Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

23.11.1941: Τα μέλη τoυ ΑΚΕΛ αυξάvovται συvεχώς εvώ o Γεvικός Γραμματέας Πλoυτής Σέρβας ασκεί πιέσεις στα στελέχη για εγγραφή περισσoτέρωv μελώv

SXEDIO.F2A

23.11.1941: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΝΩ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΛΟΥΤΗΣ ΣΕΡΒΑΣ ΑΣΚΕΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΜΕΛΩΝ

Πλουτής Σέρβας: Ασκούσε πιέσεις στα στελέχη του ΑΚΕΛ για εγγραφή περισσοτέρων μελών

Η μεγάλη δράση που ανέπτυξε το ΑΚΕΛ τους μήνες που ακολούθησαν την ίδρυση του συνέβαλε ώστε να επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα και τα μέλη του αυξήθηκαν από τις 5 Οκτωβρίου μέχρι τις 23 Νοεμβρίου, δηλαδή μέσα σε ένα διάστημα 50 ημερών, από τα 1284 στα 1841.

Ηταν μια αύξηση κατά 30% που αντανακλούσε απόλυτα την ικανοποίηση του κόσμου από τη δράση του κόμματος.

Κατά επαρχία η Πάφος έπαιρνε τα πρωτεία με μια αύξηση κατά 204%.

Ομως η πρόοδος του κόμματος δεν θεωρήθηκε ικανοποιητική από το Γενικό Γραμματέα του Πλουτή Σέρβα στη νέα συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής που έγινε στις 23 Νοεμβρίου 1941 και πάλι στη Σκαρίνου.

Ο Πλουτής Σέρβας πίεζε για περισσότερη δράση και επέκρινε στελέχη ή μέλη του Κόμματος για αδράνεια.

Εκεί που το ΑΚΕΛ αντιμετώπιζε μεγαλύτερες δυσκολιες στην εγγραφή νέων μελών ήταν η Λάρνακα, η Λευκωσία και η Κερύνεια, όπου είχαν εγγραφεί τα πιο λίγα μέλη.

Στη Λάρνακα μάλιστα σε διάστημα 50 ημερών δεν γράφτηκε ούτε ένα μέλος, ενώ στην Κερύνεια είχαν γραφτεί μόνο δέκα και στη Λευκωσία 53.

Τα πρωτεία κατείχε η Αμμόχωστος με με 303 μέλη και ακολουθούσαν η Λεμεσός και η Πάφος.

Στην ύπαιθρο τα πράγματα ήταν ακόμα πιο δύσκολα με την Αμμόχωστο να προηγείται σε αριθμό μελών (276) και την Πάφο με μια αύξηση 610% αλλά μόλις 61 νέων μελών.

Ακολουθούσε η Λεμεσός με 78 νέα μέλη, ενώ στις επαρχίες Λάρνακας και Κερύνειας δεν κατέστη δυνατό να γραφτούν νέα μέλη. Ενα μόνο μέλος γράφτηκε και στην επαρχία Λευκωσίας.

Είναι χαρακτηριστικές οι δυσκολίες που αντιμετώπιζε το ΑΚΕΛ στην επαρχία Κερύνειας και ιδιαίτερα στην ύπαιρθο όπου κανένα μέλος του ΑΚΕΛ δεν υπήρχε από την επαρχία έστω και αν είχαν περάσει επτά ολόκληροι μήνες.

Αναφερόταν σε έκθεση του Πλουτή Σέρβα στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος στη Σκαρίνου στις 23 Νοεμβρίου 1941 σύμφωνα με την εφημερίδα του Κόμματος "Ανεξάρτητος" της 2 Δεκεμβρίου:

"Στις 5 του Οκτώβρη συνερχόταν στη Λεμεσό το Α Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος μας.

Εκείνο που χαρακτηρίζει ξεχωριστά τη διεξαγωγή των εργασιών του είναι η σύμπνοια και η πλήρης ταυτότης αντιλήψεων, τόσο πάνω στη γραμμή για τη διεκδίκηση των ζωτικών συμφερόντων του εργαζομένου λαού, όσο και πάνω στο σύστημα της οργανωτικής συγκρότησης για τη διεξαγωγή του όλου αγώνα.

Αυτή η σφραγίδα τέθηκε στις εργασίες του συνεδρία μου. Κι' εναι γνωστό πως η τέτοια επισφράγιση αποτελεί το πρώτο απαραίτητο όρο για εξασφάλιση της επιτυχίας.

Το γεγονός ότι πετύχαμε στο πρώτο βήμα την εξασφάλιση της ενότητος και της ενιαίας θέλησης πιστοποιείται κατά τον σαφέστερο τρόπο από τη μέχρι σήμερα δράση τόσο της Κεντρικής μας Επιτροπής όσο και των επαρχιακών μας επιτροπειών.

