Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

14.6.1940: Συστήvεται Κυπριακή εθελovτική δύvαμη για πρoσφoρά Υπηρεσιώv στηv Κύπρo, εvώ αρχίζoυv αvακoυφιστικά έργα.

S-644

14.6.1940: ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΝΩ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Κούρεμα νεοσύλλεκτου που κατατάσσεται στον βρετανικό στρατό

Στις 14 Ιουνίου 1940, ο Κυβερνήτης Γουίλλιαμ Μπάττερσιλλ, βλέποντας ότι η Κύπρος δεν θα γλύτωνε από τς επιπτώσεις του πολέμου και η ίδια, ανακοίνωσε την πρόθεση του να συστήσει Εθελοντική Δύναμη που θα πρόσφερε τις υπηρεσίες της στην Κύπρο.

Επρόκειτο για μια μορφή Πολιτικής Αμυνας όπως την γνώρισαν αργότερα οι Κύπριοι.

Αναφερόταν στην επίσημη ανακοίνωση για τη σύσταση της Δύναμης:

" Η Α.Ε. ο Κυβερνήτης αποφάσισε τον σχηματισμό τοπικής Εθελοντικής Δύναμης η οποία πρόκειται να ονομασθεί Κυπριακή Εθελοντική Δύναμη, σκοπός της οποίας είναι να βοηθά τα τακτικά βρεττανικά στρατεύματα ή την Κυπριακή Αστυνομία ή και τα τα δύο μέτρα που απαιτο∩νται προς κατοχύρωση της ασφάλειας της νήσου.

Το Σώμα αυτό θα σχηματισθεί σύμφωνα προς τις πρόνοιες του Νόμου για Εθελοντική Δύναμη του 1940 ο οποίος δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 14 Ιουνίου 1940.

Η εγγραφή στη Δύναμη αυτή θα είναι καθ' ολοκληρία εθελοντική και η θητεία σ' αυτήν θα είναι χωρίς μισθό. Εφ' όσον χρόνο θα εκτελούν στρατιωτικά καθήκοντα, τα μέλη της Δύναμης αυτής, θα υπόκεινται στο Στρατιωτικό Νόμο και τη στρατιωτική πειθαχία.

Προς διευκόλυνση της εκγύμνασης υπάρχει πρόθεση όπως κατ' αρχήν η δύναμη περιορισθεί σε 500. Η εγγραφή στην επαρχία Λευκωσίας θα αρχίσει από τώρα, η δε ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει η εγγραφή σε άλλες επαρχίες θα δημοσιευθεί μέσο του τύπου. Τα μέλη της Κυπριακής Εθελοντικής Δύναμης πρέπει να είναι έτοιμα να κάμνουν στρατιωτική επίδειξη όποτε κληθούν προς τούτο.

Οσοι επιθυμούν στην επαρχία Λευκωσίας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τον ανωτέρω σκοπό οφείλουν να παρουσιασθούν στο στρατολογικό γραφείο, οδός Σαίξπηρ αρ. 1 στη Λευκωσία από τις 5-7 κατά οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας, αρχής γενομένης από σήμερα 15 Ιουνίου 1940".

Η κλήση προς σχηματισμό της Εθελοντικής Δύναμις έγινε με Νόμο. Λεπτομέρειες δημοσίευσε η εφημερίδα "Ελευθερία":

Το ιδρυθησόμενον σώμα θα τελή υπό τας διαταγάς του Αρχηγού των εν Κύπρω στρατιωτικών δυνάμεων.

Δυνάμει του θεσπισθέντος νόμου ο Κυβερνήτης δύναται να δέχεται την υπηρεσίαν οιουδήποτε Βρεττανού υπηκόου επιθυμούντος να καταταχθή εις την Κυπριακήν Εθελοντικήν Δύναμιν, παρέχεται δε εις αυτόν η εξουσία, όπως καθορίζη από καιρού εις καιρόν, την αριθμητικήν δύναμιν του σώματος, και τον αριθμόν των αξιωματικών και υπαξιωματικών αυτού.

Πας αξιωματικός ή απλούν μέλος της ΚΕΔ άμα τη εγγρφή του θα υπογράψη έγγραφον, δυνάμει του οποίου θα αναλαμβάνη την υποχρέωσιν να υπηρετήση εις το σώμα τούτο επί τρία έτη, επίσης δε θα δίδη όρκον πίστεως εις τον Βασιλέα.

