Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

2.2.1940: Οι πρώτoι Κύπριoι ημιovoδηγoί μεταφέρovται στη Γαλλία, η oπoία εισήλθε ήδη στov πόλεμo εvαvτίov τωv δυvάμεωv τoυ Αδόλφoυ Χίτλερ. Μια επιστoλή από τo γαλλικό μέτωπo από Κύπριo ημιovoδηγό.

S-641

2.2.1940: ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΗΜΙΟΝΟΔΗΓΟΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΣΗΛΘΕ ΗΔΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΑΔΟΛΦΟΥ ΧΙΤΛΕΡ. ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΟ ΚΥΠΡΙΟ ΗΜΙΟΝΟΔΗΓΟ

Κύπριος ημιονοδηγός ή μουλάρης, ένας από τις εκατοντάδες των Κυπρίων που κατετάγησαν και υπηρέτησαν στο βρετανικό στρατό ως μεταφορείς. Χιλιάδες άλλοι κατετάγησαν αργότερα και αποτέλεσαν το κυπριακό Σύνταγμα και πολέμησαν σε διάφορες περιοχές τόσο στην Αφρική όσο και στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα και Ιταλία

Οι πρώτοι Κύπριοι που εντάχθηκαν στο Βρεττανικό στρατό και μετέβησαν στην Αίγυπτο

μεταφέρθηκαν το Γεννάρη του 1940 στη Γαλλία που είχε ήδη εισέλθει στον Πόλεμο εναντίον του Αδέλφου Χίτλερ.

Η εφημερίδα του Λονδίνου "Τάϊμς" αγγέλλοντας την αποστολή των Κυπρίων ημιονοδηγών στη Γαλλία έγραφε σύμφωνα με αναδημοσίευση της κυπριακής εφημερίδας "Ελευθερία" στις 2.2.140:

"Με την άφιξιν εις Γαλλίαν σώματος Κυπρίων, ημιονοδηγών η Κύπρος εκέρδισε την τιμή της αποστολής εις Γαλλίαν του πρώτου αποικιακού αποσπάσματος, το οποίον λαμβάνει άπαξ έτι μέρος παρά το πλευρόν των βρεττανικών και γαλλικών στρατευμάτων εις τον μέγαν αγώνα διά την ελευθερίαν, την δικαιοσύνην και τον δίκαιον μεταχειρισμόν".

Το Μάρτη του ίδιου χρόνου, ένας από τους Κυπρίους που είχε μεταβεί στη Γαλλία, ο Δημήτρης Λ. Πασχαλή, από τα Αρδανα έγραφε σε γνωστό του στο χωριό του, σύμφωνα με την "Ελευθερία" της 13 Απριλίου 1940:

"Σεβαστέ μου κουμπάρε Γεώργιε εις Αρδανα χαίρε.

Μάθε ότι είμαι καλά το αυτό επιθυμώ και διά σας. Δόξα τω Αγίω Θεώ καλώς έχω την υγείαν μέχρι της στιγμής που σας γράφω.

Σεβαστέ μου Κουμπάρε,

μάθε ότι εφθάσαμεν με καλήν υγείαν στην Γαλλίαν και περνούμεν πολύ καλά.

Είμαστην και οι τρεις οι χωριανοί μαζύν. Δεν χωρίζουμε ούτε λεπτόν και καθημερινά πηγαίνουμε στην ταβέρνα και γλεντούμεν.

Κάμνουμεν, διασκεδάσεις περίτου από την Κύπρον που ήμαστην".