Σωρεία γεγονότων στον πόλεμο που εξαπέλυσε ο Χίτλερ την περίοδο της ίδρυσης του ΑΚΕΛ. Την ημέρα που πραγματοποιείτο το ιδρυτικό συνέδριο του ΑΚΕΛ , (Απρίλης 1941) οι πληροφορίες από την Αλβανία ανέφεραν ότι οι ιταλοί είχεν επανακαταλάβει την Κορυτσά

Απ' τη μέρα του πρώτου μας συνεδρίου ίσαμε σήμερα πέρασαν μόλις πενήντα μέρες. Ασήμαντο χρονικό διάστημα. Κι όμως πρέπει προσεκτικά να μελετήσουμε για να συνεχίσουμε επιτυχημένα τη δράση μας. Η κατάσταση, τόσο η εξωτερική όσο και η εσωτερική άλλαξε ευνοϊκά υπέρ της υπόθεσης για την οποίαν αγωνιζόμαστε παρόλο που κατά ωρισμένο βαθμό έχει δημιουργήσει δυσκολίες στην διεξαγωγή της δουλειάς μας.

Πάνω σ' αυτές τις συνθήκες τις εξωτερικές και τις εσωτερικές θέλω να σταματήσω κατά τον πιο σύντομο τρόπο, έτσι που να χαράξουμε τα τρέχοντα συγκεκριμένα καθήκοντα.

Μιλώντας στο συνέδριο μας για τις νέες συνθήκες που εδημιούργησε ο πόλεμος το Ανατολικό Μέτωπο υπογραμμίζαμε τότες πριν από 50 μέρες, τα πιο κάτω:

"Οι συνθήκες αυτές με το πέρασμα του καιρού και με τη συνεχιζόμενη ηρωϊκή και αξιοθαύμαστη αντίσταση του σοβιετικού Λαού μαζί με τη ένταση του αγώνα της Μεγάλης Βρεττανίας των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων λαών, θα οριμάσουν, ελπίζουμε πολυ σύντομα, για να θάψουν το φασιστικό τέρας μέσα στο σοβιετικό έδαφος".

Ολοι θυμόμαστε πως ήταν δύσκολες τότες οι συνθήκες για τη διεξαγωγή του αντιφασιστικού πολέμου. Οι Γερμανοί είχαν αρχίσει την προέλαση τους, προς τη Μόσχα και την Κριμαία, η απογοήτευση εύρισκε πρόσφορο έδαφος οι διαδοσίες κατόρθωναν να εξογκώνουν κατά τρομακτικό βαθμό τις επιτυχίες του εχθρού. Εν τούτοις οι προοπτικές του Κόμματος μας, στηριγμένες κυρίως πάνω στην πεποίθηση των λαών που βρίσκονται στην πρώτη γρμμή της αντιφασιστικής πάλης, απεδείχθησαν αλάθευτες. Σήμερα διαφαίνεται ήδη ότι οι συνθήκες για τη συντριβή του φασισμού στο μέτωπο άρχισαν να οριμάζουν και η ελπίδα για τη συντριβή άρχισε ήδη να μετατρέπεται σε ακλόνητη πεποίθηση για τον εργαζόμενο λαό.

Την πεποίθηση ότι βαίνουμε ήδη με σταθερό βήμα προς τη κατάρρευση του φασισμού την στηρίζει ο εργαζόμενος λαός, πάνω στα ακόλουθα βαρυσήμαντα γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ του Α μας Συνεδρίου και αυτής της συνεδρίασης της Κεντρικής μας Επιτροπής:

1). Στην ιστορική ομιλία του Προέδρου της Σοβιετικής Ενωσης Ιωσήφ Στάλιν, κατά την επέτειον της Οκτωβριανής επανάστασης που με σαφήνεια έθεσε τους τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους η Γερμανία θα ηττηθή.

α). Η χιτλερική τυρανία, η καλούμενη νέα τάξη που αναμένεται να προκαλέση επανάσταση απο στιγμής εις στιγμήν.

β) Η κατάρρευση του εσωτερικού μετώπου της Γερμανίας καθ' όσον το ηθικόν του γερμανικού λαού τώρα που απέχει από του να είναι ακμαίο.

γ) Ο συνασπισμός Ρωσίας, Αγγλίας και Ηνωμένων Πολιτειών, συνασπισμός που κατά τον σημερινό πόλεμο των μηχανών θα δώσει υπεροχή στην Ρωσία έναντι της Γερμανίας κατά 3 προς 1.

«Ελευθερία» 14 4 1941: Σημαντικές εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία

Η πεποίθηση αύτη σφυρηλατήθηκε ακόμη περισσότερο όταν την άλλη μέρα, την μέρα της επετείου ο Σοβιετικός στρατός, παρά τους κομπασμούς, του Χίτλερ παρέλαυνε στη Κόκκινη Πλατεία και ο Στάλιν διακήρυττε υπό το Μαυσωλείο του Λένιν προς όλους τους λαούς:

" Οι Γερμανοί έχουν ήδη απώλειες που ανέρχονται σε τεσσεράμισυ εκατομμύρια άνδρες έναντι 1.750.000 δικών μας ανδρών. Μέσα σε λίγους μήνες πιθανόν μέσα σε 6 μήνες πιθανόν μέσα σε ένα χρόνο, η Γερμανία θα καταρρεύσει κάτω από το βάρος των ιδίων της εγκλημάτων".

2). Στηρίζει επίσης την πεποίθηση του, ο εργαζόμενος λαός στην απόφαση της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να καταργήσει το νόμο περί ουδετερότητος και με εξωπλισμένα δικά της σκάφη να μεταφέρει πολεμοφόδια στα συμμαχικά λιμάνια.