Ο αρχηγός καθώς και οι αξιωματικοί της ΚΕΔ θα διορίζωνται υπό τον Κυβερνήτου.

Αι περί πειθαρχίας διατάξεις αι διέπουσαι τα τακτικά Βρεττανικά στρατεύματα θα εφαρμόζωνται επίσης προκειμένου περί της ΚΕΔ.

Τραυματίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ενώ παρελαύνει σε γιορταστική εκδήλωση στη Λευκωσία κατά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 που καθιερώθηκε επίσημη αργία στην Κύπρο, απο την ημέρα του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 στους Ιαλούς, από τον Ιωάννη Μεταξά

Το 15ον άρθρον του Νόμου προνοεί περί της αμοιβής ήτις θα πληρώνεται εις τους αξιωματικούς και τους άνδρας του σώματος, ως αύτη θα καθορίζεται υπό του Κυβερνήτου. Η πρόνοια αύτη θα εφαρμοσθή μόνον εάν παρουσιασθή ανάγκη κινητοποιήσεως της ΚΕΔ διά πληρη υπηρεσίαν.

Λαμβάνεται επίσης πρόνοια διά την πληρωμή συντάξεων ή διλοδωρήματος εις μέλη της ΚΕΔ τα οποία ήθελον τραυματισθή ή υποστή σωματική βλάβην εν υπηρεσία και διά την πληρωμήν επιδόματος συντηρήσεως εις τας συζύγους ή τας οικογενείας των υπηρετούντων, αι οποίαι αδυνατούν να συντηρήσουν εαυτάς οσάκις ούτοι υποχρεούνται λόγω των απαιτήσεων της υπηρεσίας των να απομακρυνθούν εξ αυτών.

Σύνταξις ή φιλοδώρημα καθοριζόμενον υπό του Κυβερνήτου εν Συμβουλίω, θα πληρώνεται επίσης εις την χήραν ή την οικογένειαν παντός αξιωματικού, υπαξιωματικού ή απλού μέλους της ΚΕΔ όστις:

Α) Ηθελεν φονευθή εν υπηρεσία,

Β) Ηθελεν αποθάνη εντός 12 μηνών από τον τραυματισμόν του εν υπηρεσία, και

Γ) Ηθελεν αποθάνη εντός 12 μηνών μετά την λήξιν της θητείας του εξ ασθενείας οφειλομένης εις την υπηρεσίαν του.

Η αμοιβή, αι συντάξεις και τα φιλοδωρήματα θα επιβαρύνουν τας δημοσίας προσόδους της νήσου, ειδική πρόνοια του Νόμου προστατεύει τα μέλη της δυνάμεως εναντίον διώξεως διά πράξεις γενομένας εν τη νομίμω εκτελέσει των καθηκόντων των.

Εις τον Κυβερνήτην παρέχεται η εξουσία όπως διαλύει την Κυπριακήν Εθελοντικήν δύναμιν ή τμήμα αυτής καθοιονδήποε τρόπον ήθελε κρίνει τούτο επιθυμητόν.

Ουδείς εγγραφόμενος εις την ΚΕΔ θα υπόκειται εις υπηρεσίαν εκτός Κύπρου, άνευ της συγκαταθέσεως του".

Αξιωματικοί της Δύναμης διορίστηκαν από τις 19 Αυγούστου 1940 οι ακόλουθοι:

Τζ. Μακντόναλντ, Τζ. Σω, Ράϊμπερν, Α. Γρήην, Ρ. Στάνλεϊ, Ρ. Γκοντουϊν, Ωστεν, Γ. .Φ. Γουίλσον, Ρ. Π. Μπράουν, Ν. Φ. Γουίλερ, Σπέργουϊν, Τζ. Ρ. Κάλλην, Ι. Κ. Κληρίδης, Α. Δ. Σίιμπινς, Δ. Γουέλτρον, Α. Φαϊζ Βέης, Τζ. Γουντ, Γ. Χρυσαφίνης, Δ. Πέρσιβολ, Γ. Στράττον, Β. Γουέστον, Α. Πιετρώνης, Μ. Μιχαηλίδης, Σ. Ρένταουγεϊ, Ρ.Γ. Μακκίνελ, Γουίλαν και Π. Σιακαλλής.

