική στέγη. Και η ίδρυση του ΑΚΕΛ τους ενοχλούσε αφάνταστα.

Ταυτόχρονα το ΑΚΕΛ συνεργάστηκε με τον Κυβερνήτη και ανταποκρίθηκε στις διάφορες εκκλήσεις του για αντιμετώπιση του κινδύνου του φασισμού σε σημείο που ο Κυβερνήτης παρίστατο σε εκδηλώσεις που διοργάνωνε το κόμμα.

Μια τέτοια συνεργασία του ΑΚΕΛ με τον Κυβερνήτη ιδιαίτερα μετά τη συνεργασία της Ρωσίας, της Αγγλίας και της Αμερικής (μετά την επίθεση ιδιαίτερα στο Περλ Χάρμπουρ το Νοέμβριο του 1942 από τους Ιάπωνες) εναντίον των δυνάμεων του Αξονα θεωρείτο πολύ φυσιολογική. Ολοι ενώνονταν εναντίον του κοινού εχθρού- του Χίτλερ.

Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελούσε η απόφαση του Κυβερνήτη να καθιερώσει υποχρεωτική την υπηρεσία στην Παθητική Αεράμυνα. Υποχρέωση για κατάταξη είχαν όλοι οι Κύπριοι από 18 μέχρι 60 χρόνων.

Η ανταπόκριση του ΑΚΕΛ στην απόφαση του Κυβερνήτη ήταν άμεση.

Το Κόμμα καθοδηγώντας το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία τους κάλεσε να σπεύσουν να εγγραφούν εθελοντικά στην Παθητική Αεράμυνα, γιατί θεωρούσε την υπηρεσία στην Παθητική Αεράμυνα, προσπάθεια προάσπισης του κυπριακού λαού από την απειλή της χιτλερικής επιδρομής.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ιούλιος 1943

Ανέφερε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ σε έκκληση της προς τη νεολαία:

"Το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζομένου Λαού από την πρώτη μέρα της διεύρυσης του συνέδεσε την επιτυχία των σκοπών που επιδιώκει με τον αγώνα για την συντριβή της φασιστικής επιδρομικής τυραννίας. Στα συνθήματα τους στις διακηρύξεις του τόνιζε και τονίζει συνεχώς πως κανένα από τα ζωτικά αιτήματα του Εργαζομένου Λαού δεν μπορεί να λυθή στη βάση του χωρίς την απαλλαγή της ανθρωπότητος και κατά συνέπεια και της πατρίδος μας, από την χιτλερική κατάρα, από κάθε είδος φασιστική απειλή.

Ξεκινώντας απ' αυτή τη θεμελειώδη θέση, η Κεντρική Επιτροπή του Ανορθωτικού μας Κόμματος, εκάλεσε τον εργαζόμενο λαό να καταλάβη την τιμητική του θέση σ' αυτόν τον πανανθρώπινο μαχητικό αγώνα ενάντια στη σκλαβιά και την καταπίεση να προσφέρη κάθε υπηρεσία και κάθε θυσία για την άμυνα της πατρίδος μας, να προσφέρη τη συμβολή του στη συμμαχική υπόθεση.

Το διάταγμα της 15ης Δεκεμβρίου για την υποχρεωτική υπηρεσία στην Παθητική Αεράμυνα είναι διάταγμα που απορρέει μέσα από την ανάγκη της προάσπισης του Κυπριακού Λαού από την απειλή της χιτλερικής επιδρομής.

Προσέτι το διάταγμα της 15ης του Δεκεμβρίου είναι ενδεικτικό της τεραστίας σημασίας που αποκτά κατά τις τωρινές στιγμές ή πλήρης και τέλεια οργάνωση της Παθητικής Αεράμυνας, στην υπόθεση τόσο της γενικής άμυνας του τόπου όσο και της συμμαχικής αντίστασης.

Γι' αυτό ακριβώς η Κ.Ε. του Ανορθωτικού Κόμματος επιδοκιμάζοντας πλέρια την Κυβερνητική απόφαση για υποχρεωτική υπηρεσία στην Παθητική Αεράμυνα στρέφεται προς την Κυπριακή εργαζομένη νεολαία και την καλεί όπως σπεύσει με την μεγαλύτερη προθυμία και ζήλο να πληρώσει τις γραμμές της Αεράμυνας, αποτεινόμενης εθελοντικά στα διάφορα γραφεία υπηρεσίας για τη Παθητικήν Αεράμυνα.

Προσέτι η Κ. Ε. αποτείνεται προς όλες τες επαρχιακές επιτροπείες του Κόμματος όπως θέσουν το ζήτημα της Παθητικης Αεράμυνας στο κέντρο της προσοχής των και ανοίξουν μεταξύ των μελών του Κόμματος κατάλογον εθελοντών.

Η ανταπόκριση στην έκκληση του κόμματος υπήρξε άμεση και πολλοί νέοι είχαν σπεύσει να καταταγούν στην Παθητική Αμεράμυνα.