3) Στηρίζει προσέτι την πεποίθηση του, ο εργαζόμενος λαός, στις αυξανόμενες δυσκολιες που αντιμετωπίζει ο φασισμός στα δικά του εδάφη, ή στα κατακτημένα απ' αυτό εδάφη. Ο Ιταλικός λαός έφτασε ήδη σε κατάσταση πείνας και τα αντιπολεμικά του αισθήματα βρίσκουν καθημερινά μαζικώτερη εκδήλωση, στη Γιουγκοσλαβία το 1/4 της χώρας το κρατούν οι ηρωϊκοί πατριώτες, κι ο Αξονας είναι υποχρεωμένος να διατηρεί σ' αυτήν την ανυπόταχτη χώρα 250 χιλ. στρατό, στη Γαλλία η δυσφορία αγκαλιάζει συνεχώς τα φαρδύτερα στρώματα σε σημείο που την εκδήλωση της να την βλέπουμε στην κρίση μέσα στους κύκλους της Κυβερνήσεως Βισύ.

4). Στηρίζει τέλος ο εργαζόμενος λαός την πεποίθηση του στην με κάθε τρόπο προετοιμασμένη και θυελλώδικη επίθεση των βρεττανικών Αυτοκρατορικών δυνάμεων στη Λιβύη που η ευνοϊκή έκβαση της όχι μόνο θα ανακουφιστεί κατά μεγάλο βαθμό τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά θα μας φέρει κοντά προς το δεύτερο μέτωπο, στην Ευρώπη.

Σ' αυτά τα τέσσερα σημαντικά γεγονότα ενισχύθηκε και ατσαλώθηκε η πεποίθηση των μαζών κατά τις τελευταίες ενενήντα μέρες.

Σήμερα μόνο εθελοντές, ή άνθρωποι εκ συστήματος αντιδραστικοί και εχθροί του λαού δεν βλέπουν αυτή τη σημαντική αλλαγή, δεν βλέπουν πως η κατάσταση φάνηκε ευοϊκή για τους συμμάχους και δυσμενείς για τις δυνάμεις του Αξονα.

Η αλλαγή στο συσχετισμό των δυνάμεων κατά τις τελευταίες πενήντα μέρες είναι πρωτοφανής ώστε να προκαλεί ριζική αλλαγή στις διαθέσεις αυτών των πιο καθυστερημένων λαϊκών στρωμάτων.

Εφημερίδα "Ελευθερία" 14 4 1941

Πάνω σ' αυτήν την εκτίμηση πρέπει να στηρίζουμε όλη την τωρινή μας δουλειά. Να εκλαϊκεύσουμε τις συμμαχικές επιτυχίες, συνεπώς θα δείχνουν μπροστά στα μάτια των μαζί τι κερδίζουν οι σύμμαχοι και χάνει ο Αξονας, να δουλέψουμε κατά τέτοιο τρόπο μέσα στις μάζες, ώστε αυτές όχι μόνο θα προετοιμαστούν για να απολαύσουν τους καρπούς της νίκης, αλλά και συνειδητά θα προσφέρουν όλες τις δυνάμεις τους στην επίτευξη της νίκης.

Καθίστασται αντιληπτό το καθήκον αυτό, μας επωμεί ιδιαίτερη, συνεχή και ακούραστη φροντίδα για την ανάπτυξη της αντιφασιστικής προπαγάνδας μέσα σε εκεινα τα λίγα χωριά που επίμονα εξακολουθούν να μένουν κάτω από την επιρροή της παλιάς χιτλερικής προπαγάνδας και ιδιαίτερα ανάμεσα σε φαρδείς μάζεις του τουρκικού στοιχείου.

Η ευνοϊκή αυτή εξέλιξη για τις συμμαχικές αντιφασιστικές δυνάμεις βρήκε εκδήλωση σ ένα εξαιρετικό γεγονός για το μέλλον της νήσου και συγκεκριμένα στην ιστορική δήλωση του Ελληνος Πρωθυπουργού κατά την 15ην Νοεμβρίου.

Το ζήτημα για την Εθνική αποκατάσταση της νήσου μας σε εποχή κατά την οποία ολόκληρη η προοδευτική και πρωτοπόρα ανθρωπότητα είναι ξεσηκωμένη στον αγώνα ενάντια στην τυραννία και την εθνική υποδούλωση για την αποκατάσταση της ελευθερίας και της Δημοκρατίας, σ' όλες τις χώρες ζήτημα που ήταν για πολλά χρόνια κλειστό, ανοίγει με μια επίσημη, σαφή και συγκεκριμένη δήλωση του Ελληνος πρωθυπουργού.

Η δήλωση αυτή αποκτά εξαιρετική σημασία, γιατί απ τη μια μερικά βρίσκεται σε πλήρη ασρμονιοα με τους κσοπούς του σηεμρινου πολέμουκαι από τη νάλλη7 ερχεται σαν έμμεσο αποτέλεσμα των διακηρύξεων, στις οποίες προέβησαν ήδη οι αρχηγοί των τριών μεγάλων αντιχιτλερικών δυνάμεων της Μεγάλης Βρετανίας, της Σοβιετικής Ενώσεως και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν θ' άπρεπε να επεκταθεί περισσότερο σ' αυτήν την ιστορική δήλωση του Ελληνος πρωθυπουργού εφ' όσον αυτή καταλαμβάνει τη θέση ξεχωριστού θέματος στη σημερινή μας ημερησία διάταξη. Πάντως, ένα πράγμα είναι ολοφάνερο, σ' όλους μας, πως η δήλωση αυτή ανοίγει εντελώς νέες προοπτικές στο Κυπριακό μέλλον και απαιτείται πλήρης συγκεκριμένος προσανατολισμός του Κόμματος μας προς αυτή την κατάσταση.