Για να επιτύχει στις προσπάθειες του και να εξασφαλίσει τη συνεργασία των κυπρίων ο κυβερνήτης Μπάσττερσιλλ αναγκάστηκε να βάλει νερό στο κρασί του, να προσεγγίσει τον Τοποτηρητή Λεόντιο και όσο του επέτρεπε η θέση του, χωρίς να ξεφεύγει όμως από την προηγούμενη γραμμή των προκατόχων του και να αναθέσει σε Κυπρίους ορισμένες εξουσίες.

Οδηγίες προς Νεοσύλλεκτους που κατατάσσονται στο βρετανικό στρατό

Εκτός από τη εφαρμογή του Νόμου για διακανονισμό των χρεών που "έκαιγε" όλους τους Κυπρίους σχεδόν, όπως έχουμε δει προώθησε τρεις Κυπρίους σε ανώτερες θέσεις.

Διόρισε τον Μεχμέτ Χαλίντ Βέη (Απρίλης του 1940) στη θέση του Εφέτη, το Στέλιο Παυλίδη Γενικό Δημόσιο Κατήγορο- θέση που κατείχε ο επίσης κύπριος Ν. Πασχάλης.

Μια άλλη θέση επαρχιακού δικαστή προσφέρθηκε την ίδια περίοδο (Ιούλης 1940) στον Κρίτωνα Τορναρίτη που διορίστηκε στη Λάρνακα.

Παράλληλα, ενώ ο Κυβερνήτης Μπάττερσιλ αρνείτο να δεχθεί το Λεόντιο, ζήτησε τη συνεργασία του για διενέργεια δεήσεων στις εκκλησίες υπέρ των συμμάχων στις 26 Μαϊου.

Ανέφερε ο Κυβερνήτης σε επιστολή του στον Τοποτηρητή σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθερία" (23.5.1940):

"Η Αυτού Εξοχότης ελπίζει, αναφέρει η επιστολή, ότι η ημέρα αυτή της εθνικής προσευχής θα επισημανθή καταλλήλως διά δεήσεων εν Κύπρω. Προς τον σκοπόν αυτόν έχουν γίνη διευθετήσεις, όπως τελεσθή δέησις εις το πεδίον παρατάξεων της Διοικήσεως της αστυνομίας την 9.45 π.μ. την Κυριακήν 26 Μαϊου, προσκαλούνται δε όπως παραστούν εις την δέησιν αυτήν αντιπρόσωποι όλων των θρησκευτικών δογμάτων.

Η Αυτού Εξοχότης ελπίζει, ότι θα είναι επίσης δυνατόν και διά την Ελληνορθόδοξον Εκκλησίαν όπως προβή εις διευθετήσεις διά την τελετήν δεήσεως εις απάσας τας εκκλησίας της νήσου κατά την εν λόγω ημέραν".

Ηταν η πρώτη " χάρη" ή "εξυπηρέτηση" που ζητούσε ο Κυβερνήτης Μπάττερσιλλ από τον τοποτηρητή και αυτός έσπευσε αμέσως να δώσει οδηγίες για πραγματοποίηση των δεήσεων.

Εγραφε η ίδια εφημερίδα:

"Κατά ανακοίνωση εκ της Αρχιεπισκοπής, ο Σεβασμ. Τοποτηρητής έδωκεν ήδη εντολήν εις τον πανοσιολ. Εξαρχον της Αρχιεπισκοπής κ. Ιερώνυμον, όπως παραστή εκ μέρους της Εκκλησίας Κύπρου εις την δέησιν υπέρ των Συμμάχων, την οποίαν θα τελέση την προσεχή Κυριακήν η αγγλικανική Εκκλησία.

Ως προς την τέλεσιν δεήσεως εν ταις εκκλησίαις της Κύπρου υπέρ του αγώνος της Μ. Βρεττανίας και των συμμάχων αυτής, ο Σεβασμ. Τοποτηρητής εκάλεσε τους ανωτέρους

Πρώτα το ομοιόμορφο κούρεμα για τους κατατασσόμενους για να υπηρετήσουν στο βρετανικό στρατό

κληρικούς του Θρόνου εις σύσκεψιν περί τούτου εν τη Αρχιεπισκοπή διά σήμερον Πέμπτην περί ώραν 4 μ.μ."