Οσον αφορά τις προπτικές για τη οικονομική κατάσταση του τόπου κατά τους προσεχείς μήνας, δυστυχώς δεν φαίνονται αυτές και τόσον ευνοϊκές.

Είναι γεγονός ότι στις τιμές των προϊόντων της αμπέλου κατά τηις τελευταίες μέρς παρατηρήθηκε σημαντικός υψωμός, αλλά η παραγωγή της εφετεινής εισοδείας ήταν τόσο χαμηλή, ώστε ο υψωμός των τιμών δεν είναι δυνατό να παρακαλέση σημαντική ανακούφιση στους αμπελουργούς μας. Το ίδιο μπορεί να λεχθεί για την πατάτα. Η εξαιρετική τιμή των 3 3/4 γροσίων κατ' οκάν, γιατί η πτώση της τιμής κστά την σημερινή περίοδο της εσοδείας να αποβή γι' αυτούς καταστροφική και θα επιτρέψη στους αγοραστές εμπόρους να ανεβάσουν στο μέλλον την τιμή της πατάτας σε εξωφρενικά ύψη.

Τα πορτοκάλια μας έκαμαν ήδη την εμφάνιση τους και παρ' όλο που πριν από τρεις μήνες η εσωτερική αγορά δημιουργούσε ευνοϊκώτερες συνθήκες για τη διάθεση τους, σε καλή

Ακόμα μια είδηση για τις εξελίξεις στον πόλεμο στις 14 Απριλίου 1941, ημέρα πραγματοποίησης του ιδρυτικού συνεδρίου του ΑΚΕΛ

οπωσδήποτε τιμή, το απότομο στένεμα της αγοράς μαζί με την αύξηση της παραγωγής δημιουργούν εξαιρετικά τραγικές συνθήκες που πιθανόν, αν δεν ληφθουν μέτρα για την εξαγωγή του μεγαλυτέρου μέρους της παραγωγής θα αντιμετωπίσουμε και πάλι το οικτρό θέαμα του εξευτελιστικού ξεπεσμού των πορτακαλιών και μάλιστα σε εποχή που ο τιμάριθμος της ζωής έχει διπλασιασθή. Ομολογουμένως οι παορτοκαλοπαραγωγοί μας αυτοί οι παραγωγοί του μέλλοντος, δεν θα δυνηθουν ν' αντιστούν σ' αυτό το δεύτερο συντριπτικώτερο κτύπημα. Οι καιρικές συνθήκες φαίνεται ότι δεν πρόκειται να ευνοήσουν και εφέτος την σιτοπαραγωγήν μας. Πάντως από την παράταση της ανομβρίας θα υποφέρουν όχι μόνον οι σιτοπαραγωγοί και κτηοτρόφοι, αλλά και ολόκληρος ο εργαζόμενος λαός με το επαπειλούμενο ύψωμα στην τιμή του ψωμιού.

Στα αμυντικά έργα που κατά τον τελευταίο καιρό απασχολούσαν την καταπληκτική πλειοψηφία της εργατικής τάξης, φαίνεται ότι υποχωρεί ο πυρετός των περασμένων 3-4

μη νών (κατά τους οποίους παρατηρήθηκε σημαντική ζήτηση εργατικών χεριών) και ο επικείμενος περιορισμός δεν είναι δυνατό παρά να επιδράση άμεση και κατά σημαντικώτατο βαθμό στις συνθήκες ζωής της εργατικής οικογένειας. Η χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης είναι ήδη έκδηλη με την κατάργηση του συστήματος των υπερωριών (εξ αιτίας της χειμερινής μικρής μέρας) στα αμυντικά έργα και με την αναστολή της εκκένωσης και την κατά την συνέπεια κατάργηση του επιδόματος της εκκένωσης).

Ο περιορισμός των εργασιών στα αμυντικά έργα δεν μπορεί παρά να επιδράσει σημαντικά και εργατικά ημερομίσθια στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του οποίου η αύξηση ευνοήθηκε κυρίως από την τεράστια ζήτηση εργατικών χεριών στα αμυντικά έργα.

Εφημερίδα "Ελευθερία" 14 4 1941

Κάτω από τις τέτοιες δυσμενείς προοπτικές για την οικονομική κατάσταση, το κόμμα μας οφείλει να πάρει ενεργό και δραστήριο μέρος, έτσι που όλα τα κατάλληλα μέτρα να ληφθούν έγκαιρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το Αγροτικό μας Γραφείο και οι Επαρχιακές Επιτροπές πρέπει επισταμένα να μελετήσουν τα αιτήματα όλων των παραγωγικών αγροτικών κλάδων κάτω από το φως των σημερινών πολεμικών συνθηκών και να βοηθήση τις διάφορες αγροτικές οργανώσεις στη διεξαγωγή του αποτελεσματικού αγώνα για την ικανοποίηση των ζωτικών των αιτημάτων. Το ζήτημα των πορτοκαλιών πρέπει να μελετηθεί άμεσα από την

Ε.Ε. Αμμοχώστου και συγκεκριμένα πορίσματα να υποβληθούν έγκαιρα στην Κυβέρνηση. Η ίδια οργάνωση πρέπει να μελετήσει το ζήτημα της πατάτας και να οργανώσει κατά τον πιο καλύτερο τρόπο το συνέδριο των πατατοπαραγωγών.

Το Εργατικό μας Γραφείο μαζί με τις Τοπικές Συνδικαλιστικές Επιτροπές του Κόμματος καλείται σήμερα να συνδυάσει την εργασία του για την καθοδήγηση στη λύση όλων εκείνων των οργανωτικών προβλημάτων που έθεσεν η Β Παγκύπρια Συντεχνιακή Συνδιάσκεψη μαζί με τα άμεσα αιτήματα των εργατών που θα δημιουργούν με τον επικείμενο περιορισμό της εργασίας στα αμυντικά έργα (αντιμετώπιση προβλήματος ανεργίας, πτώση του ημερομισθίου, ακρίβεια της ζωής κλπ).

Το Γραφείο των Μεσαίων Στρωμάτων οφείλει μαζί με τις Ταμιακές Επιτροπές των Μεσαίων Στρωμάτων του Κόμματος μας να συντονίση τις προσπάθειες του προς όλα εκείνα τα θεμελιώδη ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η τάξη των μικροκαταστηματαρχών και γενικά η Μεσαία τάξη (συστηματικός έλεγχος και διά δελτίων διανομή όλων των ειδών πρώτων υλών για τα διάφορα επαγγέλματα, πάνω σε τιμές διατίμησης, ελάττωση ενοικίου, ελάττωση δασμών που βαρύνουν κυρίως αυτά τα στρώματα και τον εργαζόμενο λαό, το βάρος της φορολογίας να βαρύνει της μεγάλες επιχειρήσεις). Το Κόμμα τότε μόνο θα δυνηθεί ν' ανταποκριθεί στα καθήκοντά του μπροστά στη βιοπαλεύουσα μικροαστική τάξη, όταν κατορθώσει και τη συσπειρώσει μέσα σε οργανώσεις του τύπου οι "Τράϊαντ Γιούνιον".

Tο Εκπαιδευτικό μας Γραφείο καθώς επίσης και το Πολιτικό μας Γραφείο, σαν καθοδηγητής όλων των άλλων γραφείων, καλούνται ν' αντιμετωπίσουν το μεν πρώτο τα εκπαιδευτικά προβλήματα και τα ζητήματα προπαγάνδας και ζύμωσης, το δε δεύτερο όλα τα πολιτικά ζητήματα κάτω από το φακό του νέου προσανατολισμού προς το εθνικό ζήτημα που εδημιούργησε ιστορική Πρωθυπουργική δήλωση της 15ης του Νιόβρη και η νέα φάση του αντιφασιστικού πολέμου.

Τεράστια καθήκοντα. Κι' αυτά τα καθήκοντα καλούνται να θέσουν κατά τον πιο συγκεκριμένο τρόπο τα κεντρικά μας γραφεία και οι Επαρχιακές Επιτροπές, πάνω στη βάση των αποφάσεων του συνεδρίου και της κατάστασης που δημιουργήθηκε σήμερα τόσο από εξωτερικής όσο και από εσωτερικής άποψης.

Για ν'ανταποκριθεί σ' αυτά τα εξαιρετικής σημασίας καθήκοντα το κόμμα μας, οφείλει να αναπτύξει από τα επάνω ίσαμε τα κάτω εξαιρετικούς ρυθμούς δουλειάς.

Υπάρχουν φίλοι που εξακολουθούν και σήμερα ακόμη να λένε ύστερα από την τελευταία εξέλιξη της κατάστασης:

" Σιγά, σιγά και όλα θα γίνουν. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Δεν είναι λογικό να τα θέλουμε όλα διά μιας".

Πολύ καλά, θα τους απαντούσαμε, ας συμφωνήσουμε πως δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Ελα όμως που τα πράγματα βιάζονται, που η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία χωρίς να μας περιμένει.

Μια άλλη είδηση στην"Ελευθερία" στις 14 4 41, ημέρα που συνερχόταν το ιδρυτικό συνέδριο του ΑΚΕΛ

Οι φίλοι που θέλουν να μη βιάζονται ένα πράγμα δεν πρέπει να ξεχνούν. Είμαστε το μόνο Πολιτικό Κόμμα στην Κύπρο. Κι είμαστε το κόμμα του Εργαζομένου Λαού.

Το πρόγραμμα, η πολιτική μας κατεύθυνση, ο χαρακτήρας της οργάνωσης μας ειναι τέτοιος που προς αυτό το κόμμα πρέπει να προσβλέψουν με εμπιστοσύνη και πεποίθηση όλα ανεξαιρέτως τα στρώματα του εργαζομένου Λαού. Πρέπει μ' άλλα λόγια να ανταποκριθούμε προς όλες τις απαιτήσεις που προβάλλει το εργατικό κίνημα και το κίνημα όοων των εργαζομένων στρωμάτων.

Απαιτούν οι εργάτες και συγκεκριμένα οι ωργανωμένοι εργάτες, μελέτη του όλου Εργατικού προβλήματος των συνθηκών εργασίας των αιτημάτων τους;

Εμείς το κόμμα μας, είναι κείνο που πρέπει να μελετήσει αυτά τα ζητήματα και να καθοδηγήσει τους εργάτες στο σωστό και αποτελεσματικό δρόμο.