Αλλα μέτρα που πήρε ο κυβερνήτης ήταν υπέρ των εργατών αυτή τη φορά, δημιούργησε ανακουφιστικά, όπως χαρακτηρίστηκαν, έργα, για απασχόλησιν εργατών που είχαν μείνει άνεργοι λόγω της κρίσης του πολέμου και της μείωσης της εργατικής απασχόλησης.

Ετσι αυτή την περίοδο οι εργάτες που ζητούσαν προηγουμένως με απεργιακούς αγώνες βελτίωση της θέσης τους, περιορίστηκαν στο να ζητούν περισσότερα ανακουφιστικά έργα και καλύτερους μισθούς που αρκούσαν μόνο για ένα πιάτο "φακής" (μεροκάματο 13 και 15 γροσιών).

Ο Μάττερσιλλ απαντούσε ότι τα ανακουφιστικά δεν ήταν εργασία, αλλά απλώς ευκαιρία για εξασφάλιση ενός εισοδήματος από τους εργάτες για να μπορούν να επιβιώνουν στις δύσκολες αυτές μέρες.

Στην περίοδο αυτή έγιναν μεγάλες συγκρούσεις εργατών των ανακουφιστικών ως και ανέργων με την Κυβέρνηση που είχαν σαν αποτέλεσμα ακόμα και φυλακίσεις.

Την 1η Μαρτίου 1940 μια ομάδα από τριάντα άτομα παρουσιάστηκε στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι στις 28 Φεβρουαρίου συγκρότησαν συγκέντρωση πέραν των πέντε ατόμων στη πλατεία Σεραγίου, χωρίς άδεια και ότι αρνήθηκαν να διαλυθούν όταν τους διέταξε η αστυνομία.

Κύπριοι μουλάρηδες στον αγγλικό στρατό

Οι κατηγορούμενοι ήσαν οι πιο κάτω:

Δ. Γ. Κουσουλίδης, Σ. Πατσαλίδης, Σ. Χρ. Καβάζης, Πρ. Σάβα, Σάββ. Κυριάκου, Κώστας Σιάρης, Νίκος Σολέας, Αντ. Σ. Τσάρος, Συμ. Κωνσταντή, Μιχαήλ Λούης, Παν. Γ. Πέτσας, Αν. Δημήτρη, Θεραπής Γεωργίου, Αν. Κ. Ταντής, Αν. Ιωάννου, Θεοφ. Βασιλειάδης, Κ. Φωτιάδης, Α. Ευριπίδης, Στ. Τουμάζου, Αν. Νικολάου, Κλ. Ιεροδιακόνου, Π. Αντωνιάδης, Χαρ. Δημητριάδης, Ευστ, Ιάσωνος, Β. Γεωργίου, Σάββ. Αβρααμίδης, Χρ. Σ. Λακαταμίτης, Αχρ. Αλεξάνδρου, Κυπρής Χατζηνικόλα και Ζήνων Κωνσταντή.

Παρουσιάζοντας την υπόθεση ο Αστυνόμος Φαϊζ είπε:

"Ολοι οι κατηγοροούμενοι ανήκουν στις Εργατικές Οργανώσεις Λευκωσίας και έχουν Επιτροπές, οι οποίες μεριμνούν αποκλειστικά για τους ανέργους. Η Κυβέρνηση ορθά πράττουσα αποφάσισε την εκτέλεση ανακοφυσιστικών έργων, προς διευκόλυνση της σημερινής οικονομικής κατάστασης, απασχολεί δε αρκετον αριθμό ανέργων σε αυτά. Την παραμονή της διαδήλωσης που συγκροτήθηκε διεξήχθησαν στα οικήματα των συνελεύσεων των εν λόγω εργατικών Οργανώσεων κατά τις οποίες λήφθηκε η απόφαση όπως διαμαρτυρηθούν προς το διοικητή για ορισμένα αιτήματα τους και ζητήσουν την πραγματοποίηση τους.