Απαιτούν οι αγρότες μας οι διάφοροι παραγωγικοί γεωργικοί κλάδοι μελέτη των προβλημάτων τους, καθοδήγηση στον αγώνα τους;

Εμείς, το κόμμα μας, είναι εκείνο που οφείλει να μελετήσει αυτά τα προβλήματα και να καθοδηγήσει τους αγρότες στο δρόμο για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Απαιτούν οι εργάτες, οι αγρότες, ο εργαζόμενος λαός, διαφώτιση πάνω στα διάφορα ζητήματα που δημιούργησε ο πόλεμος, τόσο τα πολιτικά όσο και τα οικονομικά;

Εμείς, το κόμμα έχει καθήκο να προσφέρει αυτή τη διαφώτιση, να δείξει το δρόμο, να απαλλάξει το λαό από την εχθρική εξωτερική ή εσωτερική επιρροή.

Δεν υπάρχει ζήτημα στον τόπο μας που να μην απαιτεί μελέτη του και δεν υπάρχει στρώμα του εργαζομένου λαού που να μη ζητά επίμονα και καθοδήγηση. Και γι' αυτή όλη τη δουλειά, ύστερα παο τη έγκριση του προγράμματος και του καταστατικού μας, εμείς, το κόμμα μας, ανέλαβε και υποχρέωση να προσφέρει όλες του τις δυνάμεις.

Προς αυτή ακριβώς την τεράστια, μα την τιμητική δουλειά, οφείλουμε να ανταποκριθούμε αν θέλουμε να λεγόμαστε "Ανορθωτικό κόμμα του Εργαζομένου Λαού".

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΜΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Από την ημέρα του Α μας Συνεδρίου ίσα με σήμερα κάναμε ωρισμένη δουλειά, τόσο η Κεντρική Επιτροπή όσο και η Ε.Ε. Προχωρήσαμε προς τα εμπρός, αυτό δεν μπορεί να το διαμφισβητήσει κανείς. Μα δεν προχωρήσαμε όμως με ικανοποιητικό ρυθμό. Κάναμε μόνο και μόνο τα πρώτα μας βήματα. Η μεγάλη, η τεράστια δουλειά στέκει ακόμη μπροστά μας και πρέπει σύντομα να την αντιμετωπίσουμε.

Κάναμε καλή αρχή στο εργατικό ζήτημα. Το Κεντρικό Εργατικό Γραφείο φαίνεται ότι είναι το πρώτο που άρχισε συστηματικά τα εργατικά ζητήματα και καθοδηγεί με τον αρμόδιο τρόπο την γενική δουλειά των συντεχνιών. Η επιτυχία της Β Παγκύπριας Συντεχνιακής Συνδιάσκεψης πρέπει να γραφτεί ασφαλώς το ενεργητικό μας. Προσέτι αξιέπαινη είναι η δουλειά του για τη μελέτη των τριών εργατικών Νομοσχεδίων και την υποβολή των κομματικών εισηγήσεων πάνω σ' αυτά τα νομοσχέδια στις οποίες εισηγήεις, η Κυβέρνηση έδωσε αρκετή προσοχή.

Ο «Ανεξάρτητος" αγγέλλει το θάνατο του Ιωάννη Μεταξά

Εν τούτοις πρέπει να πούμε πως μπροστά στο Εργατικό Γραφείο στέκει όγκος τεράστιας δουλειάς, τόσο από την άποψη της μελέτης των εργατικών ζητημάτων, όσον και από την άποψη των οργανωτικών προβλημάτων του συντεχνιακού κινήματος.

Τα άλλα γραφεία αδρανούν ακόμη κι ούτε συνήλθαν στην πρώτη οργανωτική του σύσκεψη (αν εξαιρέσουμε το γραφείο των Μεσαίων στρωμάτων). Εδώ πρέπει να παραδεχθούμε την πρώτη απόφαση της Κ.Ε. για την οργάνωση των Κεντρικων Γραφείων σαν πολύ βιασμένη και θαρρώ πως τα Κεντρικά Γραφεία μας για να μπορέσουν να μπουν στο δρόμο της συστηματικής δουλειάς χρειάζονται πλήρη αναδιοργάνωση, πράγμα που αναγράφεται στη σημερινή μας ημερησία διάταξη.

Η οργανωτική μας ανάπτυξη κατά τις πενήντα μέρες που πέρασαν ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό ανισομερής, κι' αυτό φαίνεται από την πιο κάτω στατιστική:

ΕΠΑΡΧΙΑ 5 Οκτ. 23 Νοεμ. ΑΥΞΗΣΗ %

Αμ/στος 366 669 303 83

Λ/σός 382 488 106 27

Λ/σία 371 424 53 13

Λ/κα 102 102 0 0

Πάφος 40 125 85 204

Κ/νεια 23 33 10 45

ΣΥΝΟΛΟ 1284 1841 557 30

Ειδικά κατά πόλη:

ΕΠΑΡΧΙΑ 5 Οκτ. 23 Νοεμ. ΑΥΞΗΣΗ %

Αμ/στος 208 235 27 13

Λ/σός 382 488 106 27

Λ/σία 191 243 52 26

Λ/κα 64 64 0 0

Πάφος 30 54 24 80

Κ/νεια 23 33 10 43

ΣΥΝΟΛΟ 711 852 141 16

Στην ύπαιθρο:

ΕΠΑΡΧΙΑ 5 Οκτ. 23 Νοεμ. ΑΥΞΗΣΗ %

Αεροπλάνα του Αξονα βομβαρδίζουν σκληρά την Κύπρο ρίχνοντας στη Λευκωσία και την Αμμόχωστο δεκάδες βόμβες

Αμ/στος 158 434 276 175

Λ/σός 187 265 78 41

Λ/σία 180 181 1 0

Λ/κα 38 38 0 0

Πάφος 10 71 61 610

Κ/νεια 0 0 10 0

ΣΥΝΟΛΟ 573 989 356 36

Παρόλες τς ελλείψεις που παρουσιάζονται στη δράση των επαρχιακών επιτροπειών από την ανάλυση των πιο πάνω αριθμών, η καθυστέρηση στην ομαλή λειτουργία των Κομματικών Ομάδων σ' όλες ανεξαίρετα τις επαρχιακές Οργανώσεις του Κόμματος, αποτελεί το πιο αδύνατο σημείο στην όλη οργανωτική μας δουλειά.

Η καθυστέρηση στη δουλειά των ομάδων αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι μόνο με τους αριθμούς δεν μετρείται η καλή δουλειά. Αντίθετα η ανάπτυξη της οργάνωσης μας μόνο με αριθούς χωρίς καλή και συστηματική δουλειά των ομμάδων, των γραφείων, των διαφόρων επιτροπειών, δημιουργεί ποικίλους σοβαρούς κινδύνους που δυνατόν να οδηγήσουν την όλη μας οργάνωση να πνιγεί κυριολεκτικά μέσα στην ανάπτυξη των αριθμών.

Δεν θέλω να επεκταθώ σ' αυτό το ζήτημα, γιατί νομίζω πως όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής καλά θα αντιλαμβάνωνται πως αν οι ομάδες μας δεν λειτουργήσουν κανονικά και συστηματικά κατά το προσεχές μέλλον, το κόμμα ολόκληρο θα παύσει νάναι κόμμα όπως το φανταστήκαμε και όπως το ωργανώσαμε. Αφίνω τώρα το γεγονός ότι θα παύσει νάναι αυτάρκες οικονομικά.

Το Κόμμα δίχως τη λειτουργία των ομάδων είναι κόμμα ανίκανο για κάθε δουλειά. Κόμμα καταδικασμένο στην κατάρρευση και την καταστροφή.

7 12 1941: Οι ιταλοί εξαπολύουν αιφνδιαστική επίθεση εναντίον των αμερικανών στο Περλ Χάρμπουρ

Μπορούμε να πούμε πως το σύνθημα μιας μέρας δουλειάς" έφερε καλά αποτελέσματα, αγκάλιασε έξη περίπου χιλιάδες εργαζομένους, σ' όλη την Κύπρο, αν όμως αναλύσουμε τους αριθμούς δώσαμε στον "Ανεξάρτητο" της 11ης Νοεμβρίου θα καταλήξουμε πάλι σε αρκετά θλιβερά συμπεράσματα.

Ετσι:

1) Η Ε.Ε. Αμμοχώστου που θέλει να φημίζεται για την καλύτερη μαζική δουλειά και που με το σύνθημα της "μιας μέρας" κατορθώνει ν' αγκαλιάσει 2,132 αγρότες, 305 γυναίκες και αρκετούς μαθητές, δεν κατόρθωσε να αγκαλιάσει περισσότερο από 345 εργάτες στην πόλη. Αυτό σημαίνει πως η Ε.Ε. Αμμοχώστου ούτε τα μισά από τα εν τάξει μέλη των συντεχνιών Αμμοχώστου δεν κατώρθωσε ν'αγκαλιάσει σ' αυτό το σύνθημα και μόλις οι εγγραφέντες για τη "μια μέρα δουλειά" ξεπερνούν τον αριθμό των μελών του Κόμματος στην πόλη.

2. Η Ε.Ε. Λεμεσού παρουσιάζει 265 μέλη στην ύπαιθρο μα 90 είναι εκείνοι που από την ύπαιθρο προσέφεραν τη δουλειά τους για τη άμυνα. Αυτό σημαίνει πως στη Λεμεσό, ούτε το ένα τρίτο των αγροτικών μελών του ΑΚΕΛ, δεν πρόσφεραν τη μέρα τους για την άμυνα.

Καμμιά αμφιβολία πως τα θλιβερά αυτά αποτελέσματα (γιατί το σύνθημα της "μιας μέρας δουλειάς" έπρεπε προωτίστως ν' αγκαλιαστεί ότι όλα τα μέλη του ΑΚΕΛ) οφείλεται αποκλειστικά και κόνο στη λειτουργία των ομάδων.