Βρετανός αξιωματικός αναλύει στους κυπρίους νεοσύλλεκτους τα σχετιζόμενα με την κατάταξη τους

Είναι αλήθεια, ότι προσέρχονταν στο Διοικητήριο κατά ομάδες μικρότερες από πέντε άτομα η κάθε μια αλλά αυτό ήταν μια ανόητη πράξη δεδομένου ότι μπροστά στο δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί ομαδικά. Η αστυνομία τότε προέβη με συμβουλές στη διάλυση της συγκέντρωσης προς διατήρηση. Είναι ανάγκη να τονίσω με έμφαση ότι οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους είναι θύματα άλλων λίγων ατόμων, τα οποία καραδοκούν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τους εργάτες προς εξυπηρέτηση των δικών τους σκοπών. Είναι ανάγκη επίσης να αναφέρω ότι κάθε νομιμόφρων πολίτης έχει την υποχρέωση να διευκολύνει τις αρχές κατά τις δύσκολες αυτές στιγμές της εμπόλεμης κατάστασης. Λόγω τούτου ο κάθε ένας έχει τη υποχρέωση να συμπεριφέρεται ως άνθρωπος και ως πολίτης και όχι ως τρελλός.

Ο συνήγορος των κατηγορουμένων Ι. Κληρίδης παρουσίασε τα πράγματα εντελώς διαφορετικά:

"Εισηγούμαι ότι κανένας από τους κατηγορουμένους δεν είχε την πρόθεση να προκαλέσει ζητήματα στην κυβέρνηση στην προκειμένη περίπτωση, για λογαριασμό άλλων. Οι κατηγορούμενοι απλούστατα είχαν σκοπό να προσεγγίσουν το Διοικητή και με ειρηνικό τροπο να προβούν στην υποβολή αιτημάτων προς λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη θεραπεία της παρούσης κατάστασης.

Είναι γεγονός ότι οι εργάτες ώφειλαν να αποστείλουν επιτροπές στο διοικητή προς υπόβολή των αιτημάτων και όχι να προσέλθουν όλοι ομαδικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εργατική αυτή συνάθροιση έγινε με σκοπό να προκαλέση ανησυχία ή αστυνομία τους συμβούλευσε να διαλυθούν πράγμα το οποίο πραγματικά έκαμαν.

Κανένα παράπονο δεν διατυπώθηκε από την αστυνομία ότι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ν' ακούσουν στις διαταγές της. Οι περιστάσεις υπό τις οποίες διατελούμεν τώρα, απαιτούν όπως ο κάθε ένας βοηθήσει την Κυβέρνηση προς εκτέλεση του δυσχερούς αυτής έργου, στο μέλλον οι εργάτες πρέπει να υποβάλουν τα αιτήματά τους κατά τρόπο που δεν θα διαταράσσει τη δημόσια τάξη".

Σαν τέλειωσε ο Κληρίδης, ο δικαστής τον ρώτησε αν εγγυάτο ότι στο μέλλον οι εργάτες θα υπόβαλλαν τα αιτήματά τους και αυτός απάντησε καταφατικά, κι' έτσι αθώωσε τους κατηγορουμένους.

Στην απόφαση του όμως αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η Αγγλία την περίοδο αυτή ως και στην πολιτική της αγγλικής διοίκησης στο νησί:

" Την περασμένη Τετάρτη, όταν προσήχθησαν οι κατηγορούμενοι ενώπιον μου, ήθελα να τερματίσω την εκδίκαση της υπόθεσης, αντιλήφθηκα όμως ότι ένα ή δύο πρόσωπα και ότι οι εργάτες λαμβάνουν την κατέυθυνση τους από αυτά. Είναι καθήκον των αρχών να εμφανίσουν τα πρόσωπα αυτά ή τουλάχιστον να τα απομακρύνουν για μακρά περίοδο και να τιμωρήσουν απλώς τους άλλους προς συνετισμό.

Πρώτο πρέπει να αντιληφθείτε ότι η Βρεττανική αυτοκρατορία βρίσκεται στο παρόν σε ανώμαλη μάλλον κατάσταση ότι το Βρεττανικό Εθνος βρίσκεται σε πόλεμο και είναι καθήκον κάθε βρεττανού υπηκόου να βοηθήσει όσο μπορεί. Εάν τα πρόσωπα αυτά δεν ενεργήσουν έτσι, εγώ προσωπικά τους θεωρώ ως προδότες.