Εντούτοις είναι πιο θλιβερό να διαπιστώσει κανείς από την εξέταση του συνθήματος για τη μια μέρα δουλειά, ότι αν εξαιρέσουμε την Ε.Ε. της Πάφου και Αμμοχώστου καμμιά επαρχιακή Επιτροπή, δεν δούλεψε πραγματικά πανω σ' αυτό το σύνθημα. Φαίνεται ότι οι Ε.Ε. με το να καταθέσουν τους καταλόγους στα γραφεία της Διοίκησης, θεώρησαν την δουλειά τους τελειωμένη γιατί ούτε ζήτησαν να ενδιαφερθούν πότε σκέφτεται η διοίκηση να χρησιμοποιήσει αυτή την αντιφασιστική εισφορά.

Κατά συνέπεια, οι φίλοι των Ε.Ε. κακά κατενόησαν την τεράστια σημασία της μαζικοπολιτικής εργασίας.

Κι' απόδειξη η πλέρια αδιαφορία όλων των Ε.Ε. εκτός της Πάφου σχετικά με το ζήτημα των διαλέξεων. Μέσα σε 50 μέρες καμμιά Ε.Ε. εκτός από την Ε.Ε. Πάφου δεν οργάνωσε ούτε μια διάλεξη, Θα θελήσουν άραγε οι Ε.Ε. να μας εξηγήσουν τους σοβαρούς λόγους που τις εμπόδισαν να πραγματοποιήσουν αυτό το τεραστίας σημασίας κατά την τωρινή περίοδο καθήκο τους;

Πολλά θα μπορούσαν επίσης να ειπωθούν για το μαρασμό όλων των αντιφασιστικών Επιτροπειών εκτός βέβαια της Πάφου, καθώς και την πρόοδο στο ζήτημα της οργάνωσης των Λεσχών. Σ' αυτή εντούτοις τη καθυστέρηση, μεγάλη ευθύνη φέρει η η Γραμματεία, που δεν φρόντισε μέχρι της στιγμής να δώσει τις σχετικές οδηγίες. Ελπίζω πως σήμερα θα τεθή τέρμα στην ευθύνη που τόσο βαρύνει τη Γραμματεία μας.

Ο βρετανός Στρατάρχης Μοντγκόμερι, αρχηγός των βρετανικών δυνάμεων κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανέλαβε τις δυνάμεις στη Βόρεια Αφρική και νίκησε το γερμανό στρατηγό Ρόμμελ στη μάχη του Ελ Αλαμέϊν

Πάνω στις άλλες ελλείψεις μας δεν θάθελα να σταματήσω γιατί ο χρόνος μας είναι αρκετά περιωρισμένος και γιατί ακόμα θεωρώ όλες αυτές τις ελλείψεις σαν ελλελψεις που πηγάζουν απο την μη λειτουργία των Ομάδων και από την οργανωτική μας ακαταστασία.

Θα πρέπει να προχωρήσει κανείς στο συγκεκριμένα καθήκοντά μας. Μα πριν απ' αυτά θάταν καλά να σταματήσουμε σε ωρισμένες προτάσεις πάνω στα οργανωτικά ζητήματα, που καθίστανται απαραίτητες ύστερα από την πρώτη μας πείρα.

1. Να αναδιοργανωθούν τα Κεντρικά μας γραφεία. Στο ζήτημα αυτό η Γραμματεία προσδίδει μεγάλη σημασία γι' αυτό και έθεσε στη σημερινή ημερησία διάταξη ιδιαίτερο ζήτημα με εισηγητή τον φιλο Δ. Στεφανίδη.

2. Η Γραμματεία των Ε.Ε. να γίνη πενταμελής με τον ακόλουθο καταμερισμό δουλειάς:

α) Γραμματέας. Γενική Καθοδήγηση, έλεγχος δουλειάς.

β) Υπεύθυνος για αγροτικό.

γ) Υπεύθυνος για εργατικό.

δ) Υπεύθυνος για Μεσαία Στρώματα.

ε) Υπεύθυνος για τη μαζικο- πολιτική εργασία (διαλέξεις, συγκεντρώσεις, γιορτές, παραστάσεις κλπ).

3. Κάθε τομέας της Ε.Ε. να δημιουργήσει τους επιθεωρητές του που να τον συνδέουν με τις ομάδες.

Αυτές τις προτάσεις τις θέτω κάτω από την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής.

Καταλήγοντας θάθελα να επισύρω την προσοχή της Κ.Ε. στο ότι το βασικό που πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε είναι ότι είμαστε Κόμμα νέου τύπου, Κόμμα που παρόμοια του ποτές δεν είχαμε στην Κύπρο, Κόμμα που απαιτεί την ακούραστη και συστημαστική δουλειά όλων ανεξαιρέτως των μελών του.

Μόνο συναισθανόμενοι έτσι τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κόμμα μας θα μπορέσουμε ν' ανταποκριθούμε προς τα πιο κάτω άμεσα συγκεκριμένα μας καθήκοντα:

1). Καντρική λειτουργία των ομάδων.

2). Αγκάλιασμα των βασικωτέρων χωριών και καλή λειτουργία όλων των αγροτικών Τομέων.

3). Συστηματικές τακτικές διαλέξεις, οργάνωσης Λεσχών ΑΚΕΛ.

5).Να ανταποκριθούμε απόλυτα στο σύνθημα "μιας μέρας δουλειάς".

6). Να λειτουργούν με σύστημα και τάξη όλα τα Κεντρικά μας Γραφεία.

7). Ν' αγκαλιάσουμε όλες τις μαζικές οργανώσεις. Ν' αρχίσουμε τη μελέτη των ζωτικών ζητημάτων του τόπου".