Και άλλες οδηγίες προς νεοσύλλεκτους κυπρίους στο βρετανικό στρατό

Για να εξακολουθήση κανονικά η ζωή, η Κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ το διάταγμα αμύνης, το οποίο και πρέπει να εφαρμόζεται κατά γράμμα. Το πρόσωπο το οποίο δεν θέλει να συμμορφωθεί θα αναγκασθεί να υποστεί την εφαμογή του εν λογω διατάγματος, μέχρι του ανώτατου ορίου της αρμοδιότητας μου.

Αντιλαμβάνεσθε ότι η Κυβέρνηση άρχισε την εκτέλεση κάποιων ανακουφιστικών έργων.

Τα ανακουφιστικά δεν είναι αναγκαία και απαιραίτητα έργα. Εντούτοις η Κυβέρνηση από καλοσύνη άρχισε την εκτέλεση ανακουφιστικών έργων προς απορρόφηση ανέργων. Και εάν θέλετε εργασία στα έργα αυτά, μπορείτε να την εξασφαλίσετε. Η Βρεττανία είναι χώρα φιλελεύθερη και δεν υποχεούστε να εργαστείτε με τη βία. Εάν θέλετε, μπορείτε να ζητήσετε εργασία. Εάν όμως, δεν θέλετε, δεν έχετε το δικαίωμα να χρησμοποιείτε την επιρροή σας σε άτομα, τα οποία θέλουν να εργασθούν.

Η Αστυνομία από καθήκον θα επέμβει τότε και θα παρουσιάσει υπόθεση ενώπιον μου, εγώ δε γνωρίζω τι θα κάμω.

Ο συνήγορος σας κ. Κληρίδης έδωσε εξηγήσεις στο δικαστήριο για ότι εκάμετε, έκαμε δε κάθε τι το ανθρωπίνως δυνατό για να σας. Εάν εκείνο το οποίο έχει πει ο κ. Κληρίδης πραγματοποιηθεί τότε τα πράγματα θα είναι εντάξει. Ρώτησα τον κ. Κληρίδη εάν εγγυάται στο μέλλον, ότι θα επιδείξετε καλή διαγωγή και μου απάντησε καταφατικά. Φυσικά δεν αναμένω να εκτελέσετε την υπόσχεση του συνηγόρους σας κατά γράμμα. Θέλω όμως να αντιληφθείτε ότι και οι συνήγοροι σας ανέλαβαν κάποιο είδος ευθύνης απάναντι μου.

Αντιλαμβάνομαι ότι συγκεντρωθήκατε κατά ομάδες από 3-4 πρόσωπα και έτσι καταλήξατε όλοι μπροστά στο διοικητήριο. Αυτό ίσως να είναι υπέρ σας, διότι δεικνύει ότι είστε ανόητα παιδιά, Θύματα κακών συμβουλών. Δεν μπορείτε όμως να επικαλεσθείτε άγνοια του νόμου, λόγω του τρόπου με τον οποίο συγκεντρωθήκατε.

Ο κ. Κληρίδης ζήτησε όπως λάβω ευνοϊκά υπόψη το ότι όταν διαταχθήκατε να διαλυθείτε διαλυθήκατε ειρηνικώς, για την πράξη σας αυτή σας δίδω τον ανώτατο βαθμό.

Ηδη κάθε τι το οποίο προτίθεμαι να πράξω τώρα είναι να σας υπενθυμίσω το γενναιόφρονα τρόπο κατά τον οποίο η αστυνομία με παρακάλεσε ν' αποβλέψω στην υπόθεση και ότι υπεράνω όλων, η Αγγλία βρίσκεται σε πόλεμο και αναμένει από τον κάθε ένα να προσφέρει κάθε τι το οποίο μπορεί υπέρ του κοινού αυτού σκοπού.

Οφείλετε να ενθυμείσθε ότι δώσατε κάποιαν υπόσχεση στο δικαστήριο και όσον αφορά την απόφαση περιορίζομαι απλώς στο να σας συμβουλεύσω όλους.

Δεν προτίθεμαι ούτε να σας δεσμεύσω με εγγύηση προς επίδειξη καλής διαγωγής. Απλώς σας συμβουλεύω και ελπίζω, ότι ακούσατε με πολλή προσοχή, ότι είπα και ότι δεν θα σημειωθεί στο μέλλον καμμιά διατάραξη παρόμοιου είδους".